Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Νέα «τρύπα» 2,6 δισ. ευρώ στο Μνημόνιο

Εκτός στόχων ο προϋπολογισμός


http://img.protothema.gr/ACEB6043DC98597B9B178A22A51FBD92.jpg
Με πτώση έως και 60%, αντί για αύξηση 8,5%, που είναι ο συνολικός ετήσιος στόχος, έκλεισαν οι εισπράξεις των περισσότερων ΔΟΥ της χώρας το Μάιο. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο α' πεντάμηνο του έτους η υστέρηση εσόδων, έναντι του στόχου που είχε τεθεί εξαρχής σε Μνημόνιο και Προϋπολογισμό, εκτοξεύθηκε ήδη στα 2,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το Μάιο, τα καθαρά έσοδα που έμειναν στα κρατικά ταμεία του Δημοσίου περιορίστηκαν σε 17,92 δισ. ευρώ, από 19,76 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2010 (πτώση 9,3%).

Σύμφωνα με τους μηνιαίους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, έως το Μάιο τα καθαρά έσοδα θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 3,85% και να είχαν ανέλθει σε 20,52 δισ. ευρώ. Έτσι, τα καθαρά έσοδα υστέρησαν κατά 2,6 δισ. ευρώ, έναντι των μηνιαίων στόχων του προϋπολογισμού.

Οι λόγοι για τους οποίους τα έσοδα μειώθηκαν, αντί να αυξηθούν, εντοπίζονται κυρίως στην πρωτοφανή ύφεση, στα κωλύματα του TaxisNet, στην αδυναμία των ΔΟΥ να «τρέξουν» (ακόμα και μετά την απομάκρυνση του Δημ. Γεωργακόπουλου), ακόμα όμως και στις μεγάλες επιστροφές φόρου στους φορολογούμενους, οι οποίοι αξιοποιούν το μέτρο των αποδείξεων και παίρνουν πίσω φόρο 10% για την αξία των αποδείξεων που συγκέντρωσαν πέραν της απαιτούμενης για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: