Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Από τη Χάγη περνά η δικαίωση για το Δίστομο

Το αίτημα των απογόνων των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική δικαίωση θα κριθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλευρό τους και η ελληνική κυβέρνηση

Αν και πέρασαν 67 ολόκληρα χρόνια από τη σφαγή 218 αθώων θυμάτων στο Δίστομο, η υπόθεση της μαρτυρικής πόλης παραμένει ανοικτή και το αίτημα των απογόνων τους για ηθική δικαίωση θα κριθεί στο ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μετά 67 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου, η υπόθεση της μαρτυρικής πόλης παραμένει ανοικτή και η δικαίωση των συγγενών των 218 δολοφονημένων θα κριθεί στη Χάγη.
Μετά 67 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου, η υπόθεση της μαρτυρικής πόλης παραμένει ανοικτή και η δικαίωση των συγγενών των 218 δολοφονημένων θα κριθεί στη Χάγη.

Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον πρωθυπουργό, πιστοποιεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ιστορική μνήμη, αλλά και τη δικαίωση των Διστομιτών που αποδύθηκαν σε έναν μακρόχρονο νομικό αγώνα. Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί που βίωσαν, μικρά παιδιά τότε, τον όλεθρο και είδαν να χάνονται γονείς και συγγενείς.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2010 το «Εθνος της Κυριακής» είχε «χαρτογραφήσει» την πρόθεση της κυβέρνησης και την προσπάθεια δικαίωσης του Διστόμου μέσω Ιταλίας και Χάγης.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2010 το «Εθνος της Κυριακής» είχε «χαρτογραφήσει» την πρόθεση της κυβέρνησης και την προσπάθεια δικαίωσης του Διστόμου μέσω Ιταλίας και Χάγης.

Στο Διεθνές Δικαστήριο, με αφορμή το Δίστομο, εκκρεμεί η διένεξη Γερμανίας και Ιταλίας για το προνόμιο της ετεροδικίας, εάν δηλαδή τα ιταλικά δικαστήρια έχουν το δικαίωμα να επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η Γερμανία επιθυμεί να μην εκδικάζονται ανάλογες υποθέσεις στα κράτη που υπέστησαν την κατοχή της, παρά μόνα αρμόδια να είναι τα γερμανικά δικαστήρια...

Δικαίωμα
Η υποβολή του ελληνικού αιτήματος για παρέμβαση στη δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας υποβλήθηκε προχθές και το Δικαστήριο θα κρίνει εάν η χώρα μας θα έχει το δικαίωμα να εκθέσει τα επιχειρήματά της αναφορικά με την υπόθεση και το θέμα της ετεροδικίας με σκοπό τη δικαίωση των θυμάτων.

Ως πληρεξούσιος στη Χάγη ορίστηκε ο καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης, ο οποίος ασχολήθηκε επί χρόνια για τη διερεύνηση του θέματος μαζί με τον ευρωβουλευτή και νομάρχη Βοιωτίας Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος ξεκίνησε τον δικαστικό αγώνα με στόχο την ηθική δικαίωση για τους απογόνους των θυμάτων του Διστόμου.

Σήμερα οι κόρες του Κέλυ και Χριστίνα Σταμούλη συνεχίζουν τη νομική μάχη, αλλά θυμούνται και την εποχή που ουδείς σχεδόν πίστευε ότι ο αγώνας θα δικαιωθεί.

«Είναι μια δικαίωση για όλους εκείνους που το πίστεψαν, για τους ανθρώπους που εργάστηκαν προς τον σκοπό αυτόν. Την ίδια στιγμή υπήρχαν και εκείνοι που το χλεύασαν.

Πολλές φορές είχε ειπωθεί ότι ''ο Σταμούλης είναι γραφικός'', ''θα τα βάλει με τους Γερμανούς. Σιγά μην τον αφήσουν''. Τέτοια σχόλια υπήρξαν πολλά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα» λέει η κυρία Κέλυ Σταμούλη και προσθέτει με έμφαση: «Πού να φανταζόταν κανείς ότι εκείνη η αγωγή που υπέβαλε ο πατέρας μου για το Δίστομο θα οδηγούσε την κυρία Μέρκελ στη Χάγη».

Η ελληνική παρέμβαση προσελκύει όλη τη νομική κοινότητα διεθνώς, καθώς η αίτηση αποζημίωσης για ψυχική οδύνη ονομαστικά για τους συγγενείς των θυμάτων αποτελεί πρώτη περίπτωση παγκοσμίως. «Θεωρώ την ελληνική παρέμβαση ως πολύ θετική και ως αρχή επίλυσης όλων των ζητημάτων που αφορούν την προβληματική των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η δήλωση του πρωθυπουργού είναι μια υπέρβαση, διότι πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός εγκύπτει με τόσο ζήλο και θέρμη στα αιτήματα των Διστομιτών» λέει η κυρία Σταμούλη και υπογραμμίζει ότι «υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν στο δίκιο του Διστόμου, όπως ο καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης και ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μπέης, οι οποίοι ανιδιοτελώς παρείχαν νομική συνδρομή με επιστημονικές γνωμοδοτήσεις κατά τη διάρκεια του δύσβατου νομικού δρόμου. Το πίστευαν και οι κάτοικοι του Διστόμου που θέλουν την ηθική δικαίωση. Δεν είναι λίγο να ξέρεις ότι η γιαγιά σου ξεκοιλιάστηκε και το σπίτι βάφτηκε με αίμα».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Το θέμα των συνολικών γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου παραμένει ανοικτό, όπως τόνισε στη Βουλή προχθές ο υπ. Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας. «Παραμένει ανοικτό και είναι μια θέση από την οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε».

Σε σειρά ρεπορτάζ το «Εθνος της Κυριακής» τους τελευταίους μήνες έχει αποκαλύψει άγνωστες πτυχές για τον τρόπο που η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τους κατακτητές για τις «ανάγκες» διαβίωσής τους.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι σύμφωνα με ερευνητές παραμένει σε εκκρεμότητα ανεξόφλητο χρέος και από τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου, ύψους 136,4 εκατ. μάρκων. Οσο για το κατοχικό δάνειο, στις 14/3/1942 οι πληρεξούσιοι Γερμανίας και Ιταλίας αποφάσισαν ερήμην της Ελλάδας ότι η χώρα μας θα τους δανείζει κάθε μήνα 1,5 δισ. δρχ. ως έξοδα κατοχής. Η δε επιστροφή του θα γινόταν αργότερα...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: