Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με τους αυξημένους συντελεστές που θα προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος θα επιβαρύνονται από σήμερα όσοι κάνουν γονικές παροχές, δωρεές ή κληρονομούν περιουσίες, αλλά θα πληρώσουν τον φόρο αναδρομικά, αφού ψηφιστεί ο νόμος σε 2-3 μήνες. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, με την οποία επιβάλλονται επίσης αυξήσεις 20% στη φορολογία των τσιγάρων...
και των ποτών.
Μετά το κύμα των γονικών παροχών που έγιναν τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αποφύγουν οι φορολογούμενοι την επικείμενη νέα, υψηλότερη φορολόγηση, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα με τη ρύθμιση αυτή να περιορίσει την περαιτέρω διαρροή εσόδων και να μην εξανεμιστεί τελείως το όφελος για το κράτος από τη νέα ρύθμιση.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, η τροπολογία προβλέπει ότι όσες γίνουν από την επομένη της κατάθεσης του νόμου, δηλαδή από σήμερα, θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα, η οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα είναι προοδευτική, αλλά θα έχει υψηλό αφορολόγητο. Έτσι, ενώ σήμερα υπάρχει αφορολόγητο όριο 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται ενιαίος συντελεστής 1% επί της κληρονομούμενης περιουσίας, στο εξής θα υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο, της τάξης των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις και το υπόλοιπο θα φορολογείται με συντελεστές που θα αυξάνονται σταδιακά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι περιουσίες των 500.000 ευρώ και του 1 εκατ. ευρώ θα υποστούν μεγάλη επιβάρυνση σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς.
Επειδή, όμως, ο νέος φορολογικός νόμος είναι ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης και δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο, η τροπολογία ορίζει ότι όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές θα φορολογούνται προσωρινά με 1% και στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο καθεστώς.
20% πάνω σε τσιγάρα και ποτά
Εν τω μεταξύ, η ίδια τροπολογία ρυθμίζει και την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων και των ποτών κατά 20%. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στα τσιγάρα ο συντελεστής του φόρου θα αυξηθεί από 57,5% σε 70% της τιμής τους. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των τσιγάρων που πωλούνται 2 ευρώ κατά 19 λεπτά και αυτών που πωλούνται 3,2 ευρώ κατά 41 λεπτά. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 930 εκατ. ευρώ. Άλλα 70 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από την αύξηση της φορολογίας των ποτών.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είχε διατυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2010, ήταν να αυξηθεί η φορολογία στα δύο αυτά προϊόντα κατά 10%, αλλά ύστερα από την πίεση των Βρυξελλών για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος αποφάσισε να διπλασιάσει την επιβάρυνση.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: