Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος

Στο 1,5 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε η "μαύρη τρύπα"


http://img.protothema.gr/5FFC27F1C611E8735CC860969DFB75B5.jpg
Αυξάνεται αντί να μειώνεται η απόκλιση του τρέχοντος προϋπολογισμού που στο α΄τρίμηνο του 2011 διευρύνθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόνο μέσα σε ένα μήνα (από τον Φεβρουάριο έως το Μάρτιο) η "μαύρη τρύπα" διογκώθηκε κατά περίπου 420 εκατ. ευρώ. Όσο αυξάνονται οι αστοχίες σε έσοδα και δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το «μαξιλαράκι ασφαλείας» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σημαίνει πως έρχονται πιο κοντά πρόσθετα, πιο σκληρά μέτρα.

Η υστέρηση των εσόδων στο α΄ τρίμηνο του έτους έφθασε στο 1,38 δισ. ευρώ σε σχέση με τον τριμηνιαίο στόχο, ενώ καταγράφεται και υπέρβαση 156 εκατ. ευρώ στον τριμηνιαίο στόχο για την συγκράτηση των δαπανών.

Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11,1 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 8,1% ως προς το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση – κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού – στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στην μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο (αφού εφέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφλησή τους), στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ, αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου.

Από την άλλη μεριά τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 121,3% ή κατά 604 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υστερούν έναντι των στόχων κατά 776 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουάριου – Μαρτίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε 4.710 εκατ. ευρώ και υπολείπεται κατά μόλις 9 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 4701 εκ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2011 για το αντίστοιχο διάστημα.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,5% γεγονός που οφείλεται κυρίως στην διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 2,3% ή κατά 300 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ παρουσιάζουν μείωση κατά 55,3% ή περίπου 923 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: