Για... εντυπωσιακά αποτελέσματα μίλησε ο Παπανδρέου
Ο κύριος Γιούνκερ για ακόμα μια φορά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ εστίασε στο ότι η χώρα μας συμφώνησε όχι μόνο να προωθήσει τα απαραίτητα μεταρρυθμιστικά μέτρα,, αλλά και να συστήσει έναν “ανεξάρτητο φορέα” για τις αποκρατικοποιήσεις.
Ως κατακλείδα κράτησε την επίσημη επιβεβαίωση των όσων ήδη είχε ανακοινώσει η Τρόικα, δηλαδή το ότι η περιβόητη πέμπτη δόση του δανείου (του αρχικού πακέτου των 110 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθεί στις αρχές Ιουλίου, “μόλις οριστικοποιηθούν και καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά!
Την ίδια ώρα, η Τρόικα έδινε στη δημοσιότητα τη δήλωσή της μετά το πέρας της αποστολής επαναξέτασης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία σημείωνε τα κεντρικά σημεία της συμφωνίας με την Ελλάδα. Σε αυτά ξεχωρίζουν το ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί μέσω της σύστασης φορέα ιδιωτικοποίησης «με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση» (;) και με παρακολούθηση από την Τρόικα σε τριμηνιαία και ετήσια βάση.
Επίσης, σύμφωνα με την Τρόικα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για “τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα”, “την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων” και “τον εξορθολογισμό των επιδομάτων”.
Ακόμη, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με “το φίλο της Ελλάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ” και επισήμανε ότι η συμφωνία με την Τρόικα αποτελεί θετικό σήμα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες με τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Σημείωσε ωστόσο ότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν, ενώ αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις των αγορών που καθιστούν αναγκαία την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με στόχο την επιτυχία του προγράμματος για ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Εξετάστηκε η δυνατότητα και εκφράστηκε η ετοιμότητα της Ευρώπης για την παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας, σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Στόχος, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι η Ελλάδα να γίνει μια πολύ διαφορετική χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου