Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

61% στηρίζει τον Γιώργο

Απαραίτητα αλλά ανεπαρκή τα μέτρα


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ και καθυστερημένα κρίνουν οι πολίτες τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδας για την αναμόρφωση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και την εισοδηματική πολιτική του 2010.

Αν και τα μέτρα θίγουν μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και τα συνδικάτα άρχισαν ήδη τον χορό των κινητοποιήσεων, με διάθεση να συνεχίσουν επί μακρόν, η κοινή γνώμη φαίνεται να αντιμετωπίζει ψύχραιμα και ρεαλιστικά την κατάσταση. Ισως επειδή δεν άρχισε ακόμη να βιώνει τις συνέπειες των μέτρων.

Ταυτόχρονα οι πολίτες στηρίζουν τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει στην εφαρμογή τους, ειδικά μετά τη δραματική έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δημοσκόπηση της «Alco» που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» ανιχνεύει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για την καταιγίδα των νέων μέτρων και τη στάση των πολιτικών.

Στην ερώτηση αν τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα ήταν απαραίτητα, η μεγάλη πλειοψηφία (ποσοστό 65%) απαντά «ναι» και το 24,9% «όχι», ενώ είναι ενδεικτικό πως συμφωνεί και το 51,1% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., όπως και το 59,3%
των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ενώ όμως οι πολίτες θεωρούν τα μέτρα απαραίτητα, ταυτόχρονα τα κρίνουν ανεπαρκή (ποσοστό 41,1%) και συνεπώς χρειάζονται νέα, ενώ το 38,5% θεωρεί πως είναι επαρκή. Ανάλογα με την κομματική προέλευση, το 48,8% των Νεοδημοκρατών και το 54,9% των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει σχηματίσει τη γνώμη πως τα μέτρα ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση, με συνέπεια να ξεφύγει ο οικονομικός έλεγχος και τα προβλήματα να μεγιστοποιηθούν.

Το 51,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει μέτρα και ανάμεσά τους το 40,8% εκείνων που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, το 35% των πολιτών πιστεύει πως τα μέτρα ήρθαν την κατάλληλη στιγμή.

Τα μέτρα που προκαλούν τις πιο σφοδρές αντιδράσεις της κοινής γνώμης είναι εκείνα που σχετίζονται με τις ανατροπές στα σύστημα συνταξιοδότησης. Το 79,5% ζητά να μην καταργηθεί η ρύθμιση για την πρόωρη συνταξιοδότηση για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, το 60,5% πιστεύει ότι δεν πρέπει να εξισωθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και το 60% ότι δεν πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνολικά. Στο θέμα όπου η κοινή γνώμη εμφανίζεται θυμωμένη είναι τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων.

Ετσι, στην ερώτηση αν παρά τα πρόσφατα μέτρα περικοπής των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν οι πλέον ευνοημένοι εργαζόμενοι, το 55,9% απαντά ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πιο ευνοημένοι» και μόνο το 29,9% θεωρεί ότι αδικούνται.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: