Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Αναδρομικός φόρος για γονικές παροχές και δωρεές

Με τους αυξημένους συντελεστές που θα προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος θα επιβαρύνονται από σήμερα όσοι κάνουν γονικές παροχές, δωρεές ή κληρονομούν περιουσίες, αλλά θα καταβάλουν το φόρο αναδρομικά αφού ψηφιστεί ο νόμος γύρω στο Μάρτιο.

Αυτό προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε τη νύχτα στη βουλή. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν ουρές σε εφορίες και συμβολαιογραφικά γραφεία προκειμένου να διεκπεραιωθούν γονικές παροχές, ιδιαίτερα για περιπτώσεις μεγάλων περιουσιών

Με την ίδια τροπολογία επιβάλλονται αυξήσεις 20% στη φορολογία τσιγάρων και ποτών.

Διευκρινήσεις Παπακωνσταντίνου στο MEGA

Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ διαβεβαίωσε το πρωϊ στο Μέγκα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνοντας το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Σφήνα.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση άμεσης αύξησης του ειδικού φόρου καυσίμων, πρόσθεσε ωστόσο, ότι έως το 2012 θα πρέπει η Ελλάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία να προχωρήσει σε αύξηση αυτού του φόρου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης ή κατάργησης του 14ου μισθού.
Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα αναγράφονται οι καταθέσεις στη φορολογική δήλωση.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους και την έλευση ευρωπαίων ελεγκτών στην Αθήνα, σημείωσε: «Κανέναν δεν χαροποιεί που βρίσκονται εδώ ευρωπαίοι ελεγκτές. Αισθάνομαι άβολα να υπερασπίζομαι εικόνα που δεν τιμά την Ελλάδα. Η χώρα μας αντιμετωπίζει καχυποψία και εχθρότητα στην Ευρωπαική Ένωση».
«Πρέπει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας για να ανακτήσουμε την αξιοπρεπειά μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών, συμπληρώνοντας πως δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ιταμές συμπεριφορές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συζητά την επιβολή φόρου για ενίσχυση του ασφαλιστικού, που δεν θα αφορά, όμως, την πλατιά βάση των πολιτών.

Για το θέμα των αποδείξεων ξεκαθάρισε ότι θα μετράνε όλες – πλην των ΔΕΚΟ - και μέρος του αφορολόγητου θα συνδέεται με αυτές.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: