Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2012 βλέπει το ΔΝΤ

Σε νέα έκθεση


http://img.protothema.gr/1C5891AF31D60805CC1BEC800F126874.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ύφεση 3% για φέτος και ανάπτυξη 1,1% το 2012 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ σε έκθεσή του.

Μιλώντας στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης, ο διευθυντής του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός, που ήταν 4,7% το 2010, προβλέπεται να μειωθεί σε 2,5% το τρέχον έτος και σε 0,5% το επόμενο.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παρουσίασε μείωση κατά 10,4% πέρυσι, προβλέπεται να μειωθεί κατά 8,4% το 2011 και κατά 7,1% του χρόνου, ενώ για την ανεργία, που ανήλθε σε 12,5% πέρυσι, προβλέπεται να αυξηθεί σε 14,8% το τρέχον έτος και να φθάσει στο 15% το 2012.

Μεταξύ άλλων, ο Μπλανσάρντ, ανέφερε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να αποδώσουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ επισήμανε ότι και οι τρεις χώρες έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να εξυπηρετήσουν πλήρως τα δάνειά τους.

Γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 4,5% αν και, όπως επισημαίνεται, αυτή παραμένει ασύμμετρη καθώς στον ανεπτυγμένο κόσμο ο ρυθμός θα κινηθεί στο 2,5% ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα φθάσει στο 6,5%.

Για τη 17μελή ευρωζώνη, το ΔΝΤ για το τρέχον έτος προβλέπει ανάπτυξη 1,6% (εκτίμηση αναθεωρημένη κατά 0,1%), ενώ για το 2012 προβλέπει ανάπτυξη 1,8%, ενώ προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θεραπεύσουν "τις επίμονες αδυναμίες" των εμπορικών τραπεζών της δικαιοδοσίας τους.

"Ο ευάλωτος χαρακτήρας τους κινδυνεύει να ρίξει τη σκιά του πάνω στην ανάκαμψη των οικονομιών της 17μελούς ευρωζώνης, που αντιμετωπίσει την κρίση του κρατικού χρέους, αλλά και με το πρόγραμμα εξωτερικού δανεισμού της Πορτογαλίας", αναφέρεται.

"Θα πρέπει να αποκατασταθεί σε όλη την ευρωζώνη η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, να γίνουν όσον αφορά τις τράπεζες φιλόδοξα τεστ αντοχής, αλλά να γίνουν επίσης ανακεφαλαιοποιήσεις σε πολλές από αυτές και, γενικώς, ανασυγκροτήσεις του τραπεζικού τομέα" σε μερικά κράτη μέλη της ευρωζώνης, επισημαίνεται από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, "οι τράπεζες μπορεί να αποτελούν εν τέλει ως και τροχοπέδη στην ανάπτυξη" ορισμένων οικονομιών στην ευρωζώνη, ενώ συγχρόνως "δημιουργούν κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα", εφόσον δεν θεραπεύονται αυτές οι "επίμονες αδυναμίες τους".

"Πρέπει, οπωσδήποτε, να αρθεί η αβεβαιότητα για την ποιότητα των στοιχείων τα οποία οι τράπεζες έχουν σήμερα στο ενεργητικό τους, πρέπει να αυξηθούν τα αποθεματικά τους, να γίνει αναγκαστική εκκαθάριση στις 'προβληματικές' τράπεζες".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

ΜΕΙΩΣΗ ΖΗΜΙΩΝ 61% ΣΕ 18 ΔΕΚΟ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011


Ελλειμματικές παραμένουν στο πρώτο δίμηνο του 2011 18 ΔΕΚΟ σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, αν και οι ζημιές τους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2010, έχουν μειωθεί κατά 61%...


Αναλυτικότερα, στο δίμηνο οι ζημιές έχουν μειωθεί στα 88,57 εκατ. ευρώ, από 225,29 πέρυσι. Τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα στα 244 εκατ. Από 290 το 2010, ενώ τα έξοδα έχουν περιοριστεί στα 332,6 εκατ. ευρώ από 516,15 το 2010, μείωση κατά 39%.

Το προσωπικό των ΔΕΚΟ έχει μειωθεί κατά 12% και οι δαπάνες μισθοδοσίας κατά 30%. Οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων έχουν ελαττωθεί κατά 52% και τα διάφορα λειτουργικά έξοδα κατά 69%.

Δείτε αναλυτικά τα μηνιαία στοιχεία για τις παρακάτω ΔΕΚΟ (ΑΜΕΛ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΑΒ, ΕΘΕΛ, ΕΛΓΑ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΡΤ, ΕΤΑ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΜΟΔ, ΟΑΣΑ, ΟΔΙΕ, ΟΣΕ, ΕΔΙΣΥ, ΟΣΚ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΤΡΑΜ) επιλέγοντας το αρχείο από τη στήλη δεξιά.

Read more...

Καλούν Πελέκη για τις... ιερές ανταλλαγές

Αρχές Μαΐου η απολογία για δύο κακουργήματα


http://img.protothema.gr/481D5C1C1C9F6061D14E42B110EC75D6.jpg
Για τα κακουργήματα της συνέργειας σε απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αλλά και για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων, θα απολογηθεί στις αρχές Μαΐου στην εφέτη-ανακρίτρια κα. Ειρήνη Καλού, η συμβολαιογράφος κα. Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη.

Η κλήτευση της συμβολαιογράφου στις αρχές Μαΐου -της δόθηκε προθεσμία από την ανακρίτρια- αφορά συμβόλαια που συνέταξε για ανταλλαγές εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Η απολογία της κας. Πελέκη ενώπιον της δικαστικής λειτουργού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά τα όσα είχε καταθέσει η ίδια ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που ερευνούσε το σκάνδαλο των... ιερών ανταλλαγών.

Καταθέτοντας, τότε, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη είχε βάλει στο κάδρο των ευθυνών του σκανδάλου του Βατοπεδίου τους Κώστα Καραμανλή και Θόδωρο Ρουσόπουλο.

«Είναι προφανές ότι η απόφαση των ανταλλαγών ανήκει στον πρωθυπουργό. Αυτή η απόφαση δόθηκε στον υπουργό Επικρατείας κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος τη διακίνησε στους τέσσερις συναρμόδιους υπουργούς. Έπρεπε ο πρώην πρωθυπουργός να βγει από την αρχή και να αναλάβει την ευθύνη για την απόφαση ανταλλαγής ακινήτων με την Ι.Μ. Βατοπεδίου. Να πει ήταν μια κυβερνητική απόφαση την οποία ανέλαβε ο κ. Ρουσόπουλος, ως υπουργός Επικρατείας, να διακινήσει στους τέσσερις αρμόδιους υπουργούς του κ.κ. Ε. Μπασιάκο, Α. Κοντό, Κ. Κιλτίδη και Π. Δούκα» φέρεται να είχε καταθέσει στην Εξεταστική η συμβολαιογράφος.

«Έπρεπε ο Καραμανλής να μιλήσει από την αρχή, όπως και οι υπουργοί. Αυτό κάνουν όσοι φοράνε παντελόνια. Αυτό κάνω και εγώ που δεν τα φοράω» είχε επιπλέον τονίσει η κυρία Πελέκη και είχε προσθέσει: «Σήμερα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουμε καταλήξει κατηγορούμενοι το ΝΣΚ, η ΚΕΔ, γνωμοδοτικά συμβούλια και μία συμβολαιογράφος. Όλοι όσοι ανέλαβαν δηλαδή να εκτελέσουν μια κυβερνητική απόφαση».

Ενώ πρόσθεσε πως «θα ήθελα κάποια στιγμή ο κ. Καραμανλής να βγει και να μιλήσει. Ας πει επιτέλους κάτι…».

Read more...

Δεν θα δέχεται το ΙΚΑ πληρωμές οφειλών με επιταγές σε διαταγή τρίτου

Μόνο από τους εργοδότες

To IKA δεν θα δέχεται πληρωμές οφειλών με επιταγές που δεν έχουν εκδοθεί από τους εργοδότες
To IKA δεν θα δέχεται πληρωμές οφειλών με επιταγές που δεν έχουν εκδοθεί από τους εργοδότες (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μόνο επιταγές που εκδίδονται σε διαταγή του ΙΚΑ από τους ίδιους τους εργοδότες και σε βάρος λογαριασμών τους που τηρούν σε τράπεζες που λειτουργούν και είναι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα θα δέχονται τα υποκαταστήματα ή τα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Ιδρύματος που εκδόθηκε μετά από προβλήματα στις υποβολές περιοδικών δηλώσεων και καταβολές ασφαλιστικών εισφορών δια χειρός τρίτων προσώπων (λογιστές κλπ).

Εάν ο εργοδότης είναι εταιρεία, ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ ή άλλο νομικό πρόσωπο, σωματείο,συνεταιρισμός, ίδρυμα κλπ, η επιταγή πρέπει να εκδοθεί από το ίδιο το Νομικό Πρόσωπο και εις βάρος του ίδιου λογαριασμού του, που τηρεί στην Τράπεζα και να υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Κάτω από την υπογραφή θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υπογράφοντα.

Το ΙΚΑ δεν θα δέχεται ιδιωτικές επιταγές που έχουν εκδοθεί σε διαταγή τρίτου ή έχουν οπισθογραφηθεί. Ειδικά για τις οικοδομές, οι επιταγές είναι δυνατό να εκδίδονται και από τους εργολάβους, σε βάρος των ίδιων λογαριασμών, αλλά θα πρέπει να ελέγχεται (από τα εργολαβικά συμφωνητικά) αν αυτοί έχουν αναλάβει την υποχρέωση καταβολής των εισφορών υπέρ ΙΚΑ, αντί των κατά νόμο υπόχρεων κυρίων των έργων.

Οι επιταγές πρέπει να φέρουν ημερομηνία έκδοσης την ημέρα που κατατίθενται για την πληρωμή της οφειλής. Επιταγές προχρονολογημένες -ειδικά άνω των πέντε ημερών- ή μεταχρονολογημένες γενικά, δεν γίνονται δεκτές.

Ειδικά τα λογιστικά γραφεία που καταβάλλουν εισφορές για λογαριασμό πελατών τους θα πρέπει να υποβάλλουν στο Τμήμα Εσόδων αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των εργοδοτών για τους οποίους καταβάλλονται οι εισφορές (ΑΜΕ, ΑΦΜ, Επωνυμία, Μισθολογική περίοδο, Ποσό, Νο Επιταγής και Τράπεζα) προκειμένου βάσει αυτής να εκδοθούν τα σχετικά ΓΕΤΕ (καταβολής τρεχουσών εισφορών).

Στη συνέχεια η εν λόγω κατάσταση θα διαβιβάζεται στο Οικονομικό Τμήμα με συνημμένα τα σχετικά ΓΕΤΕ, προκειμένου να ελέγχεται επιπλέον εάν τα στοιχεία των προσκομιζομένων επιταγών συμφωνούν με τα αντίστοιχα ΓΕΤΕ, και συγκεκριμένα ότι το ποσό της κάθε επιταγής είναι ίσο με τα αντίστοιχα ΓΕΤΕ του κάθε εργοδότη καθώς και ότι ταυτοποιείται ο υπόχρεος εργοδότης. Τονίζεται ότι η υποχρέωση για υποβολή αναλυτικής κατάστασης υφίσταται ακόμη και όταν το λογιστικό γραφείο καταθέτει προς εξόφληση συνολική τραπεζική επιταγή.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι θα πρέπει να εξετάζεται σχολαστικά η συμφωνία μεταξύ της κατάστασης, των εκδοθέντων ΓΕΤΕ και των αντίστοιχων επιταγών καθώς και σε περίπτωση ταυτόχρονης εξόφλησης με μετρητά και επιταγές αφ' ενός ότι συμφωνεί το συνολικό ποσό και αφ' ετέρου ότι κάθε επιταγή είναι μικρότερη ή ίση του αντίστοιχου ΓΕΤΕ.

Για την διευκόλυνση - διασφάλιση των εν λόγω συναλλαγών προτείνεται τα λογιστικά γραφεία να εξυπηρετούνται από ειδικά γκισέ (Εσόδων και Λογιστηρίου) κατά τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα.

Οι επιταγές θα πρέπει να κατατίθενται στις Τράπεζες, εάν είναι δυνατόν, αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη μέρα από την παραλαβή τους.

Η πληρωμή οφειλών προς το ΙΚΑ, από κάθε αιτία, γίνεται υποχρεωτικά με επιταγές. Με μετρητά επιτρέπεται η πληρωμή οφειλών μόνο μέχρι του ποσού των 250 ευρώ για οφειλές προς το Δημόσιο από οποιαδήποτε αιτία από εταιρείες ή ενώσεις προσώπων, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιτήδευμα ενώ για τα λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

350.000 ευρώ για φύλαξη στο Πανεπιστήμιο ΑθήνωνΣε μια εποχή που το Δημόσιο έκοψε το Δώρο του Πάσχα στους συνταξιούχους και μετα μανίας η κυβέρνηση αναζητά πόρους μέσω της εξυγίανσης των οικονομικών στο δημόσιο τομέα, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σκοπεύει να δώσει 350.000 ευρώ για...σεκιούριτι.

Για αυτό το λόγο προέκρινε Διαγωνισμό στον οποίο μάλιστα αποδέχτηκε την ακριβότερη εταιρεία φύλαξης και αγνόησε τις φθηνότερες προσφορές.

Οι ανταγωνίστριες εταιρίες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και η προσφορά τους θα εκδικαστεί σε δυο μήνες। Το Πανεπιστήμιο όμως βιάζεται και δε θα περιμένει την απόφαση. Οι αντιδράσεις αναμένονται έντονες όχι μόνον από την φοιτητική κοινότητα αλλά και από τα κόμματα της Βουλής.

newpost.gr/

Read more...

50 εκατ. ευρώ καίνε για τα υποβρύχια

Στοιχεία φωτιά στα χέρια της εισαγγελίας Μονάχου


http://img.protothema.gr/C493B272FA78AA92FEAC3F233D5AE322.jpg
Την ίδια ημέρα που το ΠΑΣΟΚ ζήτησε σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Άκη Τσοχατζόπουλο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, η εισαγγελία του Μονάχου άσκησε ποινική δίωξη δίωξη σε δύο στελέχη της Ferrostaal για δωροδοκία στην πώληση υποβρυχίων σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον ενός πρώην μέλους του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και ενός πρώην πληρεξούσιου της Ferrostaal
για δωροδοκία δημόσιων λειτουργών άλλης χώρας, προκειμένου να προωθηθούν συμφωνίες πώλησης υποβρυχίων. Το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σχετίζεται με τις πωλήσεις υποβρυχίων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εισαγγελίας η μήνυση έχει ήδη ασκηθεί στις 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ap/dapd, για την περίπτωση της Ελλάδας, πρόκειται για τις δύο συμφωνίες που έκλεισε το κονσόρτσιουμ της Ferrostaal και της κατασκευάστριας εταιρίας Howardtswerke Deutsche Werft AG (HDW) μεταξύ 2000 και 2002 για την πώληση των υποβρυχίων στην χώρα μας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι δύο κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν ενδιάμεσους «συμβούλους» για τις απαραίτητες επαφές με φορείς αποφάσεων στην Ελλάδα. Μέσω των «συμβούλων» διατέθηκαν 50 εκ. ευρώ μόνο για το διάστημα μεταξύ 2000 και 2003, ενώ άλλα 11 εκ. διατέθηκαν το 2007.

Βάσει της δικογραφίας, προμήθειες καταβλήθηκαν και στην περίπτωση της πώλησης υποβρυχίων στην Πορτογαλία και μάλιστα σε Πορτογάλο Γενικό Πρόξενο, για να προωθήσει τις απαραίτητες επαφές με εκπροσώπους της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Οι έρευνες της εισαγγελίας εις βάρος και άλλων στελεχών της εταιρίας συνεχίζονται.
Πάντως, εκπρόσωπος της εισαγγελίας Μονάχου ανέφερε ότι οι προσπάθειες συμβιβασμού με την εταιρία απέτυχαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, η εταιρία δεν ήταν σε θέση να καταβάλλει το πρόστιμο των 196 εκ. ευρώ που ζητούσε η εισαγγελία.

Η Ferrostaal ήταν μέχρι το Μάρτιο του 2009 θυγατρική της ΜΑΝ, η οποία πούλησε το 70% στην αραβική IPIC. Εξαιτίας του σκανδάλου των προμηθειών και του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται, η IPIC αρνείται να αγοράσει και το υπόλοιπο 30% και απειλεί μάλιστα με ακύρωση της συμφωνίας εξαγοράς.

Read more...

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος

Στο 1,5 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε η "μαύρη τρύπα"


http://img.protothema.gr/5FFC27F1C611E8735CC860969DFB75B5.jpg
Αυξάνεται αντί να μειώνεται η απόκλιση του τρέχοντος προϋπολογισμού που στο α΄τρίμηνο του 2011 διευρύνθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόνο μέσα σε ένα μήνα (από τον Φεβρουάριο έως το Μάρτιο) η "μαύρη τρύπα" διογκώθηκε κατά περίπου 420 εκατ. ευρώ. Όσο αυξάνονται οι αστοχίες σε έσοδα και δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το «μαξιλαράκι ασφαλείας» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σημαίνει πως έρχονται πιο κοντά πρόσθετα, πιο σκληρά μέτρα.

Η υστέρηση των εσόδων στο α΄ τρίμηνο του έτους έφθασε στο 1,38 δισ. ευρώ σε σχέση με τον τριμηνιαίο στόχο, ενώ καταγράφεται και υπέρβαση 156 εκατ. ευρώ στον τριμηνιαίο στόχο για την συγκράτηση των δαπανών.

Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11,1 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 8,1% ως προς το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση – κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού – στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στην μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο (αφού εφέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφλησή τους), στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ, αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου.

Από την άλλη μεριά τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 121,3% ή κατά 604 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υστερούν έναντι των στόχων κατά 776 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουάριου – Μαρτίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε 4.710 εκατ. ευρώ και υπολείπεται κατά μόλις 9 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 4701 εκ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2011 για το αντίστοιχο διάστημα.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,5% γεγονός που οφείλεται κυρίως στην διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 2,3% ή κατά 300 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ παρουσιάζουν μείωση κατά 55,3% ή περίπου 923 εκατ. ευρώ.
Read more...

Εισοδηματικό όριο μπαίνει στις μετεγγραφές φοιτητών

«Πλαφόν» τα 50.000 ευρώ

Οι μετεγγραφές δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων
Οι μετεγγραφές δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Όριο οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ κατά μέσον όρο στην τελευταία τριετία, ορίζεται για τους δικαιούχους μετεγγραφής υποψηφίους, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή. Παράλληλα, οι μετεγγραφές δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων.

Η ρύθμιση αφορά τους υποψηφίους-παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, με αδελφό που φοιτά σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ορφανούς ή τέκνα άγαμης μητέρας καθώς και υποψηφίους με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με βαριές παθήσεις (τυφλοί, κωφάλαλοι, νεφροπαθείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne, με αναπηρία άνω του 67%).

Επίσης, το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση από το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις «μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012». Κατόπιν αυτού του χρονικού περιθωρίου, καταργείται αυτή η δυνατότητα των αποφοίτων παλαιοτέρων ετών.

Τέλος, κατατίθεται και η ρύθμιση για τη δυνατότητα να λάβουν απολυτήριο χωρίς να περάσουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, όσοι απόφοιτοι λυκείου δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι δηλαδή επαναφορά της παλαιάς «πέμπτης» δέσμης. Το απολυτήριο που θα πάρουν μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα είναι ισότιμο με των υπολοίπων συμμαθητών τους.

Πειραματικά σχολεία

Στη Βουλή κατατέθηκε επίσης το σχέδιο νόμου για το «Θεσμικό πλαίσιο των πρότυπων πειραματικών σχολείων» με το οποίο, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση επαναπροσδιορίζεται η λειτουργία των πρότυπων πειραματικών σχολείων, έτσι να μπορούν να εφαρμοσθούν καινοτόμες πειραματικές μέθοδοι, ενώ παράλληλα στηρίζεται η δημιουργικότητα και η αριστεία.

Επίσης ιδρύεται «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» στο οποίο μεταβιβάζονται οι κύριες αρμοδιότητες τεσσάρων φορέων που λειτουργούσαν ως τώρα με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και καταργούνται πλέον: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Πρόσκληση και προς ΚΚΕ


Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σχέδιο ευρύτατης ενότητας με κορμό τις δυνάμεις της Αριστεράς
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σχέδιο ευρύτατης ενότητας με κορμό τις δυνάμεις της Αριστεράς (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Χανιά
Την ανάγκη συγκρότησης ενός αντιμνημονιακού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, επεσήμανε σε ομιλία του στα Χανιά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σχέδιο ευρύτατης ενότητας με κορμό τις δυνάμεις της Αριστεράς, που όπως τόνισε θα δημιουργήσει ένα συνασπισμό εξουσίας απέναντι στις δυνάμεις του μνημονίου.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα-πρόσκληση προς το ΚΚΕ, λέγοντας: «Ας έλθουν να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, να οργανώσουμε τις αντιδράσεις και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στο λαό για να βγούμε από την εφιαλτική προοπτική που υπάρχει».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτή την πορεία, η κοινωνία δεν μπορεί εθελοδούλως να μπει σε μια διαδικασία αυτοδιάλυσης.

Για τα σενάρια που, όπως είπε, εξυφαίνονται με βάσει το χρέος, είπε ότι είναι σενάρια αρνητικά για την κοινωνία, γιατί συνοδεύονται από μνημόνια και πολύ σκληρά μέτρα.

«Μια προοπτική υπάρχει: η προοπτική της ανατροπής άμεσα τώρα αυτής της πορείας. Και οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πορεία της χρεοκοπίας, είμαστε όλοι εμείς. Είναι ο λαός. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η κρίση είναι κρίση και του πολιτικού συστήματος που δεν μπορεί, όπως είπε, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα να την αποτρέψει. «Ο δικομματισμός έχει πιάσει πάτο -πρόσθεσε- αλλά τα μεγάλα συμφέροντα πιέζουν για μια συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων για να συνεχίσει το μνημόνιο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Θα σβήσει η Θράκη με το Χρυσό»...


Από το http://xristhrakstop.blogspot.com/ 
O Υφηγητής στο Ινστιτούτο του Αμβούργου Ορυκτοτολογίας Πετρογραφίας Κυριάκος Αρίκας, μίλησε στην ΕΡΑ Κομοτηνής για το θέμα του Χρυσού το οποίο αναθερμαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ως πρόταση ανάπτυξης έναντι στην οικονομική κρίση και στις απολύσεις.
Η αναθέρμανση παρατηρείται κυρίως για την περιοχή του Περάματος στον Έβρο μια και η ενδιαφερόμενη εταιρεία ξένων συμφερόντων, η οποία διατείνεται για θέσεις εργασίας 200 και για όχι λίμνες τελμάτων, αλλά για εναπόθεση μιας σφικτής λάσπης.
«Για μένα είναι το ίδιο είτε η λάσπη είναι αραιή είτε σφικτή και θα υπάρχουν τέλματα στην περιοχή με επικίνδυνα απόβλητα», επισήμανε ο κ. Αρίκας.
Σύμφωνα με τον κ. Αρίκα η Θράκη θα πτωχεύσει, καθώς θα δυσφημισθεί και θα υποβαθμισθούν τα προϊόντα της, αγροτικά-κτηνοτροφικά και αλιευτικά, καθώς και...
ο τουρισμός της.
Επι πλέον πρόσθεσε ότι αν δοθεί η άδεια για το Πέραμα, αυτόματα ανοίγει και ο δρόμος της εξόρυξης στις Σάπες, άσχετα αν το θέμα είχε μπει τελεία το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα στις Σάπες προβλέπεται και επέκταση σε 6 περιοχές. «Φανταστείτε όλη η περιοχή θα γίνει ένα επιφανειακό ορυχείο, με τις ανάλογες λίμνες τελμάτων», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Αρίκας.

Read more...

Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη στηρίζουμε τον Π.Ψωμιάδη, το μήνυμα της ΝΔ στον περιφερειάρχη

Και ενστάσεις για την «αργία»

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη
Ο πρόεδρος της ΝΔ σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στήριξη στον Παναγιώτη Ψωμιάδη παρείχε η ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις, σεβόμενο τη Δικαιοσύνη.

«Ασφαλώς στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη και ευχόμαστε να ξεπεράσει σύντομα τη δικαστική και τη διοικητική περιπέτεια» δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ψωμιάδη, μια πριν την ανακοίνωση της απόφασης και μία μετά.

Την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, όχι όμως στο γραφείο του, αλλά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει στο αεροδρόμιο λίγη ώρα έως ότου αναχωρήσει για την περιοδεία του στην Ξάνθη, στη Ροδόπη και στον Έβρο.

Στη ΝΔ υπενθυμίζουν πως ο κ. Ψωμιάδης προτού να προχωρήσει στη μείωση του προστίμου είχε τη σύμφωνη γνώμη και της νομικής του υπηρεσίας, ενώ επισημαίνουν πως ο τότε νομάρχης προέβη στην κίνηση αυτή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε παράλληλα από τον κ. Ραγκούση να λάβει υπόψη του ότι ο νόμος για τον «Καλλικράτη» ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2011 και δεν έχει αναδρομική ισχύ, όπως και το γεγονός ότι η επιβολή της αργίας διατάσσεται όταν η ποινική παράβαση έχει τελεστεί από πρόσωπο που έχει την ιδιότητα του Περιφερειάρχη κατά το χρόνο που συνέβη η παράβαση.

Το θέμα σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής: «Αν η ΝΔ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και αν πιστεύει ότι ασκούνται πολιτικές διώξεις με την εφαρμογή των νόμων, τότε πραγματικά δείχνει ότι είναι βαθιά νυχτωμένη και μακριά από την πραγματικότητα.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προσωρινή λύση για «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας

Χρηματοδότηση-«ανάσα»

Θέμα συγχώνευσης των δυο νοσοκομείων δεν τίθεται, καθώς πρόκειται για κληροδοτήματα του πανεπιστημίου Αθηνών
Θέμα συγχώνευσης των δυο νοσοκομείων δεν τίθεται, καθώς πρόκειται για κληροδοτήματα του πανεπιστημίου Αθηνών (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης το 28% του προϋπολογισμού του «Αιγινήτειου» και του «Αρεταίειου» θα βρίσκεται στις αρμόδιες ΔΟΥ των νοσοκομείων, ώστε να μπορούν να πάρουν τα χρήματα και να ξεκινήσουν τις πληρωμές μισθών και φαρμάκων.

Παράλληλα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε τη διάθεση κονδυλίου 2 εκατ. ευρώ από το «μερίδιο» του υπουργείου Υγείας στη λειτουργία των δύο νοσοκομείων.

Οι διοικήσεις των δυο νοσοκομείων σε συνεδρίασή τους την περασμένη Παρασκευή είχαν αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής τους στο σύστημα των ευημεριών (πρακτικά το «κλείσιμο» τους), λόγω συσσωρευμένων χρεών.

Αναστολή λειτουργίας σημαίνει για ένα νοσοκομείο ότι θα ολοκληρωθεί η νοσηλεία όσων ασθενών νοσηλεύονται ήδη σε αυτό, αλλά δεν εισάγονται καινούργιοι. Παραμένουν σε λειτουργία μόνο τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, που παραπέμπουν όμως τα περιστατικά αλλού.

Οι διοικήσεις των δυο νοσοκομείων, εφόσον λάβουν τα χρήματα του προϋπολογισμού τους, θα αποφασίσουν εάν θα αναστείλουν την απόφαση τους και ποιες θα είναι οι κινήσεις τους τις επόμενες ημέρες.

Θέμα συγχώνευσης των δυο νοσοκομείων και ενσωμάτωσής τους σε άλλο δεν τίθεται πάντως, καθώς πρόκειται για κληροδοτήματα του πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία υπάγονται σε αυστηρό καθεστώς διαχείρισης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βελτίωση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια προανήγγειλε η κυβέρνηση

Τα «φρουτάκια» της οργής

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Πυροσβεστική» παρέμβαση στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια» έκανε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των βουλευτών.

«Αλίμονο αν δεν γίνεται συζήτηση και δεν ακούγονται όλες οι απόψεις» δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρόλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων είναι να επεξεργάζονται τα νομοσχέδια, με στόχο τη βελτίωσή τους.

«Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα για το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια είναι να επεξεργαστεί σε συγκεκριμένες διατάξεις, λαμβανομένων υπόψη των παρατηρήσεων που εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον αρμόδιο ΚΤΕ την περασμένη εβδομάδα, να βελτιωθεί και στη συνέχεια να έρθει ξανά στον ΚΤΕ και να πάρει το δρόμο του προς την Ολομέλεια της Βουλής» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.

Τόνισε δε ότι εάν οι βουλευτές τόσα χρόνια ασχολούνταν με την ουσία της πολιτικής, όπως κάνουν τώρα, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σήμερα και πως αν, στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, οι βουλευτές της ΝΔ έδειχναν τέτοιου είδους συμπεριφορές, τότε σίγουρα δεν θα ήταν ανεξέλεγκτη η τότε κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής δεν θα έλεγε στον υπουργό του: «Άσ' το για αργότερα».

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα αναλάβει κάποια πολιτική πρωτοβουλία ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα εκτόνωσης της ΚΟ» και υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένο οι βουλευτές να εκφράζουν τις αγωνίες των πολιτών μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό και πολιτικό κλίμα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη οικονομική πραγματικότητα που επιδέχεται μιας πρωτόγνωρης οικονομικής πολιτικής.

Για το τι θα συμβεί αν δεν ψηφίσουν οι βουλευτές κρίσιμα νομοσχέδια, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «θεωρητική» ερώτηση και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει εκτεταμένες δημόσιες συζητήσεις, οι υπουργοί ακούν τους βουλευτές, εξηγούν και ενημερώνουν για την κυβερνητική πολιτική και τη συμπληρώνουν.

«Υπήρξε πραγματικά μια πολύ έντονη συζήτηση και διατυπώθηκαν παρατηρήσεις επί ενός νομοσχεδίου. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να φτάσουμε στο ότι θα πέσει η κυβέρνηση υπάρχει χάος» τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Έξαρχος.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης, ο οποίος δεν ξέρει ότι υπάρχει παράνομος τζόγος στη χώρα και υπάρχει και διαφυγή. Διακινούνται τεράστια ποσά και μάλιστα το κράτος δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ. Τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά σε αυτό το φαινόμενο και να πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στη χώρα;» διερωτήθηκε.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σκέψη να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους διαφωνούντες υποστήριξε -μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα, χωρίς να υπάρχει οικονομικό όφελος.

Δίκαιη χαρακτήρισε την αντίδραση των βουλευτών ο Απόστολος Κακλαμάνης. «Δεν είναι απαραίτητο να έχει πάντοτε δίκιο η κυβέρνηση ή ο υπουργός. Τα 'φρουτάκια' δεν χρειάζονται» είπε στον Real FM.

Στήριξη στον υπουργό Οικονομικών από τον Νάσο Αλευρά: «Στο εξωτερικό ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχοντας χειριστεί όλη αυτή την μεγάλη ελληνική κρίση, είναι ένα πρόσωπο πάρα πολύ αποδεκτό και οπωσδήποτε ένα πρόσωπο που εμπιστεύονται πολύ και οι πιστωτές μας και το Εcofin. Νομίζω ότι θα είναι άδικο να φορτώσουμε στον υπουργό το σταυρό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα για πολλά χρόνια» δήλωσε στη ΝΕΤ.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «πρωτόγνωρο ρεζιλίκι» της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε «μνημείο προχειρότητας» το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στην ανεξέλεγκτη επέκταση της αγοράς τυχερών παιγνίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από το κόμμα όταν αυτό το κρίνει απαραίτητο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σοκ και δέος από λουκέτα και χρέος...Το χρηματιστήριο μπορεί να είναι ένας θεσμός που – εδώ και μερικά χρόνια – δεν αφορά και πολλούς Έλληνες, μετά τον παροξυσμό της περιόδου 1998-2000, ωστόσο αποτελεί σαφώς ένα “μέσο” για να βλέπει κανείς μπροστά.

Και πάλι, λοιπόν, ο γενικός δείκτης της Οδού Αθηνών κατρακυλά κάτω από τις...1.500 μονάδες με πτώση 2,5%, καθώς και οι αστοχίες της οικονομικής πολιτικής είναι προφανείς και δραματικές και η συζήτηση για την αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της χώρας συνεχίζεται αλλά και η ανησυχία για νέα λουκέτα στην αγορά, με φόντο την αύξηση των επιτοκίων, εντείνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σηματωρός μετοχή της Εθνικής υποχωρεί κατά περισσότερο από 3,3% στο ταμπλό του Χ.Α., κινδυνεύοντας να χάσει και τα επίπεδα των 6 ευρώ, ενώ συνολικά μόλις 24 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 133 που υποχωρούν.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επισημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων φέρνει νέες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις και νέα βάρη για τα νοικοκυριά.

“Kάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 348 εκ. ευρώ ετησίως και εάν επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο διαδοχικών αυξήσεων του επιτοκίου κατά 0,75% εντός του 2011, τότε η επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 1,02 δις ευρώ.

Παράλληλα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών, υπολογίζεται αρχικά κατά 293 εκ. ευρώ και στην περίπτωση του εκτιμωμένου σεναρίου η ετησία επιβάρυνση θα φτάσει συνολικά τα 879 εκ ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργηθεί αντίστοιχη μείωση της σημερινής ανεμικής κατανάλωσης”, τονίζουν οι έμποροι, περιγράφοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας….Read more...

ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 98,4...


ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΜΙΝΗ
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου που στεγάζει το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό 9.84. Ένταση επικράτησε νωρίτερα όταν προσέρχονταν - υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων συμβασιούχων- οι δημοτικοί...
σύμβουλοι προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για τα επεισόδια που είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν τρεις συμβασιούχοι στο νοσοκομείο και να γεμίσει ο χώρος με δακρυγόνα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατηγόρησε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι έχουν εγκρίνει την κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου και έχουν την απόλυτη ευθύνη για τα δακρυγόνα που έπεσαν, καθώς υποστηρίζουν αυτούς που παρακωλύουν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μίλησε ακόμη για «δυνάμεις μέσα στον δήμον που υποστηρίζουν ένα σάπιο κατεστημένο, το οποίο δεν θέλει να αφήσει την παράταξη της πλειοψηφίας να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του δημοτικού ραδιοφώνου αποφάσισαν δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη συμπάστασης στους συμβασιούχους και μετά τη σημερινή έκτακτη σημερινή συνέλευση τους εξέδωσαν το εξής ψήφισμα:
Οι εργαζόμενοι του Αθήνα 9,84 σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποίησαν υπό συνθήκες πολιορκίας:
- Αποδοκιμάζουν την επιλογή της δημοτικής πλειοψηφίας να χρησιμοποιήσει τον χώρο του ραδιοσταθμού για τη συνεδρίαση του “περιφερόμενου” δημοτικού συμβουλίου, εν μέσω των ΜΑΤ.
- Τα κτήρια του Αθήνα 9,84 μπορεί να αποτελούν δημοτική περιουσία, ωστόσο συνιστούν πρωτίστως έναν χώρο αδέσμευτης πολυφωνικής ενημέρωσης, η οποία δεν είναι δυνατόν να εντάσσεται σε αλλότριους σχεδιασμούς. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να ασκείται εν μέσω βομβίδων κρότου λάμψης ή χημικών και με τους εργαζόμενους κλειδωμένους στο κτήριο, ενώ τα ΜΑΤ συγκρούονται στον αυλόγυρο με άλλους εργαζόμενους, εν προκειμένω τους διαμαρτυρόμενους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων.
- Η κατάσταση αυτή προσβάλλει την δημοσιογραφική μας αποστολή και την επαγγελματική μας υπόσταση. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε τη ροή του προγράμματος παριστάνοντας τους ανήξερους για ό,τι πρωτοφανές συμβαίνει εντός του οίκου μας. Καλούμε τις ενώσεις μας και ιδίως την ΕΣΗΕΑ να παρέμβουν και να κηρύξουν εκτάκτως και αμέσως δίωρη στάση εργασίας, καθώς και κάθε συνάδελφο να τοποθετηθεί.
- Οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας. Άλλωστε και ως εργαζόμενοι του “Αθήνα 9,84” βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες τις απολύσεις, τις δραστικές περικοπές αποδοχών συμβασιούχων, την απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όσους συναδέλφους μας είχαν πολυετείς σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίες πλέον μετατρέπονται σε συμβάσεις έργου με ΔΠΥ.
- Απαιτούμε να παραχωρηθεί ο λόγος από τη συχνότητα του σταθμού σε εκπροσώπους των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στον αυλόγυρο του Αθήνα 984 καθώς και σε μέλη της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που τους συμπαρίστανται (όπως άλλωστε και της πλειοψηφίας για να αιτιολογήσει τις κινήσεις της).
Read more...

O ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΠΗΛΙΩ ΣΤΟ "ΨΑΡΙΣΤΟΝ"


Από το : newpost
Αν και αποφεύγει στις προσωπικές του στιγμές τους δημοσιογράφους, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το πρωθυπουργικό ζεύγος έκανε μια εξαίρεση, αφού το συγκεκριμένο ζεύγος είναι φίλοι του από παλιά.Τα εξαιρετικά θαλασσινά εδέσματα γνωστής ταβέρνας...

πίσω από το Ολυμπιακό στάδιο απόλαυσαν ο Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του, Άντα, παρέα με την Μπήλιω Τσουκαλά τον σύζυγό της Γιώργο Πίττα και μερικούς ακόμη φίλους.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα
Read more...

Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΝ 80 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Στη Λισαβόνα φθάνουν την Τρίτη οι αντιπρόσωποι της Κομισιόνς, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να συζητηθούν οι όροι του δανεισμού των 80 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ευρω-στήριξης...


Στο πρώτο στάδιο οι επαφές με τη μεταβατική κυβέρνηση θα έχουν διερευνητικό χαρακτήρα καθώς οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δανειστές της Πορτογαλίας θα απαιτήσουν αυστηρότερα μέτρα ακόμα και από αυτά που είχε ήδη επιβάλει τους τελευταίους 12 μήνες η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες.

Για το λόγο αυτό, ο Σοσιαλιστής πολιτικός, που παραμένει στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών της 5ης Ιουνίου, αναζητεί την αναγκαία πολιτική συναίνεση προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο των μέτρων.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σόκρατες εγκαλεί το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) ως αποκλειστικό υπεύθυνο της πολιτικής κρίσης και του «επονείδιστου» εξωτερικού δανεισμού.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Ίρβιν Στέλζερ, «η Πορτογαλία θα λάβει με λίγη βοήθεια από τους φίλους της αυτό που ονομάζεται ‘‘φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής’’ και μεταφράζεται ως ένα πρόγραμμα λιτότητας αυστηρότερο, σκληρότερο και ευρύτερο από αυτό που απέρριψε το κοινοβούλιο της χώρας πριν από δύο εβδομάδες».

Οι όροι του δανεισμού θα διευκρινιστούν έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες, ωστόσο τα βασικά υλικά της «συνταγής» είναι ήδη γνωστά από τις χώρες που έχουν ήδη γευτεί το «πικρό ποτήρι» του δανεισμού από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Εκτός από την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής τους δύναμης οι Πορτογάλοι θα πρέπει να δεχτούν την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας, όπως διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Αναλυτές όπως ο Στέλζερ της Wall Street Journal επισημαίνουν ότι η Πορτογαλία (και οι υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης) μπορεί να αποφύγει την επιβάρυνση φορολογουμένων και εργαζομένων με νέα μέτρα που θα διευκολύνουν τους πιστωτές ώστε να βγουν από τη δύσκολη θέση.

Όμως, μια τέτοια επιλογή συνεπάγεται αναδιάρθρωση και άρνηση εξόφλησης του χρέους με όρους «μη ανεκτούς» και τελικά έξοδο από το ευρώ.

Κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να αποτελεί λύση για καμία ηγεσία στην Ευρωζώνη και ξορκίζεται επανειλημμένως ως η χειρότερη δυνατή λύση της κρίσης χρέους.

Read more...

ΕΚΤΑΚΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ


Υπό το βάρος της αμφισβήτησης του οικονομικού επιτελείου από πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση καλείται εντός της εβδομάδας να εγκρίνει την εισήγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης οικονομίας...
Το σχέδιο περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και τις προτάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα άτυπο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου τα μέλη της κυβέρνησης να πάρουν μία πρόγευση του προγράμματος που θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών και το οποίο θα περιλαμβάνει νέα μέτρα για την εξισορρόπηση των αποκλίσεων στα έσοδα του 2010.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σύγκλησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έως την Παρασκευή, κι αυτό προκειμένου να εκτονωθούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της, τόσο για την προοπτική λήψης νέων μέτρων, όσο και για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια, που την περασμένη Πέμπτη προκάλεσε μίνι «ανταρσία» αρκετών βουλευτών της συμπολίτευσης.

Ειδικότερα στην συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και συνεργατών του στο υπουργείο, αναγκάστηκε να αποσύρει -προσωρινά- το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια υπό την απειλή των βουλευτών –περί τους 35- να το καταψηφίσουν όταν θα φθάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συνεδρίαση σύμφωνα με παριστάμενους βουλευτές ήταν θυελλώδης καθώς κανένας εξ' αυτών δεν συμφώνησε στην επαναφορά των τυχερών παιγνίων.

«Εγώ δεν το ψηφίζω, αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και τα ναρκωτικά» φέρεται να είπε η Βάσω Παπανδρέου εγκαλώντας τον υπουργό, ο οποίος επεχείρησε να εξηγήσει ότι θα ήταν προς όφελος του κράτους να ελέγχει τα τυχερά παίγνια ώστε να αυξήσει τα έσοδά του.

«Θέλετε να κάνετε κάθε χωριό καζίνο και να σπείρετε παντού κουλοχέρηδες» ήταν η φράση στην οποία συμπυκνώθηκαν οι ενστάσεις των βουλευτών. Έπειτα από 2,5 ώρες έντονης συζήτησης ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκε να πει ότι «η κατάσταση με υπερβαίνει» γι’ αυτό δεσμεύτηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο ώστε να επανέλθει με σημαντικές τροποποιήσεις. Αργότερα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν πως «εάν σήμερα δεν υπήρχε η απεργία των ΜΜΕ ο Παπακωνσταντίνου ο Παπακωνσταντίνου ενδεχομένως να είχε παραιτηθεί».

Read more...

ΕΣΟΔΑ 717 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ


Διευκρινίσεις για τα έσοδα που αποκόμισε το Δημόσιο από τη διαδικασία της περαίωσης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου στη Βουλή. Όπως σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «η Γενική Γραμματεία...
Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) απέστειλε 1.407.035 εκκαθαριστικά σημειώματα στους πολίτες, εκ των οποίων τα 419.399 έγιναν αποδεκτά μέσω τραπεζών κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2010. Το ύψος της αντίστοιχης βεβαίωσης ανέρχεται σε 1.324.205.866,58 ευρώ και των εισπράξεων μέσω τραπεζών κατά την ίδια περίοδο σε 717.057.070,62 ευρώ».
Απαντώντας σε ερώτηση άλλου βουλευτή αναφορικά με το σύστημα TAXISnet, ο κ. Παπακωντσντίνου ανέφερε ότι η διαθεσιμότητά του παρακολουθείται συνεχώς και η λειτουργία του παραμένει αδιάλειπτη σε επίπεδα διαθεσιμότητας άνω του 98,5%.

Read more...

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ MEGA ΖΗΤΗΣΕ Ο "ΤΣΑΡΟΣ"...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!
Στήριξη από το Μega στα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro, o Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τον Γιάννη Πρετεντέρη. Όπως άκουσε άνθρωπός μας που μπόρεσε πριν από...
λίγο να βρεθεί κοντά τους, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στον γνωστό δημοσιογράφο την πρόθεση του πρωθυπουργού να προσφύγει σε πολύ σκληρά μέτρα που θα αφορούν και τους δημοσίους υπαλλήλους θέτοντας παράλληλα το δίλημμα των πρόωρων εκλογών στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για όποιον διαφωνήσει ή καταψηφίσει τις περικοπές.
Σ.Σ. Είναι προφανές ότι Πρετεντέρης και Παπακωνσταντίνου έχουν ειδοποιηθεί για το δημοσίευμά μας και συνεχώς τώρα απαντούν στα τηλέφωνά τους!

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά το γεύμα Παπακωνσταντίνου-Πρετεντέρη. Το γεύμα από αυτά που είδε άνθρωπός μας, πλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πήρε την απόδειξη (προφανώς για να την χρεώσει στον προϋπολογισμό του υπουργείου του). Πρετεντέρης...
και Παπακωνσταντίνου έφυγαν προς αντίθετη κατεύθυνση. Το γιατί, νομίζουμε ότι το καταλαβαίνετε πολύ καλά...
Σ.Σ. Η μεγάλη πλάκα είναι ότι και οι δυο έψαχναν γύρω-γύρω για να δουν ποιος έβγαλε την φωτογραφία!...
http://fimotro.blogspot.com/2011/04/mega_11.html
Read more...

Το Mega μετακομίζει στο Star!...Μπορεί το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης και θα διευκολύνει τις συνεργασίες και τις συγχωνεύσεις να μην έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, οι καναλάρχες όμως είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με ... πληροφορίες στο Mega συζητούν έντονα το ενδεχόμενο να μετακομίσουν μια σειρά από υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο της Μεσογείων στην Κάτω Κηφισιά στις εγκαταστάσεις του Star! Το σενάριο προβλέπει τη μείωση του ενοικίου στη Μεσογείων που καταβάλει το μεγάλο κανάλι για τους επτά ορόφους που καλύπτει, μεταφέροντας τον κύριο όγκο του διοικητικού, εμπορικού και τεχνικού προσωπικού στο «αδελφό» Star. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν συνεργαστεί τα στελέχη των δύο καναλιών, ακόμη και με επιτόπου αυτοψίες, μιας και ο διαθέσιμος χώρος στο κτίριο της Κάτω Κηφισιάς είναι στο τρίτο όροφο.
enimerosi24


Read more...

Ετοιμάζει βιβλίο η Κατερίνα


του Κ.Μ.

Ήσυχα, ήρεμα και ωραία, περνάει τις ημέρες της η πρώην υπουργός Αικατερίνη Μπατζελή.

Πετύχαμε την κα Μπατζελή στο καφενείο της Βουλής, όπου έπαιρνε ένα φραπεδάκι και έδειχνε ανακουφισμένη από το γεγονός ότι δεν έχει πλέον τις υπουργικές σκοτούρες του παρελθόντος। Μας αποκάλυψε μάλιστα ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο της που θα έχει τίτλο «Νέα Διακυβέρνηση». Σε αυτό η πρώην υπουργός θα παρουσιάζει το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο που έχει ως όραμα. Βέβαια θα γίνεται ειδική αναφορά και στις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να έχει η ελληνική αγροτική οικονομία και τις οποίες δεν πρόλαβε να υλοποιήσει, λόγω ανασχηματισμού.

newpost.gr

Read more...

Tσίπρας: ο Πάγκαλος είναι η Bild της κυβέρνησης! ...«Ο Πάγκαλος είναι για την ελληνική κυβέρνηση ό,τι η σκανδαλοθηρική Bild για την Γερμανική. Ο άτυπος εκπρόσωπος για τη βρώμικη δουλειά» ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας για τον ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σε ομιλία του στον Πειραιά χθες το βράδυ, δίνοντας συνέχεια στη μεταξύ τους κόντρα.

«Θα έχετε προσέξει μάλιστα η Bild και ο ... Πάγκαλος λένε περίπου τα ίδια. Οι Έλληνες υπήρξαν αδικαιολόγητα τεμπέληδες και καλοπερασάκηδες, δεν τους αρέσει να δουλεύουν και τώρα πρέπει να πληρώσουν. Αυτά έλεγε και η Bildόταν ήταν να μπούμε στο Μνημόνιο» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας πάντως απέδωσε ευθύνες συνολικά στην κυβέρνηση για τα όσα δηλώνει ο κ. Πάγκαλος και υποστήριξε ότι η πρακτική αυτή που «κατεβάζει απελπιστικά το επίπεδο της αντιπαράθεσης, για να περάσει σαν οδοστρωτήρας η πολιτική που έχει αποφασιστεί», δεν μπορεί να μένει αναπάντητη.
Αναρτήθηκε από Nonews


Read more...

Μυστικό γεύμα που... να το μάθουν όλοι


Την ώρα που στην κυβέρνηση κάποιοι τρέχουν για να σβήσουν τις φωτιές που άναψε το οικονομικό επιτελείο, κάποιοι άλλοι φροντίζουν για την προσωπική αντιμετώπιση που θα έχουν από τα μίντια.

Στο πανάκριβο ρεστοράν "Milos" του Χίλτον συνέφαγαν το μεσημέρι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Πρετεντέρης। Το ρεστοράν ήταν περικυκλωμένο από δεκάδες άνδρες της ασφάλειας του υπουργού Οικονομικών. Οι δύο άνδρες μιλούσαν χαμηλόφωνα αν και δίπλα τους τα τραπέζια έμειναν κενά.

newpost.gr

Read more...

Επίθεση κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας...Δύο τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας, στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σόλωνος, έγιναν πριν λίγο στόχος αγνώστων.

Με... βαριοπούλες στα χέρια οι δράστες έσπασαν τις βιτρίνες πρώτα της Alpha Bank στη Χαριλάου Τρικούπη και στη συνέχεια της Eurobank στη Σόλωνος και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.Read more...

Συνελήφθη μέλος του κινήματος "Δεν Πληρώνω"Συνελήφθη σήμερα το πρωί στην κατοικία του ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, μέλος του συντονιστικού των επιτροπών του κινήματος "Δεν Πληρώνω" μετά από αστυνομική "έφοδο".

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μέλη της κίνησης εισέβαλαν το βράδυ της Κυριακής στην Τροχαία Κορινθίας και αφαίρεσαν κλήσεις για παραβάσεις που είχαν βεβαιωθεί, τις οποίες στη συνέχεια έκαψαν.

Ζήτησαν μάλιστα από το φρουρό του τμήματος τις άδειες κυκλοφορίας, τις πινακίδες και τα διπλώματα που είχαν αφαιρεθεί από οδηγούς που δεν είχαν πληρώσει διόδια. Από το τμήμα Τροχαίας Κορινθίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των ατόμων που ανήκουν στο "Δεν πληρώνω".

Ο Παπαδόπουλος κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς। Το κίνημα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, κάλεσε τα μέλη του σε συγκέντρωση έξω από το τμήμα.

newpost.gr

Read more...

Στον Άρειο Πάγο ο Ακης για το νεοκλασικό...Ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, και... εξέφρασε την παράκληση να εκκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν η έρευνα, που διεξάγεται από το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που έχει διαταχθεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για τον τρόπο απόκτησης της κατοικίας του επί της οδού Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Αθηνών.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά είπε «να μην είναι όμηρος».
protothema


Read more...

Στον εισαγγελέα ο Χατζηνικολάου ...Στοιχεία από την Γερμανική Δικαιοσύνη και δημοσιεύματα της κυριακάτικης εφημερίδας Real News που αφορούν το σκάνδαλο των υποβρυχίων που προμηθεύτηκε η χώρα μας από τη Ferostaal , κατέθεσε στον εισαγγελέα ο Νίκος Χατζηνικολάου. Ο εκδότης εκλήθη να... δώσει τα στοιχεία για την έρευνα η οποία προχωρά για τα μη πολιτικά πρόσωπα καθώς ήδη έχει αποστείλει στη Βουλή το τμήμα που αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων από το 1998 – 2009.

«Ελπίζω η ελληνική δικαιοσύνη να αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία» δήλωσε ο δημοσιογράφος εξερχόμενος από το γραφείο του Εισαγγελέα.
newstoday


Read more...

Spiegel: Μίζες 300.000 ευρώ για το Μετρό της ΑθήναςΠρομήθειες που φτάνουν το ύψος των 300.000 ευρώ φέρεται να πλήρωσε θυγατρική των Γερμανικών Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο της κατασκευής του μετρό στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Spiegel που κυκλοφόρησε σήμερα (τεύχος 15/11.4.11).

"Μάρτυρες αναφέρουν ότι τα χρήματα μεταφέρονταν με βαλίτσες στην Αθήνα", γράφει το δημοσίευμα σχετικά με προμήθειες σε αρκετές χώρες εκτός Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Αλγερία, Λιβύη.

Στην υπόθεση των προμηθειών εμπλέκεται η θυγατρική Deutsche Bahn International (DBI). Για την υπόθεση αυτή διενεργεί έρευνα η εισαγγελία της Φραγκφούρτης εναντίον τουλάχιστον 38 πρώην και νυν στελεχών της εταιρίας. Μεταξύ αυτών είναι δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της DBI. Η έρευνα διενεργείται για τις κατηγορίες της απάτης και της δωροδοκίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Σπίγκελ οι έρευνες της εισαγγελίας που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο σχετίζονται με προμήθειες "μονοψήφιου αριθμού" εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής। Τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας δείχνουν εμπλοκή και της Siemens στην υπόθεση αυτή, αναφέρει το δημοσίευμα.

newpost.gr

Read more...

Στο τραπέζι τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ Μπαράζ συνεδριάσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα


Υπό το βάρος της αμφισβήτησης του οικονομικού επιτελείου από πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση καλείται εντός της εβδομάδας να εγκρίνει την εισήγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης οικονομίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και τις προτάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σύγκλησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έως την Παρασκευή, κι αυτό προκειμένου να εκτονωθούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της, τόσο για την προοπτική λήψης νέων μέτρων, όσο και για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια, που την περασμένη Πέμπτη προκάλεσε μίνι «ανταρσία» αρκετών βουλευτών της συμπολίτευσης.

Ειδικότερα στην συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και συνεργατών του στο υπουργείο, αναγκάστηκε να αποσύρει -προσωρινά- το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια υπό την απειλή των βουλευτών –περί τους 35- να το καταψηφίσουν όταν θα φθάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συνεδρίαση σύμφωνα με παριστάμενους βουλευτές ήταν θυελλώδης καθώς κανένας εξ' αυτών δεν συμφώνησε στην επαναφορά των τυχερών παιγνίων.

«Εγώ δεν το ψηφίζω, αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και τα ναρκωτικά» φέρεται να είπε η Βάσω Παπανδρέου εγκαλώντας τον υπουργό, ο οποίος επεχείρησε να εξηγήσει ότι θα ήταν προς όφελος του κράτους να ελέγχει τα τυχερά παίγνια ώστε να αυξήσει τα έσοδά του.

«Θέλετε να κάνετε κάθε χωριό καζίνο και να σπείρετε παντού κουλοχέρηδες» ήταν η φράση στην οποία συμπυκνώθηκαν οι ενστάσεις των βουλευτών. Έπειτα από 2,5 ώρες έντονης συζήτησης ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκε να πει ότι «η κατάσταση με υπερβαίνει» γι’ αυτό δεσμεύτηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο ώστε να επανέλθει με σημαντικές τροποποιήσεις. Αργότερα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν πως «εάν σήμερα δεν υπήρχε η απεργία των ΜΜΕ ο Παπακωνσταντίνου ο Παπακωνσταντίνου ενδεχομένως να είχε παραιτηθεί».


Read more...

Επεισόδια μεταξύ συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων και αστυνομικών στο Γκάζι

Ένταση στην Τεχνόπολη

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων
Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα:
Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Γκάζι, έξω από τις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων, όταν συμβασιούχοι προσπάθησαν να μπουν στο χώρο. Αστυνομικές δυνάμεις έκαναν μερική χρήση χημικών.


Λόγω της συγκέντρωσης των συμβασιούχων, κλειστή είναι κατά διαστήματα η οδός Πειραιώς, στο ύψος της Τεχνόπολης.
Read more...

Σύσταση Προανακριτικής για Άκη ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Για την υπόθεση των υποβρυχίων


http://img.protothema.gr/C572CFDCFE2E0154972307B8E2103819.jpg
Το σκάνδαλο των υποβρυχίων φέρνει επίσημα στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας πρόταση για απευθείας σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει αποκλειστικά την περίοδο της θητείας του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κ. Μάρκο Μπόλαρη και με την συνεπικουρία του νομικού επιτελείου επεξεργάζονταν τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία προφανώς στοιχειοθέτησαν επαρκείς ενδείξεις διαρκούς αδικήματος μόνο για τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί μετά τις εορτές του Πάσχα. Το γεγονός όμως ότι η προανακριτική θα ερευνήσει μόνο τα πεπραγμένα του κ. Τσοχατζόπουλου δεν σημαίνει ότι η Βουλή βάζει φρένο στον έλεγχο για πιθανές ευθύνες και των υπολοίπων υπουργών που πέρασαν από το υπουργείο Αμύνης.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια ειδική διαρκής επιτροπή αμυντικών εξοπλισμών και συμβάσεων, η οποία μετά την τελευταία αναθεώρηση του κανονισμού της Βουλής έχει αποκτήσει το δικαίωμα προανάκρισης, θα συνεχίσει την έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και τον πρόεδρο της επιτροπής αμυντικών εξοπλισμών και συμβάσεων, Ευτύχη Δαμιανάκη και τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, για την κίνηση της σχετικής διαδικασίας σε συνεννόηση με τα κόμματα.

Από την πλευρά της, η ΝΔ θα ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων για την περίοδο 1998-2002, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης.

Παράλληλα, η ΝΔ για την περίοδο από το 2002 μέχρι και σήμερα θα προτείνει την εξέταση των γεγονότων από τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής και θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της ανάλογα με το σχετικό πόρισμα.
Read more...

Νέος ισχυρός σεισμός συγκλονίζει την Ιαπωνία

Αρση του συναγερμού για τσουνάμι...


http://img.protothema.gr/9B9D2CD6B957D9FF404B03A3DB1C8803.jpg
Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου... Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία και έγινε αισθητή στο Τόκιο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε στην ξηρά, σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της γης, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά του Ιουάκι, νότια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ενός μέτρου στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, διευκρινίζοντας ότι η δόνηση δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι που θα πλήξει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά. Ωστόσο ο συναγερμός ήρθη λίγο αργότερα. Η ηλεκτροδότηση τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 διακόπηκε για λίγα λεπτά ωστόσο πλέον έχει ξανά αποκατασταθεί.

Δεν εντοπίσθηκαν προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα στη βορειοανατολική Ιαπωνία ούτε σ' αυτόν του Ιγκασιντόρι, στη βόρεια Ιαπωνία, ανακοίνωσε η εταιρεία Tohoku Electric Power Co।

Read more...

Την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις για την Πορτογαλία Σόιμπλε: Δεν αρκούν τα μέτρα της 11ης Μαρτίου


H επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου της 11ης Μαρτίου ίσως να μην αρκούν για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της Ελλάδας δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια στιγμή, την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην «τρόικα» και την Πορτογαλία, για τους όρους χορήγησης δανείου 80 δισ. ευρώ μετά την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης την προηγούμενη εβδομάδα

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την τοποθέτηση του ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αναδιάθρωση χρέους

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κεντρικών τραπεζών ο κ. Ρεν είχε τονίσει ότι «αποκλείει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» και συμπλήρωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας το οποίο έχει σχεδιαστεί πάρα πολύ προσεκτικά».


Read more...

61,4 δισ. θα κόστιζε η ελληνική αναδιάρθρωση...Το συνολικό κόστος για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης από ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις των χρεών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα άγγιζε τα 235 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει σε... έκθεσή της με ημερομηνία 7 Απριλίου 2011 η Nomura International, κόστος που θα «εκτοξευόταν» στα επίπεδα των 480 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπτωση που και η Ισπανία χρειαζόταν να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Η Nomura υπολογίζει ότι μία ελληνική αναδιάρθρωση θα κόστιζε συνολικά 61,4 δισ. δολάρια (εκ των οποίων 21,4 δισ. δολ. για τις γαλλικές τράπεζες και 15 δισ. δολ. για τις γερμανικές.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας οι απώλειες θα διαμορφώνονταν σε 85 δισ. δολ. (28,3 δισ. δολ. για τις ισπανικές τράπεζες, 18,3 δισ. δολ. για τις γερμανικές και 14,8 δισ. δολ. για τις γαλλικές), ενώ στην περίπτωση της Ιρλανδίας θα έφτασαν τα 218 δισ. δολάρια (με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά τις γερμανικές και βρετανικές τράπεζες, ήτοι 64 και 60 δισ. δολάρια αντίστοιχα).
real


Read more...

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ


Τραβηγμένη και σκληρή χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ την απόφαση που αναμένεται να λάβει αύριο το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας και που θα περιλαμβάνει την προκήρυξη τριών επ' αόριστο απεργιών. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι στο... περίμενε για μήνες, καθώς δεν πληρώνονται ήδη από το Δεκέμβριο υπερωρίες και νυχτερινά.

Έτσι προειδοποιούν ότι θα ξεκινήσουν απεργίες και δεν θα δουλεύουν νύχτες, αργίες και Κυριακές, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εκτελείται καμία νυχτερινή πτήση και φυσικά καμία πτήση ούτε τις ημέρες αργιών.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αγανακτισμένοι από τη στάση του υπουργείο το οποίο προειδοποίησαν πριν 10 ημέρες με σχετικό εξώδικο και μιλούν για εμπαιγμό καθώς παρά τις υποσχέσεις για πληρωμή των οφειλόμενων του Δεκεμβρίου δεν έγινε καμία σχετική κίνηση για να πιστωθούν οι λογαριασμοί.
Read more...

Διαφωνίες και φήμες για την αναδιάρθρωση«Η αναδιαρθρωση ούτε επιθυμητή είναι ούτε αναγκαία» τονισε ο Λουκάς Παπαδήμoς , πρωην αντιπροεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας– και τακτικος συνομιλητης του Γιωργου Παπανδρεου - σε εκδήλωση που διοργανωθηκε στην φημισμενη «δεξαμενη σκεψη» CSIS στην Ουασιγκτον με θέμα την κρίση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ε.Ε. (The European Sovereign Debt Crisis: Challenges and Opportunities for Greece and the EU).

Η εκδηλωση, που εγινε υπο την αιγιδα του ελληνικης πρεσβειας στην αμερικανικη πρωτευουσα με την στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε αίθουσα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Centre for Strategic and International Studies), στα πλαισιο σεμιναριων με θέμα την Περίπτωση της Ελλάδας στο Πλαίσιο σειράς Σεμιναρίων του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κρίση.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Λουκάς Παπαδήμoς ο οποιος αναφέρθηκε επί μακρόν στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, τους στόχους της οικονομικής της πολιτικής και τις μέχρι στιγμής επιτυχίες της καθώς και στις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας των €50 δις είναι εφικτό και ικανό να πείσει τις αγορές ότι η το δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο».

Υπογράμμισε ότι ο δρόμος προς τη δημοσιονομική σταθερότητα είναι μακρύς και δύσκολος, απαιτεί χρόνο, πιστή και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών ως προς τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν ανεξαρτήτως των διαφορών τους περί των τρόπων επίτευξής τους. Αναφορικά με τις απόψεις περί διαφόρων μορφών αναδιάρθρωσης του χρέους ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την κατηγορηματική του πεποίθηση ότι «η αναδιάρθρωση ούτε επιθυμητή είναι ούτε
αναγκαία».

Από την άλλη πλευρά σε απάντηση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης που αποκλείουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου της 11ης Μαρτίου ίσως να μην είναι αρκετή για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της χώρας.

Στις 11 Μαρτίου του 2011 οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να μειωθεί το επιτόκιο του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ και να επιμηκυνθεί η διάρκειά του.

Οι αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο θα καταφέρει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει βγήκαν στην επιφάνεια όταν αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούσαν τους όρους του πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας με την εκτίμηση ότι η Πορτογαλία θα είναι η χώρα με την οποία θα ολοκληρώνεται ο κύκλος της κρίσης.

Tέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ήταν ξεκάθαρος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αποκλείοντας τέτοιο ενδεχόμενο।

newpost.gr

Read more...

Οι Αμερικανοί στέλνουν τουρίστες στα “γουρούνια”

Αν και το ευρώ συνέχεια ακριβαίνει...

http://img.protothema.gr/3EC0A081899EC94B37AB6FCAE2CA5E6E.jpg
Ιδανική εποχή για τουρισμό στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία κρίνει πως είναι η παρούσα, η μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα “USA Today”.

Σε κύριο άρθρο της, η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται στοιχεία τουριστικών πρακτόρων, σύμφωνα με τα οποία, οι χώρες των PIGS, αποτελούν έναν ισχυρό ανταγωνιστή πλέον, σε σχέση με τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της ηπείρου μας, ήτοι τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.

Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουριστικού κλάδου που επικαλείται η εφημερίδα, κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ελκυστικά τουριστικά πακέτα, σε όλους τους τομείς, όπως τη διαμονή σε ξενοδοχείο, τις μετακινήσεις και τις επισκέψεις σε τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο συντάκτης του άρθρου δεν παραλείπει, πάντως, να τονίσει στους αμερικανούς ταξιδιώτες πως παρ’ όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει η παρούσα οικονομική κρίση, οφείλουν να είναι προσεκτικοί στον προορισμό που θα επιλέξουν καθώς στην Πορτογαλία, η οποία «φλερτάρει με την πτώχευση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και στην Ελλάδα των «συνεχών απεργιών», μπορεί να συναντήσουν εκπλήξεις.

Προσοχή στις απεργίες!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε κάποια απεργία που θα σας καθηλώσει, καθώς οι Έλληνες έχουν απηυδήσει με τα συνεχή μέτρα λιτότητας και έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται».

Το άρθρο αναφέρεται και στις εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις για τη φετινή τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, λόγω και των αναταραχών στις χώρες της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ κάνει λόγο για τις άρτιες τουριστικές υποδομές σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που θα προσελκύσει αμερικανούς τουρίστες είναι το εξαιρετικό φαγητό των μεσογειακών χωρών, καθώς και το γεγονός πως τα εστιατόρια σερβίρουν δείπνο πολύ πιο αργά από όσο έχουν συνηθίσει στις ΗΠΑ.

Ο αρθογράφος παρακινεί ακόμα τους αμερικανούς τουρίστες να επισκεφθούν τις τέσσερις αυτές χώρες της Ευρώπης, για να γνωρίσουν τα παιδιά τους τις ρίζες του αμερικανικού πολιτισμού, καθώς όπως γράφει χαρακτηριστικά «το νομικό μας σύστημα, το παρελθόν μας και η κουλτούρα μας, προέρχονται από την Ευρώπη. Αν θέλετε τα παιδιά σας να μάθουν το παρελθόν μας, πάρτε τα μαζί σας εκεί».

Αυτό που δεν αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, πάντως, είναι ότι το ευρώ το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο ακριβό σε σχέση με το δολάριο και, προφανώς, η εξέλιξη δεν ευνοεί όσους Αμερικανούς σκέφτονται να έρθουν στην Ευρώπη...

Read more...

Κλειστές συσκέψεις σε on-line σύνδεση με Τρόικα για τα μέτρα

Δύο δισ. ευρώ λείπουν μόνο από ...πέρσι!


http://img.protothema.gr/6F6C1CF4B40F73A27F5920ACDC26FC12.jpg
Τριήμερο "παζάρι" για τα μέτρα λιτότητος που θα κληθεί να να λάβει η χώρα από φέτος έως και το 2015, ξεκινά από σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της τελικής ανακοινώσεώς τους που θα γίνει ενδεχομένως και πριν τις 15 Απριλίου, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι συσκέψεις θα διεξαχθούν σε πολύ υψηλό επίπεδο, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή γενικών γραμματέων πολλές εξ αυτών, αλλά πάντα σε "ανοιχτή γραμμή" με την Τρόικα.

Σε μια κίνηση "ενίσχυσης" μάλιστα της κυβέρνησης για να λάβει τα επόμενα σκληρά μέτρα, αλλά και ειδικά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (που διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της θητείας του και δέχεται βολές πανταχόθεν, ακόμα και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ) την Τρίτη καταφτάνει στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δηλαδή) , ο κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ αναμένεται να ακουλουθήσει και επίσκεψη Τρισέ, ίσως και εντός της εβδομάδος.

Η αποστολή της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά τριπλή:

- Να συντάξει τους προϋπολογισμούς των επομένων τριών ετών (2012-2014) για να εξοικονομηθούν 22 δισ. ευρώ και οι οποίοι θα επικαιροποιούνται κάθε χρόνο, παράλληλα με το Μνημόνιο.

- Να ...ξαναγράψει τον προϋπολογισμό του 2011, με βάση και την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τη Δευτέρα τις εκτιμήσεις του πως το έλλειμμα του 2010 στη χώρα μας ήταν τελικά 10,4% του ΑΕΠ αντί 9,4% που ως τώρα υπολόγιζε η κυβέρνηση. Προκύπτει έτσι αμέσως μια "τρύπα" 2 δισ. ευρώ, καθώς αλλάζει η «αφετηρία» του 2011. Για να καλυφθεί θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ελλείμματος του 2010 από τη Eurostat, τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Και όλα αυτά σε συνθήκες ύφεσης (-3% φέτος κατά το ΔΝΤ).

- Να παρουσιάσει την λίστα των αποκρατικοποιήσεων των 15 δισ. ευρώ έως το 2015, πέρα δηλαδή από τη διάρκεια του Μνημονίου και της θητείας αυτής της κυβέρνησης

Έως τις 15 Απριλίου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομική Πολιτικής 2012-2014, θα πρέπει να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν έτσι οι δαπάνες των ΔΕΚΟ για τις οποίες η Τρόικα ζητά ειδικό μνημόνιο για την εξυγίανσή τους. Οι ελεγκτές της Τρόικας ζητούν νέες περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και υπερωρίες, αλλά και λουκέτο στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα το ειδικό μνημόνιο για τις ΔΕΚΟ θα πρέπει να περιλαμβάνει, με βάση τις πληροφορίες:

* Μείωση του μισθολογικού κόστους

* Περικοπή των πρόσθετων αμοιβών και των έξτρα παροχών

* Επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβάσεων στελεχών,

* Περικοπές στο πλεονάζων προσωπικό,

* Εφαρμογή του μέτρου μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις,

* Κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ,

* Πώληση συμμετοχών και θυγατρικών

* Νέες αυξήσεις τιμολογίων

* Νέες περικοπές έως 30% στις επιχορηγήσεις.

Διαπίστωσαν αυξήσεις σε αποδοχές!

Το κλιμάκιο της Τρόικας που βρέθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα είπε "όχι" στις οριζόντιες περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ, ζητώντας να υπάρξει εξορθολογισμός σε όσους πήραν αυξήσεις παρά τις περικοπές που υπήρξαν. Οι ελεγκτές εντόπισαν αύξησης των κονδυλίων για πρόσθετες παροχές όπως: επιδόματα, προαγωγές, υπερωρίες, και εκτός έδρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που θα ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνει:

-συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις,

-βασικό σενάριο με προβολές εσόδων και δαπανών για το κράτος και για τους άλλους κρατικούς φορείς,

-περιγραφή μόνιμων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χρονοδιάγραμμα και ποσοτικοποίηση,

-ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και στόχους για άλλους φορείς,

-δημοσιονομικές προβολές για τη Γενική Κυβέρνηση μετά τις παρεμβάσεις,

-μακροπρόθεσμες προβολές του χρέους, και

-κλαδικά σχέδια παρεμβάσεων σε τομείς όπως, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα άλλα ΝΠΔΔ και οι ειδικοί λογαριασμοί, η φοροδιαφυγή, η μισθοδοσία του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα προέλθουν κατά τα 2/3 από περικοπές στις δαπάνες και κατά το 1/3 από μέτρα αύξησης στα έσοδα.

Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.

Το 2011, το δημόσιο χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως «τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του». Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

Read more...