Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Διαφωνίες και φήμες για την αναδιάρθρωση



«Η αναδιαρθρωση ούτε επιθυμητή είναι ούτε αναγκαία» τονισε ο Λουκάς Παπαδήμoς , πρωην αντιπροεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας– και τακτικος συνομιλητης του Γιωργου Παπανδρεου - σε εκδήλωση που διοργανωθηκε στην φημισμενη «δεξαμενη σκεψη» CSIS στην Ουασιγκτον με θέμα την κρίση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ε.Ε. (The European Sovereign Debt Crisis: Challenges and Opportunities for Greece and the EU).

Η εκδηλωση, που εγινε υπο την αιγιδα του ελληνικης πρεσβειας στην αμερικανικη πρωτευουσα με την στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε αίθουσα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Centre for Strategic and International Studies), στα πλαισιο σεμιναριων με θέμα την Περίπτωση της Ελλάδας στο Πλαίσιο σειράς Σεμιναρίων του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κρίση.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Λουκάς Παπαδήμoς ο οποιος αναφέρθηκε επί μακρόν στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, τους στόχους της οικονομικής της πολιτικής και τις μέχρι στιγμής επιτυχίες της καθώς και στις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας των €50 δις είναι εφικτό και ικανό να πείσει τις αγορές ότι η το δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο».

Υπογράμμισε ότι ο δρόμος προς τη δημοσιονομική σταθερότητα είναι μακρύς και δύσκολος, απαιτεί χρόνο, πιστή και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών ως προς τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν ανεξαρτήτως των διαφορών τους περί των τρόπων επίτευξής τους. Αναφορικά με τις απόψεις περί διαφόρων μορφών αναδιάρθρωσης του χρέους ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την κατηγορηματική του πεποίθηση ότι «η αναδιάρθρωση ούτε επιθυμητή είναι ούτε
αναγκαία».

Από την άλλη πλευρά σε απάντηση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης που αποκλείουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου της 11ης Μαρτίου ίσως να μην είναι αρκετή για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της χώρας.

Στις 11 Μαρτίου του 2011 οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να μειωθεί το επιτόκιο του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ και να επιμηκυνθεί η διάρκειά του.

Οι αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο θα καταφέρει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει βγήκαν στην επιφάνεια όταν αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούσαν τους όρους του πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας με την εκτίμηση ότι η Πορτογαλία θα είναι η χώρα με την οποία θα ολοκληρώνεται ο κύκλος της κρίσης.

Tέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ήταν ξεκάθαρος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αποκλείοντας τέτοιο ενδεχόμενο।

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: