Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Εισοδηματικό όριο μπαίνει στις μετεγγραφές φοιτητών

«Πλαφόν» τα 50.000 ευρώ

Οι μετεγγραφές δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων
Οι μετεγγραφές δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Όριο οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ κατά μέσον όρο στην τελευταία τριετία, ορίζεται για τους δικαιούχους μετεγγραφής υποψηφίους, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή. Παράλληλα, οι μετεγγραφές δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων.

Η ρύθμιση αφορά τους υποψηφίους-παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, με αδελφό που φοιτά σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ορφανούς ή τέκνα άγαμης μητέρας καθώς και υποψηφίους με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με βαριές παθήσεις (τυφλοί, κωφάλαλοι, νεφροπαθείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne, με αναπηρία άνω του 67%).

Επίσης, το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση από το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις «μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012». Κατόπιν αυτού του χρονικού περιθωρίου, καταργείται αυτή η δυνατότητα των αποφοίτων παλαιοτέρων ετών.

Τέλος, κατατίθεται και η ρύθμιση για τη δυνατότητα να λάβουν απολυτήριο χωρίς να περάσουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, όσοι απόφοιτοι λυκείου δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι δηλαδή επαναφορά της παλαιάς «πέμπτης» δέσμης. Το απολυτήριο που θα πάρουν μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα είναι ισότιμο με των υπολοίπων συμμαθητών τους.

Πειραματικά σχολεία

Στη Βουλή κατατέθηκε επίσης το σχέδιο νόμου για το «Θεσμικό πλαίσιο των πρότυπων πειραματικών σχολείων» με το οποίο, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση επαναπροσδιορίζεται η λειτουργία των πρότυπων πειραματικών σχολείων, έτσι να μπορούν να εφαρμοσθούν καινοτόμες πειραματικές μέθοδοι, ενώ παράλληλα στηρίζεται η δημιουργικότητα και η αριστεία.

Επίσης ιδρύεται «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» στο οποίο μεταβιβάζονται οι κύριες αρμοδιότητες τεσσάρων φορέων που λειτουργούσαν ως τώρα με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και καταργούνται πλέον: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: