Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Το σύνδρομο του χωριού το Πάσχα!

Έρχεται ο βαν Ρομπέι, αλλά ο Γιώργος τρέμει...


http://img.protothema.gr/CC35E64C05B1AB16C31D1E4FBF6E85BD.jpg
“Η περίοδος που εκδηλώθηκαν εντονότερα οι διαφωνίες των βουλευτών για την οικονομική πολιτική απασχολεί τον πρωθυπουργό περισσότερο ακόμη και από αυτές τις ίδιες τις διαφωνίες”…

Με την εκμυστήρευση αυτή προς το protothema gr. κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει τους προβληματισμούς του Γιώργου Παπανδρέου θέλει να καταδείξει τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αυτή τη στιγμή διαβλέπει στην κυβερνητική συνοχή αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια του Προγράμματος Σταθερότητας.

Και αυτός δεν είναι άλλος από το ...σύνδρομο του χωριού το Πάσχα!

Έτοιμοι για παν ενδεχόμενο

Οι βουλευτές που θα βρεθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες τις επόμενες ημέρες έχουν ένα λογο περισσότερο να εμφανιστούν “διαφωνούντες” με την οικονομική πολιτική: θα μπορούν, σε περίπτωση έκτακτης ή μη εκλογικής αναμέτρησης στο μέλλον, να επικαλεστούν ότι εναντιώθηκαν στις επιλογές Παπακωνσταντίνου – ακόμη και στην ίδια την Τρόικα!

Φυσικά, το σημαντικότερο, λένε στου Μαξίμου, είναι ότι αυτή η στάση προφανώς βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών που εκ των πραγμάτων έχουν πιεστεί στην καθημερινότητά τους και ακούνε και πάλι για νέα μέτρα. Ο προβληματισμός για τον εκτροχιασμό των στόχων της οικονομικής πολιτικής είναι τεράστιος –εξ ου και το ότι τα πάντα παραμένουν ανοικτά: από τις αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο μέχρι τον ευρύ ανασχηματισμό και την προκήρυξη εκλογών, εάν τελικώς κριθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος.

Οι ζυμώσεις μεταξύ του ίδιου του πρωθυπουργού, κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών που έχουν ήδη εκφράσει έντονες διαφωνίες ως προς την οικονομική πολιτική είναι συνεχείς.

Όπως συνεχείς αναμένονται αυτήν την εβδομάδα οι συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων: από ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα με αντικείμενο τον σχεδιασμό 2012-2015, έως μία πιθανότατη συνεδρίαση της κοινοβολευτικής ομάδας την Τετάρτη και μία, εκτός απροόπτου, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, με αντικείμενο – τι άλλο – τα νέα οικονομικά μέτρα που θα επιχειρηθεί να ενδυθούν και με κάποιον αναπτυξιακό μανδύα.

Αναπτυξιακό προφίλ...

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο πρωθυπουργός ξεκινά την εβδομάδα με μία επίσκεψη στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις που διευκολύνουν την ίδρυση επιχειρήσεων χωρίς γραφειοκρατία και με στάση από μία και μόνο υπηρεσία.

Κοντά σε αυτήν την προσπάθεια τόνωσης του όποιου αναπτυξιακού προφίλ σε μία οικονομία που βρίσκεται σε δραματική ύφεση, έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι, σε μία εξέλιξη που σαφώς έχει και τον χαρακτήρα στήριξης προς μία κυβέρνηση που έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών της χώρας, μία εκ των οποίων είναι, ως μέλος της Τρόικας, και η Ε.Ε.

Και κοντά σε αυτά, βεβαίως, οι πληροφορίες για αναζήτηση διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης του χρέους, μέσω μιας λογικής “ήπιας διευθέτησης” η οποία δεν θα περιλαμβάνει “κούρεμα” των ομολόγων, αλλά θα κινείται στην κατεύθυνση της συνολικής επιμήκυνσης.

Γίνεται αντιληπτό ότι ξημέρωσε η κρισιμότερη εβδομάδα της διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου στην χώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: