Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

«Βέλη» μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τη διαδοχή

Άναψε η συζήτηση

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή
Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσαν στο ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τις οποίες ζήτησε ανοιχτά να φύγει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι αιχμές μεταξύ στελεχών του κόμματος πυροδότησαν την κατά τα άλλα υποτονική συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή, μετά τις 9 το βράδυ.

Τη Δευτέρα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε πως το μνημόνιο δεν έκανε βιώσιμη την οικονομία και υποβάθμισε, όπως είπε, τις προοπτικές ανάπτυξης. «Το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία αλλά δεν επανέφερε την οικονομία σε τροχιά οικονομικής βιωσιμότητας, διότι διαμορφώθηκε κατ' αρχήν ένα μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Ήταν πολύ ασφυκτικό. Απέτυχε να αποκαταστήσει κλίμα εμπιστοσύνης, οικονομικής εμπιστοσύνης. Επίσης η εφαρμογή του μνημονίου επιδείνωσε τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Από του βήματος της Βουλής, η ανεξάρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη άφησε αιχμές κατά του κ. Χρυσοχοΐδη, επιρρίπτοντας εμμέσως στον υπουργό ευθύνες για τη (μη) ανάπτυξη. «Η τοποθέτηση του Γερμανού υφυπουργού ως τοποτηρητή με έδρα το γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης και αρμοδιότητα το ξεμπλοκάρισμα 100 έργων σε όλη τη χώρα αποτελεί μια ταπεινωτική ομολογία αποτυχίας με συγκεκριμένους αποδέκτες. Η ανάπτυξη στη χώρα έχει εγκαταλειφθεί δεν υπάρχει κανείς που να την υποστηρίζει με το έργο του και τη δουλειά του. Απαιτείται η εκπόνηση ενός μακροχρόνιου προγράμματος ανάπτυξης» είπε η κυρία Αποστολάκη.

Από τη Βουλή, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, είπε πως «δεν είναι υπέρ των καλλιστείων και των προσωπικών στρατηγικών» και πρόσθεσε: «Είμαι υπέρ παρατάξεων και συλλογικών προσπαθειών. Με προγράμματα, με θέσεις με αντιπαραθέσεις με συνθέσεις και προ παντός με προσφορά. Γιατί η πολιτική δεν θα ξυπνήσει στο φωτισμένο κεφάλι κανενός από εμάς, ούτε στο δικό μου. Θα ξαναγεννηθεί με συλλογική προσπάθεια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό είπε πως κάποιοι έκαναν ο,τι μπορούσαν για να μην γίνουν απαιτούμενες αλλαγές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα στην προηγούμενη κυβέρνηση μέσα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα στην κοινωνία έκαναν ο,τι περνούσε από το χέρι τους να αναβληθούν, να ανασταλούν να μην πραγματοποιηθούν οι ριζικές αλλαγές, εκείνες οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος».

Το οξυμένο κλίμα στο ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη από το προσωπικό του ιστολόγιο. «Επειδή δεν μπορώ να προσεγγίσω την συνταγή του ΠΑΣΟΚ+ με διπλάσιο αμονιαζόλ. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να δηλώνεις παρών όταν καλού κακού είσαι απών, ή απών ενώ έχεις και το νου σου να είσαι παρών [...] ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ να αφήσετε να ασκήσουμε απρόσκοπτα τις ούτως ή άλλως επαχθείς υποχρεώσεις μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μήπως και σωθεί η χώρα και μαζί με τη χώρα σωθεί στοιχειωδώς η ανθρώπινή μας αξιοπρέπεια».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: