Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Κόβουν τον γόρδιο δεσμό του χρέους

Κρίσιμες σύνοδοι του Εurogroup και του Εco/Fin για τη δημιουργία ευρωπαϊκού φράγματος κατά της πτώχευσης

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμος είναι αισιόδοξοι ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup θα είναι θετικές για τη χώρα μας

O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ταξιδεύει σήμερα το βράδυ για τις Βρυξέλλες, με το στομάχι σφιγμένο και τα νεύρα τεντωμένα, καθώς γνωρίζει ότι αύριο και μεθαύριο, πρώτα στη σύνοδο του Εurogroup και έπειτα σε εκείνη του Εco/Fin, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μια συνολικότερη ευρωπαϊκή πολιτική ανακοπής και αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους, που απειλεί να ξεθεμελιώσει το οικοδόμημα του ευρώ.

Αλλάζει η ατμόσφαιρα
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών, οι πολλές δηλώσεις, αλλά και οι προσπάθειες να αποφευχθεί η ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό διάσωσης και να αποκρουστεί η πίεση των αγορών στην Ισπανία έχουν διαμορφώσει μιαν άλλη ατμόσφαιρα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στις ιδιαίτερες συζητήσεις του δεν κρύβει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην κρίση χρέους, αν και αποφεύγει τις προβλέψεις. Ελπίζει ότι θα λυθεί η εκκρεμότητα της υπεσχημένης επιμήκυνσης του δανείου της τρόικας των 110 δισ. ευρώ και ίσως της μείωσης του επιτοκίου που βαρύνει το συγκεκριμένο δάνειο, αλλά δεν δεσμεύεται για τίποτε, καθώς η διαπραγμάτευση δεν θα είναι μία και θα συνοδεύεται από απαιτήσεις και προσαρμογές σε καθεστώτα απόλυτης γερμανικής πειθαρχίας.

Γενικώς αισιοδοξεί ότι κάτι πολύ καλύτερο θα προκύψει για τη χώρα μας το επόμενο διάστημα ως τον Μάρτιο και αναμένει ότι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, στις πολλές διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν στους διαδρόμους και στα γεύματα, θα ξεκαθαρισθεί κατά πόσον θα διαμορφωθεί το θρυλούμενο ευρωπαϊκό φράγμα κατά της πτώχευσης και με τι ανταλλάγματα θα προσφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Ανάλογη εικόνα μεταδίδει και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμος. Αναμένει και αυτός «συνολικότερη λύση», αν και είναι αρκετά επιφυλακτικός για τον χαρακτήρα και την τελική μορφή της.

Οι έλληνες επίσημοι λογικά αποφεύγουν τις πολλές αναφορές στο όλο θέμα, αλλά είναι φανερό ότι το κλίμα στην Ευρώπη τείνει να αλλάξει. Η ένταση της απειλής φαίνεται ότι θορύβησε τους Γερμανούς και προφανώς με σκοπό την αποτροπή μετάδοσης της κρίσης χρέους συζητούν τη διεύρυνση των εργαλείων του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση των πόρων του.

Συγκεκριμένα μιλάνε για διπλασιασμό των πόρων από 440 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 800 δισ. ευρώ και για τη δυνατότητά του να κινείται με μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές, να αγοράζει ομόλογα, να παρέχει εγγυήσεις ή ακόμη και να αγοράζει το χρέος υπερχρεωμένων χωρών.

Περισσότερες απαιτήσεις
Αν και για την ώρα δεν είναι σαφές τι από όλα αυτά θα ισχύσει, κατά πάσα βεβαιότητα το αντάλλαγμα θα είναι περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία θα αποκτήσει αυτοματισμούς προσαρμογής στις τάσεις ανόδου του δημοσίου χρέους. Και ακόμη στον βαθμό που στην Ελλάδα προσφερθούν επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα ελεγχθούν αυστηρότερα, θα επιβληθούν αυξήσεις κεφαλαίου, κρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν πιστωτικοί κίνδυνοι.

«ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ»
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική και τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο έχουμε απτά δείγματα, η ελληνική οικονομία θα απαλλαγεί από το καταθλιπτικό βάρος της επαπειλούμενης πτώχευσης και θα αλλάξει τις διαθέσεις όλων.Οπως χαρακτηριστικά λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ.Απ.Ταμβακάκης, «θα αναπνεύσουμε».Και όντως η προοπτική απαλλαγής της χώρας από τον κίνδυνο της πτώχευσης είναι ό,τι πιο αισιόδοξο έχει περιγραφεί τους τελευταίους μήνες.Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί,θα μεταβάλει πλήρως τις συνθήκες και θα προκαλέσει όντως επανεκκίνηση πρώτα των αγορών και έπειτα ολόκληρης της οικονομίας.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: