Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ Αυτόφωρο για τους φοροφυγάδες

Μέτρα-«φωτιά» περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Καταργούνται εφορίες- Πληρωμή ΦΠΑ σε μηνιαίες δόσεις- Στο στόχαστρο οι καταθέσεις εξωτερικού- Προαιρετική η φοροκάρτα

Αυτόφωρο για μη έκδοση αποδείξεων και απόκρυψη ΦΠΑ, αυστηρότατες ποινές για φοροφυγάδες, επιβολή φόρου ακόμη και αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση, καθιέρωση φορολογικού εισαγγελέα, πληρωμή ΦΠΑ σε μηνιαίες δόσεις, θέσπιση της φοροκάρτας, ενδελεχής έλεγχος σε Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, κατάργηση εφοριών και διαγραφή 24 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι μερικά μόνο από τα 21 μέτρα«φωτιά» που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μειώνεται στο 20% η φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, βελτιώνεται ο τρόπος φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών, ενώ προβλέπεται ο συμψηφισμός της καταβολής ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις με τα χρέη του Δημοσίου προς αυτές. Το νομοσχέδιο έχει στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της ικανότητας είσπραξης φόρων, την αναδιάρθρωση των δομών και των διαδικασιών των φορολογικών υπηρεσιών αλλά και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών «κλείδωσαν» μια σειρά μέτρα που στόχο έχουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των φοροφυγάδων και να βελτιώσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. «Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα τα σημαντικότερα σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου. Φορολογικός εισαγγελέας
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, θεσπίζεται αυτόφωρη διαδικασία για λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις, τιμολόγια κτλ.) και μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ύψος και πάνω. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη φορολογική συμμόρφωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων καθώς θα συνδυαστεί με αυστηροποίηση των υφιστάμενων ποινών. Μάλιστα το νομοσχέδιο θα προβλέπει την καθιέρωση φορολογικού εισαγγελέα, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών που θα υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο την άμεση επίλυση φορολογικών διαφορών και υποθέσεων. Οπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, «οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνασυμπληρώνουν το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει και ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότη τές μας για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και υλοποίηση των στόχων στα έσοδα». Από τη μεριά του ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι.Καπελέρης εκτιμά ότι «τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με την ψήφιση του νέου νόμου θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ικανότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξουν περισσότερα έσοδα».

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτό το αίτημα επαγγελματιών να πληρώνουν τον ΦΠΑ σε δόσεις. Η απόφαση είναι να καταβάλλεται το 40% τον πρώτο μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τους δύο επόμενους μήνες.

Μέτρα για τις διαρροές κεφαλαίων
Σημαντική εξέλιξη θα υπάρξει στον τρόπο που θα ελέγχονται οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό με στόχο να μπει «φρένο» στη μαζική μεταφορά κεφαλαίων σε τράπεζες της αλλοδαπής.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο έντυπο (Ε1) φορολογίας εισοδήματος του 2011 που πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να αποσταλεί σε περίπου 5.600.000 φορολογουμένους και νοικοκυριά περιλαμβάνεται κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό. Μετά τις σημαντικές «διαρροές» κεφαλαίων στο εξωτερικό το υπουργείο Οικονομικών κάνει σαφείς τις προθέσεις του ότι όσοι έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό ή έχουν αγοράσει ακίνητα στην αλλοδαπή θα βρεθούν το προσεχές διάστημα στο ελεγκτικό στόχαστρο.

Με άλλη διάταξη θεσπίζεται η προαιρετική χρήση της φοροκάρτας. Μάλιστα μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου οι πολίτες να τη χρησιμοποιήσουν είναι να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους να συμμετέχουν σε ειδικές κληρώσεις (π.χ., αυτοκινήτων) ανάλογα με τη χρήση που έχουν κάνει. Η άλλη πρόταση και επικρατέστερη είναι οι αποδείξεις που εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και χρεώνονται στη φοροκάρτα να μετρούν διπλά στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου των φορολογουμένων.

Καταργούνται τα δικαστικά τμήματα των εφοριών ενώ την ίδια τύχη θα έχουν 80-100 «μικρές» ΔΟΥ β΄ τάξεως σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο βελτιωμένη διάταξη με την οποία επανέρχεται η διαγραφή των 24 δισ। ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανενεργών ΑΦΜ με παράλληλη δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών. Στόχος είναι να διαγραφούν χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης και όχι οφειλές που υπάρχει πιθανότητα, έστω και μικρή, να εισπραχθούν. Από το σύνολο των 24 δισ. ευρώ περίπου 11 δισ. ευρώ αφορούν παλαιά πρόστιμα του ΣΔΟΕ. Επίσης άλλα 8 δισ. ευρώ αφορούν χρέη ελλειμματικών ΔΕΚΟ όπως η Ολυμπιακή.

.tovima.gr
Read more...

73% ναι στον φράχτη για τους λαθρομετανάστες

Γκάλοπ - Alco με βροντερά μηνύματα


http://img.protothema.gr/CE039B21853317FF34FF0F534E407E55.jpg
Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης επιδοκιμάζει την απόφαση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα μας με τη δημιουργία φράχτη υψηλής ασφαλείας σε μήκος 12,5 χλμ. στην περιοχή του Εβρου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Alco», το 73% των ερωτηθέντων απάντησε πως συμφωνεί με τη δημιουργία του φράχτη, ενώ μόνο το 18% διαφωνεί. Είναι προφανές ότι η κοινωνία δεν συμμερίζεται τις αντιδράσεις που προήλθαν από ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και από την Ε.Ε.

Το κέντρο της Αθήνας, πολλοί δήμοι της Αττικής κι ένα μεγάλο μέρος της Περιφέρειας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ασφάλειας και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής από την παρουσία χιλιάδων λαθρομεταναστών και απαιτεί περισσότερο αποτελεσματικές λύσεις. Είναι ενδεικτικό πως με την κατασκευή του φράχτη συμφωνούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Αριστεράς (64%).



63% να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα

Εκδηλη είναι η απογοήτευση των πολιτών για την οικονομία και η αγωνία τους για την επόμενη μέρα. Στην ερώτηση αν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, το 65% απαντά «όχι» και μόλις το 24% «ναι». Ακόμη και από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ μόνο το 39% εμφανίζεται αισιόδοξο για το μέλλον. Στην ερώτηση αν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους είναι έτοιμοι να δεχθούν και νέα μέτρα λιτότητας ή νέους φόρους προκειμένου να βγούμε από την κρίση, το 75% απαντά «όχι» και μόνο το 21% «ναι». Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το «όχι» φτάνει στο 67%. Αντίθετα, οι πολίτες φαίνεται πως έχουν πειστεί για την ανάγκη να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Ετσι, το 63% θεωρεί σωστή την απόφαση και μόνο το 17% λανθασμένη. Σημειώνεται πως αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τους μηχανικούς και τους δικηγόρους και ακολουθούν οι φαρμακοποιοί και οι συμβολαιογράφοι.


Read more...

ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΒΕΝΤΕΤΑ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Την περασμένη Τετάρτη, πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου οργανογράμματος της ΝΔ που ανακοίνωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε 18 ανακοινώσεις. Η σύνθεση του πρωινού καφέ στη Ρηγίλλης άλλαξε, αν και τα...
πρόσωπα που συμμετέχουν στην ανάλυση της επικαιρότητας και τη χάραξη της στρατηγικής δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά.Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα,σε τομεάρχες και
γραμματείς, ο αρχηγός της ΝΔ μετέτρεψε το κόμμα του από «κλειστό κλαμπ» για το οποίο τον κατηγορούσαν φίλοι και εχθροί του, σε ένα ανοιχτό κόμμα στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι εσωκομματικές τάσεις. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα μπορέσει
να λειτουργήσει αποτελεσματικά,με τόσο πολλούς αρμοδίους και υπευθύνους ανά τομέα, εκ των οποίων μάλιστα οι περισσότεροι θεωρούν το κομματικό τους αξίωμα «αίθουσα αναμονής» για μια θέση στη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ.

Η υπερδραστηριότητα που ασκούν από την περασμένη εβδομάδα οι νέοι «σκιώδεις υπουργοί» της ΝΔ έχει αρχίσει να προκαλεί τριβές αλλά και τα πρώτα παράπονα από τους θερμούς υποστηρικτές του κ. Σαμαρά που τον κατηγορούν ότι «παρέδωσε το κόμμα στους βαρβάρους». Επιπλέον ορισμένοι από αυτούς στοιχηματίζουν ότι ορισμένα «δίδυμα» τομεαρχών και αναπληρωτών τους είναι εντελώς αταίριαστα και υποστηρίζουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να κόψουν ακόμη και την «καλημέρα»!

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας Πολιτικής Ευθύνης για την Υγεία, όπου τομεάρχης ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός κ. Αθ. Γιαννόπουλος και αναπληρωτής του ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γερ. Γιακουμάτος. Από την πρώτη κιόλας εμφάνισή τους υπό το νέο τους αξίωμα εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους προκαλώντας αμηχανία στο επιτελείο του κ. Σαμαρά. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να προτείνει εξεταστική επιτροπή για τις δαπάνες της Υγείας, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι τη θεωρεί θετική. Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι διαφωνεί απολύτως με την ενέργειά της!

Αναταράξεις έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης και η τοποθέτηση του κ. Π. Παναγιωτόπουλου στον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης του υπουργείου Εξωτερικών. Πρώτα απ΄ όλα ορίστηκε αναπληρωτής του ο κ. Κ. Γκιουλέκας, ο οποίος διατυπώνει παράπονα για τη στήριξη που είχε από τη ΝΔ στη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, η τοποθέτησή του οδήγησε στον εξοβελισμό του κ. Γ. Κουμουτσάκου (επί πέντε χρόνια εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών και άριστο γνώστη των θεμάτων αυτών) από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο συμμετέχουν πλέον ως τομεάρχης ο κ. Παναγιωτόπουλος και ως εποπτεύων αντιπρόεδρος του κόμματος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Και τρίτον, από τον τομέα αυτόν διασπάστηκε ο τομέας Αμυνας, ο οποίος ανατέθηκε στον κ. Μαργαρίτη Τζίμα, προκαλώντας πολυαρχία στη ΝΔ στα ζητήματα των εθνικών θεμάτων.

Αναστάτωση επικρατεί και στον τομέα του προγράμματος, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που επειδή η Ρηγίλλης εκτιμά ότι είναι πιθανές οι πρόωρες εκλογές, επιταχύνει τις κινήσεις της για τη σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος.

Γραμματέας Προγράμματος παρέμεινε ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος όμως είναι δύσκολο να συνεργαστεί με τον αναπληρωτή του κ. Β. Κικίλια, αλλά και με τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ. Χαρακόπουλο λόγω των διαφορετικών φιλοσοφιών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στυλιανίδης δηλώνει σε συναδέλφους του ότι ασφυκτιά ήδη από την πρόθεση που εκδηλώνει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος να αναλάβει ο ίδιος την εποπτεία σύνταξης του προγράμματος της ΝΔ, αλλά και από την ανάμειξη που θα έχουν όλοι οι προαναφερόμενοι σύμβουλοι και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Στη νέα σύνθεση των κομματικών αξιωμάτων της ΝΔ βουλευτές και στελέχη του κόμματος επισημαίνουν και άλλα «δίδυμα» συνεργασιών που δείχνουν παντελώς αταίριαστα, προεξοφλώντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούν.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης, για παράδειγμα, επικεφαλής τέθηκε ο πιο φανατικός υποστηρικτής του κ. Σαμαρά, βουλευτής Ηλείας κ. Κ. Τζαβάρας και αναπληρωτής του ο κ. Κ. Καραγκούνης , ο οποίος θεωρούνταν από τη Ρηγίλλης ο πιο πιστός βουλευτής στην Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με την κυρία Ελσα Παπαδημητρίου. Στον τομέα του Πολιτισμού επικεφαλής ανέλαβε ο κ. Αθ. Δαβάκης , ο οποίος θα πρέπει στο εξής να συνεργάζεται με τους αναπληρωτές του κκ. Γ. Κακκαβά και Λ. Καρυτινό, με τους οποίους δεν διατηρεί επαφές, αλλά και με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη.

Στον τομέα Ανάπτυξης παρέμεινε τομεάρχης ο κ. Κ. Χατζιδάκης, αλλά του αφαιρέθηκε ο τομέας Εμπορίου τον οποίο ανέλαβε ο υφυπουργός του στην κυβέρνηση Καραμανλή κ. Γ.Βλάχος, αλλά και ο τομέας Περιφερειακής Πολιτικής που ανατέθηκε στον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κ. Μουσουρούλη.

Γκρίνια για τους συνδικαλιστές


Μεγάλη μερίδα βουλευτών εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά να ορίσει ως αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας τους κκ. Β. Κορκίδη (φωτογραφία), πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Γ. Κασιμάτη, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, και Π. Κα ρελά, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.

«Ως τώρα μιλούσαν ως εκπρόσωποι της αγοράς και όχι ως στελέχη της ΝΔ» παρατηρούν οι βουλευτές επισημαίνοντας ότι με την τοποθέτηση κομματικής ταμπέλας στον δημόσιο λόγο τους τα τρία στελέχη έχουν απολέσει τη δύναμη των επιχειρημάτων τους.

Ποιος θα έχει το πάνω χέρι;

Ο τομέας για τον οποίο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ποιος θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο είναι ο τομέας της επικοινωνίας,στον οποίο εμπλέκονται και τα περισσότερα πρόσωπα στη ΝΔ.

Η θέση του κ.Σαμαρά είναι ότι όλες οι κρίσιμες και τελικές αποφάσεις είναι δικές του και ως εκ τούτου κανείς δεν έχει το προβάδισμα στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής.Από την άλλη πλευρά, η τοποθέτηση του δημοσιογράφου κ.Γ.Μιχελάκη στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος σηματοδοτεί στροφή σε μια πιο δυναμική αλλά και πιο μετριοπαθή έκφραση των επιλογών της Ρηγίλλης,αλλά και μια προσπάθεια να βελτιωθεί ο συντονισμός των τομεαρχών στις δημόσιες παρουσίες τους,αλλά και η επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος. Ωστόσο τα πρόσωπα που εξακολουθούν να παρέχουν επικοινωνιακές συμβουλές στον κ.Σαμαρά και να τον επηρεάζουν σημαντικά στις αποφάσεις του είναι πολλά και ορισμένα από αυτά ιδιαιτέρως επίμονα.Είναι σαφές ότι ο κ.Σαμαράς εκτός από τον κ.Μιχελάκη θα συνεχίσει να δέχεται εισηγήσεις για τη στρατηγική του από τον διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου κ.Κ. Αρβανιτόπουλο, τους αντιπροέδρους του κκ.Δ.Αβραμόπουλοκαι Στ. Δήμα, τον πρώην εκπρόσωπο κ.Π. Παναγιωτόπουλο , αλλά και τον κ.Α. Σπηλιωτόπουλοο οποίος επιστρέφει στη Ρηγίλλης με την ιδιότητα του τομεάρχη Παιδείας.Επίσης ο κ.Σαμαράς έχει καθημερινή επαφή με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του κόμματος κ.Γ. Μουρούτη, τον δημοσιογράφο κ.Γ. Χαρβαλιάκαι τους άτυπους συμβούλους του κκ.Χρ. ΛαζαρίδηκαιΦ. Κρανιδιώτη . Ο κ.Σαμαράς για τα ζητήματα αυτά εμπιστεύεται επίσης τις απόψεις του Γραμματέα του κόμματος κ.Α. Λυκουρέντζου, του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ.Κ.Τασούλακαθώς και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου κ.Κ. Μαρκόπουλου.
Read more...

ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΙΚΑ-ΣΔΟΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ...


Ρεπορτάζ : Τάσος Τέλλογλου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Οι ασθενείς που εξετάζονταν στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» αντιμετώπιζαν με απορία την υπόδειξη των γιατρών της πανεπιστημιακής κλινικής να ακυρώσουν τα παραστατικά με τα οποία είχε ήδη χρεωθεί το ασφαλιστικό τους...
ταμείο για τις εξετάσεις τους και να καταβάλουν χρήματα στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας της Πανεπιστημιακής Κλινικής. Οι ασθενείς πλήρωναν χωρίς να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να κλείνει ένας ασφαλισμένος ραντεβού σε κρατικό νοσοκομείο και να αποχωρεί έχοντας πληρώσει σαν να επισκεπτόταν ιδιωτική κλινική.
Η σχετική καταγγελία εκπροσώπου των γιατρών στη διοίκηση του νοσοκομείου είχε αποτέλεσμα ο διοικητής του νοσοκομείου, πρώην βουλευτής κ Ηλίας Λαμπίρης, να ζητήσει εξηγήσεις από όλες τις κλινικές για τις πρακτικές αυτές. Αυτό που δεν γνώριζε ο κ. Λαμπίρης είναι ότι ταυτόχρονα, το ΣΔΟΕ διενεργεί έρευνα στο σύνολο των ειδικών λογαριασμών έρευνας στη χώρα, καθώς υπάρχει υποψία ότι οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας χρησιμοποιούνται σαν ένα ιδιόμορφο όχημα «ιδιωτικοποίησης» των πανεπιστημιακών κλινικών από φαρμακευτικές εταιρείες.
Η έρευνα αυτή δεν είναι η μόνη σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς μια σειρά πρωτοβουλιών –κυρίως του ΙΚΑ– έχει δρομολογήσει σε όλη τη χώρα ελέγχους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. To oξύμωρο είναι ότι το κράτος «ρυθμίζει», εξοφλεί, δηλαδή, λογαριασμούς για προμήθειες που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2007, 2008 και 2009, τις οποίες, όμως, ελεγκτικά όργανα (επιθεωρητές) αλλά και το ίδιο το ΙΚΑ χαρακτηρίζουν παράνομες! Ενδεικτικά:
• Νοσοκομείο Εδεσσας: Ο τοπικός ελεγκτής του ΙΚΑ απέρριψε δαπάνες της Oρθοπεδικής Kλινικής, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2010 να συνταχθεί έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας έπειτα από έρευνα που διήρκεσε δυόμισι χρόνια. Ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρ. Ζηλίδης αναφέρει ότι η έρευνα ήταν «τόσο κακή», ώστε παρέλειψε να λάβει υπόψη στοιχεία που αφορούν «κατ’ εξακολούθησιν μη τήρηση των κανονισμών του ΙΚΑ, κατάχρηση υλικών, παραβίαση των κανονισμών τιμολόγησης και πρόκληση ζημίας εις βάρος του Δημοσίου...». Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας είχε προτείνει να συσταθεί κοινή επιτροπή από τους ορθοπεδικούς (σ. σ.: δηλαδή εκείνους που ελέγχονταν) και το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας). Στο τέλος του χρόνου το νοσοκομείο πλήρωσε, το ΣΕΥΥΠ δεν έχει καταλογίσει ευθύνες και το Δημόσιο έχει «ρυθμίσει» τα χρέη του, δηλαδή πλήρωσε για υλικά που κρίνει υπερτιμολογημένα!
• ΚΑΤ: Το ΙΚΑ αρνείται να πληρώσει για σωρεία μοσχευμάτων ασφαλισμένων του επειδή χρησιμοποιήθηκε υπερβολικά μεγάλος αριθμός μοσχευμάτων –γινόταν «πάρτι», ειπώθηκε χαρακτηριστικά– που δεν δικαιολογείτο από τον «τύπο» της επέμβασης. Χαρακτηριστικά, για μία μόνο ασφαλισμένη χρησιμοποιήθηκαν για ένα περιπροθετικό κάταγμα ισχίου 33 (!) μοσχεύματα συνολικού κόστους 60.000 ευρώ, ενώ το ΙΚΑ δέχθηκε να πληρώσει 7.040 ευρώ και τα υπόλοιπα τα χρεώθηκε το νοσοκομείο. Τέτοια στοιχεία έχουν περιέλθει στην κατοχή της «Κ» και αφορούν 44 ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέσα στο 2010 που οδήγησαν το νοσοκομείο σε ζημία 300.000 ευρώ μόνο για τις περιπτώσεις αυτές.
• Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Η ζημία που είχε εκτιμηθεί από τους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ για ιατρικές πρακτικές κατά το 2008, για το οποίο επίσης οι προμηθευτές εξοφλούνται κανονικά, είχαν εκτιμηθεί στο 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ πηγές του νοσοκομείου την υπολογίζουν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς γιατροί δύο κλινικών προμηθεύονταν υλικά από οίκους άλλους σε σχέση με εκείνους που είχαν σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο. Σε ακριβότερες τιμές φυσικά (σ.σ.: το ίδιο «δείγμα» αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο ΓΠΝ Λάρισας).
Επειδή τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα στον κόσμο του ΕΣΥ, ένας ορθοπεδικός τον οποίο το ΣΔΟΕ θεώρησε ύποπτο για «μαύρες συναλλαγές» με την εταιρεία Depuy στο «Αττικό Νοσοκομείο», προώθησε πρόσφατα στο νοσοκομείο τιμές χαμηλότερες στην αρθροπλαστική απ’ αυτές που προβλέπει το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου. Μάλιστα, τις χαμηλότερες τιμές δίνουν η Depuy, η Smith & Nephew και άλλες εταιρείες που στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για αθέμιτες πρακτικές.
Σημείωση: Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής εγράφη ότι το έργο πληροφορικής του νοσοκομείου «Αττικόν» δεν λειτούργησε, αν και κόστισε 5,5 εκατ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα που κόστισε τότε 5,5 εκατ. ευρώ αντικαταστάθηκε από άλλο έναντι 250.000 ευρώ, το οποίο και λειτουργεί.
Read more...

Κόβουν τον γόρδιο δεσμό του χρέους

Κρίσιμες σύνοδοι του Εurogroup και του Εco/Fin για τη δημιουργία ευρωπαϊκού φράγματος κατά της πτώχευσης

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμος είναι αισιόδοξοι ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup θα είναι θετικές για τη χώρα μας

O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ταξιδεύει σήμερα το βράδυ για τις Βρυξέλλες, με το στομάχι σφιγμένο και τα νεύρα τεντωμένα, καθώς γνωρίζει ότι αύριο και μεθαύριο, πρώτα στη σύνοδο του Εurogroup και έπειτα σε εκείνη του Εco/Fin, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μια συνολικότερη ευρωπαϊκή πολιτική ανακοπής και αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους, που απειλεί να ξεθεμελιώσει το οικοδόμημα του ευρώ.

Αλλάζει η ατμόσφαιρα
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών, οι πολλές δηλώσεις, αλλά και οι προσπάθειες να αποφευχθεί η ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό διάσωσης και να αποκρουστεί η πίεση των αγορών στην Ισπανία έχουν διαμορφώσει μιαν άλλη ατμόσφαιρα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στις ιδιαίτερες συζητήσεις του δεν κρύβει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην κρίση χρέους, αν και αποφεύγει τις προβλέψεις. Ελπίζει ότι θα λυθεί η εκκρεμότητα της υπεσχημένης επιμήκυνσης του δανείου της τρόικας των 110 δισ. ευρώ και ίσως της μείωσης του επιτοκίου που βαρύνει το συγκεκριμένο δάνειο, αλλά δεν δεσμεύεται για τίποτε, καθώς η διαπραγμάτευση δεν θα είναι μία και θα συνοδεύεται από απαιτήσεις και προσαρμογές σε καθεστώτα απόλυτης γερμανικής πειθαρχίας.

Γενικώς αισιοδοξεί ότι κάτι πολύ καλύτερο θα προκύψει για τη χώρα μας το επόμενο διάστημα ως τον Μάρτιο και αναμένει ότι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, στις πολλές διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν στους διαδρόμους και στα γεύματα, θα ξεκαθαρισθεί κατά πόσον θα διαμορφωθεί το θρυλούμενο ευρωπαϊκό φράγμα κατά της πτώχευσης και με τι ανταλλάγματα θα προσφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Ανάλογη εικόνα μεταδίδει και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμος. Αναμένει και αυτός «συνολικότερη λύση», αν και είναι αρκετά επιφυλακτικός για τον χαρακτήρα και την τελική μορφή της.

Οι έλληνες επίσημοι λογικά αποφεύγουν τις πολλές αναφορές στο όλο θέμα, αλλά είναι φανερό ότι το κλίμα στην Ευρώπη τείνει να αλλάξει. Η ένταση της απειλής φαίνεται ότι θορύβησε τους Γερμανούς και προφανώς με σκοπό την αποτροπή μετάδοσης της κρίσης χρέους συζητούν τη διεύρυνση των εργαλείων του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση των πόρων του.

Συγκεκριμένα μιλάνε για διπλασιασμό των πόρων από 440 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 800 δισ. ευρώ και για τη δυνατότητά του να κινείται με μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές, να αγοράζει ομόλογα, να παρέχει εγγυήσεις ή ακόμη και να αγοράζει το χρέος υπερχρεωμένων χωρών.

Περισσότερες απαιτήσεις
Αν και για την ώρα δεν είναι σαφές τι από όλα αυτά θα ισχύσει, κατά πάσα βεβαιότητα το αντάλλαγμα θα είναι περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία θα αποκτήσει αυτοματισμούς προσαρμογής στις τάσεις ανόδου του δημοσίου χρέους. Και ακόμη στον βαθμό που στην Ελλάδα προσφερθούν επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα ελεγχθούν αυστηρότερα, θα επιβληθούν αυξήσεις κεφαλαίου, κρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν πιστωτικοί κίνδυνοι.

«ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ»
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική και τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο έχουμε απτά δείγματα, η ελληνική οικονομία θα απαλλαγεί από το καταθλιπτικό βάρος της επαπειλούμενης πτώχευσης και θα αλλάξει τις διαθέσεις όλων.Οπως χαρακτηριστικά λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ.Απ.Ταμβακάκης, «θα αναπνεύσουμε».Και όντως η προοπτική απαλλαγής της χώρας από τον κίνδυνο της πτώχευσης είναι ό,τι πιο αισιόδοξο έχει περιγραφεί τους τελευταίους μήνες.Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί,θα μεταβάλει πλήρως τις συνθήκες και θα προκαλέσει όντως επανεκκίνηση πρώτα των αγορών και έπειτα ολόκληρης της οικονομίας.

tovima.gr
Read more...

Θέλουν το Καστελόριζο εκτός... Αιγαίου

Η συνάντηση Παπανδρέου- Ερντογάν στο Ερζερούμ αναζωπύρωσε τα σενάρια περί «μυστικής συμφωνίας»

Τελικά τι τρέχει στο Αιγαίο;Τι συζήτησαν οι κκ. Γ.Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούμ; Επεσε στο τραπέζι η συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου;Γιατί η Ελλάδα δεν προχωρεί στην κήρυξη
Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αλλά επιμένει στην υφαλοκρηπίδα;Κυβερνητικές πηγές επιμένουν, μιλώντας στο «Βήμα», ότι «όσα λέγονται για μυστικές συμφωνίες είναι εκ του πονηρού». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «με το δημόσιο διάβημά τουο
κ. Παπανδρέου ουσιαστικά απονεύρωσε την τουρκική τακτική των υπερπτήσεων.Τους είπε ότι η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται, όσες φορές και αν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη περάσουν πάνω από το Αγαθονήσι».

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί άλλος ένας γύρος των διερευνητικών επαφών με ταξύ των πρέσβεων κ. Π. Αποστολίδη και Φεριντούν Σινιρλίογλου. Οι διερευνητικές επαφές διαπνέονται από έναν κανόνα εμπιστευτικότητας. Ωστόσο συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ορισμένα δεδομένα.

Κατ΄ αρχήν, το μοντέλο των κλιμακωτών χωρικών υδάτων επιλέγεται για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός». Πρόκειται για μια ιδέα της περιόδου 1999-2004. Η Αγκυρα φαίνεται ότι αποδέχεται τον κανόνα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που προβλέπει η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας.

Ωστόσο θα υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο (όπως, π.χ., στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, όπου κατά τα φαινόμενα τα χωρικά ύδατα θα παραμείνουν στα 6 ν.μ.), ενώ θα υπάρξει εναρμόνιση των χωρικών υδάτων με τον εναέριο χώρο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζητούν και επί ενός Πολιτικού Κειμένου Αρχών. Αυτό θα είναι η βάση της νέας σχέσης Αθήνας- Αγκυρας. Η σύνταξή του δεν είναι εύκολη, διότι έμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι «η Τουρκία θα επιχειρήσει να δεσμεύσει την Ελλάδα ότι, π.χ., μια πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων της θα είναι και οριστική» .

Διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι «ακόμη έχουμε δρόμο». Και η υιοθέτηση ενός τέτοιου κειμένου θα είναι καθαρά πολιτική απόφαση. «Στην παρούσα συγκυρία όμως,με τον Ερντογάν να έχει μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, μια τέτοια κίνηση ενέχει σοβαρό πολιτικό ρίσκο» εξηγούν. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αποτελεί τη μόνη διαφορά με την Τουρκία στο Αιγαίο. Ωστόσο αυξάνονται οι φωνές ότι η Αθήνα πρέπει να πάψει να ομιλεί για υφαλοκρηπίδα και να στραφεί στην ΑΟΖ.

Οι φωνές αυτές έχουν γίνει δυνατότερες το τελευταίο διάστημα- ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία Ισραήλ- Κύπρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ζητούν να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ώστε η χώρα μας να μη μείνει πίσω στην εκμετάλλευση του ενεργειακού «Ελντοράντο» της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αγκυρα παθαίνει αλλεργία στην πιθανότητα κήρυξης ΑΟΖ από την Αθήνα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, βάζει βέτο ώστε να μη συζητηθεί το θέμα αυτό. Φοβάται τον αποκλεισμό της, διότι η ΑΟΖ προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα στο παράκτιο κράτος σε θέματα όπως η αλιεία και η κατασκευή τεχνητών νήσων.

Η Τουρκία συνδέει το θέμα της ΑΟΖ και με το Καστελόριζο. Οι πληροφορίες για ύπαρξη πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων έχουν μετατρέψει το νησί σε «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. Η Αγκυρα θεωρεί ότι ένα τόσο μικρό νησί μπροστά τις τεράστιες τουρκικές ακτές δεν μπορεί να πάρει μεγάλο κομμάτι υφαλοκρηπίδος ή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία προσπαθεί να εξαιρέσει το Καστελόριζο από τη συζήτηση καθώς θεωρεί ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Επικαλείται μάλιστα επ΄ αυτού παλαιότερες αποφάσεις διεθνών οργανισμών. Διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αφορούν όλη την ελληνική επικράτεια, χωρίς εξαιρέσεις. Ωστόσο, επειδή η πλήρης ΑΟΖ του Καστελόριζου σχεδόν αγγίζει εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τούρκοι τηρούν άτεγκτη στάση.

Στις 17 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ.Μανιάτης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Σκοπός είναι η προσέλκυση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου.

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι δύο είναι οι περιοχές όπου προς το παρόν στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση. Η πρώτη βρίσκεται στη Δυτική Ελλάδα και η δεύτερη στα νότια- νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οσον αφορά την πρώτη, έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν έρευνες και έχει εντοπιστεί τουλάχιστον ένα κοίτασμα στην περιοχή Κατάκολο του Νομού Ηλείας, όπου όμως το κόστος εξόρυξης είχε θεωρηθεί ακριβό. Σχετικά με την Κρήτη (συμπεριλαμβανομένης της Γαύδου), πιθανολογείται η ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Ο κ. Μανιάτης όμως απέφυγε πολύ χαρακτηριστικά να αναφερθεί στο Αιγαίο. Ως γνωστόν, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο έχουν εντοπιστεί τα πλέον ελπιδοφόρα κοιτάσματα, με χαρακτηριστικότερο αυτό του Μπάμπουρα. «Αυτό ίσως να δικαιολογεί», επιμένουν ενημερωμένοι κύκλοι, «την επιμονή της Αγκυρας να λάβει μεγάλο μέρος υφαλοκρηπίδας στο άνοιγμα των Στενών, αλλά και την άρνησή της να δεχθεί επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στις ηπειρωτικές ακτές της Θράκης».

Ορισμένοι τούρκοι αξιωματούχοι όμως, όπως ο Εγκεμέν Μπαγίς, καλλιεργούν επιμελώς την ιδέα ότι μια συνεκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων στο Αιγαίο ίσως διευκόλυνε την επίλυση των προβλημάτων. Ελληνικές διπλωματικές πηγές απορρίπτουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις αυτές.


.tovima.gr
Read more...

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΟΚ «Νομιμοποιήστε την αγορά οργάνων»

Μπορεί το απαράδεκτο λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, με θύματα απελπισμένους δότες και ασθενείς, να σταματήσει αν θεσμοθετηθεί διεθνώς μία αυστηρότατα ελεγχόμενη αγορά;

ΠΟΣΟ κάνει μια ανθρώπινη ζωή; Εξαρτάται. Στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου μπορεί να κοστίζει μερικές εκατοντάδες δολάρια, όσο πουλιέται ένα νεφρό, ένα ήπαρ ή ένας κερατοειδής χιτώνας στη μαύρη αγορά. Η τιμή πολλαπλασιάζεται επί εκατό και επί χίλια για τις μεταμοσχεύσεις στους πλούσιους πελάτες από τη Δύση. Αυτό το απαράδεκτο λαθρεμπόριο, με θύματα απελπισμένους
δότες και ασθενείς, μπορεί να σταματήσει αν... νομιμοποιήσουμε το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων! Είναι μια άκρως αμφιλεγόμενη πρόταση που σοκάρει. Και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αφού κινείται στα όρια της ιατρικής ηθικής. Και όμως, προέρχεται από κορυφαίους χειρουργούς στη Βρετανία. Ζητούν τη δημιουργία μιας αυστηρά ελεγχόμενης αγοράς- με κράτη σε ρόλο αγοραστή και δότες που θα εισπράττουν «με απόδειξη» 60.000- 120.000 ευρώ για κάθε νεφρό.

«Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης πρέπει να το σκεφθούν σοβαρά. Αυτή τη στιγμή στη Δυτική Ευρώπη 40.000 νεφροπαθείς περιμένουν μόσχευμα. Το 15%-30% από αυτούς θα πεθάνει προτού φτάσει στην κορυφή της λίστας. Ο μέσος όρος αναμονής είναι 10 χρόνια.Πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο απαράδεκτος “τουρισμός για αναζήτηση μοσχευμάτων” από δότες που πέφτουν θύματα της χειρότερης εκμετάλλευσης» δήλωσε πρόσφατα στον βρετανικό Τύπο ο καθηγητής Νάντεϊ Χακίμ, χειρουργός στο περίφημο νοσοκομείο Χέρφιλντ στο Λονδίνο.

Είναι ένας από τους ειδικούς που κατέθεσαν την πρόταση για τη δημιουργία μιας νόμιμης, αλλά κρατικής και αυστηρά ελεγχόμενης αγοράς ανθρωπίνων οργάνων.

Ο καθηγητής σερ Πίτερ Μπελ, πρώην αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών, συμφώνησε και έδωσε περισσότερες εξηγήσεις: «Δεν θα επιτρέπονται εισαγωγές από το εξωτερικό. Το ΕΣΥ θα είναι ο μοναδικός αγοραστής και προμηθευτής, κάτι που θα διασφαλίζει την αρχή της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες μεταμόσχευσης, ώστε να μην αποκλείονται οι πιο φτωχοί υποψήφιοι λήπτες». Προτείνει μάλιστα και συγκεκριμένο ποσό για την αμοιβή του δότη: γύρω στα 90.000 ευρώ, περίπου όσο κοστίζουν ένα-δύο χρόνια αιμοκάθαρσης.

Σοκ. Το μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής κοινότητας και η Βρετανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων (ΒΤS) διαφωνούν σθεναρά. « Η κοινή γνώμη είναι αντίθετη, η νομοθεσία την απαγορεύει. Η ιατρικήκαι ο ανθρωπισμός που την διέπειδεν επιτρέπουν να καταντήσει εμπόριο και αντικείμενο αγοραπωλησίας ένα ανθρώπινο όργανο» έγραψε σε άρθρο του ο Κιθ Ριγκ, χειρουργός και πρόεδρος της ΒΤS.

«Θα ξεπεράσει κάθε όριο ηθικής. Οι πιο φτωχοί και ευάλωτοι θα αρχίσουν να πουλάνε το σώμα τους και όσοι έχουν τις διασυνδέσειςκαι την καλύτερη ασφάλιση θα παίρνουν πρώτοι τα όργανα» λέει ο Κένεθ Μπόιντ , καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ολοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: το πρόβλημα είναι τεράστιο, και αν δεν γίνει κάτι, η χρόνια έλλειψη μοσχευμάτων στις πλούσιες χώρες, σε συνδυασμό με τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, θα συνεχίσει να στέλνει ξένους ασθενείς στα χέρια χειρουργών-χασάπηδων και εγκληματιών που ελέγχουν τα κυκλώματα αγοραπωλησίας και μεταμόσχευσης.

Τα συνδικάτα του διεθνούς εγκλήματος θησαυρίζουν από το παράνομο εμπόριο σε χώρες όπως η Κίνα, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Κολομβία και οι Φιλιππίνες.

Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση και την περιοχή. Στις μεγάλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής συχνά γίνονται απαγωγές και δολοφονίες για την αφαίρεση οργάνων. Στην Κίνα ένα νεφρό μαζί με τη μεταμόσχευση φτάνει τα 45.000 ευρώ. Εκεί ο «μοσχευματικός τουρισμός» υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί 11.000 δυτικούς ασθενείς τον χρόνο.

Το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο είναι το σταυροδρόμι αυτής της άθλιας πρακτικής στα Βαλκάνια. Σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης η κλινική Μedicus στην Πρίστινα, όπου αφαιρούνταν παρανόμως όργανα για μεταμοσχεύσεις σε πλούσιους πελάτες στο εξωτερικό, συνδέεται με δίκτυο Αλβανών του οργανωμένου εγκλήματος. Η μαφία φέρεται να είχε στενές σχέσεις με ανώτερους αξιωματούχους στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ των οποίων και με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, ο οποίος το διέψευσε και ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση..tovima.gr
Read more...

Χειροτονούν κληρικούς λόγω... μνημονίου

Περισσότερα από 214 εκατ. ευρώ καταβάλλουν κάθε χρόνο τα δημόσια ταμεία για τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές αρχιεπισκόπων, μητροπολιτών, επισκόπων, ιερέων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων που υπηρετούν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Οι ανατροπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αφήνουν ανεπηρέαστη ούτε την Εκκλησία καθώς θα ισχύσει και για τους ιερωμένους ό,τι και για τους δημοσίους υπαλλήλους: για κάθε πέντε που θα αποχωρούν θα προσλαμβάνεται μόνο ένας. Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τη 12μελή Ιερά Σύνοδο, οι οποίοι συγκαλούν εκτάκτως αύριο το πρωί στη Μονή Πετράκη τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.

«Μπροστά στην κρίση που περνάμε η δαπάνη είναι σημαντική για το κράτος,

γι' αυτό και συζητάμε πώς θα νοικοκυρέψουμε την κατάσταση. Από τη μία πλευρά έχουμε μητροπολίτες που χειροτονούν διαρκώς νέους κληρικούς χωρίς να δίνουν αναφορά σε κανέναν και από την άλλη πλευρά μια αυστηρή εφαρμογή του μέτρου θα εξαναγκάσει πολλούς ιεράρχες να αφήσουν τα μικρά χωριά χωρίς ιερείς» δήλωνε στο «Βήμα» μητροπολίτης ο οποίος ασχολείται με το θέμα.

Σε τρεις μήνες 36 χειροτονίες

Οταν τον περασμένο Οκτώβριο έγινε γνωστό πως στην προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου τομέα θα γινόταν περιορισμός των προσλήψεων, ορισμένοι νεοεκλεγέντες ιεράρχες άρχισαν να χειροτονούν διαρκώς νέους κληρικούς. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αίσθηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις νεοεκλεγέντες ιεράρχες το τελευταίο διάστημα προχώρησαν σε αρκετές χειροτονίες κληρικών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μητροπολίτη της Βόρειας Ελλάδας ο οποίος κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών φέρεται να χειροτόνησε 20 νέους διακόνους και πρεσβυτέρους. Περίπου ανάλογη στάση τήρησε και μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου ο οποίος χειροτόνησε 16 ιερείς. Οι ίδιοι οι ιεράρχες δικαιολογώντας τη στάση τους έλεγαν ότι προέβησαν σε χειροτονίες καθώς στις μητροπόλεις όπου εκλέχθηκαν υπήρχαν πολλά κενά τα οποία έπρεπε να καλυφθούν.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην Εκκλησία της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του 2010 συνταξιοδοτήθηκαν 264 κληρικοί και χειροτονήθηκαν 280. Ακόμη το 2011 φαίνεται ότι προγραμματίζονται άλλες 280 νέες χειροτονίες.

Από την περασμένη Τετάρτη οι συνοδικές υπηρεσίες της Μονής Πετράκη προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των κληρικών και των διακόνων που υπηρετούν σε κάθε μητρόπολη, για τους υποψηφίους προς αποχώρηση εξαιτίας συνταξιοδότησης, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και για τους συνταξιούχους που υπηρετούν σε εφημεριακές θέσεις προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί και να ενημερώσουν τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Οπως όμως δηλώνουν μητροπολίτες, σε πολλές περιοχές υπάρχουν κενά. Ακόμη πολλοί κληρικοί βρίσκονται λίγο πριν από τη σύνταξη και, αν ισχύσει το μέτρο, τότε θα υπάρξουν δεκάδες χωριά αλλά και ναοί των αστικών κέντρων όπου με μεγάλη δυσκολία θα τελείται η Λειτουργία την Κυριακή. Ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές υπάρχει ήδη έλλειψη ιερέων, ενώ σε μεγάλες μητροπόλεις, όπως σε μία που βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα, το 50% των κληρικών βρίσκεται προ της συντάξεως.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, 10.811 δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκκλησιαστικοί, churchmen. Ο αριθμός αυτός ενισχύεται από περίπου 350 διοικητικούς υπαλλήλους που υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα και είναι γραμματείς ή οδηγοί των μητροπολιτών, καθώς και από όλους όσοι εργάζονται σε εκκλησιαστικά ιδρύματα και έχουν ενταχθεί με διαφόρους τρόπους στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Ακόμη από τα κονδύλια που δίνονται για την Εκκλησία πληρώνονται αποσπασμένοι κληρικοί που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ορθοδόξων στις μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στα ιεραποστολικά κέντρα της Αφρικής που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αλλά και σε ορισμένα μοναστήρια.

Στο μισθολόγιο τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν και πολλοί ορθόδοξοι κληρικοί που ήρθαν από εκκλησίες του εξωτερικού, κυρίως από τη Ρουμανία, από σλαβόφωνες χώρες αλλά και από τη Μέση Ανατολή, για να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Και ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να καθυστερήσει τον διορισμό τριών ξένων κληρικών που ζητούσε ιεράρχης της Βόρειας Ελλάδας ώσπου να ληφθεί η απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας.

Οι νεοεκλεγέντες μητροπολίτες μετά τις μειώσεις που υπέστησαν λαμβάνουν ακαθάριστες αποδοχές 1.850 ευρώ, ενώ οι ιεράρχες που είναι παλαιότεροι _περίπου στη δεκαετία από την εκλογή τους_ λαμβάνουν ακαθάριστες αποδοχές ύψους 2.600 ευρώ.

Αντιδράσεις για τον νόμο

Οι νομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος εργάζονται πυρετωδώς για να εφοδιάσουν με νομικά επιχειρήματα την Ιεραρχία καθώς, όπως λένε στελέχη της, υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960 θεσμοθετημένες 8।000 οργανικές θέσεις εφημερίων για την Εκκλησία της Ελλάδος, ο αριθμός των οποίων δεν έχει μειωθεί με κάποιο συγκεκριμένο νέο νόμο. Ακόμη, τονίζουν ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε και προβλέπει το ένα προς πέντε για το Δημόσιο δεν αναφέρεται στους κληρικούς και, αφού σύμφωνα με τη νομολογία οι ιερείς θεωρούνται λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι, εξαιρούνται εκ των πραγμάτων από τις νέες διατάξεις που αφορούν τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

tovima.gr/

Read more...

Το «μπλοκάκι» της τρόικας

Η κυβέρνηση έχει κατοχυρώσει την τέταρτη δόση, αλλά επιταχύνει την εκτέλεση του μνημονίου προτού φθάσουν οι ελεγκτές στα τέλη του μήνα

«Θα εκπλαγώ αν η Ελλάδα δεν λάβει την τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτατος αξιωματούχος της τρόικας και διευκρινίζει ότι η τέταρτη δόση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την «παραγωγή πολιτικής» το τέταρτο τρίμηνο του 2010, δηλαδή ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το τελεσίγραφο της τρόικας στο τέλος της προηγούμενης επίσκεψης ήταν σαφές: «Η τρίτη δόση εγκρίνεται αφού όσα κάνατε το τρίτο τρίμηνο κρίνονται επαρκή, αλλά δεν θα υπάρξει τέταρτη χωρίς εσωτερική υποτίμηση πριν από το τέλος του έτους». Η επερχόμενη τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ «έκλεισε» μόνο όταν η κυρία Λούκα Κατσέλη αποδέχθηκε, έπειτα από περιπετειώδεις συνεννοήσεις με τον κ. Γ.Παπανδρέου και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , καθώς και με τον επικεφαλής των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων κ. Σερβάς Ντερούζ, να νομοθετήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος μισθολογικών διαπραγματεύσεων. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για τη θετική αξιολόγηση του τέταρτου τριμήνου ήταν να «κλείσει» ο προϋπολογισμός με βάση τα συμφωνηθέντα, δηλαδή με έλλειμμα κοντά στο 9,6%, κάτι που έγινε.

Οι τρεις βασικοί στόχοι
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα θεωρεί ότι τρεις βασικοί στόχοι φαίνεται πως επιτυγχάνονται: Πρώτον, πρόοδος έχει σημειωθεί στην ανάκτηση της- μέχρι πρότινος σχεδόν ανύπαρκτηςφοροεισπρακτικής δυνατότητας του κράτους χάρη στις πρωτοβουλίες του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομ. Σπινέλλη που επιτάχυναν την είσπραξη επιβαλλόμενων φορολογικών προστίμων και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεύτερον, η Γενική Γραμματεία ΔΕΚΟ υπό τον κ. Γ. Κυριακό προχωρεί στον εξορθολογισμό της λειτουργίας πολλών δημόσιων επιχειρήσεων. Και, τρίτον, οι ενέργειες του γενικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη , κυρίως για την επέκταση των συμβάσεων της Αττικής Οδού και του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», διασφαλίζουν την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εντός του 2011.

Νευραλγικό σημείο του μνημονίου με αποφασιστική σημασία για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης είναι η εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις παντού στο κράτος, χωρίς καμία εξαίρεση. Μεγάλη σημασία αποδίδεται επίσης στις πρωτοβουλίες του κ. Δ. Ρέππα για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, ενώ οι ενέργειες του κ. Α.Λοβέρδου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περιορισμό των δαπανών Υγείας θεωρούνται επιτυχείς. Σημαντική πρόοδο εντοπίζουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας και στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, όπως αναφέρεται, προχωρεί καθημερινά σε ομοβροντία νέων αποφάσεων (για τις τιμές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την απορρόφηση των διαρθρωτικών Ταμείων κτλ.)

Λιγνίτης με leasing

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θεωρείται ότι προχωρεί με αργά βήματα, αλλά αυτή η μεταρρύθμιση δεν εντάσσεται στο επίμαχο τέταρτο τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εκ του μνημονίου υποχρέωση για την πώληση μονάδων λιγνίτη σε ιδιώτες εντός του 2011, που προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μάλλον τροποποιείται, κυρίως γιατί οι ιδιώτες είναι απρόθυμοι να τις αγοράσουν, αφού δεν διαθέτουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Προκρίνεται λοιπόν η λύση της «ενοικίασης», δηλαδή της πρόσβασης σε κοιτάσματα λιγνίτη με τη μέθοδο του leasing, κάτι που ενδεχομένως θα ικανοποιήσει εξίσου κυβέρνηση, τρόικα, συνδικαλιστές και επενδυτές. Ολα τα παραπάνω θεωρούνται «αρκετά» για να εκταμιευθεί η τέταρτη δόση.

Καθυστερήσεις και απαιτήσεις
Ωστόσο υπάρχουν και δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν ως τις 31.12.2010 και γι΄ αυτό η κυβέρνηση τρέχει σήμερα για να τις υλοποιήσει. Μεταξύ άλλων, η τρόικα θα πιέσει για ταχύτερη αδειοδότηση τυχερών παιχνιδιών από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αναμένονται 500 εκατ. ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατ. από ετήσια δικαιώματα εντός του 2011. Το υπουργείο Εργασίας έπρεπε ως τις 15 Δεκεμβρίου να παρουσιάσει ενδιάμεση έκθεση με προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες ως το 2060, κάτι που τελικώς θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων. Η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα παραμένει ζητούμενο, ενώ η εικόνα των δαπανών στη Γενική Κυβέρνηση, και ιδίως στην Υγεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν είναι ικανοποιητική.

Λούκα έτοιμη για... όλα
Η κυρία Λούκα Κατσέλη αναμένεται να προσφέρει και πάλι «δυνατές συγκινήσεις» στην κυβέρνηση και στην τρόικα, καθώς εάν δεν κριθεί ικανοποιητικός ο βαθμός επίτευξης της «εσωτερικής υποτίμησης» οι εμπειρογνώμονες ενδέχεται να ζητήσουν από την υπουργό τροποποιήσεις επί τα χείρω στον νόμο για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για το οποίο η κυρία Κατσέλη διατηρεί μέρος της αρμοδιότητας, εντάσσεται στην ίδια επιχείρηση «εσωτερικής υποτίμησης».

Η πρόοδος στα παραπάνω δεν κρίνει την τέταρτη δόση, η οποία ουσιαστικά έχει ήδη εγκριθεί, αλλά η επίσκεψη της τρόικας θα επικεντρωθεί σε αυτά, αφού θα έχουν όλο και βαρύτερη σημασία για την εκταμίευση των επόμενων.tovima.gr
Read more...

Ο πράσινος εμφύλιος για τις καρέκλες

ΕΝΑΣ υπόγειος ενδοσυνδικαλιστικός πόλεμος και οι διεκδικήσεις των σκήπτρων στα σωματεία που θα εμφανιστούν στο νέο τοπίο των αστικών συγκοινωνιών βρίσκονται πίσω από τη μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ
κυβέρνησης και εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς. Η κόντρα των προηγούμενων ημερών και το μέτωπο που, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, θα μείνει ανοιχτό τουλάχιστον ώσπου να ψηφιστεί ο νόμος τον επόμενο μήνα,προμηνύουν έναν νέο κύκλο φραστικών συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης
και εργαζομένων, αλλά και ταλαιπωρίας των πολιτών λόγω των στάσεων εργασίας και των απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα αίτια της σύγκρουσης για τους περισσότερους είναι προφανή:εργαζόμενοι και συνδικαλιστές χάνουν με τη δημιουργία των δύο νέων φορέων και όσα αυτό
το γεγονός συνεπάγεται προνόμια δεκαετιών, επιδόματα πρωτοφανούς έμπνευσης και σε κάθε περίπτωση υφίστανται μειώσεις αποδοχών. Παρά ταύτα, πίσω από το προφανές βρίσκεται και μια υπόγεια διαδικασία μεταξύ κυβέρνησης,συνδικαλιστών, εργαζομένων και πολιτικών δυνάμεων.

Oι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες καταγγέλλουν ότι δεν προσκλήθηκαν εγκαίρως σε διάλογο. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, τους κατηγορεί ότι άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους άκαιρα. Οπως λένε στο υπουργείο Μεταφορών, οι πρώτες στάσεις εργασίας και οι απεργίες έγιναν χωρίς καν να είναι γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο παρουσίασε την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας. Αντικείμενο της διαμαρτυρίας σε εκείνη την πρώτη φάση ήταν οι περικοπές στις αποδοχές που επιβάλλονταν από ένα άλλο νομοσχέδιο (του υπουργείου Οικονομικών) για τις ΔΕΚΟ.

Καθημερινή επικοινωνία
Σύμφωνα με τεχνοκράτες και επιστήμονες που εργάστηκαν για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, αυτή την περίοδο όλοι προσπαθούν να τηρήσουν τα προσχήματα. Αυτό όμως απειλεί να ακυρώσει την απόπειρα αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, παρά τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται με πολεμική διάθεση από τα τηλεοπτικά παράθυρα μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και συνδικαλιστών, η επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και συλλόγων εργαζομένων ήταν και είναι σχεδόν καθημερινή. Η εξήγηση είναι απλή: σχεδόν στο σύνολό της η συνδικαλιστική ηγεσία στα μέσα μαζικής μεταφοράς πρόσκειται στο ΠαΣοΚ και εκλέγεται με την ΠΑΣΚΕ.

Από το σημείο αυτό και έπειτα αρχίζουν να αποκαλύπτονται και να ερμηνεύονται πολλά από τα (πραγματικά) αίτια της σύγκρουσης. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο υπουργείο Μεταφορών και επικαλούνται πραγματικά στοιχεία και περιστατικά, βασικές παράμετροι της κόντρας είναι η ανομοιογένεια των αποδοχών μεταξύ των εργαζομένων στους υπό συγχώνευση οργανισμούς, σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση της συνδικαλιστικής πρωτοκαθεδρίας στα σωματεία που θα δημιουργηθούν από τους σημερινούς επικεφαλής των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Οι εργατοπατέρες των δρόμων...

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μαχητικότητα που επιδεικνύουν τις τελευταίες εβδομάδες οι επικεφαλής τριών σωματείων:

ο κ. Ν. Κουλουμπαρίτσης (ΕΘΕΛ) και οι κκ.

Αντ. Σταματόπουλος (Μετρό) και Ν. Σιαπάτης (ΗΣΑΠ). Ο κ. Κουλου μπαρίτσης είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου σωματείου, το οποίο αριθμεί περίπου 6.500 εργαζομένους. Με τη δημιουργία του νέου φορέα υπό την επωνυμία Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ και την απορρόφηση των ΗΛΠΑΠ θα προκύψει ένα σύνολο περίπου 8.000 εργαζομένων που θα «ψάχνει» συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Οι επικεφαλής του ισχυρού σωματείου της ΕΘΕΛ κ. Κουλουμπαρίτσης και του σωματείου των τεχνικών κ. Απ. Ραφτόπουλος συμπεριφέρονται από κοινού σήμερα ως το πιθανότερο δίδυμο διεκδικητών του «θρόνου». Ο συσχετισμός δυνάμεων των σωματείων και η ισχύς του νέου συνδικαλιστικού φορέα θεωρούνται από πολλές πλευρές η βασική εξήγηση για τη μαχητικότητα ειδικώς του κ. Κουλουμπαρίτση.

...και της σταθερής τροχιάς
Από την άλλη πλευρά, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις επιχειρήσεις που θα σχηματίσουν τον φορέα Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, που θα απορροφήσει την Αττικό Μετρό, το Τραμ και τους ΗΣΑΠ. Στο πεδίο αυτό συναγωνίζονται σε μαχητικότητα οι επικεφαλής των σωματείων εργαζομένων στο Μετρό κ. Αντ. Σταματόπουλος, ο οποίος έχει συγκρουστεί και με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, και στους ΗΣΑΠ κ. Ν. Σιαπάτης. Σαν να παρακολουθεί αμέτοχος μοιάζει ο επικεφαλής των εργαζομένων στο Τραμ κ. Μ. Γαζής, ο οποίος άλλωστε εκπροσωπεί τους λιγότερους και πιο κακοπληρωμένους. Εφόσον δημιουργηθεί, ο ΟΣΥ θα έχει περίπου 3.000 εργαζομένους, οι οποίοι σήμερα απασχολούνται στις τρεις εταιρείες. Μεταξύ αυτών όμως διαπιστώνονται τεράστιες μισθολογικές διαφορές. Για παράδειγμα, το μέσο ετήσιο μεικτό μισθολογικό κόστος στους ΗΣΑΠ ξεπερνά σήμερα τις 85.000 ευρώ, τη στιγμή που στο τραμ μόλις που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό επικαλούνται πολλοί για να ερμηνεύσουν από τη μία πλευρά το γεγονός ότι ως η πλέον αδιάλλακτη συνδικαλιστική ηγεσία αυτή τη στιγμή εμφανίζεται αυτή των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ, οι οποίοι θα χάσουν και τα περισσότερα προνόμια, ενώ η πλέον αποφασισμένη για διεκδικήσεις είναι αυτή του Μετρό και ειδικότερα ο κ. Σταματόπουλος, ο οποίος αναμένεται ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του νέου σωματείου.

ΜΠΑΪΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΚΕ

«Η πολιτική που ασκείται δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες του ΠαΣοΚ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, ο οποίος επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση
Το μέτωπο της σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και προσκείμενων στο ΠαΣοΚ συνδικαλιστών στις συγκοινωνίες παραμένει ανοιχτό,ενώ μετατρέπεται πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση η αντιπαράθεση με την ΠΑΣΚΕ.Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Ι.Παναγόπουλοςδιοργάνωσε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε διακηρυκτικό κείμενο κατά της κυβερνητικής πολιτικής,το οποίο υπογραφόταν από 102 συνδικαλιστικά στελέχη του ΠαΣοΚ.Ο κ.Παναγόπουλος είπε ότι η πολιτική που ασκείται δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες του ΠαΣοΚ και προσέθεσε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι«αδιαπραγμάτευτος θεσμός»..tovima.gr/
Read more...

Παύλος Γερουλάνος «Ο Σαμαράς μού θυμίζει τον Γιώργο»

ΤΗΝ ΩΡΑ που ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αποστέλλει το ένα μετά το άλλο τα πορίσματα για τα σκάνδαλα στον ΕΟΤ και στην ΕΡΤ, περιμένοντας οι υποθέσεις να φθάσουν στο ακροατήριο, ζητεί επειγόντως σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία και δηλώνει ότι «το ΠαΣοΚ δεν έχασε την ψυχή του», κάποιοι στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό έχουν «στοχεύσει»
την... Ακρόπολη! «Μας ζήτησαν να δώσουμε την Ακρόπολη για μια επίδειξη μόδας και δεν τη δώσαμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσαμε άλλα μνημεία για διάφορες εκδηλώσεις. Ηδη το Μουσείο της Ακρόπολης έχει φιλοξενήσει ένα συνέδριο γιατρών» αποκαλύπτει, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο 44χρονος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος. Είναι από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού,
αμετακίνητος στη θέση του, ενώ θεωρείται από τους υπουργούς που έχουν φέρει τα λιγότερα νομοσχέδια στη Βουλή: « Το έργο ενός υπουργού δεν μετριέται μόνο με το πόσα νομοσχέδια κατέθεσε στη Βουλή, αλλά με το να δημιουργήσει το υπόβαθρο που είναι αναγκαίο για την παραγωγική λειτουργία του υπουργείου. Ενός νέου υπουργείου μάλιστα, που περιλαμβάνει τους τομείς του Πολιτισμού, του Τουρισμού, του Αθλητισμού και των ΜΜΕ» απαντά.

O κ. Γερουλάνος δεν είναι ένα συνηθισμένο κομματικό στέλεχος. Θυμίζει περισσότερο μάνατζερ παρά βουλευτή. Εργάστηκε άλλωστε ως οικονομικός διευθυντής στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, αλλά και σε τράπεζες, καθώς και σε οικονομικούς οίκους. Ως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, δηλώνει μεν ότι είναι ΠαΣοΚ, όχι όμως ότι ανήκει στον κομματικό σκληρό πυρήνα του. Δεν γνωρίζει αν και πού θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ( «ο Πρωθυπουργός αποφασίζει» λέει), ενώ είναι και συγγενής του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά . «Ο Αντώνης μού θυμίζει τον Γιώργο» λέει. Αυτή η συγγένεια φαίνεται ότι έχει δράσει καταλυτικά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πολιτικά τον αρχηγό της ΝΔ. Αλλωστε προκάτοχός του στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν ο κ. Σαμαράς, για τον οποίο, όπως λέει με έμφαση, «καταλαβαίνω όλα αυτά που του συμβαίνουν σήμερα. Μου θυμίζουν την εποχή που ανέλαβε το ΠαΣοΚ ο κ. Παπανδρέου» . Συμβουλεύει ωστόσο τον κ. Σαμαρά να μην ευελπιστεί ότι η οικονομική κρίση «λειτουργεί υπέρ του» και αν δεν κάνει τις διεργασίες που απαιτούνται στο κόμμα του, και μάλιστα γρήγορα, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την εξουσία. «Η ΝΔ δεν έχει δημιουργήσει ακόμη ιδεολογικό στίγμα.Στο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο έμοιαζε περισσότερο μεΚΚΕ» ανέφερε.

«Κώστα, γιατί έχασες τέτοια ευκαιρία;»
«Απόλυτη διαφάνεια, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός.Να πέσει άπλετο φως για να μάθουμε πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Για να μην ξαναγίνουν τα ίδια στο μέλλον, να δούμε τι πήγε λάθος,να αποδοθούν ευθύνες και να διορθώσουμε την εικόνα της χώρας» σημειώνει, στηρίζοντας, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία. Αλλωστε ο κ. Γερουλάνος θα ήθελε να έχει και μια απάντηση από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε τη χώρα: «Ξέρετε τι θέλω να τον ρωτήσω; “Πείτε μου, κύριεΚαραμανλή:Πώς χάσατε τέτοια ευκαιρία; Είχατε την εμπιστοσύνη των πολιτών και την κλωτσήσατε. Από την αισιοδοξία των Ολυμπιακών Αγώνων φθάσαμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα”. Αυτό μονάχα θέλω να τον ρωτήσω».

Οι κατηγορίες των αντιπάλων
Οι πολέμιοι του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού τον χαρακτηρίζουν πάντως «αλεξιπτωτιστή της πολιτικής», καθώς γράφτηκε στο ΠαΣοΚ μόλις το 2001, έπειτα από μια γνωριμία δέκα ετών με τον σημερινό πρωθυπουργό. «Το θεωρώ κομπλιμέντο,οι αλεξιπτωτιστές μάχονται στην πρώτη γραμμή. Βέβαια κάποιοι δίνουν και μιαν άλλη ερμηνεία:ο αλεξιπτωτιστής είναι παντού και πουθενά» . Η οικογένειά του είναι μια από τις γνωστότερες της Κεφαλλονιάς και της αστικής Αθήνας, ενώ η σχέση που είχε ο πατέρας του με τη βασιλική οικογένεια (ο πατέρας του Μαρίνος ήταν αυλάρχης του βασιλιά Παύλου) οδήγησαν πολλές φορές σε σχόλια εναντίον του. Τη σύζυγό του Λάρα Μπαραζί, γόνο εύπορης οικογένειας της Συρίας (με ρίζες από τη Σαουδική Αραβία) τη γνώρισε και αυτή στη Βοστώνη. Ορισμένοι επίσης του χρεώνουν έναν «άκρατο αμερικανισμό» .

«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το μνημόνιο»
Δεν σχολιάζει δηλώσεις συναδέλφωντου, αποφεύγει τους ακραίους χαρακτηρισμούς, τις απευθείας αντιπαραθέσεις, ακόμη και τις συνεντεύξεις πολιτικού περιεχομένου, παρά το γεγονός, όπως αναγνωρίζει, ότι «υπάρχουν συντροφικά-συναδελφικά μαχαιρώματα μέσα στο κόμμα και στην κυβέρνηση». Και ο ίδιος άλλωστε ήταν θύμα αυτών των εσωκομματικών μαχαιρωμάτων. Στηρίζει όλες τις επιλογές της κυβέρνησης, τάσσεται υπέρ των πολλών μονοεδρικών περιφερειών στον επερχόμενο εκλογικό νόμο ( «ως πράξη πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα» ) και θεωρεί ότι πολλά που αναφέρονται στο μνημόνιο περιλαμβάνονται και στο κυβερνητικό προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ: «Να μην κρυβόμαστε πίσω από το μνημόνιο, πολλά από αυτά που προβλέπει είναι πρόγραμμα του ΠαΣοΚ» αναφέρει και συμπληρώνει: «Το ΠαΣοΚ δεν έχει χάσει την ψυχή του. Προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».

Ζητούν την Ακρόπολη και ένα... βουνό

Η Ακρόπολη ούτε «δίδεται με αντιπαροχή» ούτε «ενοικιάζεται» λέει ο κ. Γερουλάνος, αλλά δεν αποκλείει την αξιοποίηση άλλων μνημείων για διάφορες εκδηλώσεις
Η Ακρόπολη τώρα με την οικονομική κρίση έγινε περιζήτητη στα διεθνή sites. Φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο πολλών διαφημιστών, διεθνών πρακτορείων μόντελινγκ, ηθοποιών, παραγωγών κινηματογράφου και πολυεθνικών εταιρειών. Κάτι που το γνωρίζει ο κ. Γερουλάνος. Νομίζουν ορισμένοι ότι «δίδεται με αντιπαροχή» ή έστω «ενοικιάζεται», με σκοπό να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο πρόσθετα μερικά εκατομμύρια ευρώ. Και οι προτάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού πέφτουν σαν βροχή.

Μόνο που η αρμοδιότητα για το αν θα δοθεί ή όχι η Ακρόπολη σε διαφημιστές και μοντέλα δεν ανήκει, όπως πολλοί θα νόμιζαν, στον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, αλλά στο πανίσχυρο (και συνήθως αυστηρότατο) Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στον κ. Γερουλάνο ωστόσο έφθασε και μια άλλη πρόταση. Μια ομάδα πλούσιων Ελληνοαμερικανών δεν ζήτησε αρχαιολογικό χώρο αλλά ένα... βουνό. Ζήτησε εγγράφως μάλιστα να της χορηγηθεί ένα βουνό κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ώστε να λαξέψουν σ΄ αυτό την προτομή του... Μεγάλου Αλεξάνδρου. Να βλέπει προς τα Σκόπια. Οπως δηλαδή έκαναν οι Αμερικανοί με τις προτομές των προέδρων των ΗΠΑ, στο όρος Rushmore, στη Νότια Ντακότα, ή οι Τούρκοι με την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ σε βουνό έξω από τη Σμύρνη.

«Αν οι δικαστές έκαναν πάντα τη δουλειά τους...»
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τάσσεται όχι μόνον υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής αλλά και υπέρ της τιμωρίας όσων πολιτικών ενέχονται σε σκάνδαλα. Δώδεκα πορίσματα που αφορούν καραμπινάτα σκάνδαλα του ΕΟΤ και της ΕΡΤ έχει αποστείλει ως τώρα στον εισαγγελέα και περιμένει τη συνέχεια:«Ξέρετε ότι στην ΕΡΤ επί ΝΔδεν έκαναν μόνο προσλήψεις προσώπων; Οτι προσέλαβαν και μονοπρόσωπες εταιρείες;» αποκαλύπτει και αναφέρει σωρεία περιπτώσεων προμηθειών που έγιναν, κυρίως στον ΕΟΤ, παράτυπα ή παράνομα με απευθείας αναθέσεις.

Κανένα από τα πορίσματα δεν έχει φθάσει ακόμη στο ακροατήριο, κάτι που κάνει τον υπουργό να αναρωτιέται γιατί αυτή η καθυστέρηση:«Δεν διανοούμαι καν να πάρω ένα τηλέφωνο και να ρωτήσω, γιατί αμέσως θα εκληφθεί ως παρέμβασή μου στη Δικαιοσύνη»λέει, αποφασισμένος όμως να παρακολουθήσει τη δικαστική πορεία των πορισμάτων αυτών.«Αν οι δικαστές έκαναν πάντα τη δουλειά τους, οι πολιτικοί δεν θα είχαν την εικόνα που έχουν σήμερα στην κοινωνία»προσθέτει.tovima.gr
Read more...

ΒΑΡΤΖΕΛΗ ΣΕ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ : "ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ"!...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
5 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ!!!
Σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro, σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική που είχε η Ρ. Βάρτζελη με τον Δ. Γεωργακόπουλο (Γ.Γ. Υπουργείου Οικονομικών) κατ' εντολή του πρωθυπουργού, δόθηκε ρητή εντολή να σταματήσουν οι έλεγχοι του...
ΣΔΟΕ σε εν ενεργεία βουλευτές (θα ελεγχθούν μόνο πρώην υπουργοί που δεν είναι σήμερα βουλευτές)! Ο φόβος του Μαξίμου έχει να κάνει με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δυο έγγραφα του ΣΔΟΕ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για φοροδιαφυγή που εμπλέκουν πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ! Το δικό μας ερώτημα : Από πότε γίνονται διακρίσεις στους ελέγχους πολιτικών;
http://fimotro.blogspot.com/2011/01/blog-post_3224.html
Read more...

Ο ΑΚΗΣ "ΕΚΑΨΕ" ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


ΟΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΑΚΗ
ΚΑΗΚΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΑ 3 ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΚΑΛΟΠ
Πολύ έντονη δυσφορία υπάρχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου τηλεφωνούν σε πολιτικούς συντάκτες και μεταφέρουν την οργή του πρωθυπουργού. Εκτός όλων των άλλων που αφορούν τις δηλώσεις του και τα υπονοούμενα ότι θα μιλήσει μετά το...
τέλος του ελέγχου, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του Άκη σε Real News και Βήμα, κάλυψαν επικοινωνιακά τις τρεις δημοσκοπήσεις που φέρνουν με διαφορετικά ποσοστά μπροστά το ΠΑΣΟΚ। Ο εκνευρισμός των συνεργατών του Παπανδρέου έχει να κάνει και με τις απειλές που εκτοξεύει ο Άκης Τσοχατζόπουλος οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι θα μιλήσει και έχει να πει πολλά. Προσέξτε το σημείο που έχουμε βάλει σε κόκκινο τετράγωνο (κλικ)...
fimotro.
Read more...

Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ...


ΧΑΝΕΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ Ο "ΠΡΑΣΙΝΟΣ" ΒΕΡΒΕΣΟΣ
Είναι πολύ πιθανό τον επόμενο μήνα ο υποψήφιος πρόεδρος για τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας Μιχάλης Ζαφειρόπουλο να αποτελέσει την πρώτη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά (συναντήθηκαν πρόσφατα) σε... συνδικαλιστικό επίπεδο. Θεωρείται απόλυτα βέβαιον ότι θα μπει στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον επί χρόνια αγωνιζόμενο για την προεδρία του ΔΣΑ Βερβεσό. Οι πιθανότητες να εκλεγεί ο δεύτερος, όπως μαθαίνει το Fimotro είναι πολύ περιορισμένες λόγω του κληρού κομματικού ΠΑΣΟΚικού προφιλ που έχει καλλιεργήσει। Δύσκολα ο Δικηγορικός Σύλλογος να περάσει στα χέρια. Ελπίδες θα μπορούσαν να υπάρχουν μόνο εάν στήριζε τον αριστερό Α. Ρουπακιώτη.
http://fimotro.blogspot.com/2011/01/blog-post_1613.html
Read more...

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη για τους «Πυρήνες»

Επί ποδός δεκάδες αστυνομικοί

Από τις έρευνες στο Βύρωνα
Από τις έρευνες στο Βύρωνα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκινά το πρωί της Δευτέρας σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού η δίκη των συλληφθέντων που κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Μέσα και έξω από την αίθουσα αλλά και περιμετρικά θα βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί ενώ η είσοδος θα είναι ελεγχόμενη και θα επιτρέπεται μόνο σε όσους φέρουν ειδική κάρτα πρόσβασης.

«Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ανάλογα με εκείνα που είχαν ληφθεί κατά την δίκη των μελών της 17 Νοέμβρη» αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε τις τελευταίες ημέρες σε διαρκείς συσκέψεις σχετικά με το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα θα λάβουν μέρος αστυνομικοί από την Ασφάλεια, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αλλά και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) που θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε κτίρια στη γύρω περιοχή.

Παράλληλα, πάνω από την περιοχή θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. «Στη περιοχή θα υπάρχουν αστυνομικοί αλλά δεν θα διαταραχθεί σε καμία περίπτωση η ζωή της πόλης» διευκρίνιζε ο ίδιος αξιωματικός.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στον έναν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατάσχεσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία από το διαμέρισμα στον Βύρωνα βρέθηκε προσχέδιο 6σέλιδης προκήρυξης για επιθέσεις που θα αναλάμβανε πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, το όνομα της οποίας δεν αναφέρεται, ως «απάντηση στο κάλεσμα της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Στην προκήρυξη δεν αναφέρονται ούτε οι στόχοι ούτε ο τρόπος των επιθέσεων, όμως η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι προετοιμάζονταν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ή δικαστικών στόχων.

Τις τελευταίες ημέρες αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης που ασχολούνται με υποθέσεις τρομοκρατίας ή ακόμα και με σοβαρές περιπτώσεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Παράλληλα «ομπρέλα» ασφαλείας έχει «ανοίξει» σε κτίρια που στεγάζονται δικαστικές και αστυνομικές υπηρεσίες υπό το φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δ.Ρέππας: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, έρχονται ιδιωτικοποίηση και απολύσεις»

«Δεν έχουμε απέναντί μας εχθρούς που πρέπει να νικήσουμε. Εχουμε ανθρώπους που αγωνιούν. Θέλουμε να τους κάνουμε να αισθανθούν και αυτοί ασφαλείς...»
Ο Δ. Ρέππας πιστεύει ότι μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον. «Αρκεί», όπως λέει «να κάνουμε το εθνικό πρόβλημα, προσωπικό ζήτημα του καθένα».
Ο Δ. Ρέππας πιστεύει ότι μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον. «Αρκεί», όπως λέει «να κάνουμε το εθνικό πρόβλημα, προσωπικό ζήτημα του καθένα».
Πρόσωπο που έζησε πάντοτε από την πρώτη γραμμή όλες τις εσωτερικές αναστατώσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Ρέππας ήταν αυτός που τράβηξε τον κλήρο να συγκρουστεί με τα «πράσινα» συνδικάτα των συγκοινωνιών. Υπουργός μιας κυβέρνησης που ο ίδιος αποκαλεί «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης», ο Αρκάς πολιτικός βρίσκεται για ακόμα μία φορά στην καριέρα του αντιμέτωπος με την πρόκληση να αποδείξει ότι δεν θεωρείται άδικα «μετρ» των ισορροπιών. Θα το καταφέρει; Ο ίδιος πιστεύει ότι η περίοδος που διανύουμε δεν έχει καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες. Μιλάει για «πόλεμο» και καλεί όσους του διαμηνύουν ότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε «το ΠΑΣΟΚ χάνει την ψυχή του», να αναλογιστούν ότι «μια χώρα ηττημένη είναι μια χώρα άψυχη».

Ο Ρέππας, άλλωστε, υπήρξε πραγματιστής από την εποχή των μεγάλων ΠΑΣΟΚικών μύθων. Πόσω, μάλλον, σήμερα... Οταν ακούει, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση υποκύπτει σε πολιτικές τυπικά νεοφιλελεύθερες, απαντά με... διλήμματα: «Κανένα ΠΑΣΟΚ και καμία ΠΑΣΚΕ», λέει, «δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι στην κρίση. Αν αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις ζημιογόνων φορέων, τότε ακολουθούν απολύσεις. Στόχος μας είναι η αναδιοργάνωση, ώστε και οι φορείς να έχουν προοπτική και οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς».

«Και ο σοσιαλισμός;», τον ερωτώ; «Τι απέγινε; Μήπως τον πάτησε κι αυτόν το τρένο του... ΟΣΕ;»... Γελάει. «Μην ανησυχείτε», μου απαντά. «Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του πλούτισε τη δημόσια ζωή με εμπειρίες και ιδέες. Και η μεγάλη του ικανότητα ήταν πάντοτε να ανανεώνεται και να επικαιροποιεί την πολιτική του, συλλαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών...».

«Και οι καιροί τι προστάζουν, κύριε Ρέππα;»...

«Μας επιβάλλουν αλλαγές με υπευθυνότητα. Κάποια στιγμή ας το καταλάβουμε όλοι: τόσα χρόνια μάθαμε να προτάσσουμε την αναδιανομή με δανεικά. Καιρός είναι οι σοσιαλιστές να προτάξουν την παραγωγή και την ανάπτυξη...».

Συνέντευξη στον Χρήστο Μαχαίρα

Κύριε Ρέππα, έχετε ζήσει όλους τους τοκετούς του ΠΑΣΟΚ. Θυμάστε να βρέθηκε ποτέ το κόμμα σας σε φάση σαν τη σημερινή;

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του γνώρισε διεργασίες και αυτές πλούτισαν τη δημόσια ζωή με νέες εμπειρίες και ιδέες. Είμαστε το κόμμα που σφράγισε περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο τη Μεταπολιτευτική περίοδο με τις επιλογές του. Αυτή η πορεία δοκιμάστηκε από προκλήσεις που ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν με κύριο όπλο την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να ανανεώνεται και να επικαιροποιεί την πολιτική του συλλαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών. Γι’ αυτό διατηρεί κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική ζωή.

Θα ανέφερα το 1989, τότε που με πολιτική συκοφαντία επιχειρήθηκε η διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Ηταν μια κρίσιμη καμπή. Θα σημείωνα ακόμη το 1996, όπου η μετάβαση στη νέα ηγεσία συνδέθηκε με την προσπάθεια για τη διασφάλιση της ενότητας και τη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων σε όλα τα μέτωπα. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά... Η περίοδος αυτή δεν είναι μια κανονική πολιτική περίοδος και η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Ναι, αλλά εδώ δεν αμφισβητούνται απλώς οι πολιτικές σας. Πολλοί φοβούνται ότι, ως πολιτικός οργανισμός, χάνετε την ψυχή σας...

Κρίνεται η «ψυχή» της Ελλάδας, δηλαδή να είναι μια αυτόνομη και κυρίαρχη χώρα. Αλλωστε, ποιου κόμματος η ψυχή μπορεί να μείνει άτρωτη και αλώβητη σε μια χώρα-έρμαιο των συνθηκών; Μία χώρα ηττημένη και τελικώς άψυχη; Κερδίζεις την ψυχή σου μόνο αν σωθεί η χώρα. Και η ψυχή του ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται στον ιδεολογικό αναχωρητισμό και την προγραμματική νηστεία, αλλά στην προοδευτική πράξη. Ουδέποτε ως τώρα ευρέθη η χώρα σε τέτοιο πόλεμο. Και στον πόλεμο πας με όπλο, είτε είσαι δεξιός είτε είσαι αριστερός.

Επισημαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει, ιστορικά, ότι μπορεί να ασκεί διακυβέρνηση και ταυτοχρόνως να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του. Ο υπουργός παίρνει μια ανάσα, σαν να τακτοποιεί τις σκέψεις του. Οταν του λέω, μάλιστα, ότι η δυνατότητα αυτή μοιάζει να έχει χαθεί, με αποτέλεσμα κοινωνικές ομάδες που ανδρώθηκαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ να το αντιμετωπίζουν ως αντίπαλη δύναμη, δεν το συμμερίζεται και σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ για όποιον δεν το γνωρίζει απ’ τα μέσα δίνει την εντύπωση ότι ζει με διχασμό. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρόκειται γι’ αυτό. Η εξωτερίκευση της συνήθους εσωκομματικής διαπάλης, εμένα δεν με τρομάζει αφού ακουμπά στην πολυσυλλεκτικότητα του κόμματός μας, μέσω της κυρίαρχης παρουσίας του σ’ όλα τα μέτωπα της δημόσιας σφαίρας»]

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι; Στις συγκοινωνίες, οι συνδικαλιστές που πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις δεν ανήκουν στις παρατάξεις της Αριστεράς, αλλά στην ΠΑΣΚΕ...

Δεν θα ακούσετε από μένα λόγο αφοριστικό και απαξιωτικό για τους εργαζόμενους. Πιστεύω ότι τα στερεότυπα του συνδικαλισμού βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την εποχή που μπήκαμε.

Εννοιες όπως η ποιότητα, η αξιολόγηση, ο έλεγχος ήρθαν για να μείνουν, όπως επίσης δεν γίνονται πλέον παραδεκτά αρνητικά οικονομικά μεγέθη που επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο. Δεν κουνάμε το δάκτυλο στους εργαζόμενους, αντιθέτως, αλλά με λυπεί όταν και αυτοί χρησιμοποιούν τη γροθιά τους σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας με άστοχες επιλογές. Θα 'λεγα πως πρέπει, πέρα από την άλλη πολιτική, να οικοδομήσουμε και μια άλλη αντίληψη. Αντί να κάνουμε το προσωπικό πρόβλημα εθνικό ζήτημα, να κάνουμε το εθνικό πρόβλημα προσωπικό ζήτημα του καθένα.

Πρακτικά, αυτό τι σημαίνει;

Κανένα ΠΑΣΟΚ και καμιά ΠΑΣΚΕ δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι σε μία κρίση. Γιατί η κρίση δίνει την αφορμή για συζήτηση πολλών πραγμάτων. Αν αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις ζημιογόνων φορέων, τότε ακολουθούν απολύσεις. Στόχος μας λοιπόν είναι η εξυγίανση και η αναδιοργάνωση των φορέων ώστε να έχουν προοπτική και μαζί με αυτούς να αισθάνονται ασφαλείς και οι εργαζόμενοι. Σε αυτόν τον στόχο μόνο σύμμαχοι μπορεί να υπάρχουν.

Επιμένω στην εμφύλια διάσταση του πράγματος: Μη μου πείτε, κύριε Ρέππα, ότι δεν νιώθετε άβολα... Αλλο να συγκρούεσαι με τον Τζωρτζάτο των φορτηγών κι άλλο να έχεις απέναντί σου πρόσωπα που, πριν κάποια χρόνια, μπορεί και να καθοδηγούσατε. Χαμογελά. Ισως και να θυμάται τα χρόνια που υπήρξε «λοχαγός»... «Κύριε Μαχαίρα, νιώθω μεγάλη ευθύνη για το αποτέλεσμα», μου λέει. Δεν έχουμε απέναντί μας εχθρούς που πρέπει να νικήσουμε. Εχουμε ανθρώπους που αγωνιούν και θέλουμε να κάνουμε να αισθάνονται και αυτοί ασφαλείς. Οι σκιαμαχίες οδηγούν σε λάθος συγκρούσεις»]

Αν σας ζητούσα να γυρίσετε το ρολόι πίσω και να κοιτάξετε το παρελθόν του κόμματός σας, ποια πλευρά θα θέλατε να σβήσετε;

Οι αδύναμες πλευρές της πολιτικής πορείας μας είναι και αυτές κομμάτι της ιστορίας και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε τα λάθη μας και η συνακόλουθη λαϊκή απόρριψη, όταν εκδηλώθηκε μας έκανε να βελτιωνόμαστε και να ξανακερδίζουμε τη σχέση μας με τους πολίτες. Πολλά πράγματα όταν τα βλέπεις τώρα εκ των υστέρων, θα μπορούσαν να 'χαν γίνει αλλιώς. Σκεφτείτε όμως και πόσα θετικά θα μπορούσαν να μην είχαν επιτευχθεί αν σε κρίσιμες στιγμές δεν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Ας αφήσουμε το έργο αυτό για τους ιστορικούς.

Εν πάση περιπτώσει, φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση εν σχέσει με το τι μπορεί να σημαίνει σήμερα στην Ελλάδα σοσιαλιστικό κόμμα και κεντροαριστερά.

Πολύ σωστά προσδιορίζετε τη συζήτηση με μια διπλή συνθήκη: το σήμερα και την Ελλάδα. Αλλωστε η σημερινή Ελλάδα με την κρίση που τη διατρέχει τροφοδοτεί με προβληματισμούς που τελικώς οδηγούν στις αντίστοιχες επιλογές και τις λύσεις. Τα ερεθίσματα της πραγματικότητας μας καλούν να αντιδράσουμε αναλόγως. Αν αυτό είτε το αγνοήσουμε είτε δεν το συλλαμβάνουμε θα 'μασταν μια κυβέρνηση για τον εαυτό της και όχι για τον τόπο. Αυτή λοιπόν η αναζήτηση είναι ανοικτή και είναι διαρκής.

Ναι, αλλά τι μπορεί να σημαίνει σήμερα σοσιαλισμός;

Πέρα από τις κλασικές αξίες και αρχές, θα 'λεγα πως το στοιχείο που οι σοσιαλιστές οφείλουν να αναγράφουν σε προτεραιότητα είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη. Γιατί χρόνια τώρα μάθαμε να προτάσσουμε την αναδιανομή συχνά με δανεικά.

Πολλοί πιστεύουν ότι μία από τις παρενέργειες της κρίσης που κάποια στιγμή θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, είναι ότι μετακινείται συνολικά προς τα δεξιά το πολιτικό εκκρεμές. Η πολιτική των κομμάτων εξουσίας μοιάζει πλέον να υπακούει μόνο στον πραγματισμό και να υποχωρεί οποιοδήποτε οραματικό στοιχείο.

Το σχόλιο είναι σωστό καταρχήν, όχι γιατί πριμοδοτούνται τα δεξιά κόμματα, αλλά γιατί τα αριστερά κόμματα δεν μπορούν να αγνοήσουν τη δύναμη της αγοράς. Ετσι, συχνά επιδιώκουν έναν συμφιλιωτικό διάλογο μαζί της με απώλειες ως προς την ανθρωπιστική διάσταση της πολιτικής τους. Το οραματικό στοιχείο υποχωρεί όταν στην κλίμακα των αξιών μιας κοινωνίας επικρατεί η δίψα της κατανάλωσης σε βάρος της πνευματικής αναζήτησης, όταν κυριαρχούν τα συμφέροντα και όχι οι αρχές, οι σκοπιμότητες και όχι οι κανόνες, οι αγορές και όχι οι κοινωνικές ανάγκες. Οι σοσιαλιστές είναι πραγματιστές στον βαθμό που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Δεν σας ανησυχεί που σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για την Ευρώπη, η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά δείχνει να επιστρέφει στον εθνοκεντρισμό και να μη διεκδικεί την ανάγκη της ενοποίησης;

Εχασε πολύτιμο χρόνο η Ευρώπη. Αν είχε προχωρήσει πέρα από τη Νομισματική Ενωση θα ήταν λιγότερο ευάλωτη στην κρίση. Την Ευρώπη τη χτυπούν και δικά της αγοραία δημιουργήματα. Η ευρωπαϊκή Αριστερά, παρά τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες για το περιεχόμενο της προοδευτικής διακυβέρνησης, δείχνει συχνά αμυντική ως προς τον λόγο και μετέωρη ως προς τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσει. Τελικώς, τα σύνορα υφίστανται ανάμεσα στις χώρες και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού και οι ψήφοι των πολιτών βρίσκονται εντός των συνόρων κάθε χώρας, άρα σε αυτό το πεδίο κάθε κόμμα αναζητά την ανανέωση των δυνάμεών του. Είναι εξαιρετικά θετικές οι πρωτοβουλίες του Ελληνα πρωθυπουργού που δίνει ευρωπαϊκή και μαζί προοδευτική διάσταση στη διαχείριση αυτής της κρίσης.

«Λεφτά πάντα υπάρχουν! Το θέμα είναι η διαχείριση»

Κύριε Ρέππα, μπορείτε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι η σημερινή γενιά θα είναι η μόνη πιθανώς που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της;

Η βελτίωση του κεκτημένου και όχι η αποδιάρθρωσή του είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Αυτός ο κίνδυνος είναι βασικός αν δεν αλλάξει κάτι τώρα, αν δηλαδή στα σχέδιά μας δεν παίρνουμε υπόψη τις ανάγκες της γενιάς που ακολουθεί. Από την άλλη, η σημερινή πολιτική για τον περιορισμό των ελλειμμάτων που οδηγούν στην εξυγίανση πιστεύω πως θέτει τη βάση για μια αναπτυξιακή πορεία μακράς πνοής και αυτό είναι μια θετική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

[ Συζητάμε για την κοινωνική οργή, που δείχνει να διογκώνεται. Δεν σας φοβίζει αυτό το κλίμα, τον ερωτώ. Ο Δημήτρης Ρέππας θεωρεί ότι «οι χώρες δεν κυβερνώνται και δεν πρoοδεύουν με υλικά οργής αλλά με πολιτικό πρόγραμμα». Οπως λέει, «η οργή δεν είναι καν αντιπολίτευση, είναι μάλλον δήλωση αδυναμίας και παραίτησης από τον αγώνα για υπέρβαση της κρίσης. Ποιος θα ήθελε τέτοιο κλίμα, ποιoς θα 'θελε να θίξει λαϊκά συμφέροντα και να ξεβολέψει τους πολίτες;». Αλλάζω θέμα, αλλά με κόβει... «Και κοιτάξτε», μου λέει, καθώς επανέρχεται. «Το χειρότερο όλων είναι η ενθάρρυνση της ανομίας που σε κάποιες περιπτώσεις τείνει να πάρει τη μορφή πολιτικής γραμμής»].

Προσέξτε το οξύμωρο: το συγκεκριμένο κομματικό σύστημα οδήγησε τον τόπο σε κρίση. Κι έρχεται τώρα το ίδιο σύστημα να εγγυηθεί την εξυγίανση. Γιατί να το εμπιστευτεί ο πολίτης;

Ας μη συγχέουμε το πολιτικό προσωπικό με τα πολιτικά κόμματα. Είναι θετικός παράγοντας σε μια κοινωνία η λειτουργία θεσμικών παραδοσιακών κομμάτων με μακρά ιστορία. Αυτό προσθέτει στη δημοκρατική σταθερότητα. Εξίσου θετική και αναγκαία είναι η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και αυτό, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, επιτυγχάνεται σε υψηλά ποσοστά από βουλή σε βουλή με την ψήφο του λαού.

Για να επανιδρυθεί το πολιτικό σύστημα απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Μπορείτε να τις αναλάβετε; Εδώ η μισή και πλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψιθυρίζει ότι ο εκλογικός νόμος που δεσμευτήκατε να φέρετε κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Σε έναν χρόνο έχουν γίνει σε ορισμένους τομείς όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες.

Η κυβέρνηση έχει κάνει τη χρησιμότερη επιλογή που είναι εμφανής, ασκεί πολιτική για τη χώρα και την κοινωνία και όχι για τις εντυπώσεις και για ψήφους. Αν είναι να «πέσουμε» στη δίνη του πολιτικού κόστους, είναι προτιμότερο από το να αφεθεί η Ελλάδα εκτεθειμένη να πέσει θύμα στον κανιβαλισμό των αγορών και της κρίσης.

Το σχέδιό μας εξελίσσεται και κάθε πρωτοβουλία αναλαμβάνεται στη σωστή στιγμή. Το ίδιο και ο εκλογικός νόμος, που, άλλωστε, αποτελεί προγραμματική δέσμευσή μας.

[ Του θυμίζω ότι πρόσφατα πρότεινε να μειωθούν οι βουλευτές σε 200. Θα συμφωνούσε, άραγε, και να μην ασκούν καθήκοντα διακυβέρνησης; Ο υπουργός Υποδομών δεν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν είμαι καθόλου αρνητικός», λέει. Προσθέτει, ωστόσο, ότι μια τέτοια εξέλιξη συναρτάται με πολιτειακού χαρακτήρα αλλαγές, όπως είναι η μετατόπιση σε ένα μοντέλο της Προεδρικής Δημοκρατίας, που υπογραμμίζει πως δεν τον βρίσκουν σύμφωνο. «Θα 'λεγα», τονίζει, «πως μια κυβέρνηση την απαρτίζουν οι καλύτεροι κατά την κρίση του έχοντος την ευθύνη και την αρμοδιότητα να τη συγκροτεί πρωθυπουργού, είτε αυτοί είναι βουλευτές είτε όχι». ]

Θα επανέλθω στα της οικονομίας: η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους αναβιώνει. Αν το περίφημο «κούρεμα» των ομολόγων δεν αφορούσε μόνο τα ελληνικά ομόλογα, αλλά τα ομόλογα όλων των χωρών που πιέζει η κρίση του χρέους, θα το συζητούσατε;

Κάθε συζήτηση με υποθετικούς και μελλοντολογικούς όρους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Η Ελλάδα είναι μόνο ένα μέρος και σχετικά μικρό της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι ηγεσίες στην Ευρώπη, αν δεν αποκτήσουν σαφές σχέδιο και δεν δράσουν αμέσως, αν δεν πείσουν δηλαδή για τη βούληση της Ευρώπης να θωρακίσει τα συμφέροντά της, τότε αυτό που είπατε, αλλά όχι μόνο, θα βρεθεί εκ των πραγμάτων στο μενού των επιλογών ακόμη και για τους πιο ισχυρούς οικονομικούς εταίρους της Ευρώπης.

Η πιο δημοφιλής ρητορική των ημερών είναι η ρητορική της ανάπτυξης. Ανάπτυξη, ωστόσο, χωρίς χρήματα, έστω και δανεικά, δεν νοείται παγκοσμίως. Τελικά, υπάρχουν λεφτά, κύριε Ρέππα;

Χωρίς ισχυρή παραγωγική βάση, χωρίς την αύξηση του πλούτου, δεν υπάρχει περιθώριο αναδιανεμητικής πολιτικής και επέκτασης του κοινωνικού κράτους. Είναι σωστό ακόμη και σε καιρούς ελλειμμάτων να εφαρμόζεις επενδυτικό πρόγραμμα που μπορεί προσωρινά να επιβαρύνει τους δημοσιονομικούς δείκτες, αλλά οδηγεί σε μεταστροφή της πορείας της χώρας από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Οι πόροι από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μαζί με τις δανειακές εισροές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για συγκεκριμένα προγράμματα αποτελούν εργαλεία επιλογής με τη σύμπραξη και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τελικώς λεφτά πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν -άλλοτε περισσότερα και άλλοτε λιγότερα-, το θέμα είναι η διαχείρισή τους με γνώμονα το γενικό συμφέρον και η μέγιστη αξιοποίησή τους.

Μια τελευταία ερώτηση: βρίσκεστε ενάμιση χρόνο τώρα στην εξουσία. Και η αλήθεια είναι ότι κληθήκατε να διαχειριστείτε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σας ικανοποιεί το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των μελών της κυβέρνησης; Για να το ερωτήσω με όρους... ΟΣΕ, είστε όλοι επί ίσοις όροις στο τρένο ή κάποιοι σπρώχνουν και κάποιοι απλώς ταξιδεύουν;

Αυτή η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της χώρας σε μια εξαιρετική ιστορική συγκυρία. Το ατυχές της κρίσης μπορεί να μετατραπεί σε προνόμιο, με την επίτευξη των στόχων που οδηγούν στον τερματισμό της. Κάθε υπουργός στον τομέα του αντιμετωπίζει μεγάλες και μικρές προκλήσεις καθημερινά.

Σημασία έχει η συνολική επιτυχία και αυτή δεν μπορεί παρά να προκύψει ως αποτέλεσμα συνεργασίας. Είμαστε στην ίδια βάρκα και οφείλουμε να «τραβούμε κουπί» όλοι στην ίδια κατεύθυνση, για να απαντήσω και εγώ στην ερώτησή σας με μία εικόνα.

Κυρίως να λύνουμε τα προβλήματα ώστε η χώρα να προχωρεί και να μην κυριαρχήσει μια αίσθηση ματαιότητας στον κόσμο σαν να τραβάμε κουπί σε δεμένη βάρκα. Ασφαλώς πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, αυτή η κυβέρνηση, όμως, έχει πετύχει υψηλό βαθμό ομοιογένειας και αυτό είναι καλό όχι απλώς για την ίδια αλλά και για τη χώρα.

ethnos.gr
Read more...

Από τη Χάγη περνά η δικαίωση για το Δίστομο

Το αίτημα των απογόνων των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική δικαίωση θα κριθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλευρό τους και η ελληνική κυβέρνηση

Αν και πέρασαν 67 ολόκληρα χρόνια από τη σφαγή 218 αθώων θυμάτων στο Δίστομο, η υπόθεση της μαρτυρικής πόλης παραμένει ανοικτή και το αίτημα των απογόνων τους για ηθική δικαίωση θα κριθεί στο ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μετά 67 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου, η υπόθεση της μαρτυρικής πόλης παραμένει ανοικτή και η δικαίωση των συγγενών των 218 δολοφονημένων θα κριθεί στη Χάγη.
Μετά 67 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου, η υπόθεση της μαρτυρικής πόλης παραμένει ανοικτή και η δικαίωση των συγγενών των 218 δολοφονημένων θα κριθεί στη Χάγη.

Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον πρωθυπουργό, πιστοποιεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ιστορική μνήμη, αλλά και τη δικαίωση των Διστομιτών που αποδύθηκαν σε έναν μακρόχρονο νομικό αγώνα. Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί που βίωσαν, μικρά παιδιά τότε, τον όλεθρο και είδαν να χάνονται γονείς και συγγενείς.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2010 το «Εθνος της Κυριακής» είχε «χαρτογραφήσει» την πρόθεση της κυβέρνησης και την προσπάθεια δικαίωσης του Διστόμου μέσω Ιταλίας και Χάγης.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2010 το «Εθνος της Κυριακής» είχε «χαρτογραφήσει» την πρόθεση της κυβέρνησης και την προσπάθεια δικαίωσης του Διστόμου μέσω Ιταλίας και Χάγης.

Στο Διεθνές Δικαστήριο, με αφορμή το Δίστομο, εκκρεμεί η διένεξη Γερμανίας και Ιταλίας για το προνόμιο της ετεροδικίας, εάν δηλαδή τα ιταλικά δικαστήρια έχουν το δικαίωμα να επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η Γερμανία επιθυμεί να μην εκδικάζονται ανάλογες υποθέσεις στα κράτη που υπέστησαν την κατοχή της, παρά μόνα αρμόδια να είναι τα γερμανικά δικαστήρια...

Δικαίωμα
Η υποβολή του ελληνικού αιτήματος για παρέμβαση στη δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας υποβλήθηκε προχθές και το Δικαστήριο θα κρίνει εάν η χώρα μας θα έχει το δικαίωμα να εκθέσει τα επιχειρήματά της αναφορικά με την υπόθεση και το θέμα της ετεροδικίας με σκοπό τη δικαίωση των θυμάτων.

Ως πληρεξούσιος στη Χάγη ορίστηκε ο καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης, ο οποίος ασχολήθηκε επί χρόνια για τη διερεύνηση του θέματος μαζί με τον ευρωβουλευτή και νομάρχη Βοιωτίας Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος ξεκίνησε τον δικαστικό αγώνα με στόχο την ηθική δικαίωση για τους απογόνους των θυμάτων του Διστόμου.

Σήμερα οι κόρες του Κέλυ και Χριστίνα Σταμούλη συνεχίζουν τη νομική μάχη, αλλά θυμούνται και την εποχή που ουδείς σχεδόν πίστευε ότι ο αγώνας θα δικαιωθεί.

«Είναι μια δικαίωση για όλους εκείνους που το πίστεψαν, για τους ανθρώπους που εργάστηκαν προς τον σκοπό αυτόν. Την ίδια στιγμή υπήρχαν και εκείνοι που το χλεύασαν.

Πολλές φορές είχε ειπωθεί ότι ''ο Σταμούλης είναι γραφικός'', ''θα τα βάλει με τους Γερμανούς. Σιγά μην τον αφήσουν''. Τέτοια σχόλια υπήρξαν πολλά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα» λέει η κυρία Κέλυ Σταμούλη και προσθέτει με έμφαση: «Πού να φανταζόταν κανείς ότι εκείνη η αγωγή που υπέβαλε ο πατέρας μου για το Δίστομο θα οδηγούσε την κυρία Μέρκελ στη Χάγη».

Η ελληνική παρέμβαση προσελκύει όλη τη νομική κοινότητα διεθνώς, καθώς η αίτηση αποζημίωσης για ψυχική οδύνη ονομαστικά για τους συγγενείς των θυμάτων αποτελεί πρώτη περίπτωση παγκοσμίως. «Θεωρώ την ελληνική παρέμβαση ως πολύ θετική και ως αρχή επίλυσης όλων των ζητημάτων που αφορούν την προβληματική των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η δήλωση του πρωθυπουργού είναι μια υπέρβαση, διότι πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός εγκύπτει με τόσο ζήλο και θέρμη στα αιτήματα των Διστομιτών» λέει η κυρία Σταμούλη και υπογραμμίζει ότι «υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν στο δίκιο του Διστόμου, όπως ο καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης και ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μπέης, οι οποίοι ανιδιοτελώς παρείχαν νομική συνδρομή με επιστημονικές γνωμοδοτήσεις κατά τη διάρκεια του δύσβατου νομικού δρόμου. Το πίστευαν και οι κάτοικοι του Διστόμου που θέλουν την ηθική δικαίωση. Δεν είναι λίγο να ξέρεις ότι η γιαγιά σου ξεκοιλιάστηκε και το σπίτι βάφτηκε με αίμα».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Το θέμα των συνολικών γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου παραμένει ανοικτό, όπως τόνισε στη Βουλή προχθές ο υπ. Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας. «Παραμένει ανοικτό και είναι μια θέση από την οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε».

Σε σειρά ρεπορτάζ το «Εθνος της Κυριακής» τους τελευταίους μήνες έχει αποκαλύψει άγνωστες πτυχές για τον τρόπο που η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τους κατακτητές για τις «ανάγκες» διαβίωσής τους.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι σύμφωνα με ερευνητές παραμένει σε εκκρεμότητα ανεξόφλητο χρέος και από τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου, ύψους 136,4 εκατ. μάρκων. Οσο για το κατοχικό δάνειο, στις 14/3/1942 οι πληρεξούσιοι Γερμανίας και Ιταλίας αποφάσισαν ερήμην της Ελλάδας ότι η χώρα μας θα τους δανείζει κάθε μήνα 1,5 δισ. δρχ. ως έξοδα κατοχής. Η δε επιστροφή του θα γινόταν αργότερα...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
ethnos.gr
Read more...