Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Στο τραπέζι τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ Μπαράζ συνεδριάσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα


Υπό το βάρος της αμφισβήτησης του οικονομικού επιτελείου από πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση καλείται εντός της εβδομάδας να εγκρίνει την εισήγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης οικονομίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και τις προτάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σύγκλησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έως την Παρασκευή, κι αυτό προκειμένου να εκτονωθούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της, τόσο για την προοπτική λήψης νέων μέτρων, όσο και για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια, που την περασμένη Πέμπτη προκάλεσε μίνι «ανταρσία» αρκετών βουλευτών της συμπολίτευσης.

Ειδικότερα στην συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και συνεργατών του στο υπουργείο, αναγκάστηκε να αποσύρει -προσωρινά- το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια υπό την απειλή των βουλευτών –περί τους 35- να το καταψηφίσουν όταν θα φθάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συνεδρίαση σύμφωνα με παριστάμενους βουλευτές ήταν θυελλώδης καθώς κανένας εξ' αυτών δεν συμφώνησε στην επαναφορά των τυχερών παιγνίων.

«Εγώ δεν το ψηφίζω, αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και τα ναρκωτικά» φέρεται να είπε η Βάσω Παπανδρέου εγκαλώντας τον υπουργό, ο οποίος επεχείρησε να εξηγήσει ότι θα ήταν προς όφελος του κράτους να ελέγχει τα τυχερά παίγνια ώστε να αυξήσει τα έσοδά του.

«Θέλετε να κάνετε κάθε χωριό καζίνο και να σπείρετε παντού κουλοχέρηδες» ήταν η φράση στην οποία συμπυκνώθηκαν οι ενστάσεις των βουλευτών. Έπειτα από 2,5 ώρες έντονης συζήτησης ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκε να πει ότι «η κατάσταση με υπερβαίνει» γι’ αυτό δεσμεύτηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο ώστε να επανέλθει με σημαντικές τροποποιήσεις. Αργότερα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν πως «εάν σήμερα δεν υπήρχε η απεργία των ΜΜΕ ο Παπακωνσταντίνου ο Παπακωνσταντίνου ενδεχομένως να είχε παραιτηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: