Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πογκρόμ στο Δημόσιο, επίθεση στις τσέπες μας “δείχνει” η Τρόικα

Έρχονται τα λεφτά, έρχεται και η καταιγίδα

http://img.protothema.gr/F1D1102A65B539B0346140F976A3774C.jpg
Το πράσινο φως για να λάβει η Ελλάδα την 5η δόση της βοήθειας, με αντάλλαγμα όμως ακόμα πιο σκληρά μέτρα, έδωσε η Τρόικα των ελεγκτών, πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή της η Τρόικα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής”.

Είναι η …κομψή διατύπωση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και τα οποία, όπως μετέδωσε το πρωί το protothema.gr, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση έως και 500 ευρώ τον μήνα για το εισόδημα μιας μέσης, μισθοσυντήρητης οικογένειας που ζει με 2.000 ευρώ!

Στα χαρακτηριστικά της ανακοίνωσης το ότι η Τρόικα, αντίθετα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, δεν μιλά για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, αλλά για “σταθεροποίησή της στο τέλος του χρόνου”.

Σε ανακοίνωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως «ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή”.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ανακοινωθέν της τρόικας

Read more...

Πρώτος αντιπρόεδρος της κυβερνήσης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος! ...




Οι σκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου για τον ανασχηματισμό, έχουν «κλειδώσει» και ήδη έχει πάρει τις αποφάσεις του για το πως θα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά την... Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Σε αυτό το σχήμα, την... δέουσα θέση θα την έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα είναι ο Α΄ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με Β΄ Αντιπρόεδρο τον Θόδωρο Πάγκαλο που θα διατηρήσει τη θέση του.
Και όχι μόνο αυτό, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, καθώς θα έχει την δυνατότητα να συγκαλεί... υπουργικά συμβούλια!

Δεν είναι τυχαίο χθες, πως από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν σχετικά με την κίνηση των 16 βουλευτών να στείλουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει... σχέση!

Και επίσης, δεν είναι τυχαίο πως ο Γιώργος Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή έδωσε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας το πράσινο φως να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
parapolitika.gr



Read more...

Νέο «κύμα» συγχωνεύσεων στα σχολεία προανήγγειλε η Χριστοφιλοπούλου

newpost.gr
Νέο «κύμα» συγχωνεύσεων στα σχολεία προανήγγειλε η Χριστοφιλοπούλου
Σε εκ διαμέτρου αντίθετη λογική για τους ποιοτικούς στόχους και την εκπαιδευτική σκοπιμότητα των συγχωνεύσεων σχολείων, μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κινήθηκε η συζήτηση της σχετικής επερώτησης 20 βουλευτών της ΝΔ, καθώς η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, όχι μόνον υπεραμύνθηκε της πολιτικής αυτής αλλά ανήγγειλε νέο κύκλο συνενώσεων, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για αντιαπτυξιακή και αντεκπαιδευτική και οπισθοδρομική πολιτική.

«Οι νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την υπογραφή του μνημονίου προκαλούν δραστικές αρνητικές επιδράσεις και στο χώρο της εκπαίδευσης», είπε ο πρώτος επερωτών, πρώην υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια υποτίμηση και υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολείων. Όπως επισήμανε, με συνοποτικές διαδικασίες, αιφνιδιάζοντας και αγνοώντας τις αντιδράσεις, άλλαξε τον χάρτη της εκπαίδευσης σε ένα Σαββατοκύριακο βάζοντας λουκέτο σε 1.056 σχολεία.

Και οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ, Σπ. Ταλιαδούρος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιάννης Ιωαννίδης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ν. Νικολόπουλος και Κ. Καραγκούνης, ανέφεραν ότι οι συγχωνεύσεις έγιναν με μόνο γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη και χωρίς τη γνώμη των φορέων.

Τα επιχειρήματα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέκρουσε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ανέφερε ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση στην Παιδεία με γνώμονα το διακομματικό πόρισμα Μπαμπινιώτη και πρόσθεσε πως «για πρώτη φορά συνεχίσαμε και επανασχεδιάσαμε», ενώ έγινε εξαντλητικός διάλογος. Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα για συνεννόηση, την οποία ούτως ή άλλως έχει ανάγκη η Παιδεία, πόσο δε μάλλον σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Αναφερόμενη στον κυβερνητικό σχεδιασμό, η υφυπουργός είπε ότι απαιτεί σχολεία εύρωστα και δυναμικά και δήλωσε πως θα υπάρξουν «διορθώσεις» όπου απαιτούνται, αλλά στόχος είναι του χρόνου το υπουργείο να προχωρήσει σε νέο κύκλο συνενώσεων.

Read more...

Νέα «τρύπα» 2,6 δισ. ευρώ στο Μνημόνιο

Εκτός στόχων ο προϋπολογισμός


http://img.protothema.gr/ACEB6043DC98597B9B178A22A51FBD92.jpg
Με πτώση έως και 60%, αντί για αύξηση 8,5%, που είναι ο συνολικός ετήσιος στόχος, έκλεισαν οι εισπράξεις των περισσότερων ΔΟΥ της χώρας το Μάιο. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο α' πεντάμηνο του έτους η υστέρηση εσόδων, έναντι του στόχου που είχε τεθεί εξαρχής σε Μνημόνιο και Προϋπολογισμό, εκτοξεύθηκε ήδη στα 2,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το Μάιο, τα καθαρά έσοδα που έμειναν στα κρατικά ταμεία του Δημοσίου περιορίστηκαν σε 17,92 δισ. ευρώ, από 19,76 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2010 (πτώση 9,3%).

Σύμφωνα με τους μηνιαίους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, έως το Μάιο τα καθαρά έσοδα θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 3,85% και να είχαν ανέλθει σε 20,52 δισ. ευρώ. Έτσι, τα καθαρά έσοδα υστέρησαν κατά 2,6 δισ. ευρώ, έναντι των μηνιαίων στόχων του προϋπολογισμού.

Οι λόγοι για τους οποίους τα έσοδα μειώθηκαν, αντί να αυξηθούν, εντοπίζονται κυρίως στην πρωτοφανή ύφεση, στα κωλύματα του TaxisNet, στην αδυναμία των ΔΟΥ να «τρέξουν» (ακόμα και μετά την απομάκρυνση του Δημ. Γεωργακόπουλου), ακόμα όμως και στις μεγάλες επιστροφές φόρου στους φορολογούμενους, οι οποίοι αξιοποιούν το μέτρο των αποδείξεων και παίρνουν πίσω φόρο 10% για την αξία των αποδείξεων που συγκέντρωσαν πέραν της απαιτούμενης για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου.

Read more...

Συγκέντρωση εργαζομένων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στον Πειραιά

«Δουλειά και όχι ανεργία»

Απο παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη
Απο παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Πειραιάς
«Δουλειά και όχι ανεργία», ζητούν για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, οι οποίοι πραγματοποιούν από τις 19:00 το απόγευμα συγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά και πορεία προς το κτίριο του παλαιού ΥΕΝ στο Πασαλιμάνι. Το πρωί, οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ένωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και ΠΕΣ ΝΑΤ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΝΑΤ.

Οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε ανακοίνωσή τους ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας με την Κίνα για τη χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών, να περάσουν σε κρατικό έλεγχο τα ναυπηγεία και μαζί με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να λειτουργήσουν κάτω από 100% δημόσιο ενιαίο φορέα.

Τέλος, ζητούν να κατασκευάζονται στην Ελλάδα όλα τα πλοία και άλλες μεταλλικές κατασκευές που προορίζονται για τις ανάγκες της χώρας μας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πάγκαλος: “Τον τελευταίο καιρό έχω πει αρκετές βλακείες!”

Τα παλιά τα ξέχασε ο αντιπρόεδρος;


http://img.protothema.gr/7711B35DBF9D119C54AF7C647B97BE90.jpg
Έπρεπε να βρεθεί μακριά από τη χώρα μας ο Θεόδωρος Πάγκαλος για να κάνει την αυτοκριτική του σε σχέση με τα επεισόδια στα οποία πρωταγωνιστεί από καιρού εις καιρόν, ερχόμενος πάντα με αρνητικό τρόπο στην επικαιρότητα.

«Οι σώφρονες δεν πρέπει να μιλάνε γιατί κινδυνεύουν να πουν βλακείες. Κι εγώ τον τελευταίο καιρό έχω πει αρκετές και δεν χρειάζεται να προσθέσω κι άλλες…», δήλωσε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους από την …Βενετία, όπου παρέστη για να εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας που φιλοξενείται στα Giardini della Biennale!

Στο όλο θέμα, πέραν αυτής καθ’ αυτής της αυτοκριτικής του κ. Πάγκαλου, φαίνεται ότι υπάρχει και δεύτερη είδηση: το ότι η κυβέρνηση τον θεωρεί ως ιδανικό πρόσωπο για να εκπροσωπεί την χώρα μας σε θέματα τέχνης!

Read more...

Μετά τη δόση, το πακέτο...

Για... εντυπωσιακά αποτελέσματα μίλησε ο Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/AC9D1B8A3811104DFF96CA31930815AD.jpg
Την πεποίθησή του ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσει, στο προγραμματισμένο για τις 20 Ιουνίου “ραντεβού” του, το "πράσινο φως" στην παροχή νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Σε ένα πακέτο, που φαίνεται να “κλειδώνει” και η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών!

Ο κύριος Γιούνκερ για ακόμα μια φορά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ εστίασε στο ότι η χώρα μας συμφώνησε όχι μόνο να προωθήσει τα απαραίτητα μεταρρυθμιστικά μέτρα,, αλλά και να συστήσει έναν “ανεξάρτητο φορέα” για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ως κατακλείδα κράτησε την επίσημη επιβεβαίωση των όσων ήδη είχε ανακοινώσει η Τρόικα, δηλαδή το ότι η περιβόητη πέμπτη δόση του δανείου (του αρχικού πακέτου των 110 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθεί στις αρχές Ιουλίου, “μόλις οριστικοποιηθούν και καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά!

Την ίδια ώρα, η Τρόικα έδινε στη δημοσιότητα τη δήλωσή της μετά το πέρας της αποστολής επαναξέτασης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία σημείωνε τα κεντρικά σημεία της συμφωνίας με την Ελλάδα. Σε αυτά ξεχωρίζουν το ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί μέσω της σύστασης φορέα ιδιωτικοποίησης «με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση» (;) και με παρακολούθηση από την Τρόικα σε τριμηνιαία και ετήσια βάση.

Επίσης, σύμφωνα με την Τρόικα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για “τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα”, “την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων” και “τον εξορθολογισμό των επιδομάτων”.

Ακόμη, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με “το φίλο της Ελλάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ” και επισήμανε ότι η συμφωνία με την Τρόικα αποτελεί θετικό σήμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σημείωσε ωστόσο ότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν, ενώ αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις των αγορών που καθιστούν αναγκαία την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με στόχο την επιτυχία του προγράμματος για ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Εξετάστηκε η δυνατότητα και εκφράστηκε η ετοιμότητα της Ευρώπης για την παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας, σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Στόχος, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι η Ελλάδα να γίνει μια πολύ διαφορετική χώρα.
Read more...

Μαζί με απολύσεις, φόρους και «πωλείται» Αρχές Ιουλίου αναμένεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, λέει η τρόικα

Πρόοδο αλλά και ανάγκη ευρύτερων μεταρρυθμίσεων διαπίστωσε η τρόικα κατά τον έλεγχό της (στη φωτ. ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ βγαίνοντας από το υπουργείο Οικονομικών)
Πρόοδο αλλά και ανάγκη ευρύτερων μεταρρυθμίσεων διαπίστωσε η τρόικα κατά τον έλεγχό της (στη φωτ. ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ βγαίνοντας από το υπουργείο Οικονομικών) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, αναφέρει η τρόικα στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο διαπιστώνεται «σημαντική πρόοδος», αλλά και ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων. Το κλιμάκιο ελέγχου κατέληξε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για πακέτο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών για την επίτευξη των στόχων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν, η Αθήνα δεσμεύτηκε για ανεξάρτητη υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων, σημαντική μείωση της απασχόλησης και «λουκέτα» στο Δημόσιο, μείωση των φοροαπαλλαγών και αύξηση της φορολόγησης στην ακίνητη περιουσία.

H τρόικα αναγνωρίζει ότι η ύφεση το 2010 ήταν «ελαφρώς χειρότερη» από τις εκτιμήσεις, αναμένοντας σταθεροποίηση της οικονομίας στο τέλος του χρόνου. Το κλιμάκιο διαπιστώνει όμως και θετικές εξελίξεις όπως την πτωτική τάση του πληθωρισμού και την αύξηση των εξαγωγών -η οποία, υποστηρίζει, θα ενισχυθεί από την «περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος».

Όσον αφορά τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα πως παραμένει «βασικά υγιής», σημειώνοντας πως το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας παραμένει διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας. Η τρόικα σημειώνει πως η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζεται, αναφέροντας όμως πως έχουν δρομολογηθεί μέτρα για τη διασφάλιση της ενδεδειγμένης ρευστότητας.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν της τρόικας έχει ως εξής:

«Το Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα, που αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Η αυστηρή εφαρμογή τους θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση«.

»Συνολικά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά το πρώτο έτος του προγράμματος προσαρμογής, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εν τούτοις είναι αναγκαία η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

»Όσον αφορά τις προοπτικές, η ύφεση το 2010 ήταν ελαφρώς χειρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Πρόσφατα όμως υπήρξαν ενθαρρυντικές ενδείξεις, με σημαντικότερη την αξιοσημείωτη πρόοδο των εξαγωγών. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στηρίζοντας έτσι την ισχυρή εξαγωγική δυναμική, ο δε πληθωρισμός διαγράφει πτωτική τάση. Αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας στο τέλος του χρόνου.

»Όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, περαιτέρω διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος θα απαιτήσει εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

»Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς το σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εκτεταμένο κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση με στόχο έσοδα 50 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015. Η κυβέρνηση θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετήσιων.

»Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας, έχουν όμως δρομολογηθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η παροχή ενδεδειγμένης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εν τούτοις, το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας για τις βιώσιμες τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά.

»Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες στους παραπάνω τομείς και ταυτόχρονα θα δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης όπως η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη μέλη της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης.

»Με βάση τη συμφωνηθείσα συνολική δέσμη μέτρων, αναμένεται να λάβουν χώρα εντός των επομένων εβδομάδων συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κατόπιν εγκρίσεως του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και του Eurogroup, η επόμενη δόση θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου» καταλήγει το ανακοινωθέν.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κλειστό μέχρι νεωτέρας!

Αναστέλλει τη λειτουργία της η ΕΠΟ


http://img.protothema.gr/122FF6E9FC93985CBBEFAE09A1D634E0.jpg

Την αναστολή κάθε λειτουργίας της ΕΠΟ από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι νεωτέρας αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας με 49 θετικές ψήφους, αποδεχόμενη την εισήγηση του Σοφοκλή Πιλάβιου.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.sport-fm.gr/article/479745
Read more...

Στις πλατείες για 10η ημέρα οι Αγανακτισμένοι

Νέα πανευρωπαϊκή κινητοποίηση την Κυριακή


http://img.protothema.gr/25747C75D0D85F70323CFC6EF6D7A4F0.jpg
Στην πλατεία Συντάγματος αλλά και σε πολλές άλλες κεντρικές πλατείες πόλεων σε όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν για 10η συνεχή ημέρα οι Αγανακτισμένοι πολίτες για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των μέτρων λιτότητας.

Με σημαίες, κατσαρόλες και πολλά υβριστικά συνθήματα οι πολίτες αναμένεται να εκφράσουν και σήμερα το απόγευμα την αγανάκτησή τους.


Μάλιστα, οι Αγανακτισμένοι σε όλη την Ευρώπη απευθύνουν κάλεσμα για νέα πανευρωπαϊκή κινητοποίηση το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, την προηγούμενη Κυριακή περισσότεροι από 100.000 πολίτες συγκεντρωθήκαν μπροστά από την Βουλή.


Πάντως, σε αντίθεση με τις πρώτες ημέρες κινητοποιήσεων των Αγανακτισμένων, στην πλατεία Συντάγματος υπάρχουν πλέον ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, λόγω των πρόσφατων γεγονότων που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των εισόδων της Βουλής από διαδηλωτές και τον προπηλακισμό βουλευτών.

Το απόγευμα της Πέμπτης, χιλιάδες πολίτες έμειναν πιστοί στα ραντεβού τους στο Σύνταγμα, ενώ λίγο μετά τις 9 το βράδυ συμμετείχαν στις διαδικασίες της "Ανοιχτής Συνέλευσης" κατά τη διάρκεια της οποίας όποιος ήθελε, έπαιρνε το λόγο και κατέθεσε προτάσεις προς ψηφοφορία σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Οι Αγανακτισμένοι εμφανίζονται πάντως αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την επόμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι λόγω της καθιερωμένης συγκέντρωσης στη πλατεία Συντάγματος, οι εργαζόμενοι στο Μετρό δεν θα πραγματοποιήσουν την 24ωρη απεργία που είχαν αποφασίσει για την Δευτέρα αλλά θα απέχουν από τα καθήκον τα τους ως τις 4 το απόγευμα για να «να εξυπηρετηθεί και να διευκολυνθεί η ειρηνική συγκέντρωση της σύγχρονης "Εκκλησίας του Δήμου"». Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.
«Δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους και για το λόγο αυτό ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους αγανακτισμένους συμπολίτες μας», αναφέρουν.





Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί εκ νέου το πανευρωπαϊκό ραντεβού στις πλατείες πολλών ευρωπαϊκών πόλεων.

Δείτε τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων και σε άλλες κεντρικές πόλεις της χώρας:

Πάτρα

Πύργος

Θεσσαλονίκη




Διαβάστε για τις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας:

Πάτρα

Πύργος

Θεσσαλονίκη

Λάρισα


Read more...

Μπρος Μεσοπρόθεσμο και πίσω …ΠΑΣΟΚ

Όλα ανοικτά, αν δεν περάσει το σχέδιο


http://img.protothema.gr/CBFEBC180616738B749D40BE73914161.jpg

Στην πλέον κρίσιμη για το κυβερνών κόμμα φάση εισέρχονται οι ζυμώσεις για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου για την οικονομία. Μια ψήφιση που αν δεν επιτευχθεί, προφανώς θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, συγκαλείται την ερχόμενη Δευτέρα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει ο διευρυμένος ΚΤΕ Οικονομίας και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Με φόντο την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί, πέραν του μπαράζ επαφών για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, και μια σειρά ελιγμών.

Για παράδειγμα, νωρίτερα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή ως ένα και μόνο άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη, ενώ τις διαδικασίες προφανώς επηρεάζουν και οι εξελίξεις τόσο γύρω από τη σημερινή συνάντηση Παπανδρέου – Γιούνκερ όσο και από τη δρομολογημένη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου, μέχρι την οποία το Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί.
Read more...

Αντισυνταγματικός ο περιορισμός έκδοσης αδειών βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων

Από την Ολομέλεια του ΣτΕ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αντισυνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ο περιορισμός έκδοσης αδειών βυτιοφόρων αυτοκινήτων μεταφοράς υγρών καυσίμων που προέβλεπε το παλαιό νομοθετικό καθεστώς. Αντισυνταγματική κρίθηκε και η απαγόρευση μετατροπής των φορτηγών αυτοκινήτων σε βυτιοφόρα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν σε τρεις αποφάσεις τους (1664 έως 1666/2011) ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι αντίθετοι στο άρθρο 5 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την προσωπική και οικονομική ελευθερία.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει εταιρείες Πετρελαιοειδών και ιδιοκτήτες βυτιοφόρων αυτοκινήτων, ζητώντας να ακυρωθεί υπουργική απόφαση του 2007, που καθόριζε τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών κυκλοφορίας βυτιοφόρων αυτοκινήτων, καθώς και άλλη, δεύτερη απόφαση, που απαγόρευε την μετατροπή των φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ. σε βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Παν. Πικραμμένο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ειρήνη Σαρπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις εκείνες του Ν. 383/1976, που εξαρτούν τη χορήγηση των νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ. από τη μη επαρκή εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών με τα ήδη κυκλοφορούντα φορτηγά.

Παράλληλα, οι Σύμβουλοι έκριναν ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 5) υπουργική απόφαση του 1979 που απαγόρευε τη μετατροπή φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ., οποιασδήποτε κατηγορίας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων, καθώς δεν προκύπτουν λόγοι δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος που να δικαιολογούν την απαγόρευση μετατροπής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τους προπηλακισμούς των πολιτικών

Υψηλοί τόνοι, σκληρή γλώσσα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε την Παρασκευή στη Βουλή με αφορμή τα φαινόμενα προπηλακισμών και διαπόμπευσης πολιτικών.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας απαντώντας στις επιθέσεις της κυβέρνησης κατά του κόμματός του ότι υποθάλπει ή παρακινεί παρόμοιες ακραίες εκδηλώσεις, είπε ότι «άρχισαν να στοχοποιούν την Αριστερά και να δημιουργούν κλίμα εν όψει της Κυριακής που εκατομμύρια πολίτες θα είναι στους δρόμους».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ότι οργάνωσαν τον αποκλεισμό του στο ΚΑΠΗ.

«Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν πιάνει η φαιά προβοκάτσια» είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι αν είχε το κόμμα του την δυνατότητα να κινητοποιεί τόσο κόσμο θα είχε επιβάλλει εκλογές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π.Ευθυμίου κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει αν είναι υπέρ των αντισυγκεντρώσεων και αν θεωρεί ότι αυτό είναι πολιτικά νόμιμο.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «ουδέποτε στηρίξαμε ή προκρίναμε αντισυγκεντρώσεις», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση, η οποία όπως υποστήριξε βρίσκεται «σε πανικό», «να μην τολμήσει να δυσφημήσει τους πολίτες που είναι στο δρόμο και να μην τους προβοκάρει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε εμμέσως και στα όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τον Μίκη Θεοδωράκη, χαρακτηρίζοντας θράσος «να στοχοποιούν σήμερα τον Μίκη Θεοδωράκη, όσοι πλασαρίζονταν στο παρελθόν για να φωτογραφηθούν δίπλα του».

Ο κ. Ευθυμίου απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα τόνισε ότι «αυτό που «παίζεται» σήμερα δεν είναι τα κόμματα αλλά η επιβίωση της πατρίδας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ολοκληρώθηκαν «θετικά» οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Αθήνα
Μια πρώτη ανακοίνωση σχετικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτήν αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν θετικά.

Οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία.

» Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ένα άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος »

Ξεκαθάρισε για το μεσοπρόθεσμο ο Βασίλης Έξαρχος



http://img.protothema.gr/0B2687223B3412216F2078417D86E966.jpg

Ως ένα και μόνο άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συζητηθεί στη Βουλή το υπό κατάρτιση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.

Το θέμα της διαδικασίας ψήφισης τέθηκε και με το κείμενο που απηύθυναν στον πρωθυπουργό οι 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ένας εξ αυτών, ο Θωμάς Ρομπόπουλος είπε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι αν το μεσοπρόθεσμο έλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν θα το υπερψηφίσει.

Ο κ. Έξαρχος αναφερόμενος το κείμενο των "16" ανέφερε ότι "τίθενται ορισμένα θέματα αυτονόητα", ενώ για την ψήφισή του ως ένα και μόνο άρθρο εξήγησε: "Το μεσοπρόθεσμο είναι τριετής προϋπολογισμός. Θα ακολουθήσει εκτελεστικός νόμος. Άρα, η λογική του μεσοπρόθεσμου είναι λογική προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός δεν έχει πολλά άρθρα. Θα πάει με την κανονική διαδικασία των δύο συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο λέγοντας: «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι μέχρι τώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή την προσπάθεια εξόδου από την κρίση πρέπει να συνεχίσουμε και να συνεχίσουμε και τη διαδικασία εσωτερικού διαλόγου. Αυτό θα κάνουμε και τις επόμενες μέρες, κάνοντας σαφές ότι αυτή την περίοδο η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές».

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Γιαννακά, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου, τουλάχιστον από εκείνην. «Δεν αμφισβητώ την κυβέρνηση. Στηρίζω όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού. Τις έχω στηρίξει και τις έχω ψηφίσει», τόνισε η βουλευτής του, η οποία έχει συνυπογράψει την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών έχει καταθέσει απόψεις που «στηρίζουν τις αλλαγές και τις ρήξεις στην οικονομία και στο κράτος», προσθέτοντας ζητάει από τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει στους βουλευτές «για ποιο λόγο, μεσούσης της χρονιάς, ψηφίζουμε έναν νέο προϋπολογισμό».

«Είναι αλήθεια ότι αμφιβάλλω και αμφισβητώ κατά πόσο ο προϋπολογισμός του 2011, που περιείχε μέτρα 7,5 δισ. ευρώ και τα πήραμε στις αρχές του χρόνου, μέτρα για τα οποία οι Έλληνες και η ελληνική οικονομία πραγματικά γονάτισαν - είναι ένας προϋπολογισμός που πρέπει να ψηφίσουμε εκ νέου τον Ιούνιο, στο μεσοπρόθεσμο, με καινούργια μέτρα 6,5 δισ. ευρώ», είπε η κα Γιαννακά

Aναφερόμενη στη χθεσινή επίθεση κατά του υφυπουργού Εσωτερικών και κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιώργου Πεταλωτή, αφού επισήμανε ότι είναι λυπηρό γεγονός τόνισε ότι «είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πριν πάρει διαστάσεις και πριν πραγματικά προκληθούν και θύματα». Η Σ. Γιαννακά εκτίμησε ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη και δεν είχε τα χαρακτηριστικά των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να διαφυλάξει το κύρος του Κοινοβουλίου και την αξιοπρέπεια των βουλευτών».

Read more...

Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης: «Το πρόβλημα είναι πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου- Σε κώμα η κυβέρνηση»

newpost.gr
Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης: «Το πρόβλημα είναι πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου- Σε κώμα η κυβέρνηση»
«Το πρόβλημα είναι πως οι ξένοι δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο Γιώργο Παπανδρέου. Πριν έξι μήνες είχαν τουλάχιστον εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Πλέον όχι. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα γιατί έχει γίνει ο ίδιος το πρόβλημα

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Kontra, ο καθηγητής Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, τονίζοντας πως δεν έχει πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ, αλλά «με την κυβέρνηση που βρίσκεται σε κατάσταση κώματος.»

Ο κ. Μαρκεζίνης υποστήριξε πως «ο πρωθυπουργός ασκεί άριστα την επικοινωνιακή πολιτική αλλά η κυβέρνηση αποδεικνύεται η μοναδική στην ιστορία της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας που φέρεται στο λαό με μία ζέστη, μία κρύο.»

«Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει συντονισμός και προγραμματισμός. Αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτιση του λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, δε, πως η διαφορά της κρίσης στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία, είναι πως «στη χώρα μας υπάρχει εκτός των άλλων και κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς».

Ο Β. Μαρκεζίνης αναφέρθηκε και στην αναβολή της παρουσίασης του βιβλίου του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πριν λίγες ημέρες αφού όπως είπε οι διοργανωτές θεώρησαν πως λόγω των «Αγανακτισμένων», ίσως προέκυπταν προβλήματα. Ωστόσο, άφησε σαφείς αιχμές πως το «κόψιμο» της παρουσίασης τη τελευταία στιγμή «μπορεί να οφείλεται στα πολιτικά κατεστημένα που δεν έμεναν ευχαριστημένα με τα όσα θα έλεγε.»

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να δηλώσει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους νέους και πως είναι φυσιολογικές οι αντιδράσεις τους αρκεί να μην συνοδεύονται από οποιαδήποτε μορφή βίας και από προβοκάτσια.

Τέλος, αναφερόμενος στις αποκρατικοποίησεις, επεσήμανε πως το σύνθημα πλέον της χώρας είναι το «Πωλών λαβέ», δηλώνοντας πως θεωρεί λάθος τη πώληση των ασημικών σε τιμές χαμηλότερες από την αξία τους.

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η ευθύνη για την κατάσταση της χώρας ανήκει και στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Για τα λάθη φταίνε όλοι οι πολιτικοί ανεξαρτήτως χρώματος. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις», κατέληξε ο κ. Μερκεζίνης.

Read more...

Αγανακτισμένοι προσοχή: στήνεται προβοκάτσια


Του Σ. Κούλογλου
Σχεδόν σε κάθε γενική συνέλευση των αγανακτισμένων στη Πλατεία Συντάγματος, τίθεται ένα επαναλαμβανόμενο ερώτημα: “τι θα κάνουμε σε περίπτωση επίθεσης από τα ΜΑΤ;” “Τίποτα”, απαντούν ομόφωνα οι συγκεντρωμένοι. Δείγμα της πολιτικής ωριμότητας του κινήματος, τα μέλη του έχουν καταλάβει ότι η μαζικότητα και οι συμπάθειες που έχει κερδίσει σε πλατύτερες μάζες, οφείλονται στην βασική επιλογή άρνησης της βίας,που έκαναν από την πρώτη μέρα.
Από την “πολιορκία” της Βουλής έως τον χθεσινό προπηλακισμό του Γ.Πεταλωτή, ορισμένες πράξεις τις τελευταίες μέρες, που γίνονται στο όνομα του κινήματος των αγανακτισμένων, δίνουν ευκαιρίες στους αντίπαλους για την κατασυκοφάντηση του. Η πρώτη αναγορεύθηκε σε βασικό θέμα τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων σχεδόν ένα 24ωρο μετά, δίνοντας αφορμή για ερωτήματα του τύπου “μα τι είναι τέλος πάντων αυτοί οι αγανακτισμένοι”. Οσο για τον προπηλακισμό του κ. Πεταλωτή, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι δημόσιες διαμαρτυρίες εναντίον ή και οι αποδοκιμασίες πολιτικών είναι μέσα στους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού.
Αλλά η εκτόξευση πετρών και διάφορων αντικειμένων, όπως και ο αποκλεισμός των “αντιπάλων” δεν είναι. Θυμίζει άλλες εποχές και δημιουργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα, χώρια ότι καλλιεργείται το έδαφος για κάθε είδους προβοκάτσιες.
Η περίπτωση της Κέρκυρας είναι εδώ χαρακτηριστική. Τα προχθεσινά γεγονότα παρουσιάστηκαν σαν μια ακόμη επίθεση και μάλιστα με πέτρες εναντίον Ελλήνων και ίδιως ξένων βουλευτών, ενώ όπως αποκάλυψε το Tvxs τα πράγματα εξελιχθηκαν τελείως διαφορετικά. Σύμφωνα με την μαρτυρία ενός μέλος των αγανακτισμένων του νησιου, οι δημοσιογράφοι, παρά την στάση των παρόντων πολιτικών που δεν έδιναν έκταση στο επεισόδιο, «προσπαθούσαν να δημιουργήσουν από μόνοι τους θέμα».
Την άλλη μέρα το θέμα είχε ήδη δημιουργηθεί, καθώς διογκώθηκε από τα ΜΜΕ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που φρόντισε μάλιστα να τονίσει ότι την υποτιθέμενη επίθεση με πέτρες δέχθηκαν Ευρωπαίοι βουλευτές, οι οποίοι συζητούσαν θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.... δεν είχαν καμία σχέση με το χρέος και τα ελλείμματά μας..., σε μία εποχή βέβαια, που χρειαζόμαστε και την προβολή της χώρας μας και τον τουρισμό μας». Με αφορμή λοιπόν κάποιο άλλο περιστατικό, η αγανακτισμένη κυβέρνηση θα στείλει τα ...αγανακτισμένα ΜΑΤ εναντίον του κινήματος των αγανακτισμένων, με την ανοχή μιας μερίδας αγανακτισμένης κοινής γνώμής. Και κάτι τέτοιο, όποια μορφή κι αν πάρει η αντίδραση στην αστυνομική βία, θα έθετε σε δοκιμασία την ίδια την ύπαρξη του κινήματος, την ώρα που αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα.
Ο φόβος για προβοκάτσια είναι ακόμη μεγαλύτερος, επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει τις αιτίες της όλης κατάστασης. Ο πρωθυπουργός σχολίασε προχθές ως εξής το κίνημα των αγανακτισμένων : «Όσοι διαδηλώνουν όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήµατα δηµοκρατίας, τα οποία σήµερα είναι αδύναµα, πολύ πιο αδύναµα από ό,τι παλιά. Πέρα δηλαδή από τις ενδογενείς τους ατέλειες, που πρέπει και αυτές να αλλάξουν για να αντιµετωπιστούν, αιχµαλωτίζονται από παγκόσµιες εξουσίες και από τις αδυναµίες ενός παγκόσµιου ή περιφερειακού συστήµατος». Και τότε γιατί δεν πολιορκούν το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ή δεν ρίχνουν αυγά στον Ισπανό κυβερνητικό εκπρόσωπο;
Η απάντηση είναι ότι στην Ελλάδα, όπου η καταστροφή που έχουν προκαλέσει είναι μεγαλύτερη και τα αδικήματα τους πιο σκαστά, κανένας από τους υπεύθυνους της χρεοκοπίας δεν έχει τιμωρηθεί. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να κουκουλώσει τα σκάνδαλα με τις διάφορες αξιοθρήνητες Εξεταστικές Επιτροπές. Αντί λοιπόν να παίζει τον ρόλο του κοινωνιολόγου που αναλύει τα φαινόμενα της πλατείας υπό την σκοπιά της παγκοσμιοποίησης και των αγορών, ο κ.Παπανδρέου θα έπρεπε στείλει κάποιους στη φυλακή. Μόνο έτσι, και όχι με θνησιγενείς και καθυστερημένες εξαγγελίες και νέων νόμων για αδικήματα πολιτικών, θα μπορούσαν να περισωθούν τα πράγματα. Αν και τώρα μάλλον είναι, έτσι κι αλλιώς, πολύ αργά.
tvxs.

Read more...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ", ΝΕΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ



«Δεν είμαστε αγανακτισμένοι, είμαστε εξοργισμένοι με τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Είμαι εξοργισμένος, ξέρω τι μου φταίει, δεν μουτζώνω τα πάντα, δεν μουτζώνω το πολιτικό σύστημα, μουτζώνω αυτούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και εφαρμόζουν... μία πολύ σκληρή πολιτική απέναντι στον ελληνικό λαό, τον έχουν προδώσει στην κυριολεξία, και αυτό το πράγμα ο ίδιος ο λαός πρέπει να το ανατρέψει» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο Ν.Τζινευράκης, μέλος της Επιτροπής Επισφαλών και Ανέργων στα Χανιά.

Αναφερόμενος στα περιστατικά προπηλακισμού βουλευτών, ο κ. Τζινευράκης δήλωσε ότι διαφωνεί και ότι έτσι ηρωοποιούνται κάποιοι και γίνονται τα «θύματα».

Το απόγευμα της Πέμπτης, η πλατεία Συντάγματος γέμισε και πάλι κόσμο, ενώ η παρουσία της αστυνομίας γύρω από τη Βουλή ήταν πιο έντονη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ιδιαίτερα στην είσοδο του Κοινοβουλίου.

Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη και μπροστά στο Λευκό Πύργο, ενώ τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη έκαναν ξανά την εμφάνισή τους σημαίες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας αλλά και της Αργεντινής.

Στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα αναμένεται να δώσουν το «παρών» ακόμα και ιερείς, όπως ανακοίνωσε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Ο μητροπολίτης ανέφερε επίσης πως «στα πλαίσια της προσπάθειας να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις όλων, ώστε να αντιληφθούν την κρισιμότητα της καταστάσεως και να κινητοποιηθούν πριν να είναι αργά, το Σάββατο 4 Ιουνίου θα χτυπήσουν οι καμπάνες όλων των ναών της περιοχής Αιγιαλείας από 12 έως 12.30 το μεσημέρι».


Read more...

"ΛΙΑΝΑ ΦΕΡΕ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ"!

fimotro.blogspot.com
MONO ΣΤΟ FIMOTRO
Δεν έχει ξαναγίνει. Τώρα στην οδό Πινδάρου στο Κολωνάκι (κλικ) έξω από τα γραφεία του περιοδικού "Νέμεσις" ο ιδιοκτήτης του ακινήτου σήκωσε πλακάτ διαμαρτυρόμενος για τα ενοίκια που του χρωστάει η Λιάνα Κανέλλη! Παράλληλα φωνάζει με τη... ντουντούκα βρίζοντας τη βουλευτή του ΚΚΕ. Απίθανα πράγματα...
Read more...

Βασικός 162.812 ευρώ στο γραφείο Πάγκαλου

news247.gr

Βασικό μισθό 162.812 ευρώ δίνονταν στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου. Όργιο κατασπατάλησης. Δείτε το σχετικό έγγραφο - φωτιά

Ενώ το μέλλον για τους εργαζομένους όλης της χώρας διαγράφεται εξαιρετικά ζοφερό, μία ακόμα αποκάλυψη για βασικό μισθό 162.812 ευρώ στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, είναι εξοργιστική.

Αλλωστε, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν το απόγευμα της Πέμπτης, πληροφορίες για όργιο σπατάλης στο γραφείο του αντιπροέδρου, ύψους 46.319 ευρώ και τα οποία προορίζονταν μόνο για την αποπληρωμή λογαριασμών για κινητά τηλέφωνα.

Και ενώ οι πολίτες βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά, περιμένοντας και νέο ψαλίδισμα, την ίδια στιγμή υπάρχουν στοιχεία για βασικό μισθό που δίνονταν σε υπάλληλο στο γραφείο του Θεόδωρου Πάγκαλου, ύψους 162.812 ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα Onalert.gr, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ενέκρινε το συγκεκριμένο κονδύλι για την καταβολή βασικού μισθού για το 2011.

Μετά τις αποκαλύψεις για τηλέφωνα 46.000 ευρώ, η είδηση για έναν τέτοιο βασικό μισθό σίγουρα θα προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων.

Αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ωστόσο ενδιαφέρον είναι μια επίσημη τοποθέτηση ως προς αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεδομένου ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν έχουν τελειωμό.

46.319€ για τα κινητά του κ. Πάγκαλου

Κονδύλι χιλιάδων ευρώ ενέκρινε η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για την πληρωμή κινητών τηλεφώνων στο πολιτικό γραφείο του Θ. Πάγκαλου. Δείτε το έγγραφο της απόφασης

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία και ενόψει των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, αρνητική εντύπωση προκαλεί έγγραφο σχετικά με το κόστους των κινητών τηλεφώνων του Πολιτικού Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα Onalert.gr, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ενέκρινε κονδύλι ύψους 46.319 ευρώ για το 2011 για την πληρωμή κινητών στο συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο.

Αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξηγήσεις του κ. Πάγκαλου, καθώς όσοι και αν είναι οι υπάλληλοι το ποσό είναι υπερβολικό και δείχνει ότι η περικοπή δαπανών μάλλον σταματά στους μισθούς και τις συντάξεις.

Μετά το "μαζί τα φάγαμε", ίσως θα πρέπει να περιμένουμε και το "μαζί τα είπαμε" από τον κ. αντιπρόεδρο.


Read more...

Μεγάλη πτώση σε CDS και επιτόκια ομολόγων εν μέσω αισιοδοξίας για νέα βοήθεια

Προεξοφλούν συμφωνία

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η λύση της εθελοντικής μετακύλισης, πέρα από τις πολλές αδυναμίες και δυσκολίες που έχει, στην ουσία μεταθέτει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους για αργότερα
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η λύση της εθελοντικής μετακύλισης, πέρα από τις πολλές αδυναμίες και δυσκολίες που έχει, στην ουσία μεταθέτει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους για αργότερα (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Μεγάλη πτώση σημειώνουν την Παρασκευή τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων, κυρίως, ομολόγων (με διάρκεια έως 3 χρόνια), καθώς τα νέα για κατ' αρχήν συμφωνία στην ΕΕ για ένα νέο τριετές πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα περιορίζουν τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους πριν το 2013.

Τα 5ετή CDS σημείωσαν πτώση 73 μονάδων βάσης στις 1.380. Μεγαλύτερη ακόμα είναι η πτώση στα CDS μικρότερης διάρκειας.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των ομολόγων, η μεγαλύτερη υποχώρηση παρατηρείται στις βραχυχρόνιες διάρκειες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε ραγδαία στο 23,32% από 24,65% στο άνοιγμα της αγοράς. Πρόκεται για τις μεγαλύτερες απώλειες των 11 τελευταίων εβδομάδων.

Το spread του 10ετούς τίτλου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διαμορφώνεται στο 13,13% από 13,25% νωρίτερα την Παρασκευή.

Το επιτόκιο είναι στο 16,14% από 16,23% νωρίτερα.

Ένα πολύ λεπτό θέμα του νέου πακέτου βοήθειας είναι η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, δηλαδή κυρίως των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.

ΕΚΤ και οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει την ΕΕ για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την αλλαγή, έστω και σε εθελοντική βάση, των όρων αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων.

Η συμβιβαστική φόρμουλα στην οποία αναμένεται συμφωνήσουν ΕΕ και ΕΚΤ είναι να πεισθούν οι τράπεζες να διατηρήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, αντικαθιστώντας ομόλογα που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014 με νέα. Η διάρκεια των νέων τίτλων εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 3 με 5 έτη.

Μεταξύ των κινήτρων για την αγορά των νέων τίτλων θα μπορούσε να είναι το υψηλότερο επιτόκιο (κουπόνι) ή το καθεστώς προτίμησης, σύμφωνα με το οποίο σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους οι συγκεκριμένοι ομολογιούχοι θα είναι οι πρώτοι που θα εξοφληθούν.

Εάν οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα αξίας 65 δισ. ευρώ συμφωνήσουν στην εθελοντική μετακύλιση, τότε το όφελος υπολογίζεται, σύμφωνα με την JP Morgan, στα 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2013. Συνολικά, το όφελος θα μπορούσε να ανέλθει και στα 25 δισ. ευρώ.

Ένα σενάριο προβλέπει ότι εφόσον ελληνικές τράπεζες και Ταμεία (ελέγχουν το 30% του χρέους) συναινέσουν σε μία λύση τύπου «Βιέννης», τότε η έκθεση θα περιοριστεί επί ελληνικού εδάφους, περιορίζοντας τις πιθανότητες να εκληφθεί ως «πιστωτικό επεισόδιο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η λύση της εθελοντικής μετακύλισης, πέρα από τις πολλές αδυναμίες και δυσκολίες που έχει, στην ουσία μεταθέτει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους για αργότερα.

Καθώς προϋπόθεση για την ένταξη στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM - θα «διαδεχθεί» τον προσωρινό μηχανισμό EFSF από τα μέσα του 2013), είναι η αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών, εφόσον κριθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση με «κούρεμα» θα συμβεί το αργότερο στα μέσα του 2013.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αιχμές Γιαννακά κατά Παπακωνσταντίνου για τον προϋπολογισμό

newpost.gr
Αιχμές Γιαννακά κατά Παπακωνσταντίνου για τον προϋπολογισμό
eurokinissi
«Θέμα καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου δεν τίθεται, τουλάχιστον από εμένα. Δεν αμφισβητώ την κυβέρνηση. Στηρίζω όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού. Τις έχω στηρίξει και τις έχω ψηφίσει», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, η οποία έχει συνυπογράψει την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό.



Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5, σημείωσε ότι ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών έχει καταθέσει απόψεις που «στηρίζουν τις αλλαγές και τις ρήξεις στην οικονομία και στο κράτος», προσθέτοντας ζητάει από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να εξηγήσει στους βουλευτές «για ποιο λόγο, μεσούσης της χρονιάς, ψηφίζουμε έναν νέο προϋπολογισμό».

«Είναι αλήθεια ότι αμφιβάλλω και αμφισβητώ κατά πόσο ο προϋπολογισμός του 2011, που περιείχε μέτρα 7,5 δισ. ευρώ και τα πήραμε στις αρχές του χρόνου, μέτρα για τα οποία οι Έλληνες και η ελληνική οικονομία πραγματικά γονάτισαν - είναι ένας προϋπολογισμός που πρέπει να ψηφίσουμε εκ νέου τον Ιούνιο, στο μεσοπρόθεσμο, με καινούργια μέτρα 6,5 δισ. ευρώ», είπε η κα Γιαννακά

Αναφερόμενη στη χθεσινή επίθεση κατά του υφυπουργού Εσωτερικών και κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιώργου Πεταλωτή, αφού επισήμανε ότι είναι λυπηρό γεγονός τόνισε ότι «είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πριν πάρει διαστάσεις και πριν πραγματικά προκληθούν και θύματα».

Η κ. Γιαννακά εκτίμησε ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη και δεν είχε τα χαρακτηριστικά των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, «να διαφυλάξει το κύρος του Κοινοβουλίου και την αξιοπρέπεια των βουλευτών».
Read more...

Με το νέο πακέτο βοήθειας συνδέει η τρόικα την εκταμίευση της 5ης δόσης

Ανακοινώνεται το πόρισμα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στη δημοσιότητα θα δοθεί σε λίγες ώρες το ανακοινωθέν της τρόικας για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας με το οποίο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση.

Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει γύρω στις 3 το μεσημέρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συμπέρασμα του κειμένου, το οποίο θα υπογράφουν από κοινού η ΕΕ και το ΔΝΤ, θα συνδέεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, με την οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την περίοδο 2012-2013.

Η σύνδεση αυτή εκτιμάται ότι θα γίνεται με θετική αντιμετώπιση από την πλευρά των πιστωτών, δηλαδή στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης η οποία θα επιτρέψει την άρση των επιφυλάξεων του ΔΝΤ και τελικά την ομαλή εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Στο κείμενο θα υπάρχουν και αρνητικές επισημάνσεις για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου ένα χρόνο μετά την υπογραφή του, το Μάιο του 2010.

Συνέντευξη Τύπου δεν θα γίνει, ενδέχεται να υπάρξουν ωστόσο συνεντεύξεις του Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το ΔΝΤ δεν σχεδιάζει, προς ώρας, καμία συνέντευξη για τον κ. Πόουλ Τόμσεν.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα συντάξουν μια δήλωση αποτίμησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και σε δεύτερο χρόνο (στα τέλη Ιουνίου) θα παρουσιάσουν την αναλυτική έκθεση που θα περιλαμβάνει και την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Και τα δύο αυτά κείμενα θα σταλούν στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, με τη δήλωση αποτίμησης να κοινοποιείται, σήμερα, Παρασκευή, σε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Φρανκφούρτη.

Ένα άρθρο για το μεσοπρόθεσμο

Την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλείται άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και την Τρίτη θα συνεδριάσει ο διευρυμένος Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας.

Την Τετάρτη αναμένεται η συνεδρίαση του Υπουργικού υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ως ένα και μόνο άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συζητηθεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2011-2015, ύψους 28,4 δισ. ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή, μιλώντας
στον Βήμα 99,5, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.

Το θέμα της διαδικασίας ψήφισης τέθηκε και με το κείμενο που απηύθυναν στον πρωθυπουργό οι 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ένας εξ αυτών, ο Θωμάς Ρομπόπουλος είπε το πρωί στο Mega ότι αν το μεσοπρόθεσμο έλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν θα το ψηφίσει.

Αναφερόμενος στο κείμενο των «16», ο κ. Έξαρχος είπε ότι «τίθενται ορισμένα αυτονόητα θέματα», ενώ για την ψήφισή του ως ένα και μόνο άρθρο εξήγησε:

«Το μεσοπρόθεσμο είναι τριετής προϋπολογισμός. Θα ακολουθήσει εκτελεστικός νόμος. Άρα, η λογική του μεσοπρόθεσμου είναι λογική προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός δεν έχει πολλά άρθρα. Θα πάει με την κανονική διαδικασία των δύο συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».

«Θέμα καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου δεν τίθεται, τουλάχιστον από εμένα. Δεν αμφισβητώ την κυβέρνηση. Στηρίζω όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού. Τις έχω στηρίξει και τις έχω ψηφίσει», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

Η κ. Γιαννακά έχει συνυπογράψει την επιστολή των 16 βουλευτών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών από τον Moody's

newpost.gr
Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών από τον Moody's
Δύο ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Moody's, προχώρησε στην υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών από πλευράς καταθέσεων και ομολόγων (senior debt).

Πρόκειται για τις εξής τράπεζες:

- Εθνική Τράπεζα σε Β3 από Ba3

- Eurobank σε B3 από Ba3

- Alpha Bank σε B3 από Ba3

- Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Ba3

- Αγροτική Τράπεζα σε B3 από B1

- Τράπεζα Αττικής σε B3 από B1

- Εμπορική Τράπεζα σε B1 από Baa3

- Γενική Τράπεζα σε B1 από Baa3

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι υποβαθμίσεις αυτές σημειώνονται μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Caa1 από B1. Οι προοπτικές (outlook) και για τις οκτώ τράπεζες είναι αρνητικές.

Οι βασικοί παράγοντες για την υποβάθμιση των τραπεζών είναι:

1. Η αυξανόμενη πιθανότητα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που αντανακλάται και στη δράση της αξιολόγησης για την Ελλάδα.

2. Ο υψηλός συσχετισμός χρεοκοπίας μεταξύ της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών. Στο δυσμενές σενάριο μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, οι ελληνικές τράπεζες θα επηρεαστούν άμεσα μέσω α) της μείωσης της αξίας των χαρτοφυλακίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, η οποία θα αποδυναμώσει σημαντικά την κεφαλαιοποίησή τους β) του πλήγματος στις πηγές χρηματοδότησής των εξαιτίας της πιθανής κατακόρυφης αύξησης στις εκροές καταθέσεων και των αβεβαιοτήτων αναφορικά με το εάν θα υπάρξει πρόσβαση στη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ και γ) εξαιτίας της επιδείνωσης του ήδη αποδυναμωμένου asset quality, υπό το βάρος των ενισχυμένων αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

3. Πιθανότητες για τη συνέχιση της στήριξης από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αντισταθμίζοντας αυτούς τους παράγοντες, η υποβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη την πιθανότητα οι τρεις οργανισμοί που παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα (τρόικα) να διευρύνουν τη στήριξή τους στις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης του χρέους.


Πηγή: newpost.gr-capital.gr

Read more...

Ο Γ. Παπανδρέου σε ρόλο υπουργού Οικονομικών…

Προσπαθεί να πείσει Γιούνκερ και Ευρωπαίους


http://img.protothema.gr/7E7E29CC67526A5E919E55A544F0A53C.jpg
Την ώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε Αθήνα, Βρυξέλλες και ... Βιέννη, αναμένοντας την τελική συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικας για τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης, μέσω ενός νέου πακέτου – αλλά και ενός νέου Μνημονίου – προς την Ελλάδα, οι Financial Times εστιάζουν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει “χρέη υπουργού οικονομικών” ακριβώς σε μια προσπάθεια να χειριστεί προσωπικά την οικονομική πολιτική της χώρας μας, να υπογραμμίσει δηλαδή – να “πείσει” τους εταίρους – για τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην αξιοπιστία της έναντι των πιστωτών της και την πρόθεση της κυβέρνησης να ακολουθήσει όσο αυστηρή πολιτική χρειαστεί για να επιτύχει στόχους και δεσμεύσεις!

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, ο κύριος Παπανδρέου θα παρουσιάσει στον κύριο Γιούνκερ “μια σκληρή νέα δέσμη οικονομικών μεταρρυθμίσεων” θέλοντας έτσι να “κλειδώσει” τη συμφωνία στην οποία φέρονται να έχουν καταλήξει οι ειδήμονες του “άτυπου Eurogroup” που συνεδρίασε Τετάρτη και Πέμπτη στη Βιέννη. Πρόκειται για μια συμφωνία που επισήμως θα υπογραφεί στο προγραμματισμένο για τις 20 Ιουνίου συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και το οποίο προβλέπει νέα βοήθεια ύψους 60 - 65 δισ. ευρώ με στόχο να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα “ατού” του κυρίου Παπανδρέου είναι η παρουσίαση όλου του πακέτου φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών, όπως και το “χαρτί” της αποκρατικοποίησης. Θεωρεί ότι σε πρώτη φάση μπορούν να “γυρίσουν” στην Ελλάδα ποσά έως και 6,5 δις ευρώ. Και με αυτή τη ... μαγιά θα πει στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, οικονομικά και πολιτικά, για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να παραμείνει αξιόχρεη ...
Read more...

Το ΠΑΣΟΚ «κρεμάει» τον Άκη

newpost.gr








Το ΠΑΣΟΚ «κρεμάει» τον Άκη
eurokinissi
Σε παραπομπή με κοινό πόρισμα των δύο μεγάλων κομμάτων οδηγείται ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Στη συνεδρίαση της Προανακριτικής επί του πορίσματος και τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν ότι υπάρχουν ενδείξεις και για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Ωστόσο το ΚΚΕ επιφυλάχτηκε να εκδώσει δικό του πόρισμα, στο οποίο θέλει να προσθέσει και το αδίκημα της απιστίας, ενώ θα καταλογίζει ευθύνες και στα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Είναι ανοικτό αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, ή αν θα περιοριστεί σε προσθήκες στο κοινό πόρισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κύκλοι της ΝΔ έλεγαν ότι επί της ουσίας υπάρχει πλήρης συμφωνία με την πλειοψηφία και ότι αν το πόρισμα γραφτεί όπως περιμένουν θα συμφωνήσουν. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάλι ξεκαθάριζαν ότι το πόρισμα θα είναι παραπεμπτικό, αφού κατά κοινή εκτίμηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έπεισε ότι δεν υπήρχε μεθόδευση για τη συγκεκριμένη προμήθεια, ούτε μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τα περιουσιακά του στοιχεία.


Μετά την παραπομπή η υπόθεση θα τεθεί υπό την κρίση του δικστικού συμβουλίου. Το οριστικό πόρισμα θα εκδωθεί τη Δευτέρα το βράδυ.

Ξέπλυμα χρήματος στην off shore Torcasso

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει τυπολογία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με αφορμή την off shore Torcasso. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ακόμη ότι η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια του κ. Τσοχατζόπουλου είναι νόμιμη εκπρόσωπος δύο οff shore εταιρειών στην Ελλάδα της Torcasso και της Nobillis. Τέλος ο ξάδερφος του κ. Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας είναι ακόμη και σήμερα ιδιοκτήτης της off shore εταιρείας που διαδέχθηκε την Torcasso στην Κύπρο.
Read more...

Πυρά από δουλέμπορο δέχτηκαν αστυνομικοί στον Έβρο

Νέο επεισόδιο

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Έβρος
Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, όταν δουλέμπορος που βρισκόταν στην τουρκική όχθη άνοιξε πυρ κατά Ελλήνων αστυνομικών που επιχειρούσαν να συλλάβουν συνεργάτη του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στο ύψος της περιοχής Χειμωνίου Ορεστιάδας.

Ομάδα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, μετά από παρακολούθηση, εντόπισε βάρκα που αποβίβαζε μη νόμιμους μετανάστες στην ελληνική κοίτη του ποταμού.

Οι αστυνομικοί επενέβησαν αμέσως και συνέλαβαν τους παράνομους μετανάστες και τον Τούρκο διακινητή. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, ο δουλέμπορος προέβαλε αντίσταση στους αστυνομικούς επιχειρώντας να διαφύγει.

Τότε οι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά, πιθανόν από συνεργάτη του, που βρισκόταν κρυμμένος πίσω από θάμνους στην τουρκική όχθη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σφαίρες ήταν από πυροβόλο όπλο, ενώ οι αστυνομικοί κάλεσαν τους παράνομους μετανάστες να πέσουν στο έδαφος και ανταπέδωσαν τα πυρά, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Η βάρκα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά κατασχέθηκε, ενώ ο διακινητής και οι έντεκα παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ορεστιάδας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...