Στην Βουλή έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής η λίστα Λαγκάρντ, καθώς και το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων έπειτα από τη διασταύρωση των στοιχείων ανάμεσα στην αυθεντική λίστα και σε αυτή που είχε αρχικώς φτάσει στα χέρια τους. Ο σχετικός φάκελος δόθηκε αμέσως στη διάθεση των κομμάτων προκειμένου να ενημερωθούν.
«Παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων ο φάκελος που απεστάλη από το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Αμέσως ενημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων.
O φάκελος περιλαμβάνει ένα αντίγραφο CD της αυθεντικής λίστας και αρχεία που αφορούν τα τρία πρόσωπα που δεν περιέχονταν στην πρώτη λίστα που είχε αποσταλεί αρχικά στη Βουλή. Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου (αδελφής της Ελένης Παπακωνσταντίνου), η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα νέα πρόσωπα συνδέονται με δύο λογαριασμούς: Έναν που φέρεται να περιέχει 1.222.000 δολάρια και ένα δεύτερο κλειστό λογαριασμό.
Στο φάκελο, περιλαμβάνονται επίσης, έξι αντίγραφα από το σύστημα Taxis σχετιζόμενα με τα ως άνω πρόσωπα, τα πρωτόκολλα και οι εκθέσεις παράδοσης-παραλαβής της λίστας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και δύο ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, μελών της επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβε στις 20 Δεκεμβρίου, το CD με τη λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Με την συμπερίληψη των τριών νέων προσώπων, ο αριθμός των καταθετών που καταγράφεται στη λίστα, ανέρχεται σε 2.062.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «κατά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος, είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».
Διαβάστε:
Οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και Νίκος Παντελής εξέτασαν από το πρωί τον φάκελο με τη λίστα και τα αποτελέσματα της αντιπαραβολής που τους έστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, Πεπόνης και Μουζακίτης, ζητώντας ταυτόχρονα να διαβιβαστούν τα στοιχεία στη Βουλή.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς κατέληξαν σε αυτή την πρόταση μετά από τον πρώτο έλεγχο που ολοκλήρωσαν ειδικοί εμπειρογνώμονες και ανακριτικοί υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που για έξι ημέρες είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ έτσι όπως παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές πριν λίγες μέρες από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε
δήλωσή του έκανε λόγο για «άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη 'λίστα Λαγκάρντ', σύμφωνα με την οποία 'φωτογραφίζονται' άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί 'αλλοίωσης'. Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση».
Λίγο πριν φτάσει η λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη
διαγραφή του Γ.Παπακωνσταντίνου από το κόμμα, σημειώνοντας ότι «προκύπτει προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD».
«Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του» προσέθετε το ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι «η ετεροχρονισμένη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αναιρεί τις προσωπικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, αλλά και συνολικά του ΠΑΣΟΚ, για την προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Και το κυριότερο. Είναι αδιανόητο, αυτοί που ευθύνονται για την όλη υπόθεση, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω. Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».
Κινητικότητα για Προανακριτική
Στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στη Βουλή και φαίνονται ότι ετοιμάζουν πρωτοβουλία για προανακριτική -κίνηση η οποία βρίσκει τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «σοβαρότατα ερωτήματα που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή. Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες. Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «είναι προφανές ότι πρέπει άμεσα να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, τα ονόματα που αφαιρέθηκαν από την λίστα συνδέονται συγγενικά με τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
«Ως εκ τούτου -πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης- θεωρώ επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην Υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών. Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία».
Από το Γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων, δόθηκε η ακόλουθη απάντηση: «Όλα στο φως. Πλήρης διερεύνηση. Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου».