Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Διπλές κάλπες στο Ιράν...


Διπλές κάλπες σήμερα στο Ιράν

Για το κοινοβούλιο αλλά και τη Συνέλευση των Ειδικών, σώμα κληρικών που διορίζει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, ψηφίζουν σήμερα εκατομμύρια Ιρανοί, στην...
πρώτη εκλογική διαδικασία που διεξάγεται μετά τη συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς που στηρίζουν τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί έχουν συστήσει συνασπισμό με όνομα «Η λίστα της Ελπίδας» που έχει στόχο να μειώσει τον αριθμό των σκληροπυρηνικών και στα δύο σώματα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι.

Για το κοινοβούλιο εκλέγονται 290 άνθρωποι με 4ετη θητεία ενώ οι ψηφοφόροι θα αναδείξουν και τους 88 κληρικούς της Συνέλευσης των Ειδικών, με 8ετη θητεία.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τους Ιρανούς να ψηφίσουν μαζικά στις δύο εκλογικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι η μαζική συμμετοχή θα είναι μία επίδειξη δύναμης κατά των εχθρών της Τεχεράνης.

«Προτείνω σε όλους να ψηφίσουν νωρίς και να επιλέξουν τους υποψηφίους που θα ψηφίσουν μετά από σκέψη... Ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής θ' απογοητεύσει τους εχθρούς της Τεχεράνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαμενεΐ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: