Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πογκρόμ στο Δημόσιο, επίθεση στις τσέπες μας “δείχνει” η Τρόικα

Έρχονται τα λεφτά, έρχεται και η καταιγίδα

http://img.protothema.gr/F1D1102A65B539B0346140F976A3774C.jpg
Το πράσινο φως για να λάβει η Ελλάδα την 5η δόση της βοήθειας, με αντάλλαγμα όμως ακόμα πιο σκληρά μέτρα, έδωσε η Τρόικα των ελεγκτών, πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή της η Τρόικα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής”.

Είναι η …κομψή διατύπωση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και τα οποία, όπως μετέδωσε το πρωί το protothema.gr, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση έως και 500 ευρώ τον μήνα για το εισόδημα μιας μέσης, μισθοσυντήρητης οικογένειας που ζει με 2.000 ευρώ!

Στα χαρακτηριστικά της ανακοίνωσης το ότι η Τρόικα, αντίθετα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, δεν μιλά για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, αλλά για “σταθεροποίησή της στο τέλος του χρόνου”.

Σε ανακοίνωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως «ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή”.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ανακοινωθέν της τρόικας

Δεν υπάρχουν σχόλια: