Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Αλλάζει σελίδα η Τυνησία, ανησυχία στις αραβικές χώρες

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος και ζήτησε άμεσα από τον πρωθυπουργό το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Προβληματισμός για «μετάδοση» των ταραχών σε άλλες χώρες

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος και ζήτησε άμεσα από τον πρωθυπουργό άμεσες ενέργειες για να έρθει στο προσκήνιο η νέα πολιτική ηγεσία της χώρας.

Αλλάζει σελίδα η Τυνησία, ανησυχία στις αραβικές χώρες

Ο Φουάντ Μεμπάτσα ζήτησε από τον Μοχάμεντ Γκχανούτσι να συστήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών, ώστε να έρθει στην εξουσία ο διάδοχος του Μπεν Αλί, που ανατράπηκε μετά τις εκτεταμένες ταραχές στη χώρα.

Στους δρόμους της Τύνιδας η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, με ενόπλους να πυροβολούν αδιακρίτως από οχήματα. Αν και δεν είναι σαφής η πρόθεσή τους, πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για οπαδούς του πρώην προέδρου Μπεν Αλί.

Στρατιωτικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα βρίσκονται πάντα στο κέντρο της πόλης, σε μία προσπάθεια να επανέλθει η τάξη.

Την ίδια ώρα, αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μηνύματα που έστειλε η εξέλιξη αυτή στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις πολιτικών που παραμένουν στην εξουσία για δεκαετίες θα πρέπει να ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν πιθανή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από πολίτες και πολιτικούς αντιπάλους, όπως τονίζουν.

Το διαδίκτυο και η ειδησεογραφική κάλυψη από δορυφορικά δίκτυα όπως το Al Jazeera έδειξαν από πρώτο χέρι στους πληθυσμούς αυτών των χωρών ότι μπορούν να επιτύχουν την ανατροπή κυβερνήσεων με τις κινητοποιήσεις.

«Η επανάσταση στην Τυνησία αποτελεί έκπληξη από κάθε άποψη. Εδειξε ότι ένα έθνος μπορεί να ανατρέψει καταπιεστικά καθεστώτα. Ο αντίκτυπος θα είναι καίριος σε όλες τις αραβικές χώρες», εκτίμησε στο Reuters νεαρός Αιγύπτιος πολιτικός ακτιβιστής.

"Η κάλυψη των ταχύτατων εξελίξεων και της ανατροπής του Μπεν Αλί από το Al Jazeera έφερε αυτή τη διαδικασία στο σαλόνι εκατοντάδων εκατομμυρίων αράβων», σημείωσε ο Ραμί Κχουρί στο Agence Global.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμικής αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο χαρακτήρισε την ανατροπή Μπεν Αλί «κακό οιωνό για τους άλλους ηγέτες. Νομίζω ότι τώρα ο καθένας τους προετοιμάζει είτε το αεροπλάνο είτε τους λογαριασμούς του, μαζί με την επιβολή ακόμη σκληρότερων μέτρων ασφαλείας, για να προφυλάξει τη θέση του».

«Είναι ιστορική στιγμή. Κανείς δεν θα φανταζόταν κάτι τέτοιο λίγους μήνες πριν. Με παρούσια στις αραβικές χώρες την οικονομική κρίση, ίσως δούμε μία επανάληψη όσων συνέβηκαν στην Τυνησία, αν και είμαι επιφυλακτικός», σχολίασε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο φιλελεύθερος Μανσούρ Νογκαϊντάν.

Κλειδί η Αίγυπτος

Ο Χόσνι Μουμπάρακ παραμένει στην εξουσία επί τρεις δεκαετίες και έχει πολλάκις κατηγορηθεί για σειρά θεμάτων, από διαφθορά μέχρι νοθεία στις εκλογές, συστηματική καταστολή της αντιπολίτευσης κτλ., χωρίς ωστόσο να χάσει τον έλεγχο.

Αυτή την περίοδο, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο είναι υψηλότερος από αυτόν της Τυνησίας, ο μέσος Αιγύπτιος έχει χαμηλότερο εισόδημα. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ωστόσο παραμένουν σε επίπεδο μερικών εκατοντάδων πολιτών.

Η ελευθεροτυπία στη χώρα λειτούργησε ως βαλβίδα εκτόνωσης για τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, αλλά πλέον «Αν τα προεξάρχοντα θέματα του βασικού μισθού, της ακρίβειας, της συνταγματικής αναθεώρησης και της διαδοχής του προέδρου δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και επιτυχώς, η ένταση θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι την κοινωνική έκρηξη» σημειώνει ο Αχμέντ ελ Ναγγάρ, οικονομικός αναλυτής στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Al Ahram.

Ο ακτιβιστής Χοσσάμ Χαμαλάουι, συντάκτης του blog arabawy, σημειώνει ότι οι οργανώσεις των εργαζόμενων αρχίζουν να καλύπτουν το κενό της αντιπολίτευσης με αποτελεσματικές κινητοποιήσεις κατά του κρατικού μηχανισμού.

Υπογραμμίζει επίσης ότι ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αποτελούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από ανθρώπους της ίδιας χαμηλής οικονομικής βαθμίδας, άρα δεν είναι απίθανο να αντιδράσουν, αν κληθούν να καταστείλουν βίαια αναταραχές μεγάλης κλίμακας. «Αν προκύψει εξέγερση και σταλεί ο στρατός, προβλέπω καταστροφή για το καθεστώς, όχι το λαό», όπως αναφέρει.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: