Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Το «μπλοκάκι» της τρόικας

Η κυβέρνηση έχει κατοχυρώσει την τέταρτη δόση, αλλά επιταχύνει την εκτέλεση του μνημονίου προτού φθάσουν οι ελεγκτές στα τέλη του μήνα

«Θα εκπλαγώ αν η Ελλάδα δεν λάβει την τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτατος αξιωματούχος της τρόικας και διευκρινίζει ότι η τέταρτη δόση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την «παραγωγή πολιτικής» το τέταρτο τρίμηνο του 2010, δηλαδή ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το τελεσίγραφο της τρόικας στο τέλος της προηγούμενης επίσκεψης ήταν σαφές: «Η τρίτη δόση εγκρίνεται αφού όσα κάνατε το τρίτο τρίμηνο κρίνονται επαρκή, αλλά δεν θα υπάρξει τέταρτη χωρίς εσωτερική υποτίμηση πριν από το τέλος του έτους». Η επερχόμενη τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ «έκλεισε» μόνο όταν η κυρία Λούκα Κατσέλη αποδέχθηκε, έπειτα από περιπετειώδεις συνεννοήσεις με τον κ. Γ.Παπανδρέου και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , καθώς και με τον επικεφαλής των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων κ. Σερβάς Ντερούζ, να νομοθετήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος μισθολογικών διαπραγματεύσεων. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για τη θετική αξιολόγηση του τέταρτου τριμήνου ήταν να «κλείσει» ο προϋπολογισμός με βάση τα συμφωνηθέντα, δηλαδή με έλλειμμα κοντά στο 9,6%, κάτι που έγινε.

Οι τρεις βασικοί στόχοι
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα θεωρεί ότι τρεις βασικοί στόχοι φαίνεται πως επιτυγχάνονται: Πρώτον, πρόοδος έχει σημειωθεί στην ανάκτηση της- μέχρι πρότινος σχεδόν ανύπαρκτηςφοροεισπρακτικής δυνατότητας του κράτους χάρη στις πρωτοβουλίες του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομ. Σπινέλλη που επιτάχυναν την είσπραξη επιβαλλόμενων φορολογικών προστίμων και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεύτερον, η Γενική Γραμματεία ΔΕΚΟ υπό τον κ. Γ. Κυριακό προχωρεί στον εξορθολογισμό της λειτουργίας πολλών δημόσιων επιχειρήσεων. Και, τρίτον, οι ενέργειες του γενικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη , κυρίως για την επέκταση των συμβάσεων της Αττικής Οδού και του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», διασφαλίζουν την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εντός του 2011.

Νευραλγικό σημείο του μνημονίου με αποφασιστική σημασία για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης είναι η εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις παντού στο κράτος, χωρίς καμία εξαίρεση. Μεγάλη σημασία αποδίδεται επίσης στις πρωτοβουλίες του κ. Δ. Ρέππα για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, ενώ οι ενέργειες του κ. Α.Λοβέρδου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περιορισμό των δαπανών Υγείας θεωρούνται επιτυχείς. Σημαντική πρόοδο εντοπίζουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας και στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, όπως αναφέρεται, προχωρεί καθημερινά σε ομοβροντία νέων αποφάσεων (για τις τιμές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την απορρόφηση των διαρθρωτικών Ταμείων κτλ.)

Λιγνίτης με leasing

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θεωρείται ότι προχωρεί με αργά βήματα, αλλά αυτή η μεταρρύθμιση δεν εντάσσεται στο επίμαχο τέταρτο τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εκ του μνημονίου υποχρέωση για την πώληση μονάδων λιγνίτη σε ιδιώτες εντός του 2011, που προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μάλλον τροποποιείται, κυρίως γιατί οι ιδιώτες είναι απρόθυμοι να τις αγοράσουν, αφού δεν διαθέτουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Προκρίνεται λοιπόν η λύση της «ενοικίασης», δηλαδή της πρόσβασης σε κοιτάσματα λιγνίτη με τη μέθοδο του leasing, κάτι που ενδεχομένως θα ικανοποιήσει εξίσου κυβέρνηση, τρόικα, συνδικαλιστές και επενδυτές. Ολα τα παραπάνω θεωρούνται «αρκετά» για να εκταμιευθεί η τέταρτη δόση.

Καθυστερήσεις και απαιτήσεις
Ωστόσο υπάρχουν και δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν ως τις 31.12.2010 και γι΄ αυτό η κυβέρνηση τρέχει σήμερα για να τις υλοποιήσει. Μεταξύ άλλων, η τρόικα θα πιέσει για ταχύτερη αδειοδότηση τυχερών παιχνιδιών από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αναμένονται 500 εκατ. ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατ. από ετήσια δικαιώματα εντός του 2011. Το υπουργείο Εργασίας έπρεπε ως τις 15 Δεκεμβρίου να παρουσιάσει ενδιάμεση έκθεση με προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες ως το 2060, κάτι που τελικώς θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων. Η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα παραμένει ζητούμενο, ενώ η εικόνα των δαπανών στη Γενική Κυβέρνηση, και ιδίως στην Υγεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν είναι ικανοποιητική.

Λούκα έτοιμη για... όλα
Η κυρία Λούκα Κατσέλη αναμένεται να προσφέρει και πάλι «δυνατές συγκινήσεις» στην κυβέρνηση και στην τρόικα, καθώς εάν δεν κριθεί ικανοποιητικός ο βαθμός επίτευξης της «εσωτερικής υποτίμησης» οι εμπειρογνώμονες ενδέχεται να ζητήσουν από την υπουργό τροποποιήσεις επί τα χείρω στον νόμο για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για το οποίο η κυρία Κατσέλη διατηρεί μέρος της αρμοδιότητας, εντάσσεται στην ίδια επιχείρηση «εσωτερικής υποτίμησης».

Η πρόοδος στα παραπάνω δεν κρίνει την τέταρτη δόση, η οποία ουσιαστικά έχει ήδη εγκριθεί, αλλά η επίσκεψη της τρόικας θα επικεντρωθεί σε αυτά, αφού θα έχουν όλο και βαρύτερη σημασία για την εκταμίευση των επόμενων.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: