Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Προφυλακιστέος ο Μουσσάς...


Ελεύθεροι με εγγύηση Μαυρίκος και Φράγκου...

«Αλληλοκαρφώνονται» οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι στη ζοφερή υπόθεση των εκβιασμών, με «φόντο» την αποκόμιση εσόδων από το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας. 

Οι...
απολογίες των Μουσσά, Μαυρίκου και Φράγκου ολοκληρώθηκαν και, στη συνέχεια, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν τα εξής:

- Προφυλακιστέος ο Παναγιώτης Μουσσάς
- Ελεύθεροι, με εγγύηση 50.000 ευρώ έκαστος και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, οι Παναγιώτης Μαυρίκος και Χρήστος Φράγκου.

Νωρίτερα, τα ...μαχαίρια βγήκαν μεταξύ των δυο κατηγορουμένων, Παναγιώτη Μαύρικου εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» και Παν. Μουσσά, δημοσιογράφου. Πρώτος μπήκε στο γραφείο του 1ου εδικού ανακριτή ο κατηγορούμενος Παν. Μουσσάς, ο οποίος απολογήθηκε επί περίπου πέντε ώρες.

Οι δυο κατηγορούμενοι -όπως και ο Χρ. Φράγκου συγκατηγορούμενός τους- έδωσαν από το πρωί απολογίες για βαρύτατες κατηγορίες -εκβίαση, εγκληματική οργάνωση και δωροδοκία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, που επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων. Έδωσαν δε τις εξηγήσεις τους χωρίς την παρουσία των δικηγόρων τους μετά την άρνηση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) να χορηγήσει άδεια στους συνηγόρους για να παρασταθούν στην ανάκριση...

Read more...

Διαπιστώθηκε ζημία 50 εκατ. ευρώ Έρευνα για τα πεπραγμένα των διοικήσεων της ΕΒΖ το διάστημα 2007-2015


Έρευνα για τα πεπραγμένα των διοικήσεων της ΕΒΖ το διάστημα 2007-2015

Θεσσαλονίκη
Προκαταρκτική έρευνα για τα πεπραγμένα παλαιότερων διοικήσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) παρήγγειλε στην Οικονομική Αστυνομία ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης. Η εισαγγελική έρευνα προκλήθηκε από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες η υφιστάμενη διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία στρέφεται εναντίον προηγούμενων στελεχών της επιχείρησης, καταγγέλλοντας ζημιά στην περιουσία της που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Στην παραγγελία του, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός ζητά να καταθέσουν ως ύποπτοι (ανωμοτί) για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας πρώην πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΒΖ.
Κατά πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο «κάδρο» της έρευνας βρίσκονται έξι πρόσωπα, που, κατά το διάστημα από το 2007 έως τις αρχές του 2015, χρημάτισαν στα παραπάνω πόστα.
Εξάλλου, για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία καλούνται να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις οι διοικούντες τριών εταιριών που κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είχαν οικονομικές συναλλαγές με την ΕΒΖ.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων πρόσωπων στην Ελλάδα και με αίτημα δικαστικής συνδρομής στη Σερβία, όπου -επίσης- φαίνεται ότι υπήρχαν συναλλαγές.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ, από την ανάληψη των καθηκόντων της, διαπίστωσε μεγάλα ανείσπρακτα υπόλοιπα από συγκεκριμένους πελάτες της, που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση της ΕΒΖ ανέθεσε σε ανεξάρτητη εταιρία τη διενέργεια ελέγχου, κατά τον οποίο οι ελεγκτές έκαναν «φύλλο και φτερό» έγγραφα, εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις - τιμολόγια πώλησης κ.ά.
Στην πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλεται ότι οι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει στις τρεις ελεγχόμενες εταιρείες, παρ' ότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καταγγελλόμενα στελέχη της ΕΒΖ προχωρούσαν σε αυξήσεις πιστωτικών ορίων χωρίς να τηρούνται οι εγγυήσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση, όπως εγγυητικές επιστολές τράπεζας, εμπράγματες ασφάλειες και επιταγές τρίτων.
Από τη συνεργασία με μία μόνο εταιρία, η ΕΒΖ φέρεται να υπέστη ζημιά 35 εκατ. ευρώ., ενώ το άνοιγμα της δεύτερης εταιρίας ανέρχεται σε 14-15 εκατ. ευρώ. Η τελευταία εταιρία φέρεται να προκάλεσε ζημιά τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, εκτός από τα παραπάνω ανοίγματα, η ΕΒΖ φέρεται ότι χορήγησε σε κάποιες από τις παραπάνω εταιρίες δωρεάν ποσότητες ζάχαρης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Μετά από 37 ημέρες Αποχωρεί το μπλόκο των Τεμπών


Aποχωρούν αύριο στις 11 το πρωί συντεταγμένα από τα Τέμπη τα τρακτέρ του εκεί μπλόκου σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν απόψε τα μέλη της γενικής συνέλευσης σε συνεδρίαση τους.
tebi
Μετά από 37 ημέρες στους δρόμους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προχώρησαν σε αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και αποφάσισαν να αποχωρήσουν προειδοποιώντας πάντως την κυβέρνηση ότι θα τους βρει μπροστά της εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής Επιτροπής Παναγιώτης Καλογιάννης διατύπωσε την άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να «τελειώσει» τον αγροτικό κόσμο.
Όπως ανάφερε ο κ Καλογιάννης στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α Τσίπρα που είχαν την περασμένη Δευτέρα, οι αγρότες του κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει με τον αγροτικό κόσμο, ενώ, αποτιμώντας τα οφέλη των 37 ημερών αγώνα τόνισε:
«Πήραμε τα 9.500 αφορολόγητο. Καταφέραμε να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πήραμε παράταση ως προς την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ μέχρι το 2021 και πιο ομαλή μετάβαση. Πήραμε 5% κάτω από τις εισφορές που υπολόγιζε να βάλει η κυβέρνηση. Εξασφαλίσαμε πιο ομαλή φορολόγηση ως το 2021 και 4 μονάδες κάτω από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, και εξασφαλίσαμε επίσης την ρύθμιση επανασύνδεσης με την ΔΕΗ για τα αρδευτικά όπως και την ρύθμιση δανείων των αγροτών ώστε να δικαιούνται όλοι οι αγρότες «κάρτα αγρότη».
Τα προβλήματα των αγροτών, υπογράμμισε ο κ Καλογιάννης είναι πολύ μεγάλα όσον αφορά στην προσπάθεια που καταβάλουν να παράξουν και στην πορεία η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της, εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι στην ψήφιση των νομοσχεδίων θα είμαστε παρόντες» κατέληξε ο κ Καλογιάννης.


Read more...

Με το σταγονόμετρο στην Ειδομένη Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες


Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες
Εικόνα από την Ειδομένη, όπου περιμένουν υπομονετικά χιλιάδες άνθρωποι   (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
20 φωτογραφίες
Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι αριθμοί στην Ειδομένη με σχεδόν 4.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό και καθόλου ελεύθερο χώρο και άλλους περίπου 1.500 να περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Κατά δεκάδες συνεχίζουν να έρχονται με τα πόδια, την ίδια ώρα που οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι την ουδέτερη ζώνη.

Στα νησιά
Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού.

Συγκεκριμένα στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτίριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν από το πρωί στηΛέσβο. Περίπου 700 άτομα αποβιβάστηκαν το μεσημέρι στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης από τα πλοία του Λιμενικού Σώματος και Βουλγαρικό σκάφος της δύναμης της Frontex.

Ανάμεσα τους εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που είχαν περισυλλεχτεί από ακυβέρνητες βάρκες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πολλά από αυτά σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της θαλασσοταραχής αλλά και των κακουχιών στη διάρκεια του ταξιδιού στην Τουρκία προς τις ακτές.

Στη Χίο έχουν μείνει 498 πρόσφυγες, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Σημειώνεται ότι περίπου 1.000 από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1», το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Στον προαύλιο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας έχουν βρει κατάλυμα 680 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αναμένονται αύριο με το πλοίο της γραμμής 560 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.

Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης αναχώρησαν σήμερα 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου ογδόντα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.

Επίσης, στην περιοχή των Γρεβενών, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνονται προς την Κοζάνη.

Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες .

Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έφτασαν την Πέμπτη με λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού.

Ομαλοποιημένη και χωρίς ένταση, είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται συνολικά 374 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί. Από αυτούς 150 περίπου είναι παιδιά.

Το προηγούμενο βράδυ εγκατέλειψαν το κλειστό γυμναστήριο 40 περίπου πρόσφυγες, οι οποίοι με συνοδεία περιπολικών και με τα πόδια κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Περίπου 550 πρόσφυγες βρίσκονται στην Φθιώτιδα με κατεύθυνση τα σύνορα. Οι 250 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο κοντά στην είσοδο της Λαμίας και οι υπόλοιποι σε μοναστήρι στην περιοχή του Δομοκού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο νομό Λάρισας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεωφορεία με πρόσφυγες, καθώς αναχώρησαν όλα σταδιακά το βράδυ της Πέμπτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προηγείται η ΝΔ...


Δημοσκόπηση Metron Analysis: 4,3% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα καταγράφει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με 23,7% έναντι 19,4 του ΣΥΡΙΖΑ και στην...
παράσταση νίκης με 59% έναντι 25% του κυβερνώντος κόμματος σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά. 

Η πρόθεση ψήφου: 

ΝΔ 23,7%

ΣΥΡΙΖΑ 19,4%

ΧΑ 5,1%

Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,2%

ΚΚΕ 4,7%

Ποτάμι 2,2%

ΛΑΕ 2,1%

Ένωση Κεντρώων 3,7%

Οι πολίτες δηλώνουν πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και σε ποσοστό 64,7% ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ (73,2% έναντι 22,4% που προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή).

Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό (91,4%), κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης (59,4%), συμφωνούν με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ (54,9%) και ανησυχούν για την παραμονή μας στη ζώνη του Σένγκεν (66,7%)

Σε ότι αφορά στα αγροτικά μπλόκα το 58,3% δηλώνει αντίθετο με τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι συμφωνεί το 52% των νέων από 18 έως 34 ετών και διαφωνεί το 70% των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία 55- 64 ετών. 

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει και μία σειρά ερωτημάτων για το Ποτάμι, το οποίο πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο του συνέδριο. Το 62,8% των ψηφοφόρων ζητά συνεργασίες, με το 44% να προτιμά τη ΝΔ, το 36% τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 30% τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. αυθόρμητες πολλαπλές αναφορές).

Read more...

Λιου: Κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση...




Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα χωρίς καθυστέρηση ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο...
υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και τους κάλεσε να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου παραδέχτηκε ότι απομένει ακόμη να γίνει «σημαντική δουλειά» μεταξύ των διαφόρων πλευρών, όμως υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η αξιολόγηση» του προγράμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο σχετικά με τη συζήτηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Τζακ Λιου προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό (...) οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να θέσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω μέτρων για την ελάφρυνσή του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


Read more...

Μαξίμου: Ερχεται ρύθμιση για υπό όρους παραγραφή...



...των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών...

«Η κυβέρνηση κατανοεί τον κοινωνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων των αγροτών και άλλων...
επαγγελματικών ομάδων και πιστεύει πάντοτε ότι η ποινική καταστολή πρέπει να είναι μόνο ένα έσχατο μέσο παρέμβασης ενώπιον των διαταραχών της ζωής των πολιτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού που εκδόθηκε πριν από λίγο.

Επίσης, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση «θεωρεί ότι ο διάλογος είναι ο αποτελεσματικότερος όλων τρόπος αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πρόκειται άμεσα να εισαγάγει ρύθμιση, η οποία θα θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών που έχουν τελεστεί ως τώρα». 

left.gr

Read more...

Ξεκίνησε η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο...


Ξεκίνησε η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο - Καναδική φρεγάτα ανοιχτά της Λέσβου - Media

Ξεκίνησε η αποστολή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Συγκεκριμένα, η...
καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέφει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.

Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.

Επιχειρησιακός διοικητής της αποστολής ορίσθηκε ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Force Command - JFC) στη Νάπολη, ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον (Mark E. Ferguson) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα χρησιμοποιηθούν "όλα τα μέσα" για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Read more...

Διαψεύδει τα περί μείωσης κύριων συντάξεων...



...το Υπουργείο Εργασίας...

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μειώσεις κύριων συντάξεων και για νέο...
σχέδιο έκτακτης εισφοράς στις συντάξεις.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, τα εν λόγω δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα έχουν ως καθημερινό στόχο να πλήξουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία για πρώτη φορά αντιμετωπίζει ισότιμα και με ενιαίους κανόνες τους ασφαλισμένους. 
"Ο Υπουργός Εργασίας έχει κατηγορηματικά και κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων", αναφέρει.
Η ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων και την θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος που θα εξασφαλίζει ισότιμη μεταχείριση, κοινωνική δικαιοσύνη και διαγενεακή αλληλεγγύη".

Read more...

Άνοιξε σούπερ μάρκετ με ληγμένα τρόφιμα...



Το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά ληγμένα τρόφιμα είναι γεγονός στη Δανία. Το We Food, όπως λέγεται το κατάστημα, πουλά...

ληγμένα τρόφιμα σε φθαρμένες συσκευασίες. 

Στόχος πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα είναι η καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού. 

Τα τρόφιμα πωλούνται σε χαμηλές τιμές - έως και 50% κάτω από την αρχική τιμή - για να μην καταλήγουν στα σκουπίδια. 

Έχει υπολογιστεί ότι στη Δανία περίπου 700.000 τόνοι τροφίμων πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται κάθε χρόνο. Είναι το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται.

Πίσω από τη δημιουργία του σούπερ μάρκετ βρίσκεται μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση. 

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους το κατάστημα δεν απευθύνεται απλώς σε ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα αλλά σε όλους όσους αντιτίθενται στην κατασπατάληση των τροφίμων. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή είναι πολιτικά και ηθικά σωστή» σημειώνουν. 

Το We Food συνεργάζεται με μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας καθώς και με πολλούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. 

Η Δανή υπουργός Τροφίμων και Περιβάλλοντος τόνισε: «Είναι γελοίο τόσα τρόφιμα να καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι κακό για το περιβάλλον. Επίσης σπαταλάμε χρήματα για το τίποτα. Το We Food είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων». 

Πρόσφατα η Γαλλία απαγόρευσε με νόμο στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα τρόφιμα στα σκουπίδια.

Read more...

Γκάμπριελ: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της...



Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών τάχθηκαν τόσο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ, όσο και ο...
υπουργός Καγκελαρίας Π. Άλτμαϊερ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. 

Ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε χθες το βράδυ στην εκπομπή «Maybrit Illner» του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες. Σε περίπτωση που ανατολικοευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων», είπε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών κατηγορώντας τις περισσότερες χώρες μέλη για απουσία αλληλεγγύης: «Από τις 28 χώρες μέλη, οι 23 δεν δέχονται πρόσφυγες», είπε ο Ζ. Γκάμπριελ. «Είναι διαστρέβλωση να υποστηρίζεται ότι η Γερμανία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στην πραγματικότητα είναι οι 25 χώρες-μέλη της ΕΕ που το παραβιάζουν».

Ο αντικαγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αναφορικά με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τουλάχιστον η «συμμαχία των προθύμων» θα βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί 10.000 πρόσφυγες. Όμοια θα πράξει και η Σουηδία, όπως και άλλες χώρες, είπε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Ο αντικαγκελάριος επιτέθηκε τέλος στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρά την προσφυγική κρίση επιμένει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. «Με τον τρόπο αυτό ο Β. Σόιμπλε στέκεται εμπόδιο σε απαραίτητες επενδύσεις στην ενσωμάτωση των προσφύγων», υπογράμμισε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Άλτμαϊερ: Υπέρ της ευρωπαϊκή στήριξης της Ελλάδας

Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους τάχθηκε και ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Καγκελαρίας και συντονιστής της κυβερνητικής προσφυγικής πολιτικής Πέτερ Άλτμαϊερ. Μιλώντας στο «Πρωινό Μαγκαζίνο» του πρώτου προγράμματος ARD τόνισε, με αφορμή την απόφαση της Αυστρίας και βαλκανικών χωρών να περιορίσουν δραματικά τη διέλευση προσφύγων:

«Οι δημόσιες διαφωνίες δεν έχουν νόημα. Σημαντικό είναι να κατασκευαστούν καταλύματα για πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί διεθνή βοήθεια, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο γερμανός υπουργός.

13% των προσφύγων δεν φθάνουν ποτέ στα καταλύματα

Μετά την καταγραφή τους από τις γερμανικές αρχές, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων δεν φθάνει ποτέ στα καταλύματα που έχουν προβλεφθεί γι' αυτούς, σημειώνεται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το οποίο επικαλείται απάντηση του γερμανικού υπουργείο Εσωτερικών σε σχετική επερώτηση του κόμματος «Η Αριστερά».

Για το 2015 το ποσοστό των εν λόγω προσφύγων υπολογίζεται σε 13%, δηλαδή 130.000 ανθρώπους. Στους πιθανούς λόγους συγκαταλέγονται η αναχώρηση των προσφύγων προς άλλες χώρες ή ακόμα και το γεγονός ότι ζουν παράτυπα σε γερμανικές πόλεις, χωρίς να έχουν δηλώσει τόπο παραμονής, με άλλα λόγια παραμένουν «αθέατοι» για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Read more...

«Ναι» στις πολεμικές αποζημιώσεις...



...λέει Γερμανός ιστορικός... 

Γερμανός ιστορικός και φίλος της ιστορικής αλήθειας θεωρεί δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας προς τη χώρα του για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων και μάλιστα προτείνει εξόφληση του χρέους με...
ράβδους χρυσού. 
Πρόκειται για τον Κάρλ Χάιντς Ροτ, γεννημένο το 1948, διδάκτορα Ιστορίας και Ιατρικής στα Πανεπιστήμια Κολονίας, Βόννης, Ντίσελντορφ, Αμβούργου και Βρέμης, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις- Η Ελλάδα μπορεί».
Ο Ροτ απευθύνεται στο καχύποπτο γερμανικό κοινό και με γεγονότα, τεκμήρια και αριθμούς παρουσιάζει τους φριχτούς φόνους αμάχων, τις καταστροφές υποδομών, τις κλοπές αγαθών, τις αρπαγές εγκαταστάσεων στην καθημαγμένη Ελλάδα, με αποκορύφωμα το αναγκαστικό δάνειο που επέβαλε το Γ' Ράιχ για έξοδα διατροφής των δυνάμεων κατοχής. 
Αρχικά αναφέρεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει το 2015 σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα των αποζημιώσεων, που όμως βρήκαν τείχος άρνησης. 
Επισημαίνει ότι οι γερμανικές ελίτ θεωρούν … εξωτική την απαίτηση των Ελλήνων για αποζημιώσεις, «σαν να μην έχουν συγχωρήσει μέχρι σήμερα τον μικρό Νοτιοευρωπαίο εταίρο των συμμάχων που προέβαλε τόσο σθεναρή αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής που κατέστρεψαν οικονομικά την Ελλάδα».
Κάνοντας μετριοπαθείς υπολογισμούς και με βάση τις ισοτιμίες ο Γερμανός ιστορικός εκτιμά το συνολικό οφειλόμενο ποσό στα 90 δισ. ευρώ.
«Στη Γερμανία το ποσό αυτό θα θεωρηθεί σκανδαλώδες από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και θα απορριφθεί εν μέσω οργής», σημειώνει και παραθέτει τα παρακάτω επιχειρήματα που αντικρούουν τους ισχυρισμούς του Βερολίνου:
Ισχυρισμός: Από τη Συμφωνία των Παρισίων το 1946 έχουν παρέλθει σχεδόν 70 χρόνια. Απάντηση: Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η συμφωνία ισχύει. 'Αλλωστε και το γερμανικό εξωτερικό χρέος έναντι ιδιωτών πιστωτών του 1924 εξυπηρετείτο κανονικά μέχρι την οριστική εξόφληση που έγινε στη δεκαετία του 1980. Επίσης, οι υψηλοί τόκοι που χρωστούσε η Δυτική Γερμανία για επανορθώσεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να πάγωσαν για ένα χρονικό διάστημα αλλά καταβλήθηκαν στο ακέραιο με την τελευταία δόση στις 3 Οκτωβρίου του 2010, περίπου έναν αιώνα μετά το τέλος του πολέμου.
Ισχυρισμός: Οι σημερινοί Γερμανοί φορολογούμενοι και συνταξιούχοι δεν είναι δίκαιο να πληρώσουν τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Απάντηση: Η σημερινή Γερμανία ως κράτος αποτελεί συνέχεια της κρατικής υπόστασης του Ράιχ και έχει δεσμευθεί με τη Συνθήκη Ειρήνευσης να προβεί σε αποζημιώσεις όταν θα επέλθει η συνένωση, γεγονός που συνέβη με την ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας. Εκτός αυτού, πέρα από τη Ράιχσμπανκ, το γερμανικό δημόσιο, τους εμπορικούς συνδέσμους και τα οικονομικά επιτελεία της Βέρμαχτ, εκείνοι που οργάνωσαν τις λεηλασίες στην Ελλάδα και επωφελήθηκαν από αυτές ήταν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις που εξακολουθούν και σήμερα να θησαυρίζουν με την ελληνική υπόθεση. Μιλάμε για την πολεμική βιομηχανία Thyssen Krupp, την Siemens, την κατασκευαστική Todt, την Deutshe Bank, την καπνοβιομηχανία Reemsma που το 1941 επίταξε και απέστειλε στη Γερμανία 85.000 τόνους ακατέργαστου καπνού και μόλις το 1967 δέχθηκε να καταβάλει 4, 8 εκατομμύρια μάρκα μόνο για 2.000 τόνους.
Ο μελετητής προχωρεί ένα βήμα παραπέρα. Στο τελευταίο κεφάλαιο προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας του να εξοφλήσει επιτέλους τα χρέη της, μεταβιβάζοντας στην Τράπεζα της Ελλάδας ως πρώτη δόση ράβδους χρυσού αξίας 7 δισ. ευρώ από τα αποθέματα της Μπούντεσμπανκ, η οποία είναι νόμιμός διάδοχος της Ράιχσμπανκ. Να ακολουθήσει μια δεύτερη δόση χρυσού αξίας 28 δισ. προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως μερίδιο της Γερμανίας στο νέο πρόγραμμα δανεισμού. Μια τρίτη δόση χρυσού αξίας 25 δισ. ευρώ θα πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη μορφή άτοκου δανείου σε μια ελληνική τράπεζα ανασυγκρότησης.
Επίσης, προτείνει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας να πουλήσει ράβδους χρυσού αξίας 8 δισ. ευρώ διαθέτοντας το ποσό σε ένα ελληνικό Ταμείο Πολεμικής Αποζημίωσης και Ιστορικής Μνήμης για να αποζημιωθούν οι κληρονόμοι όσων σφαγιάσθηκαν ή κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τους Ναζί.
Τέλος, ο Ροτ προτείναι το εναπομείναν ποσό των 22 δισ. να το καταθέσει η Ελλάδα σε ένα κοινό Ταμείο Επανορθώσεων για θύματα των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Read more...