Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Διευκρινίσεις για το δανεισμό από την Goldman Sachs ζητά η ΕΕ...


...μετά την αποκάλυψη των New York Times

Διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα για τυχόν συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού ομίλου «Goldman Sachs» σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.
Ερωτηθείς σχετικά, μετά το δημοσίευμα των New York Times που έκανε λόγο για «συγκαλυμμένα» δάνεια της Wall Street στην Ελλάδα [Βλέπε άρθρο], ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν απάντησε ότι...

εξ ορισμού τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν είναι παράνομες υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς.
Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις ευθύνες που έχει η ΕΕ στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, το απέφυγε σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε ένα ενιαίο κείμενο δήλωσης στήριξης προς την Ελλάδα.
Το βασικό συμπέρασμα από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας συνδυασμός προσπαθειών από όλους τους παράγοντες, που μπορούν να συνδράμουν με εποικοδομητικό τρόπο όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο τη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε.
Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη να ληφθούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα, αρκέστηκε να υπενθυμίσει τη δήλωση στην οποία προέβη την Παρασκευή ο Όλι Ρεν με την οποία «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Read more...

61% στηρίζει τον Γιώργο

Απαραίτητα αλλά ανεπαρκή τα μέτρα


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ και καθυστερημένα κρίνουν οι πολίτες τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδας για την αναμόρφωση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και την εισοδηματική πολιτική του 2010.

Αν και τα μέτρα θίγουν μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και τα συνδικάτα άρχισαν ήδη τον χορό των κινητοποιήσεων, με διάθεση να συνεχίσουν επί μακρόν, η κοινή γνώμη φαίνεται να αντιμετωπίζει ψύχραιμα και ρεαλιστικά την κατάσταση. Ισως επειδή δεν άρχισε ακόμη να βιώνει τις συνέπειες των μέτρων.

Ταυτόχρονα οι πολίτες στηρίζουν τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει στην εφαρμογή τους, ειδικά μετά τη δραματική έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δημοσκόπηση της «Alco» που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» ανιχνεύει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για την καταιγίδα των νέων μέτρων και τη στάση των πολιτικών.

Στην ερώτηση αν τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα ήταν απαραίτητα, η μεγάλη πλειοψηφία (ποσοστό 65%) απαντά «ναι» και το 24,9% «όχι», ενώ είναι ενδεικτικό πως συμφωνεί και το 51,1% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., όπως και το 59,3%
των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ενώ όμως οι πολίτες θεωρούν τα μέτρα απαραίτητα, ταυτόχρονα τα κρίνουν ανεπαρκή (ποσοστό 41,1%) και συνεπώς χρειάζονται νέα, ενώ το 38,5% θεωρεί πως είναι επαρκή. Ανάλογα με την κομματική προέλευση, το 48,8% των Νεοδημοκρατών και το 54,9% των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει σχηματίσει τη γνώμη πως τα μέτρα ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση, με συνέπεια να ξεφύγει ο οικονομικός έλεγχος και τα προβλήματα να μεγιστοποιηθούν.

Το 51,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει μέτρα και ανάμεσά τους το 40,8% εκείνων που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, το 35% των πολιτών πιστεύει πως τα μέτρα ήρθαν την κατάλληλη στιγμή.

Τα μέτρα που προκαλούν τις πιο σφοδρές αντιδράσεις της κοινής γνώμης είναι εκείνα που σχετίζονται με τις ανατροπές στα σύστημα συνταξιοδότησης. Το 79,5% ζητά να μην καταργηθεί η ρύθμιση για την πρόωρη συνταξιοδότηση για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, το 60,5% πιστεύει ότι δεν πρέπει να εξισωθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και το 60% ότι δεν πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνολικά. Στο θέμα όπου η κοινή γνώμη εμφανίζεται θυμωμένη είναι τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων.

Ετσι, στην ερώτηση αν παρά τα πρόσφατα μέτρα περικοπής των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν οι πλέον ευνοημένοι εργαζόμενοι, το 55,9% απαντά ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πιο ευνοημένοι» και μόνο το 29,9% θεωρεί ότι αδικούνται.

protothema.gr

Read more...

Το "βρώμικο" παιχνίδι της Goldman Sachs

Πώς οι αμερικάνικες τράπεζες υποδαύλισαν την ελληνική κρίση

Η Wall Street και οι «καρχαρίες» των τραπεζών υποδαύλισαν για χρόνια την κρίση, διόγκωσαν το χρέος της Ελλάδας και οδήγησαν την ελληνική οικονομία ακόμα πιο βαθιά στον πάτο του βαρελιού!

Μέγα θέμα για τη δράση των επενδυτικών τραπεζών της Wall Street και δη για μια εκ των κορυφαίων, της Goldman Sachs, αποκαλύπτει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Που επισημαίνει ότι η γνωστή, καταστροφική τακτική των subprime δανείων, αυτή ακριβώς η πρακτική που ευθύνεται για την χειρότερη κρίση στην αμερικανική οικονομία εδώ κι έναν αιώνα, ακολουθήθηκε από τις μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και στην περίπτωση της Ελλάδας, με την υιοθέτηση σύνθετων προϊόντων που επέτρεπαν στο ελληνικό Δημόσιο να αποκρύπτει μέρος του εξωτερικού χρέους της χώρας, στην ουσία «πουλώντας» το σε επενδυτικές και «εξαφανίζοντάς» το από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έστελνε η ΕΣΥΕ στις Βρυξέλλες. Πρακτική που κατά την εφημερίδα είχε ακολουθηθεί σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, τόσο πριν, όσο και μετά το 2001, χρονιά κατά την οποία η Κομισιόν απαγόρευσε στα κράτη μέλη της ΟΝΕ να ακολουθούν αυτή τη «δημιουργική λογιστική» …

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα των NYTimes αποκαλύπτει πως το ελληνικό δημόσιο είχε πολλάκις «συνεργαστεί» με την Goldman Sachs αποκρύπτοντας εμμέσως πλην αποτελεσματικώς (!) δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ από το εξωτερικό χρέος. Τακτική που τελικώς «κόλλησε» στην τελευταία χρονικά «επίσκεψη» του επικεφαλής της εταιρίας, του προέδρου της Goldman Sachs Gary D. Cohn, ο οποίος αφίχθη τον περασμένο Νοέμβρη στην Αθήνα για να «ενημερώσει» τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη «συνεργασία» της εταιρίας του με τις ελληνικές κυβερνήσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Όταν όμως εισέπραξε μια ηχηρή άρνηση εκ μέρους του κυρίου Παπανδρέου, επέστρεψε στις ΗΠΑ και έκτοτε «ουδέποτε εκφράστηκε με καλά λόγια για την Ελλάδα, ούτε εμφανιζόταν αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας της» …

Εκείνο που είχε προσπαθήσει να «πουλήσει» και στον Γιώργο Παπανδρέου ο μίστερ Κον ήταν ένα συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο που επέτρεπε την … «εξωλογιστική ρύθμιση» μέρους του κρατικού χρέους. Η Goldman έδινε μετρητά μπροστά στο ελληνικό Δημόσιο και έπαιρνε τα δικαιώματα των μελλοντικών πληρωμών του Δημοσίου σε τομείς όπως η Υγεία. Έτσι το μεν Δημόσιο «έκρυβε» χρέος, η δε τράπεζα απολάμβανε μελλοντικών υπεραξιών. Το «ωραίο» στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτός ο τρόπος συναλλαγής πέρναγε στα χαρτιά ως «συναλλαγματική συναλλαγή» κι όχι ως δάνειο, επομένως δεν υπήρχε υποχρέωση αναφοράς του στις κοινοτικές εποπτικές αρχές. Με δυο λόγια το χρέος παρέμενε υπαρκτό, αλλά μετατίθετο χρονικά…

Το δημοσίευμα μάλιστα κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που ακολουθήθηκε αυτή η πρακτική στην Ελλάδα και για δεκάδες τέτοιες συμφωνίες μεταξύ τόσο της Goldman Sachs, όσο και της JPMorgan Chase με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια. Οι «ελληνικές» συμφωνίες μάλιστα είχαν και τα κωδικά ονόματα «Αίολος» και «Αριάδνη» και χρονολογούνται στο 2005 και στο 2008, με ανταλλάγματα μάλιστα τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα τέλη αεροδρομίων και από τα έσοδα των τυχερών παιχνιδιών (μέσω ΟΠΑΠ;)

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πρακτικές είχαν ρητώς απαγορευθεί στη χρονική περίοδο που τέτοιες συμφωνίες συνήφθησαν μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών. Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η Goldman αποκόμιζε προμήθειες άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων ανά συμφωνία.

Οπότε και εξηγείται σαφώς το γιατί όλη αυτή η πολεμική εναντίον της Ελλάδας όταν ο μίστερ Κον «έφαγε» πόρτα από τον Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο Νοέμβρη …
.protothema.gr

Read more...

Ασφυκτικές πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από τους ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να βρεθεί η ελληνική οικονομία κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και του Eco/Fin την Τρίτη. Από την Αθήνα αναμένεται να ζητηθεί η λήψη επιπλέον μέτρων με διπλή κατεύθυνση: τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα ζητήσει δήλωση για την προετοιμασία συγκεκριμένου σχεδίου προκειμένου να κατευναστούν οι αγορές. Το θέμα των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία απολαμβάνει εκ νέου μεγάλης δημοσιότητας.

Η εφημερίδα Financial Times σε ρεπορτάζ της κάνει λόγο για τις πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί η ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, καθώς και για τη στάση της Αθήνας που θα επιχειρήσει να αντισταθεί στο ασφυκτικό πρέσινγκ.

Αύξηση του ΦΠΑ;

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκούν πιέσεις στην Αθήνα στην κατεύθυνση της σκλήρυνσης των μέτρων στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα Σταθερότητας. Το κείμενο της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι από την Ελλάδα ζητείται η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες και η περαιτέρω μείωση των δαπανών του δημοσίου, προκειμένου να δοθεί οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για τη χώρα μας, διεμήνυσε ωστόσο προς την Ελλάδα ότι η λήψη επιπλέον μέτρων είναι αναγκαία ώστε να καταστεί αξιόπιστο το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Νέες αρμοδιότητες ελεγκτικού χαρακτήρα για τη Eurostat

«Η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει, όμως η βοήθεια θα δοθεί με αντάλλαγμα πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η χώρα δεν μπορέσει να δανειστεί», δήλωσε σε ελβετική εφημερίδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και η Ελλάδα το γνωρίζει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα είδος γενναιοδωρίας εκ μέρους του Eurogroup, που δεν θα χρηματοδοτήσει τις αδυναμίες της και γι αυτό θα πρέπει πρώτα να τις θεραπεύσει. Ύστερα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας . Χωρίς αυτό δεν μπορούν να δοθούν χρήματα», πρόσθεσε.

Η Αθήνα δίνει τη δική της μάχη για να αποφευχθεί η λήψη νέων –ακόμα πιο σκληρών- μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, οπότε και θα γίνει το πρώτο «ευρώ-τεστ» για την πορεία υλοποίησης του ΠΣΑ, από την τριμερή επιτροπή, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Κομισιόν, τη ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Οι Financial Times φιλοξενούν δήλωση έλληνα αξιωματούχου (χωρίς να κατονομάζεται), ο οποίος σημειώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να επισπευσθεί η λήψη νέων έως ότου αποδειχθεί ότι είναι αναγκαία».

Αυστηρή επιτήρηση

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά και τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου για τα Οικονομικά και Δημοσιονομικά Θέματα (Eco/Fin). Ειδικότερα, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα αποφασίσει την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο άρθρο 126(9), ήτοι στο καθεστώς της λεγόμενης "αυστηρής επιτήρησης" και της μηνιαίας παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Το Eco/Fin θα απευθύνει σύσταση προς την Ελλάδα, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας πρέπει να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωσή του κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2010.

Παράλληλα, το Συμβούλιο θα συζητήσει για τα μέτρα που περιλαμβάνει το ΠΣΑ 2010- 2013 και θα απευθύνει επιπλέον σύσταση βάσει του άρθρου 121(4) για τον τερματισμό της ασυνέπειας των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα με τους γενικούς προσανατολισμούς της ΕΕ και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Θα υπάρξει, επίσης, απόφαση για τη δημοσίευση αυτής της σύστασης. Στη συνεδρίαση του Eco/Fin ενδέχεται να δοθεί και το στίγμα για το μοντέλο υποστήριξης των αδυνάτων οικονομιών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, σύμφωνα με τις πολιτικές δεσμεύσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου κορυφής την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
nooz.gr

Read more...