Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

«Ένα άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος »

Ξεκαθάρισε για το μεσοπρόθεσμο ο Βασίλης Έξαρχος



http://img.protothema.gr/0B2687223B3412216F2078417D86E966.jpg

Ως ένα και μόνο άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συζητηθεί στη Βουλή το υπό κατάρτιση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.

Το θέμα της διαδικασίας ψήφισης τέθηκε και με το κείμενο που απηύθυναν στον πρωθυπουργό οι 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ένας εξ αυτών, ο Θωμάς Ρομπόπουλος είπε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι αν το μεσοπρόθεσμο έλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν θα το υπερψηφίσει.

Ο κ. Έξαρχος αναφερόμενος το κείμενο των "16" ανέφερε ότι "τίθενται ορισμένα θέματα αυτονόητα", ενώ για την ψήφισή του ως ένα και μόνο άρθρο εξήγησε: "Το μεσοπρόθεσμο είναι τριετής προϋπολογισμός. Θα ακολουθήσει εκτελεστικός νόμος. Άρα, η λογική του μεσοπρόθεσμου είναι λογική προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός δεν έχει πολλά άρθρα. Θα πάει με την κανονική διαδικασία των δύο συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο λέγοντας: «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι μέχρι τώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή την προσπάθεια εξόδου από την κρίση πρέπει να συνεχίσουμε και να συνεχίσουμε και τη διαδικασία εσωτερικού διαλόγου. Αυτό θα κάνουμε και τις επόμενες μέρες, κάνοντας σαφές ότι αυτή την περίοδο η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές».

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Γιαννακά, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου, τουλάχιστον από εκείνην. «Δεν αμφισβητώ την κυβέρνηση. Στηρίζω όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού. Τις έχω στηρίξει και τις έχω ψηφίσει», τόνισε η βουλευτής του, η οποία έχει συνυπογράψει την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών έχει καταθέσει απόψεις που «στηρίζουν τις αλλαγές και τις ρήξεις στην οικονομία και στο κράτος», προσθέτοντας ζητάει από τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει στους βουλευτές «για ποιο λόγο, μεσούσης της χρονιάς, ψηφίζουμε έναν νέο προϋπολογισμό».

«Είναι αλήθεια ότι αμφιβάλλω και αμφισβητώ κατά πόσο ο προϋπολογισμός του 2011, που περιείχε μέτρα 7,5 δισ. ευρώ και τα πήραμε στις αρχές του χρόνου, μέτρα για τα οποία οι Έλληνες και η ελληνική οικονομία πραγματικά γονάτισαν - είναι ένας προϋπολογισμός που πρέπει να ψηφίσουμε εκ νέου τον Ιούνιο, στο μεσοπρόθεσμο, με καινούργια μέτρα 6,5 δισ. ευρώ», είπε η κα Γιαννακά

Aναφερόμενη στη χθεσινή επίθεση κατά του υφυπουργού Εσωτερικών και κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιώργου Πεταλωτή, αφού επισήμανε ότι είναι λυπηρό γεγονός τόνισε ότι «είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πριν πάρει διαστάσεις και πριν πραγματικά προκληθούν και θύματα». Η Σ. Γιαννακά εκτίμησε ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη και δεν είχε τα χαρακτηριστικά των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να διαφυλάξει το κύρος του Κοινοβουλίου και την αξιοπρέπεια των βουλευτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: