Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Σοκ και δέος από λουκέτα και χρέος...



Το χρηματιστήριο μπορεί να είναι ένας θεσμός που – εδώ και μερικά χρόνια – δεν αφορά και πολλούς Έλληνες, μετά τον παροξυσμό της περιόδου 1998-2000, ωστόσο αποτελεί σαφώς ένα “μέσο” για να βλέπει κανείς μπροστά.

Και πάλι, λοιπόν, ο γενικός δείκτης της Οδού Αθηνών κατρακυλά κάτω από τις...1.500 μονάδες με πτώση 2,5%, καθώς και οι αστοχίες της οικονομικής πολιτικής είναι προφανείς και δραματικές και η συζήτηση για την αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της χώρας συνεχίζεται αλλά και η ανησυχία για νέα λουκέτα στην αγορά, με φόντο την αύξηση των επιτοκίων, εντείνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σηματωρός μετοχή της Εθνικής υποχωρεί κατά περισσότερο από 3,3% στο ταμπλό του Χ.Α., κινδυνεύοντας να χάσει και τα επίπεδα των 6 ευρώ, ενώ συνολικά μόλις 24 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 133 που υποχωρούν.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επισημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων φέρνει νέες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις και νέα βάρη για τα νοικοκυριά.

“Kάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 348 εκ. ευρώ ετησίως και εάν επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο διαδοχικών αυξήσεων του επιτοκίου κατά 0,75% εντός του 2011, τότε η επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 1,02 δις ευρώ.

Παράλληλα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών, υπολογίζεται αρχικά κατά 293 εκ. ευρώ και στην περίπτωση του εκτιμωμένου σεναρίου η ετησία επιβάρυνση θα φτάσει συνολικά τα 879 εκ ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργηθεί αντίστοιχη μείωση της σημερινής ανεμικής κατανάλωσης”, τονίζουν οι έμποροι, περιγράφοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας….


Δεν υπάρχουν σχόλια: