Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

2.000 ευρώ το μήνα για τα κρουασάν των υπουργών! ΠΗΓΗ: 2.000 ευρώ το μήνα για τα κρουασάν των υπουργών!...Σπατάλες στην αυλή του Παπαδήμου...
Τι και αν η οικονομία της χώρας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην αμείλικτη ύφεση συμπαρασύροντας τους Έλληνες στην οικονομική εξαθλίωση και την ανέχεια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λειτουργεί υπό συνθήκες ευμάρειας σπαταλώντας...
σημαντικά ποσά ακόμα και για δαπάνες που θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί. Συγκεκριμένα, το newsbomb.gr παρουσιάζει τρία ενδεικτικά έγγραφα που υπογράφει η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και αποδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει έως και 2.000 ευρώ το μήνα προκειμένου να τρώνε κρουασάν οι υπουργοί στα υπουργικά συμβούλια! Αναλυτικά: - Σχεδόν 2.000 ευρώ το μήνα για τα κρουασάν των υπουργών Πόσο επίπονες είναι οι συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων για τα μέλη του; Αν κρίνουμε από το ποσό που διατέθηκε μόνο για το μήνα Οκτώβριο προκειμένου να μην λείψουν οι «μεζέδες» και τα αναψυκτικά από τους υπουργούς, μάλλον το κλίμα δεν είναι και τόσο άσχημο. Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού εγκρίθηκε «δέσμευση πίστωσης ύψους 1.968 ευρώ… για δαπάνες δημοσίων σχέσεων (είδη κυλικείου για συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου) μηνός Οκτωβρίου 2011». - Πόσο πληρώνουμε τις απομαγνητοφωνήσεις ομιλιών του πρωθυπουργού; Μια ακόμα σπατάλη, μεταξύ εκατοντάδων που ανακαλύπτει κανείς στις εγκρίσεις δαπανών του γραφείου του πρωθυπουργού είναι και το κόστος για μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των διαφόρων δηλώσεων. Συγκεκριμένα η απόφαση της Γραμματείας της Κυβέρνησης με ημερομηνία 9.11.2011 αναφέρει «εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης 1.968 ευρώ … για μαγνητοφώνηση, άμεση απομαγνητοφώνηση, στοιχειοθεσία σε Η/Υ ομιλιών, δηλώσεων, συνεντεύξεων του κ. Πρωθυπουργού, κατά το μήνα Οκτώβριο 2011». - Πλήρωσαν για να μεταφράσουν την εισήγηση του πρωθυπουργού στους υπουργούς! Μια απίστευτη απόφαση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά είναι αυτή που εγκρίνει δαπάνη ύψους 744,15 ευρώ «για μετάφραση εισήγησης του κ. πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο». Η απόφαση υπογράφηκε την 4η Νοεμβρίου 2011, δηλαδή επι πρωθυπουργίας του κ. Λουκά Παπαδήμου αλλά από το έγγραφο δεν καθίσταται σαφές αν η μετάφραση αφορά σε εισήγηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ή του σημερινού πρωθυπουργού.Read more...

"H τηλεοπτική ομάδα στην οποία συμμετέχει ο κύριος Πρετεντέρης, στην Ελλάδα, δεν διστάζει να διαστρεβλώνει τις ειδήσεις" (ΒΙΝΤΕΟ)...

Τα έψαλλαν σε Μπακογιάννη και Πρετεντέρη, σε φόρουμ της Liberation ...
pinakio.blogspot.com

Αμέριμνοι πήγαν να μιλήσουν σε φόρουμ της εφημερίδας Liberation η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, και τα... άκουσαν για τα καλά….
Εκεί έκανε παρέμβαση εκπρόσωπος των Ελλήνων φοιτητών, ο οποίος διερωτήθηκε, γιατί αυτοί οι δύο άνθρωποι που ευθύνονται για το διασυρμό της Ελλάδας βρίσκονται στο φόρουμ;
Το φόρουμ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και είχε θέμα "Η Ελλάδα υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία;".


Ολόκληρη η δήλωση των φοιτητών

«Ως φοιτητές και εργαζόμενοι της Λυών, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έκπληξή μας για το γεγονός ότι η Liberation, μία ιστορική εφημερίδα της αριστεράς, κάλεσε αυτά τα δύο άτομα να μιλήσουν για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.
Για εμάς αλλά και για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, πρόκειται για δύο προσωπικότητες οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλήρως την πολιτική που οδήγησε τη χώρα στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα.
Καθώς η έννοια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, μιας που η φωνή του λαού έχει πάψει να ακούγεται, αποφασίσαμε να κάνουμε σήμερα αυτήν την παρέμβαση εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή μας στα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα.
Την παρούσα χρονική περίοδο ένα καινούργιο νεοφιλελεύθερο μέτωπο δημιουργείται στο εσωτερικό της χώρας μετά από το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ σοσιαλιστικού κόμματος, δεξιάς κι άκρας δεξιάς, -στηριζόμενη βέβαια από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης-. Οι σημερινοί καλεσμένοι αποτελούν αντιπροσώπους αυτού του νέου μετώπου.
Από τη μία, βρίσκουμε τον κ. Πρετεντέρη, συμπαρουσιαστή δελτίου ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού, ο οποίος αντιτίθεται συστηματικά σε κάθε είδους αγωνιστική εκδήλωση υποστηρίζοντας παράλληλα τις αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η τηλεοπτική ομάδα στην οποία συμμετέχει ο κ.Πρετεντέρης δε διστάζει να διαστρεβλώνει ειδήσεις και εικόνες. Παραθέτουμε τα εξής δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Την ημέρα του εορτασμού της 17 Νοέμβρη και κατά την αναμετάδοση του ρεπορτάζ της σχετικά ήρεμης πορείας που έλαβε χώρα εκείνη την ημέρα, προστέθηκαν εικόνες από αναταραχές σε πορεία του καλοκαιριού. Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάλογης διαστρέβλωσης μπορούμε να βρούμε σε ρεπορτάζ σχετικό με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία το Δεκέμβρη του 2008.
Από την άλλη βρίσκουμε την κ.Μπακογιάννη, μέλος ενός συστήματος οικογενειοκρατίας που κυβερνά την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα, ως πρόεδρος του κόμματος που η ίδια ίδρυσε, καταδικάζει τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων, τους οποίους θεωρεί "μεγάλο πρόβλημα". Αυτό βέβαια δεν την εμποδίζει να αναγνωρίζει με καθαρά λαϊκιστικό τρόπο τις αδικίες εις βάρος του λαού.
Εν ολίγοις ο κ. Πρετεντέρης και η κ. Μπακογιάννη βρίσκονται ανάμεσα στους υποστηρικτές της κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία σχηματίστηκε την τελευταία περίοδο με αντισυνταγματικό τρόπο.
Η κυβέρνηση αυτή δεν εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό και κατ’επέκταση δε χρήζει καμίας νομιμότητας. Για παράδειγμα, τοποθετείται Υπουργός Μεταφορών ο Μ. Βορίδης, γνωστός για τις σχέσεις του με τον Jean Marie Lepen και τον Carl Lang, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του κόμματος του πρώην δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου κι είναι εξίσου γνωστός για τις βίαιες φασιστικές του δράσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80.
Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι κανείς βουλευτής που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεωκοπία, όχι μόνο δεν έχει τιμωρηθεί αλλά ούτε καν παραιτηθεί των καθηκόντων του.
Κλείνοντας αυτό το κείμενο θα θέλαμε να συνοψίσουμε τα εξής: η παρούσα Κυβέρνηση, η οποία απαρτίζεται από μέλη της ακροδεξιάς, με έναν πρωθυπουργό τεχνοκράτη και τιθέμενη στην εξουσία εξυπηρετώντας κατά βάση οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των μεγάλων τραπεζιτών, είναι το αποτέλεσμα ενός καπιταλιστικού συστήματος που καταλύει τις δημοκρατικές αρχές κι εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Η ελπίδα για έξοδο από την κρίση για ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων κι Ευρωπαίων βρίσκεται στην αλληλεγγύη και τους κοινωνικούς αγώνες».Read more...

Προχωρά η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Ελληνικό

Μετ' εμποδίων η διαδικασία

Σε δύσκολο κλίμα προχωρούν οι διαδικασίες για το Ελληνικό
Σε δύσκολο κλίμα προχωρούν οι διαδικασίες για το Ελληνικό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την προκήρυξη διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες - ίσως και μέσα στην εβδομάδα- το Ταµείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το διαγωνιστικό πλαίσιο έχει πλέον αποσαφηνιστεί και, στην πρώτη φάση του, θα έχει ως στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» κυβερνητικές πηγές, είναι αρκετά γενικό καθώς ακόμη εκκρεμούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκόλυναν τις διαδικασίες - όπως ο καθορισμός των όρων δόμησης, καθώς η περιοχή είναι εκτός σχεδίου.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας θα συνοδευτεί και από μια «διαφημιστική» προώθηση αυτού του ξεχωριστού «φιλέτου» για το ελληνικό δημόσιο.

Σε δεύτερη φάση, οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν τα σχέδιά τους για την αξιοποίηση του χώρου. Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να τους δώσει αρκετό χρόνο καθώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ισχυρή χρηματοδότηση για το έργο.

Παράγοντες του Ταμείου εκτιμούν ότι το χρονικό διάστημα έως τα τέλη Μαρτίου, είναι ικανό για τη δημιουργία πιθανώς και κονσόρτσιουμ εταιρειών το οποίο θα προχωρήσει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Πάρκου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη συμφώνησαν Μέρκελ και Σαρκοζί

Με την αρχή της πλειοψηφίας

Παρίσι και Βερολίνο επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους πάνω στο θέμα της νέας συνθήκης
Παρίσι και Βερολίνο επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους πάνω στο θέμα της νέας συνθήκης (Φωτογραφία: Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
Σε συμφωνία για μια νέα συνθήκη, που θα προβλέπει αυτόματες κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, κατέληξαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνάντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι. Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας. Και οι δύο τάχθηκαν κατά της έκδοσης ευρωομολόγου λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημειώσε ότι με τη Γερμανίδα καγκελάριο συμφωνούν στη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, τουλάχιστον για τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που θα διασφαλίζει ότι «τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι».

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν την ευρωζώνη σε αυτή την κατάσταση δεν θα επαναληφθούν. Γι' αυτό θέλουμε μια νέα συνθήκη, που θα ξεκαθαρίζει στους λαούς της Ευρώπης, στα μέλη της Ευρώπης και στα μέλη της ευρωζώνης ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι» είπε.

«Θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, όταν δεν θα υπάρχει σεβασμός σε κανόνες, όπως το ύψος του ελλείμματος (σ.σ. 3%)» συμπλήρωσε ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.

Συμπλήρωσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα πρέπει να ορίζονται συνταγματικά και ζήτησε να υπάρχουν μηνιαίες συναντήσεις για τον έλεγχο των στοιχείων.

Η τροποποιημένη συνθήκη, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος, θα μπορούσε ιδανικά να ισχύσει και για τις 27 χώρες της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε μια συνθήκη για τα 17 μέλη της ευρωζώνης, μολονότι αυτή θα είναι ανοιχτή και στους άλλους».

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε στην Ελλάδα. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι η εξαίρεση, τόνισαν και οι δύο ηγέτες.

Μέρκελ και Σαρκοζί εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ τάχθηκαν κατά του ευρωομολόγου, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.

Επίσης, και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το 2012.

Οι κοινές προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα πηγαίνουν πιο μακριά από τις συμφωνίες. Χρειαζόμαστε δεσμευτικό φρένο στο χρέος, που θα επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο... ώστε να λειτουργεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Επίσης, τόνισε ότι η γαλλογερμανική πρόταση «δείχνει ότι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να κρατήσουμε το ευρώ σταθερό, ως ένα νόμισμα που συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή σταθερότητα».

Μέρκελ και Σαρκοζί θα έχουν δύο ακόμη συναντήσεις εντός της εβδομάδας.

Η γαλλογερμανική συμφωνία φαίνεται πως επέδρασε θετικά στις αγορές, καθώς οι περισσότεροι δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική βρίσκονται στο «πράσινο».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όποιος βουλευτής δεν υπογράφει την εξουσιοδότηση, θα θεωρείται ύποπτος για καταθέσεις στην Ελβετία

Όποιος βουλευτής δεν υπογράφει την εξουσιοδότηση, θα θεωρείται ύποπτος για καταθέσεις στην Ελβετία
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής με αντικείμενο τις καταγγελίες περί καταθέσεων ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει την πλήρη διερεύνηση του θέματος το οποίο έχει δημιουργήσει πλήθος αντιδράσεων.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απαιτηθεί από όλους τους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την Βουλή ώστε να ζητήσει από τις αρμόδιες ελβετικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες ενημέρωση σχετικά με την ενδεχόμενη ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών βουλευτών και υπουργών.

Είναι εμφανές ότι σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής αρνηθεί να υπογράψει την εν λόγω εξουσιοδότηση, θα θεωρηθεί κατά συνέπεια και ύποπτος.

«Πιστεύω ότι όλοι σε αυτήν την αίθουσα συμφωνείτε να κινηθούμε άμεσα για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά από υποθέσεις, φήμες και μισόλογα. Είναι θέμα τιμής για τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Είναι θέμα που αφορά την ίδια την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα των καταθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι, ο Μιχάλης Καρχιμάκης μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα «Ο κόσμος του Επενδυτη» ήταν ο πρώτος που ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί των βουλευτών στην Ελβετία και στο εξωτερικό. «Προτείνω, όλοι οι βουλευτές, όλων των κομμάτων να δώσουν εξουσιοδότηση ή ότι άλλο έγγραφο χρειάζονται οι Ελβετικές τράπεζες, μέσω του Προέδρου της Βουλής για να εκδώσουν άμεσα όλη την κίνηση των λογαριασμών», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
http://newpost.gr
Read more...

Μόνο με την έγκριση της τρόικας η μείωση φόρων, παραδέχεται ο Αντώνης Σαμαράς

«Θα προσπαθήσω να τους πείσω»

Ο κ. Αντ.Σαμαράς στην εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου
Ο κ. Αντ.Σαμαράς στην εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την πρότασή του για μείωση των φορολογικών συντελεστών επανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκ νέου στο ατελέσφορο της συνεχούς αύξησης των φόρων, παραδέχτηκε όμως ότι η πρότασή του για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών υπόκειται στην έγκριση της τρόικας και χωρίς αυτήν δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

«Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και στους έμμεσους φόρους και στους άμεσους -και στο ΦΠΑ, και στα καύσιμα και στους λοιπούς φόρους κατανάλωσης και στα κέρδη και στα εισοδήματα- δεν διευκόλυνε την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, γενίκευσε τη φοροδιαφυγή» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Μερικά εξαρτώνται απολύτως από την Πολιτεία για να τα αντιμετωπίσει και να τα λύσει. Κι αυτά, όταν έρθει η ώρα, θα τα κάνω αμέσως. Άλλα, όμως, εξαρτώνται πλέον από την έγκριση των δανειστών μας: όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Εκεί αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα προσπαθήσω να τους πείσω για το τι πρέπει να αλλάξει.

»Μερικά πράγματα πια δεν μπορούν να γίνουν, αν δεν συμφωνήσουν κι εκείνοι. Είναι ορατά, όμως, και τα αρνητικά αποτελέσματα της ως τώρα οικονομικής πολιτικής και τα στοιχεία που δείχνουν ότι μετά από κάθε αύξηση φόρου, μειώνονται αντί να αυξάνονται τα κρατικά έσοδα και άλλα ισχυρά επιχειρήματα για να τους πείσουμε. Και νομίζω ότι, αν επιμείνουμε, θα τα καταφέρουμε» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λαφαζάνης: «ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να βρουν κοινό δρόμο»

Βουλή


http://img.protothema.gr/5A308D797B088EAF96B013BC9F37B868.jpg
Σε πρόταση προκειμένου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να «βρούν κοινό δρόμο» προχώρησε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης «ώστε να ανοίξει μια νέα προοπτική για την χώρα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε το κομμουνιστικό κόμμα σε συνεργασία ώστε «η αριστερά να έρθει στο ύψος των περιστάσεων… να συμφωνήσει η ενωμένη συμπαραταγμένη αριστερά πάνω σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα».

Παράλληλα χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «πολιτική Λερναία Ύδρα με τρία κεφάλια: το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και το ένα δαγκώνει το άλλο, το σώμα τους, και τον ελληνικό λαό».

Τέλος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως «ανομιμοποίητο πολιτικό πρόσωπο που δεν υπάρχει καμία λαϊκή εντολή» ενώ εξήγησε πως «χίλιες φορές προτιμότερη η στάση πληρωμών, για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για διαγραφή του χρέους».

Read more...

Έχετε τη συμπαράστασή μας, δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στον πρωθυπουργό

«Καταλαβαίνω τις δυσκολίες σας»

Από τη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον Τζο Μπάιντεν
Από τη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον Τζο Μπάιντεν (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
«Συνεπή και σταθερή είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στη κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν τονίζοντας ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνδέονται με μακροχρόνια στενή φιλία και κοινές αξίες και αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μπορεί να προσδοκά στη θετική στάση των ΗΠΑ για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, μιλώντας όπως είπε εκ μέρους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να εκφράσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ.

«Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που περνάτε κι έχετε την συμπαράσταση και στήριξη μας για τις προσπάθειες που κάνετε» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είμαστε και οι δύο χώρες μέλη και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να ξεπεράσει την δύσκολη κατάσταση».

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που του παρέθεσε ο κ. Παπαδήμος συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μετά το μεσημέρι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και, αργότερα, με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους. Επιπλέον συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Βέλη» μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τη διαδοχή

Άναψε η συζήτηση

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή
Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσαν στο ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τις οποίες ζήτησε ανοιχτά να φύγει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι αιχμές μεταξύ στελεχών του κόμματος πυροδότησαν την κατά τα άλλα υποτονική συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή, μετά τις 9 το βράδυ.

Τη Δευτέρα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε πως το μνημόνιο δεν έκανε βιώσιμη την οικονομία και υποβάθμισε, όπως είπε, τις προοπτικές ανάπτυξης. «Το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία αλλά δεν επανέφερε την οικονομία σε τροχιά οικονομικής βιωσιμότητας, διότι διαμορφώθηκε κατ' αρχήν ένα μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Ήταν πολύ ασφυκτικό. Απέτυχε να αποκαταστήσει κλίμα εμπιστοσύνης, οικονομικής εμπιστοσύνης. Επίσης η εφαρμογή του μνημονίου επιδείνωσε τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Από του βήματος της Βουλής, η ανεξάρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη άφησε αιχμές κατά του κ. Χρυσοχοΐδη, επιρρίπτοντας εμμέσως στον υπουργό ευθύνες για τη (μη) ανάπτυξη. «Η τοποθέτηση του Γερμανού υφυπουργού ως τοποτηρητή με έδρα το γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης και αρμοδιότητα το ξεμπλοκάρισμα 100 έργων σε όλη τη χώρα αποτελεί μια ταπεινωτική ομολογία αποτυχίας με συγκεκριμένους αποδέκτες. Η ανάπτυξη στη χώρα έχει εγκαταλειφθεί δεν υπάρχει κανείς που να την υποστηρίζει με το έργο του και τη δουλειά του. Απαιτείται η εκπόνηση ενός μακροχρόνιου προγράμματος ανάπτυξης» είπε η κυρία Αποστολάκη.

Από τη Βουλή, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, είπε πως «δεν είναι υπέρ των καλλιστείων και των προσωπικών στρατηγικών» και πρόσθεσε: «Είμαι υπέρ παρατάξεων και συλλογικών προσπαθειών. Με προγράμματα, με θέσεις με αντιπαραθέσεις με συνθέσεις και προ παντός με προσφορά. Γιατί η πολιτική δεν θα ξυπνήσει στο φωτισμένο κεφάλι κανενός από εμάς, ούτε στο δικό μου. Θα ξαναγεννηθεί με συλλογική προσπάθεια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό είπε πως κάποιοι έκαναν ο,τι μπορούσαν για να μην γίνουν απαιτούμενες αλλαγές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα στην προηγούμενη κυβέρνηση μέσα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα στην κοινωνία έκαναν ο,τι περνούσε από το χέρι τους να αναβληθούν, να ανασταλούν να μην πραγματοποιηθούν οι ριζικές αλλαγές, εκείνες οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος».

Το οξυμένο κλίμα στο ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη από το προσωπικό του ιστολόγιο. «Επειδή δεν μπορώ να προσεγγίσω την συνταγή του ΠΑΣΟΚ+ με διπλάσιο αμονιαζόλ. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να δηλώνεις παρών όταν καλού κακού είσαι απών, ή απών ενώ έχεις και το νου σου να είσαι παρών [...] ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ να αφήσετε να ασκήσουμε απρόσκοπτα τις ούτως ή άλλως επαχθείς υποχρεώσεις μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μήπως και σωθεί η χώρα και μαζί με τη χώρα σωθεί στοιχειωδώς η ανθρώπινή μας αξιοπρέπεια».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, δεν πάτε πουθενά…»

ΝΑΤΟ προς Σκόπια:


http://img.protothema.gr/416A687B6BEE3FFE0326CD1CA9DDF89F.jpg

Την άποψη πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, δεν επηρεάζει και προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση των μελών του ΝΑΤΟ, έτσι όπως αυτή καταγράφηκε στη Σύνοδο του Συμφώνου στο Βουκουρέστι το 2008, περί μη ένταξης των Σκοπίων έως ότου επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, εξέφρασε και πάλι σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν.

Ο κύριος Ράσμουνσεν τόνισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει στην θέση του πως η πρόσκληση προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις βρεθεί μια «αμοιβαία αποδεκτή» λύση στο θέμα της ονομασίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τηλεγράφημα του "MIA", με τίτλο «Γουόλερς: Η θέση του ΝΑΤΟ είναι γνωστή - η Μακεδονία θα μπορεί να καταστεί μέλος όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας», ο Αμερικανός Πρέσβης στην ΠΓΔΜ, Πολ Γουόλερς, κληθείς να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η Ελλάδα, παρεμποδίζοντας την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του 2008, παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία και εάν αυτή θα επηρεάσει την ερχόμενη Σύνοδο της Συμμαχίας ώστε κατά το επόμενο έτος η ΠΓΔΜ να καταστεί μέλος, τόνισε: «Η θέση του ΝΑΤΟ είναι γνωστή. Η Μακεδονία θα μπορεί να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ όταν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός οι ηγέτες της Μακεδονίας και της Ελλάδας να καταβάλουν επιπρόσθετες προσπάθειες και να λύσουν αυτό το ζήτημα».

«Νομίζω», υπέδειξε, σύμφωνα με το "MIA", ο κ. Γουόλερς, «ότι αυτό συνιστά ευκαιρία που οι πολιτικοί ηγέτες των δύο χωρών μπορούν να την εκμεταλλευτούν και να εντείνουν εκ νέου τις προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα και το ζήτημα της ονομασίας. Η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή, δεν έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ, του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, να λυθεί αυτό το ζήτημα. Εμείς προσφέρουμε, όσο μπορούμε, στήριξη για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα προς όφελος και των δύο χωρών», πρόσθεσε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο κ. Γουόλερς.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει νέα διαπραγματευτική πρωτοβουλία για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κύριος Νίμιτς τόνισε χαρακτηριστικά πως βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και FYROM και χαρακτηριστικά τόνισε πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι «μία ευκαιρία να σκεφτούν εποικοδομητικά για τις αμοιβαίες σχέσεις τους και να εξετάσουν μία νέα πρωτοβουλία, προκειμένου να φτάσουν σε λύση του προβλήματος».

Από την πλευρά της η Κομισιόν δεν σχολίασε επί της ουσίας την απόφαση, με εκπροσώπους της να τονίζουν πως η απόφαση της Χάγης είναι μια αφορμή για τις δύο χώρες να ανοίξουν εκ νέου έναν δίαυλο επικοινωνίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να φτάσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο κρατών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Read more...

Πράσινο "φως" και από το ΔΝΤ για την έκτη δόση

Εκταμιεύονται άμεσα 2,2 δισ. ευρώ


http://img.protothema.gr/39F41649FB81E0C5B67D2D3C3EE56FD6.jpg
Συνεδρίασε την Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αντικείμενο την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης για την πορεία του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αξιολόγηση επιτρέπει την άμεση εκταμίευση ενός ποσού της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αντίδραση από τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας του ΔΝΤ ο οποίος μάλιστα αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Ωστόσο, η στάση του αποδοκιμάστηκε από τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Read more...

Στον προθάλαμο της υποβάθμισης βάζει και τη Γερμανία η S&P

Απειλεί τα τελευταία έξι «ΑΑΑ»

Τους τελευταίους έξι «άριστους» της Ευρωζώνης απειλεί η S&P
Τους τελευταίους έξι «άριστους» της Ευρωζώνης απειλεί η S&P (Φωτογραφία: Associated Press )


Λονδίνο
Κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς την Ευρωζώνη οι οίκοι αξιολόγησης, με την Standard & Poor's να απειλεί τα τελευταία έξι μέλη της Ευρωζώνης που διατηρούν άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, να τα βάλει στον προθάλαμο της υποβάθμισης.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, ο οίκος σκοπεύει να ανακοινώσει αργότερα εντός της ημέρας πως βάζει σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ο οίκος φέρεται να προειδοποίησε τις κυβερνήσεις των έξι χωρών πως οι αξιολογήσεις τους ενδέχεται να πέσουν στο ΑΑ+ εάν κατά την επόμενη αξιολόγηση αποτύχουν να πείσουν τους ειδικούς. Το credit watch negative σημαίνει πως υπάρχει μία στις δύο πιθανότητα να υποβαθμιστούν τα συγκεκριμένα κράτη τις επόμενες 90 ημέρες.

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας αποτελεί ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί, αλλά το να αμφισβητηθεί η άριστη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θα προξενούσε έκπληξη και, ενδεχομένως, νέα «καταιγίδα» στις ήδη ταραγμένες αγορές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«ΠΑΣΟΚ PLUS με διπλάσιο αμονιαζόλ»...Με ανάρτησή του στο προσωπικό του blog ο Σωκράτης Ξυνίδης αναφέρεται στην πολιτική επικαιρότητα και κυρίως στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός: «Αγαπητοί μου σύντροφοι, Επειδή δεν... μπορώ να προσεγγίσω την συνταγή του ΠΑΣΟΚ PLUS με διπλάσιο αμονιαζόλ. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να δηλώνεις παρών όταν καλού κακού είσαι απών ή απών ενώ έχεις και το νου σου να είσαι παρών. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη διαφορά «μεταρρυθμιστών» και «αντιμεταρρυθμιστών», όπως δεν είχα καταλάβει την διαφορά μεταξύ «εκσυγχρονιστών» και «αντιεκσυγχρονιστών» (αλήθεια πόσο εκσυγχρονιστής ή μεταρρυθμιστής είσαι όταν αρνείσαι να πωλείται το βρεφικό γάλα πρώτης ηλικίας στα super-markets και να πουλιούνται μόνο στα φαρμακεία σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή της Γερμανίας;).Επειδή δεν αισθάνομαι ένοχος για την προσπάθεια ζωής που έχουμε κάνει εδώ και δύο χρόνια, σε βάρος της υγείας και της αξιοπρέπειάς μας. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ να αφήσετε να ασκήσουμε απρόσκοπτα τις ούτως ή άλλως επαχθείς υποχρεώσεις μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μήπως και σωθεί η χώρα και μαζί με τη χώρα σωθεί στοιχειωδώς η ανθρώπινή μας αξιοπρέπεια. Κι όταν αυτή η προσπάθεια, όπως πιστεύω όλοι ευχόμαστε, στεφθεί στοιχειωδώς από επιτυχία, να πάμε στα σπίτια μας, αφήνοντας τους νεώτερους να αντιμετωπίσουν τη ζοφερή πραγματικότητα που τους κληροδοτούμε».
real.grRead more...

Σύγκρουση της οικογένειας Παπανδρέου με τους δελφίνους και τους επικριτές του Γιώργου!

Σύγκρουση της οικογένειας Παπανδρέου με τους δελφίνους και τους επικριτές του Γιώργου!
Βαθιά προσβεβλημένη αλλά και πολιτικά απαξιωμένη αισθάνεται η οικογένεια Παπανδρέου μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και από ορισμένες άκομψες πρωτοβουλίες πρωτοκλασάτων στελεχών. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε αργά χθες το βράδυ οικογενειακό συμβούλιο στο οποίο παρέστησαν -πέραν των μελών της οικογένειας- και δύο - τρείς έμπιστοι, στενοί του συνεργάτες.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν όλες οι απόψεις και διατυπώθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για το τι ακριβώς θα πρέπει να πράξει από δω και πέρα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Κατά διάρκεια την πολύωρης συζήτησης κυριάρχησε η ανάλυση των όσων είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ενώ ο κ. Παπανδρέου εξήγησε και φαίνεται να ξεκαθάρισε ότι «σε αυτή την φάση είναι εξόχως δύσκολο αλλά και επικίνδυνο να διαγραφεί ο υπουργός Ανάπτυξης για την προσβλητική του συμπεριφορά τόσο απέναντι στον ίδιο όσο και σε ολόκληρη την κυβέρνηση και το κίνημα».
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι αναζητήθηκε άλλος τρόπος να δοθεί απάντηση στον υπουργό ο οποίος- όπως επεσήμαναν πολλοί εκ των παρευρισκομένων- έχει 16 δισ. ευρώ στα συρτάρια του από το ΕΣΠΑ και δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως μέχρι σήμερα. Αυτό είναι ένα από τα ευαίσθητα σημεία στο οποίο θα επικεντρώσουν όπως όλα δείχνουν οι άνθρωποι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να απαξιώσουν αλλά κυρίως για να ακυρώσουν την κριτική που άσκησε ο κλ. Χρυσοχοίδης.
Σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Παπανδρέου από την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον χρόνο που θα μπορούσε να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία υπήρξαν διαφορετικές απόψεις.

«Δεν φεύγεις τώρα. Μετά από αυτό που έκανε ο Χρυσοχοίδης δεν είναι δυνατόν να παραιτηθείς. Αν το κάνεις θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες δηλώσεις από στελέχη και ενδεχομένως και Υπουργούς. Θα είσαι απολύτως ευάλωτος!» φέρεται να του είπε ο Ανδρίκος Παπανδρέου. Παράλληλα διατυπώθηκε και η άποψη ότι αποκαθιστώντας με κάποιο τρόπο τα πράγματα και φυσικά το όνομα Παπανδρέου -μετά από συμφωνία με τους κ.κ Βενιζέλο και Λοβέρδο- θα μπορούσε να δρομολογήσει την έξοδο του η οποία μάλιστα θα ήταν δυνατόν να σκηνοθετηθεί ώστε να μοιάζει ηρωική στηριζόμενη σε ένα καθ’ όλα πλασματικό ιδεόγραμμα της υπό κατάρρευση πολιτικής του προσωπικότητας!
«Ο πρώην Πρωθυπουργός οσονούπω θα αναλάβει πρωτοβουλίες και πολλά ζητήματα θα πάρουν τον δρόμο τους, αλλά και ορισμένοι θα μετανοήσουν για τον τρόπο που αποφάσισαν να διαχειριστούν την εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ» σημειώνει με νόημα στενός φίλος του κ. Παπανδρέου σε όσους ρωτούν για τα μελλούμενα…

Πάνος Ράσσιας
http://newpost.gr

Read more...

Στο πλευρό της Αθήνας η Ουάσινγκτον

«Είναι δύσκολη εποχή για την Ελλάδα»


http://img.protothema.gr/437186B42647EC94FFA7274693904CD4.jpg

"Είναι δύσκολη εποχή για την Ελλάδα" δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τηνν άφιξή στο Μέγαρο Μαξίμου. "Στεκόμαστε προετοιμασμένοι να σας βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε" δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στον Λουκά Παπαδήμο.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε "πολύ δύσκολες" τις απαιτήσεις του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδήμος, αφού αναφέρθηκε στους μακρόχρονους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ότι στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία, η οποία επεκτείνεται πέραν των ορίων της Ελλάδας και της Ευρώπης, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα υπήρξε σημαντική, συνεπής και σταθερή.

«Η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο μέλλον» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως δήλωσαν οι κ.κ. Μπάιντεν και Παπαδήμος, στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στα Βαλκάνια.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, και της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον κ. Παπούλια ολοκληρώθηκε, την στιγμή που ολοκληρωνόταν και η ανάγνωση της απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της διένεξης της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει το στίγμα του από την Κυριακή κιόλας, κιόλας, κατά την άφιξή του στη χώρα μας. «Πιστεύω πως, όσο πιο σαφές γίνεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ο χρόνος εξαντλείται, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο... τότε είναι περισσότερο πιθανό να λάβει κανείς ορισμένες πολύ δύσκολες αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας άμεση δράση.
Read more...

Έρχονται νέα μέτρα - plus πριν από την 7η δόση- Καταρρέουν όλες οι προβλέψεις Βενιζέλου!

Έρχονται νέα μέτρα - plus πριν από την 7η δόση- Καταρρέουν όλες οι προβλέψεις Βενιζέλου!
«Ξεκλειδώνει» η εκταμίευση της 6ης δόσης, σημειώναμε νωρίτερα και η Αθήνα δείχνει να παίρνει μία βαθειά ανάσα.

Τουλάχιστον θα κάνουν εορτές συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, η πληρωμή των οποίων είχε εξαρτηθεί σε μέγιστο βαθμό από τα δανειακά της τρόικας.

Όμως η… χαρά δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ ούτε καν για μετά των Φώτων, οπότε και θα έχουν μπει μπροστά οι διαδικασίες για την 7η δόση κ.ο.κ με το μαρτύριο της σταγόνας να μην έχει τελειωμό.

Η πίεση, ασφυκτική και πάλι, είναι άμεση καθώς χαμηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται ήδη στην Αθήνα- στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψη των υψηλόβαθμων του ΔΝΤ και της ΕΕ- υπό την σκιά των διεργασιών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 8-9/12.

Κυρίως όμως υπό τον… εφιάλτη του ελλείμματος, που ανεξέλεγκτο θα κυμανθεί πάνω από τα προϋπολογισθέντα μεγέθη.
Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά, πως όταν μιλά για ένα μέγεθος της τάξης του 9% εννοεί στην σκληρή πραγματικότητα ένα 9% plus ( κατά το νέο-Πασοκικό ιδίωμα της Αννας Διαμαντοπούλου) που κατά την εκτίμηση έγκριτων οικονομολόγων δεν αποκλείεται να είναι διψήφιο.

Όπως σημείωνε έγκυρος οικονομικός παράγων, η αλλαγή κυβέρνησης, το νέο σχήμα και οι ελπίδες ( και τα συμφέροντα) που υποστηρίχθηκαν από διάφορα ΜΜΕ και επιχειρηματικά κέντρα για το σχήμα Παπαδήμου έφεραν «σιγήν ασυρμάτου» σε αρνητικές προβλέψεις και δημοσιεύματα για εκτροχιασμό του ελλείμματος και των δαπανών.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στον νέο πρωθυπουργό εμφανιζόταν εξαιρετικά ανήσυχη, καθώς τα μεγέθη δεν μαζεύονται με τίποτε καθιστώντας προβληματικό από την γέννηση του τον κρατικό προυπολογισμό.

Οι προσδοκίες για αύξηση των φορολογικών εσόδων πέφτουν στο κενό, το χαράτσι μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ θα έχει, όπως όλα δείχνουν απόδοση χαμηλότερη και από τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις της τρόικας (για να μην αναφερθούμε στις πομφόλυγες του Ευ. Βενιζέλου), οι εισπράξεις από ΦΠΑ- λόγω της εκρηκτικής ύφεσης- έχουν κολλήσει, ενώ δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Επιχειρηματικός παράγων επιφυλασσόταν για το κατά πόσον η ύφεση θα περιοριστεί στο 6% (ξεπερνώντας πρακτικά την επίσημη πρόβλεψη για 5,5%) καθώς στην αγορά δεν έχουν περάσει ακόμη οι μειώσεις στη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, της τελευταίας ανθεκτικής καταναλωτικής ομάδας. Υπολογίζει δε σε διψήφιο ποσοστό την πτώση της κατανάλωσης ακόμη και την περίοδο των εορτών, καθώς για πρώτη φορά εφέτος οι μισθωτοί-συνταξιούχοι θα έχουν υποστεί αθροιστική μείωση της αγοραστικής αξίας τους σχεδόν 40%, από τα Χριστούγεννα του 2009. Γι' αυτό στην αγορά εκτιμάται, πως η ύφεση ενδέχεται να μην σταματήσει στο 6%, περιορίζοντας έτσι ακόμη πιο πολύ τα προβλεπόμενα έσοδα από ΦΠΑ.

Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει, πως οι εκτιμήσεις της τρόικας δεν συμβαδίζουν με αυτές του Ευ. Βενιζέλου απόκλιση που αναμένεται να καταγραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η ίδια πηγή κάνει λόγο για «τρύπα» της τάξης των τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ (που προκύπτει από εκτίναξη του ελλείμματος του 2012 πάνω και από το 10%).
Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να έχει αποκλείσει τη λήψη νέων μέτρων μέσα στο 2012 (αφού τα περισσότερα έχουν περάσει ήδη από το 2011) ωστόσο το… χέρι στην φωτιά δεν φαίνεται να το βάζει. Πονηρός ως και αλλεπάλληλες φορές διαψευσθείς, έχει φροντίσει να καλύψει τα νώτα του (κυρίως τα πολιτικά, ενόψει εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ) λέγοντας, πως νέα μέτρα δεν θα τεθούν εάν εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα, που έχουν ήδη ψηφισθεί.

Δεδομένης της ευκολίας με την οποία ο Ευ. Βενιζέλος επιδίδεται στο άθλημα της κυβίστησης (πότε στο θέμα του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, πότε με την τάχα «προγραμματισμένη» αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας τον Σεπτέμβριο, για να περιοριστούμε σε αυτές τις ενδεικτικές περιπτώσεις) δεν θα δυσκολευθεί να αυτοδιαψευσθεί.

Εάν μάλιστα τα πικρά μεγέθη δεν βγουν, όπως φαίνεται πως δεν βγαίνουν ούτε μέσα στην εορταστική περίοδο, και η ύφεση χτυπήσει κόκκινο, το έλλειμμα ξεπεράσει το 10% τότε τα επιπλέον μέτρα στα ήδη ψηφισθέντα μέτρα θα είναι αναπόφευκτα.

Σαν να λέμε πως η διαφαινόμενη εκτίναξη του ελλείμματος φέρνει μέτρα- plus, τρομάρα τους...

Joffrey Postman
http://newpost.gr

Read more...

Νέες συλλήψεις επιχειρηματιών για οφειλές στο Δημόσιο

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ένας 46χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη τη Δευτέρα στο Περιστέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης, της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για οφειλές 231.530 ευρώ προς το Δημόσιο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ένας 54χρονος νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης εμπορίου ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη για μη απόδοση ΦΠΑ, ύψους 173.369 ευρώ κατά το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. Με τις επιβληθείσες προσαυξήσεις ύψουνς 31.000 ευρώ, η συνολική οφειλή προς το Δημόσιο ξεπερνά τις 204.000 ευρώ.

Ο 54χρονος που κατάγεται από την Ιορδανία, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζοντας κακουργηματικού βαθμού κατηγορία.

Τρεις συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο έγιναν στη Ρόδο. Πρόκειται για μία γυναίκα 84 ετών και για δύο άνδρες ηλικίας 36 και 34 ετών.

Το ύψος των χρεών για την 84χρονη διευθύνουσα σύμβουλο ξενοδοχειακής και τουριστικής επιχείρησης ανέρχεται στο ποσό των 950.131,11 ευρώ, για τον 36χρονο εργολάβο οικοδομών, στο ποσό των 433.641,81 ευρώ και για τον 34χρονο, επίσης εργολάβο οικοδομών, στο ποσό των 958.258,09 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ρ. Πρόντι: Η Μέρκελ έκανε λάθη...Τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ, κατηγόρησε ο Ρομάνο Πρόντι για τη διαχείριση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε συνεντεύξεις του ότι «διέπραξε λάθη».

Σε... δυο συνεντεύξεις του στον αυστριακό Τύπο, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κατηγόρησε την καγκελάριο της Γερμανίας για τη διαχείριση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ.

"Απογοητεύθηκα από τη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της κυρίας Μέρκελ. Διέπραξε λάθη. Οι αποφάσεις της έρχονταν πολύ αργά και ήταν ανεπαρκείς", δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι στην αυστριακή εφημερίδα "Κούριερ". Ενώ σε άλλη εφημερίδα, τη "Ντερ Σταντάρντ", ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε: "Η Γερμανία συσσώρευσε ένα τεράστιο πλεόνασμα, 200 δισεκατομμύρια μόνο για πέρυσι. Αυτό για το οποίο κατηγορώ το Βερολίνο είναι ότι δεν αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο του. Αντί γι' αυτό, η Γερμανία αντιδρά πολύ αργά", αναφέροντας ως παράδειγμα την ελληνική κρίση.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράσθηκε υπέρ της δημιουργίας ευρωομολόγων: "Το κοινό νόμισμα έχει ανάγκη μια αληθινή κεντρική τράπεζα. Είμαι υπέρ των ευρωομολόγων" και εξήγησε: "Η πρότασή μου θα ήταν τα αποθέματα σε χρυσό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων ιδρυμάτων στην Ευρώπη να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση". Ενώ, επανέλαβε τη σημασία του κοινού νομίσματος για την ευρωπαϊκή οικονομία. "Οτιδήποτε άλλο από την επιβίωση της ζώνης του ευρώ θα ήταν πολύ σοβαρότερο, πρώτα απ' όλα για τη Γερμανία", διευκρίνισε.
enet.grRead more...

Εβδομάδα-ορόσημο για το ευρώ ξεκινά με συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στο Παρίσι

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων


Σε περίπτωση που η πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης πει «όχι» στα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, δεν αποκλείεται Παρίσι και Βερολίνο να συμφωνήσουν με τις χώρες του «σκληρού πυρήνα»
Σε περίπτωση που η πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης πει «όχι» στα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, δεν αποκλείεται Παρίσι και Βερολίνο να συμφωνήσουν με τις χώρες του «σκληρού πυρήνα» (Φωτογραφία: Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
H κρισιμότερη εβδομάδα για το ευρώ ξεκινάει από τη Δευτέρα με το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι για τον τελικό συντονισμό του γαλλογερμανικού άξονα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί θα βρεθεί η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μέσω του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και των αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες.

Ενδεικτικές των γερμανικών θέσεων ήταν οι δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι όσοι προϋπολογισμοί δεν ανταπκρίνονται στις απαιτήσεις της Ευρωζώνης, θα πρέπει να απορρίπτονται.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ίσως αυτή η εβδομάδα που ξεκινά είναι η πιο δύσκολη εβδομάδα στη θητεία της Α. Μέρκελ. Απαιτούνται ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται, κυρίως από τα δυο μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού της συνασπισμού να μην υπαναχωρήσει από τις θέσεις της αλλά και τις εντεινόμενες πιέσεις πολλών Ευρωπαίων εταίρων να εγκαταλείψει τη σκληρή της γραμμή.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος προφανώς σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τυχόν υπαναχώρηση της Μέρκελ, τονίζει προς την σημερινή Süddeutsche Zeitung:

«Η Άνγκελα Μέρκελ πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής με τις σωστές θέσεις: όχι σε ευρωομόλογο, όχι σε μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων, διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο γερμανικός δρόμος προς τη σταθερότητα που μπορεί να προφυλάξει την Ευρώπη (…) από μια ένωση χρέους».

Κεντρικός στόχος της Μέρκελ είναι μια δημοσιονομική ένωση ή ένωση σταθερότητας και αυτό σημαίνει:

1) Αδιαμφισβήτητα κριτήρια σταθερότητας και ένα νέο ευρωπαϊκό «φρένο» στο χρέος,

2) αυστηρός έλεγχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω της Κομισιόν,

3) αυτόματες κυρώσεις και δυνατότητες παρέμβασης της Κομισιόν σε εθνικούς προϋπολογισμούς σε περιπτώσεις παραβίασης των κριτηρίων, και

4) δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον των δημοσιονομικών παραβατών.

Βερολίνο και Παρίσι συμφωνούν στις προτεινόμενες αλλαγές των Συνθηκών που έχουν στόχο τη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, τον εντατικότερο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές: ποιος θα εποπτεύει, για παράδειγμα, την τήρηση των κανόνων και θα έχει δυνατότητα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς;

Ο Σαρκοζί θέλει τον τελευταίο λόγο να τον έχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, η Μέρκελ προκρίνει την κοινοτική μέθοδο, δηλαδή ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών, με την Κομισιόν να έχει κεντρικό ρόλο. Επίσης, η καγκελάριος τάσσεται υπέρ της επιβολής αυτόματων κυρώσεων στους δημοσιονομικούς παραβάτες, κάτι που δεν φαίνεται να αποδέχεται ο Ν. Σαρκοζί.

Όσον αφορά το ευρωομόλογο αλλά και τον ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ που ζητά το Παρίσι, το Βερολίνο εμφανίζεται στο μεταξύ πιο διαλλακτικό και το «nein» δεν είναι πλέον τόσο κατηγορηματικό όσο παλαιότερα.

Αναλυτές αποκωδικοποιούν τις πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ και Σόιμπλε ως εξής:

«Ευρωομόλογο ίσως αλλά σε κάθε περίπτωση στο τέλος μιας μακράς διαδικασίας που μόλις ξεκινά με την αλλαγή των συνθηκών», ενώ όσον αφορά τον ενεργότερο ρόλο της κεντρικής τράπεζας, «η Μέρκελ φαίνεται να εγκαταλείπει τη σκληρή της στάση όσο η αγορά κρατικών ομολόγων είναι ξεκάθαρα επιλογή της ίδιας της τράπεζας και όχι απόρροια πολιτικών πιέσεων και αποφάσεων», σημειώνουν οι ίδιοι.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο γενναίας ενίσχυσης του ΔΝΤ για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση χρέους.

Επικαλούμενη κύκλους κοντά στις διαπραγματεύσεις, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι 17 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης προτίθενται να καταθέσουν κάποιες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα ειδικό ταμείο του ΔΝΤ, από το οποίο θα χρηματοδοτούνται στη συνέχεια προγράμματα για τις υπερχρεωμένες χώρες.

Και άλλες κεντρικές τράπεζες φαίνονται διατεθειμένες να συνεισφέρουν, μεταξύ αυτών η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα Fed.

Πρότυπο του νέου ειδικού ταμείου είναι τα δύο πετρελαϊκά ταμεία που δημιούργησε το ΔΝΤ στη δεκαετία του 1970 για τις χώρες που επλήγησαν από το ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου.

Πάντως, μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν μπαίνει στη λογική μιας ανταλλαγής, δηλαδή ευρωομόλογα έναντι μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, ωστόσο ακόμη και κορυφαία στελέχη του κόμματός της εκτιμούν ότι η Μέρκελ δεν μπορεί να πάει στο Παρίσι αλλά και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής «χωρίς να δώσει τίποτα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η απόφαση της Χάγης δεν υποκαθιστά τη διαδικασία στον ΟΗΕ, υπενθυμίζει το ΥΠΕΞ

«Συνεχίζουμε με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις»

Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την απόφαση, «με πλήρη σεβασμό προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως βασικό δικαιοδοτικό όργανο του ΟΗΕ»
Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την απόφαση, «με πλήρη σεβασμό προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως βασικό δικαιοδοτικό όργανο του ΟΗΕ» (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ, η Αθήνα επεσήμανε, ότι η κεντρική επιδίωξη των Σκοπίων, που ήταν μέσω της προσφυγής «να παρακάμψει τη διαδικασία επίλυσης του ονόματος υπό την εποπτεία του ΟΗΕ» δεν ικανοποιήθηκε.


Αντίθετα, το Δικαστήριο της Χάγης υπενθυμίζει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία καλεί τα δύο μέρη «να αναλάβουν το καθήκον να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, στη συνέχεια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την επίτευξη μιας συμφωνίας στη διαφορά που έχει περιγραφεί σε αυτές τις αποφάσεις».

«Η σημερινή Απόφαση δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το Δικαστήριο καλεί τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η σύσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι καλεί έμμεσα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να επιδείξει πνεύμα συμβιβασμού, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να απολήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχει διαταγή για το μέλλον

Το υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει ότι το Δικαστήριο «διαπίστωσε ότι η χώρα μας προέβαλε αντίρρηση στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008» που αφορούσε στο πρώτο αίτημα της προσφυγής της ΠΓΔΜ.

Η Αθήνα εκτιμά ωστόσο ότι «το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο του το δεύτερο αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συμπεραίνοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον».

«Η Απόφαση δεν αφορά και δεν θα μπορούσε να αφορά τη διαδικασία λήψης απόφασης στο ΝΑΤΟ, ούτε τα ουσιαστικά κριτήρια και απαιτήσεις που θέτει η Συμμαχία για την εισδοχή νέων μελών σε αυτή. Ειδικότερα, σχετικά με το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του, συγκεκριμένα δε αυτές που ελήφθησαν στις Συνόδους Κορυφής του Βουκουρεστίου (2008), του Στρασβούργου (2009) και της Λισσαβόνας (2010), είναι ομόφωνες και αντανακλούν την κοινή πεποίθηση των μελών του ότι το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει να επιλυθεί πριν από την πρόσκληση της για ένταξη στη Συμμαχία».

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι σέβεται την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και δεσμεύεται ότι θα λειτουργεί στο ΝΑΤΟ και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, με πλήρη ευθυγράμμιση στις ουσιαστικές και διαδικαστικές τους επιταγές, με εποικοδομητική διάθεση και καλή πίστη.

«Η Ελλάδα, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σεβόμενη το πνεύμα και γράμμα των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης. Ελπίζουμε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις αυτές με καλή πίστη, καθώς το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Θεσμική συνάντηση κορυφής στα Σκόπια


Από την πλευρά της ΠΓΔΜ η επίσημη αντίδραση αναμένεται μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας της χώρας, σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο, στην οποία θα εξεταστεί η απόφαση του Διεθνούς
Δικαστηρίου της Χάγης.

Στη συνεδρίαση, που διεξάγεται στο προεδρικό μέγαρο, στα Σκόπια, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, στις πρώτες τους αναφορές για τηναπόφαση του Διακστηρίου, προβάλλουν κυρίως το πρώτο σκέλος της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995.

Η είδηση προβάλλεται από τις ιστοσελίδες υπό τους εξής τίτλους:

Dnevnik: «Η Χάγη καταδίκασε την Ελλάδα», Utrinski Vesnik: «Το ΔΔΧ αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία», τηλεοπτικός σταθμός Alfatv: «Η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε
τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», πρκατορε'ιο ειδήσεων ΜΙΑ: «Η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, έκρινε η Χάγη»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...