Σε νέα έκθεση
Μιλώντας στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης, ο διευθυντής του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός, που ήταν 4,7% το 2010, προβλέπεται να μειωθεί σε 2,5% το τρέχον έτος και σε 0,5% το επόμενο.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παρουσίασε μείωση κατά 10,4% πέρυσι, προβλέπεται να μειωθεί κατά 8,4% το 2011 και κατά 7,1% του χρόνου, ενώ για την ανεργία, που ανήλθε σε 12,5% πέρυσι, προβλέπεται να αυξηθεί σε 14,8% το τρέχον έτος και να φθάσει στο 15% το 2012.
Μεταξύ άλλων, ο Μπλανσάρντ, ανέφερε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να αποδώσουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ επισήμανε ότι και οι τρεις χώρες έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να εξυπηρετήσουν πλήρως τα δάνειά τους.
Γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 4,5% αν και, όπως επισημαίνεται, αυτή παραμένει ασύμμετρη καθώς στον ανεπτυγμένο κόσμο ο ρυθμός θα κινηθεί στο 2,5% ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα φθάσει στο 6,5%.
Για τη 17μελή ευρωζώνη, το ΔΝΤ για το τρέχον έτος προβλέπει ανάπτυξη 1,6% (εκτίμηση αναθεωρημένη κατά 0,1%), ενώ για το 2012 προβλέπει ανάπτυξη 1,8%, ενώ προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θεραπεύσουν "τις επίμονες αδυναμίες" των εμπορικών τραπεζών της δικαιοδοσίας τους.
"Ο ευάλωτος χαρακτήρας τους κινδυνεύει να ρίξει τη σκιά του πάνω στην ανάκαμψη των οικονομιών της 17μελούς ευρωζώνης, που αντιμετωπίσει την κρίση του κρατικού χρέους, αλλά και με το πρόγραμμα εξωτερικού δανεισμού της Πορτογαλίας", αναφέρεται.
"Θα πρέπει να αποκατασταθεί σε όλη την ευρωζώνη η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, να γίνουν όσον αφορά τις τράπεζες φιλόδοξα τεστ αντοχής, αλλά να γίνουν επίσης ανακεφαλαιοποιήσεις σε πολλές από αυτές και, γενικώς, ανασυγκροτήσεις του τραπεζικού τομέα" σε μερικά κράτη μέλη της ευρωζώνης, επισημαίνεται από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, "οι τράπεζες μπορεί να αποτελούν εν τέλει ως και τροχοπέδη στην ανάπτυξη" ορισμένων οικονομιών στην ευρωζώνη, ενώ συγχρόνως "δημιουργούν κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα", εφόσον δεν θεραπεύονται αυτές οι "επίμονες αδυναμίες τους".
"Πρέπει, οπωσδήποτε, να αρθεί η αβεβαιότητα για την ποιότητα των στοιχείων τα οποία οι τράπεζες έχουν σήμερα στο ενεργητικό τους, πρέπει να αυξηθούν τα αποθεματικά τους, να γίνει αναγκαστική εκκαθάριση στις 'προβληματικές' τράπεζες".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Read more...