Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Άσχημα τα μαντάτα για τον Τσίπρα – Απόλυτο το αδιέξοδο


tsipras-maximou
Με τον πλέον επίσημο τρόπο – μέσω non paper του Μαξίμου- επιβεβαιώνεται το απόλυτο αδιέξοδο της “διαπραγμάτευσης” του Τσίπρα με τους εταίρους μας.
Χρειάστηκαν τρεις μήνες “διαπραγματεύσεων” (της πλάκας βεβαίως)  και την χώρα να αιωρείται στον γκρεμό  για να καταλάβουν τα… καλόπαιδα της παιδικής χαράς του Μαξίμου-αλλά και όσοι τους ψήφισαν- πως υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι:
Αυτός του συμβιβασμού και αυτός της πτώχευσης.
Σήμερα για πρώτη φορά η Κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά, και εάν διαβάσετε προσεκτικά το  non paper που εξέδωσαν αργά το απόγευμα , σίγουρα μπορείτε να αντιληφθείτε πως μπροστά μας θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Πάμε τώρα στο ρεπορτάζ:
«Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά» επισημαίνεται σε non paper που εκδόθηκε πριν από λίγα λεπτά από το Μέγαρο Μαξίμου και προστίθεται: «Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».
Επιρρίπτοντας στους δανειστές την ευθύνη του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός».
Διαβάστε το σχόλιο της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις:
1. Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».
2. Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια.
α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.
3. Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.
4. Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:
α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.
5. Στους σημερινούς FT αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ [άρθρο του Peter Spiegel]. Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».
6. Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ο Δ. Βίτσας πρόεδρος της Εξεταστικής...


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας ορίστηκε Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, αντιπρόεδρος ορίστηκε η...
Χαρά Καφαντάρη και γραμματέας ο Νεκτάριος Σαντορινιός. 

Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου δεσμεύτηκε στο προεδρείο και στα μέλη της επιτροπής ότι θα παράσχει οποιαδήποτε διευκόλυνση την διερεύνηση των υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται στις 6 Οκτωβρίου με δυνατότητα παράτασης του χρόνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εξεταστικής ο προγραμματισμός του έργου θα γίνει εντός του επόμενου δεκαημέρου...
real.gr

Read more...

Πανούσης: Ερμηνεύτηκε παράλογα η επιστημονική μου διαπίστωση...


"Το βρίσκω τουλάχιστον παράλογο, υποκριτικό ή προσχηματικό το να ερμηνεύει κανείς τόσο εύκολα την επιστημονική, εμπειρική και ερευνητική διαπίστωση ενός επιστήμονα, ως δήθεν...
υποκίνηση ή προτροπή για τέλεση εγκλήματος, που υποτίθεται ότι υπονοεί ένας υπουργός. Η αφόρητη ελαφρότητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων δεν μπορεί να ξεπερνά ούτε την ηθική, ούτε τη λογική, ούτε την επιστήμη".

Το παραπάνω ανέφερε, με σχετική του δήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, με αφορμή τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την εκτίμησή του ότι «πολύ γρήγορα θα έχουμε και τον θάνατο του ίδιου του δράστη», στην οποία ο υπουργός αναφερόταν στην τραγική δολοφονία της μικρής Άνι. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και γνωστός εγκληματολόγος, σχολιάζοντας νωρίτερα το έγκλημα που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, είπε μεταξύ άλλων γα τον παιδοκτόνο πατέρα: "Συνήθως, ξέρετε, αυτοκτονούν ή έχουν κάποιον βίαιο θάνατο από αλλού. Δεν αντέχεται αυτό ούτε από τον ίδιο που το έκανε, ούτε από τη σύζυγο. Δεν αντέχεται αυτό (...) Κοιτάξτε, όταν σκοτώσεις τη μάνα σου ή το παιδί σου… και όλα αυτά, με βιασμούς ή τέτοιου είδους δολοφονίες… Υπάρχει ένας κώδικας τιμής μέσα στις φυλακές, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Άρα γι’ αυτό σας είπα ότι εγώ νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε το θάνατο και του ίδιου του δράστη".

Αξίζει να σημειωθεί το υστερόγραφο της τελευταίας ανακοίνωσης του κ. Πανούση: "Είναι απορίας άξιο ότι μετά τη δήλωσή μου πως θα έχουμε 'νεκρούς στις Σκουριές' δεν με κατήγγειλαν ότι προτρέπω σε αιματοχυσία στην περιοχή…"...
efsyn.gr

Read more...

Σε ειδικό κελί στις φυλακές Κέρκυρας ο παιδοκτόνος...


Σε ειδικό κελί στις φυλακές Κέρκυρας ο παιδοκτόνος - ΤΩΡΑΣτις φυλακές της Κέρκυρας θα μεταφερθεί τελικώς ο 27χρονος παιδοκτόνος. Η αρχική εισαγγελική παραγγελία ήταν για...
τις φυλακές Τρικάλων, ωστόσο μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις εισαγγελικές αρχές ο κατηγορούμενος θα μεταφερθεί στην Κέρκυρα όπου ήδη έχει ετοιμαστεί κελί για να κρατηθεί μόνος του και να μην έχει επαφή με άλλους κρατούμενους για λόγους ασφαλείας.

Η μεταγωγή του αναμένεται να γίνει αύριο και μέχρι τότε θα κρατηθεί στη ΓΑΔΑ...
enikos.gr

Read more...

Υποψήφια για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ, η Μαρία Γιαννακάκη...


Μαρία Γιαννακάκη
Η δεύτερη υποψηφιότητα για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ -μετά του παραιτηθέντα γραμματέα της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου- κατατέθηκε σήμερα, δύο εβδομάδες πριν από το συνέδριο του κόμματος.

Η...
πρώην βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη κατέθεσε την υποψηφιότητά της και σε δήλωσή της αναφέρει ότι η Δημοκρατική Αριστερά, παρά τα λάθη και τις αστοχίες της που την οδήγησαν στην εκλογική απίσχναση, παραμένει πιστή στις ιδρυτικές Αρχές και αξίες της για να συμβάλλει στην έκφραση των δυνάμεων της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής, οικολογικής και ευρωπαϊστικής αριστεράς με σαφές μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της συντήρησης.

Δηλώνει ότι το τελευταίο χρόνο ταλανίστηκε από ετεροπροσδιορισμούς και έχασε το πολιτικό της στίγμα και στη παρούσα κατάσταση προηγείται ο καθορισμός της πολιτικής της ταυτότητας ενώ η πολιτική συμμαχιών δεν είναι αυτοσκοπός.

« Η Αριστερά του 21ου αιώνα, με πρώτο στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση περνά από την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο κράτους και κοινωνίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος», σημειώνει στη δήλωση υποψηφιότητάς της η κυρία Γιαννακάκη.

efsyn.gr

Read more...

Νέα τραγωδία...



... με δεκάδες νεκρούς μετανάστες ανοικτά της Ιταλίας...
Νέα τραγωδία με δεκάδες νεκρούς μετανάστες ανοικτά της Ιταλίας αναφέρουν επιζώντες από βύθιση πλωτού μέσου, με το οποίο...
ταξίδευαν προς την Ευρώπη διά μέσου της Μεσογείου. 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων οι νεκροί είναι τουλάχιστον 40. 

Read more...

Δεν θα βρεθεί το σώμα της Αννυ...



-Η ανθρωποκτονία τελέστηκε 8-9 Απριλίου.
-Αφού την σκότωσε, πούλησε το καροτσάκι και την κούνια της.
-Βρέθηκαν ίχνη αίματος σε όλο το σπίτι...

NEA ANAΡΤΗΣΗ

Στην αποκάλυψη ότι ο δολοφόνος πατέρας της μικρής Αννυ προχώρησε στο ειδεχθές έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στις 8 ή 9 Απριλίου, προχώρησε η ΕΛΑΣ.
Ο 27χρονος βιολογικός πατέρας της μικρής, με επιμέλεια φρόντισε να...
εξαφανίσει το πτώμα της κόρης του, ενώ καθάρισε επιμελώς όλα τα ίχνη. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ αποκάλυψε ότι φρόντισε να αφήσει τα τμήματα του κορμιού του παιδιού του σε τέτοια σημεία και με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αδύνατον να βρεθούν.

Η αστυνομία αποκάλυψε επίσης σήμερα ότι η μητέρα δεν γνώριζε τι είχε κάνει ο πατέρας του παιδιού της. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, όταν η μητέρα της Αννυ έφυγε για τη Γερμανία, το παιδί έμεινε με την γιαγιά της, τη μητέρα του πατέρα της για δύο εβδομάδες. Ακολούθως όμως και πριν το Πάσχα, την πήρε ο πατέρας της στο υπόγειο διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα, όπου έμενε και όπου λίγες μέρες μετά την δολοφόνησε. 

Μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα, ο άντρας πούλησε το καροτσάκι και την κούνια της κόρης του.
Ίχνη αίματος της μικρής Άννυ βρέθηκαν σε όλο το σπίτι.  «Ο πατέρας της μικρής, καθάρισε το σπίτι πολύ καλά. Ήθελε να αλλάξει σωλήνες και σιφώνια για να μην καταλάβει κανείς τίποτα», είπε ο Διοικητής της ασφάλειας Αττικής...

Read more...

Kτήνος...



Ενώπιον του ανακριτή οι γονείς της μικρής ΆννυΠροπηλάκισαν τον πατέρα της ατυχης Αννυ (ΦΩΤΟ)...
Κάτω από «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν πριν από λίγο στον εισαγγελέα οι γονείς της αδικοχαμένης Άννυ. Κόσμος που ήταν έξω από το κτίριο 16 κινήθηκε απειλητικά προς τον δολοφόνο- πατέρα προπηλακίζοντας τον.

«Κτήνος», «κάθαρμα» και....
«γομάρι» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι τη στιγμή που ισχυρή αστυνομική δύναμη δημιουργούσε κλοιό γύρω από τον κατηγορούμενο. Ο 27χρονος και η 25χρονη σύζυγός του μετά τον εισαγγελέα θα οδηγηθούν στον 10ο τακτικό ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα της Άννυ, η 25χρονη Βουλγάρα, κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο που προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού.

Οι γονείς της Άννυ έφυγαν από την ΓΑΔΑ , όπου κρατούνταν, στις 8 το πρωί και σε λίγη ώρα ξεκινά η επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση που έχει σοκάρει το πανελλήνιο.





Read more...

Μύδροι Ραγκούση για τις αλλαγές στη Διαύγεια...




Κατά των αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση στη Διαύγεια τάχθηκε με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα το Facebook ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου και εκ των ιδρυτών του συστήματος, Γιάννης Ραγκούσης. 

Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για...
αδιαμφισβήτητο βάναυσο πλήγμα στην «πεμπτουσία της δι@ύγειας» και τονίζει ότι  «θα βυθιστεί ξανά στο σκοτάδι της αδιαφάνειας ένας κρίσιμος οικονομικός τομέας της λειτουργίας του κράτους».

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση Ραγκούση

Δήλωση για την τροπολογία στη δι@ύγεια

«Μετά από προσεκτική μελέτη της τροπολογίας επί του Ν.3861- πρόγραμμα"δι@ύγεια"-που υπογράφουν 4 Υπουργοί της Κυβέρνησης Τσίπρα με πρωτοστάτη τον κ.Βαρουφάκη, τελικά εξάγεται ένα και μόνο συμπέρασμα το οποίο δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. 

Εάν η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφισθεί, τότε θα πληγεί βάναυσα η πεμπτουσία της δι@ύγειας και θα βυθιστεί ξανά στο σκοτάδι της αδιαφάνειας ένας κρίσιμος οικονομικός τομέας της λειτουργίας του κράτους. 

Το δε σκεπτικό της αιτιολόγησης της τροπολογίας είναι απολύτως νοσηρό καθότι επικαλείται την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας (αν είναι δυνατόν) προκειμένου να "σβήσει τα φώτα" της διαφάνειας με αυτήν την απροσχημάτιστη απόπειρα εξουδετέρωσης της δι@ύγειας.

Μόνον αυτοί γνωρίζουν την πραγματική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια που κρύβονται πίσω από αυτήν την τροπολογία.»


newsbeast.gr

Read more...

Π. Σκουρλέτης: «Ο χρόνος τελειώνει...



... χρειάζεται αμοιβαία επωφελής συμφωνία»...
Ο χρόνος τελειώνει. Χρειάζεται μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, αλλά ο έντιμος συμβιβασμός δεν πρέπει να σημαίνει...

υποχώρηση της κυβέρνησης από τις κόκκινες γραμμές της, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο "Κόκκινο".
Ακούστε το ηχητικό: 

Read more...

Τελεσίγραφο για «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους έστειλε το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους


tomsen_141063900


Στο «χείλος του γκρεμού» βρίσκεται η Ελλάδα η οποία κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς έχει βγει εκτός πορείας από το τρέχον πρόγραμμα ύψους 172 δισ. ευρώ.
Η εκτροπή της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης των 172 δισ. δολαρίων είναι τόσο μεγάλη που κινδυνεύει να χάσει την ζωτική στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας το Ταμείο, αναφέρουν οι Financial Times.
Η προειδοποίηση, την οποία εξαπέλυσε στους υπουργούς Οικονομικών ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αυξάνει τις πιθανότητες το Ταμείο να κρατήσει το μερίδιο του από τα 7,2 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Τα μισά από τα 7,2 δισ. ευρώ, που είναι το αντικείμενο των έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές στις συζητήσεις που ξεκίνησαν και πάλι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, είναι προγραμματισμένο να δοθούν από το ΔΝΤ. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα αναμένεται να μείνει από ρευστό αυτόν τον μήνα.
Οι πιστωτές της ευρωζώνης, οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους. Αλλά η στήριξη του ΔΝΤ είναι κρίσιμη τόσο για τα κεφάλαια του όσο και για την διατήρηση της πολιτικής στήριξης για την διάσωση της Ελλάδας, ειδικά στην Γερμανία.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στην επεισοδιακή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ρίγα τον περασμένο μήνα, ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα οδεύει σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά. Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα υποτίθεται πως θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.
Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας προβλέπεται να πάρουν και πάλι ανοδική τροχιά. Αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρειδραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους ώστε η Αθήνα να μπει και πάλι σε βιώσιμο μονοπάτι, πιστεύει το ΔΝΤ. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τρίωρη συνάντηση στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα.
«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το κενό ανάμεσα στις δύο πραγματικότητες είναι πολύ μεγάλο αυτήν την στιγμή» είπε ανώτατος αξιωματούχος με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε πως τόσο η Αθήνα, η οποία αντιστέκεται σε νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι πιστωτές της ευρωζώνης πιθανότατα θα συγκρουστούν με το ΔΝΤ για το ζήτημα. 
Η αντιπαράθεση στο θέμα της Ελλάδας ανάμεσα σε ΔΝΤ και στους δανειστές της ευρωζώνης δεν είναι κάτι καινούριο. Τρία χρόνια νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να καταβάλει το δικό του μέρος από τη δόση του δανείου εξαιτίας παρόμοιων φόβων ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται με την ταχύτητα που θα έπρεπε. 
Τελικά το ΔΝT συναίνεσε μόνο αφού οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο διαγραφής των δικών τους δανείων στην Ελλάδα ώστε το χρέος να φτάσει σε «σημαντικά κατωτέρα» επίπεδα από το 110% του ΑΕΠ το 2022 – κάτι που όμως ουδέποτε εφάρμοσαν.
H πρόβλεψη του για μεγαλύτερο έλλειμμα μετά από το 1,7% πρωτογενούς πλεονάσματος πέρσι – και μετά από υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για παρόμοια πλεονάσματα στο μέλλον – θα αύξανε ακόμα περισσότερο το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητο αφότου καταβληθούν τα 7,2 δισ. που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προβλέψει ότι το νέο πρόγραμμα θα κυμανθεί μεταξύ 30-50 δισ. ευρώ, αλλά τα αυξανόμενα ελλείμματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτούς τους υπολογισμούς. 
Οι βαθιές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών παραμένουν σχεδόν σε όλα τα ουσιώδη ζητήματα, αλλά οι τρέχουσες συνομιλίες είναι πλέον πιο παραγωγικές από ότι ήταν μέχρι τώρα στην τρίμηνη αντιπαράθεση που προηγήθηκε.
Παρόλο που οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν πως μια συμφωνία δεν είναι πιθανή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, πολλοί διαπραγματευτές πιέζουν να υπάρξει αρκετή πρόοδος ώστε η υπουργοί να κερδίσουν επιπλέον χρόνο.
Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν στη συμφωνία μιας ανακοίνωσης που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να χαλαρώσει το όριο που έχει επιβάλει στις πωλήσεις βραχυπρόθεσμου χρέους από την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να πωλήσει επιπλέον έντοκα γραμμάτια, θα ανακουφιζόταν προσωρινά από την αυξανόμενη κρίση ρευστότητας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Διαψεύδει ο Μάρδας ότι έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό Μαξίμου: «Χυδαία προβοκάτσια» το δημοσίευμα της «Θεσσαλονίκης»


Με άκρως επιθετικό τρόπο απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» σχετικά με αναπληρωτή υπουργό της κυβέρνησης που εμφανίζεται να έχει μεταφέρει τον Μάρτιο 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο.
maximou
«Περιμένουμε από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» στην αυριανή της έκδοση, στην ίδια σελίδα, να αναφέρει το όνομα του Αναπληρωτή Υπουργού, το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού. Αν δεν το πράξει τότε θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας. Ας το πράξει αυτό για να υπάρξει και η ανάλογη απάντηση», τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Διαψεύδει κατηγορηματικά ο Δημήτρης Μάρδας
Μετά από δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου ο οποίος ανέφερε ότι « απ' ότι λένε είναι υπουργός με ένα Μ...», από τη Θεσσαλονίκη, αυτός που έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό, οι φήμες οργίασαν ότι πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Ερωτηθής από δημοσιογράφους, ο κ. Μάρδας διέψευσε κατηγορηματικά, ότι ο ίδιος, έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.
http://www.matrix24.gr/

Read more...