Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Με εισοδηματικά κριτήρια και τα προνοιακά επιδόματα Ο «ΗΛΙΟΣ» φέρνει στο «φως» χιλιάδες «μαϊμού» επιδόματα


Το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» αποτυπώνει την εικόνα των συνταξιοδοτικών παροχών και των προνοιακών επιδομάτων της χώρας για τον Δεκέμβριο
Το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» αποτυπώνει την εικόνα των συνταξιοδοτικών παροχών και των προνοιακών επιδομάτων της χώρας για τον Δεκέμβριο

Έδιναν επίδομα σε 768 νεκρούς - Αναστέλλει την χορήγηση σε 11.000 δικαιούχους το υπουργείο Εργασίας από τον Ιανουάριο

Στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» ενσωματώνεται πλέον και η παρακολούθηση των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνται από τους δήμους, λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων παράνομης είσπραξης επιδομάτων που έχουν προκύψει.

Κατά την παρουσίαση της έβδομης έκθεσης του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έγινε γνωστό ότι από τον επόμενο μήνα, το υπουργείο θα προχωρήσει στην αναστολή χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων σε 11.000 δικαιούχους, ενώ σχεδιάζεται να μπουν και εισοδηματικά κριτήρια.

Το σύστημα του υπουργείου αποκαλύπτει ότι υπάρχουν άτομα που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 5.000 ευρώ και εξακολουθούν να λαμβάνουν προνοιακό επίδομα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης είπε ότι από τη διασταύρωση των στοιχείων του «ΑΡΙΑΔΝΗ» και του ΑΜΚΑ προέκυψε η καταβολή επιδομάτων σε 768 θανόντες για τους οποίους αποστέλλονται τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και άμεση αναστολή των καταβολών.

Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων προέκυψε για 10.500 επιδόματα εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και ΑΜΚΑ. Και στις περιπτώσεις αυτές θα γίνει αναστολή των καταβολών μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις με τους σωστούς αριθμούς ΑΜΚΑ.

«Φωτίζουμε άλλη μία αθέατη πλευρά του κοινωνικού κράτους, αυτή των προνοιακών επιδομάτων, ενσωματώνοντας στο σύστημα "ΗΛΙΟΣ" την παρακολούθηση των 172.571 επιδομάτων που χορηγούνται σε 164.106 δικαιούχους από τους Δήμους υπό την εποπτεία του υπουργείου μας. Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται μηνιαία σε προνοιακά επιδόματα ανέρχεται σε 55.232.691 ευρώ», είπε ο κ. Βρούτσης.

Επίσης ανέφερε ότι τα προνοιακά επιδόματα «εξετάζονται όχι μόνο αυτοτελώς αλλά και σε συνδυασμό με τις συντάξεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι τους και σε μεταγενέστερο χρόνο και με τα λοιπά εισοδήματα τους. Χαρτογραφείται με τον τρόπο αυτό ένας ακόμα ευαίσθητος χώρος, διαπιστώνοντας, δυστυχώς όμως, και εδώ, την ύπαρξη παραβατικών συμπεριφορών».

Επίσης βάσει της έκθεσης, το μέσο μηνιαιό εισόδημα από συντάξεις τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 932,80 ευρώ.

Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.666.683 άτομα και ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων σε 4.431.939, ενώ η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον Δεκέμβριο φθάνει τα 2.298.147.449,59 ευρώ. 
protothema.gr

Read more...

Οριακή μείωση της ανεργίας το Γ’ τρίμηνο του 2013

anergiaΣτο 27% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας το γ΄ τρίμηνο του 2013 έναντι 27,1% του προηγούμενου τριμήνου και 24,8% του αντίστοιχου τριμήνου του 2012.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά το γ΄ τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.635.905 άτομα και των ανέργων σε 1.345.387.

Read more...

Εξελίξεις στην υπόθεση της «μαύρης τρύπας» Παραιτήθηκε η Μαλλιώρη από τον ΟΚΑΝΑ, δεκτή η παραίτηση


Παραιτήθηκε η Μαλλιώρη από τον ΟΚΑΝΑ, δεκτή η παραίτηση
Η Μένη Μαλλιώρη   (Φωτογραφία:  Motionteam )

Αθήνα
Την παραίτησή της υπέβαλε η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, την οποία έκανε αποδεκτή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πριν από λίγες ημέρες η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή είχε καταγγείλει τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για κακοδιαχείριση κονδυλίων και ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως θα έκανε δεκτή την παραίτηση της κ. Μαλλιώρη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...


Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών,...
σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεργία στον κλάδο.
«Η ανεργία στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει ανέργους στο σπίτι. Αρκετές οικογένειες συναδέλφων μένουν χωρίς ρεύμα, χωρίς πετρέλαιο, την ώρα που το κρύο θερίζει. Δεν πάει άλλο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση το Συνδικάτο.

Οι οικοδόμοι ζητούν μεταξύ άλλων έκτακτο «βοήθημα» για όλους τους άνεργους του κλάδου, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με έργα, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Πηγή : naftemporiki.gr

Read more...

Στo εξωτερικό, ο Μιχάλης Λιάπης?...


 

Μακριά από την Ελλάδα και το δικαστήριο ειναι ο Μιχάλης Λιάπης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του...
parapolitika.gr βρίσκεται στην Ασία!
Μάλιστα, ο ίδιος είχε δηλώσει το βράδυ της Τετάρτης πως σκόπευε να μεταβεί στο εξωτερικό, τονίζοντας   ότι θα έπαιρνε το επίμαχο αυτοκίνητο για να επιστρέψει σπίτι του από το αεροδρόμιο...

Read more...

Αναβλήθηκε η δίκη του Μιχάλη Λιάπη...


 

Αναβολή δέκα ημερών ζήτησε και πήρε ο συνήγορος του Μιχάλη Λιάπη. Η υπόθεση του πρώην υπουργού θα εκδικαστεί στις...
30 Δεκεμβρίου.

Ο δικηγόρος του πρώην υπουργού κατέθεσε στο Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο τις αποδείξεις πληρωμής των προστίμων που του είχαν επιβληθεί...

Read more...

Μετά τη σύλληψή του Διαγραφή Λιάπη από τη ΝΔ με εντολή Σαμαρά


Διαγραφή Λιάπη από τη ΝΔ με εντολή Σαμαρά
Ο Μιχάλης Λιάπης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης μετά τη σύλληψή του την περασμένη Τρίτη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, όταν εντοπίστηκε να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα με πλαστές πινακίδες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, «με απόφαση που πήρε, χθες, η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, διαγράφεται από τα μητρώα μελών του Κόμματος για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ο κ. Μιχάλης Λιάπης, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό του Κόμματος».

Οι πινακίδες του συγκεκριμένου οχήματος είχαν κατατεθεί στην εφορία ενώ επίσης διαπιστώθηκε πως ο πρώην υπουργός δεν είχε μαζί του δίπλωμα οδήγησης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Διεθνείς μισθοφόροι θα φυλάνε τις Σκουριές»...




Εντονη ανησυχία γεννούν οι καταγγελίες των σεκιουριτάδων της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold», που χάνουν τη δουλειά τους στο τέλος του μήνα, ότι τη φύλαξη των εγκαταστάσεων χρυσού στη Χαλκιδική αναλαμβάνει από την 1η Γενάρη 2014 η γνωστή και ως ιδιωτικός στρατός εταιρεία «Blackwater».
Εκεί άλλωστε παρέπεμπαν...
και με το πανό που είχαν αναρτήσει στη προχθεσινή διαμαρτυρία τους έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στο οποίο έγραφαν «Εξω οι φονιάδες των λαών».

Η εταιρεία έχει μετονομαστεί πλέον σε «Academi», αλλά συνεχίζει να αποτελεί μια ιδιωτική ομάδα ένοπλων μισθοφόρων, που πουλάει προστασία σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Ιράκ. Από τους κυριότερους πελάτες της είναι η γνωστή εταιρεία τροφίμων «Monsanto».

Τα σενάρια για την παρουσία της «Blackwater» στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2013, έπειτα από αποκάλυψη του Ελληνα πρέσβη, Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, σε καναδική εφημερίδα, για ανάθεση της φύλαξης της Βουλής από την ελληνική κυβέρνηση στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Λίγο αργότερα, και καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν διέψευδε τις δηλώσεις του Λ. Χρυσανθόπουλου, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ρένα Δούρου, Θοδωρής Δρίτσας και Δημήτρης Τσουκαλάς, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, με την οποία ζητούσαν να μάθουν αν υπήρξε ποτέ κάποια επαφή με ιδιωτική εταιρεία παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αναλάβει τη φύλαξη του Κοινοβουλίου ή άλλων δημόσιων χώρων ή να προσφέρει τεχνογνωσία ή εκπαίδευση ή κάποιο συνδυασμό των παραπάνω, και αν υπήρξε, ποια ήταν η κατάληξή της.

Η απάντηση του Ν. Δένδια, η οποία ουσιαστικά ήταν μη απάντηση, ήταν περισσότερο ανησυχητική παρά καθησυχαστική. Ο υπουργός απάντησε ότι για θέματα φύλαξης της Βουλής αρμόδιος δεν είναι ο εκάστοτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής.

Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν και τα σενάρια της παρουσίας της «Blackwater» στη Χαλκιδική με σκοπό τη φύλαξη των εγκαταστάσεων εξόρυξης χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold». Τα σενάρια είχε επιβεβαιώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επικαλούμενος ενημέρωση που είχε από συνδικαλιστές αστυνομικούς.

Τις πληροφορίες αυτές είχε ανακοινώσει μάλιστα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε συνάντηση που είχε με απόστρατους στρατιωτικούς στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε, ο Π. Καμμένος είχε δηλώσει ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την «Blackwater» είχε ήδη υπογραφεί, ότι η μονάδα που θα επιχειρήσει στην Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και ότι ο πρώτος χώρος στον οποίο θα αναλάβει δράση ο συγκεκριμένος ιδιωτικός στρατός θα είναι οι Σκουριές. «Από τη στιγμή που βλέπετε το βρικόλακα της ελληνικής πολιτικής σκηνής να αναδεικνύει το ζήτημα των Σκουριών τόσο πολύ, να ξέρετε ότι εκεί θα είναι και η πρώτη ειδική οικονομική ζώνη. Και θα έχει ως φρουρά τη συγκεκριμένη μονάδα».

Τις καταγγελίες των σεκιουριτάδων εντείνει η παρουσία των Καναδών-στελεχών της «Eldorado Gold» στη Χαλκιδική, το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε προσπάθεια μείωσης του κόστους, στην οποία περιλαμβάνεται και η απόλυση των φυλάκων της εταιρείας. Αλλά και ο συνδυασμός αυτού, με το ότι ο καναδικός στρατός περιλαμβάνεται μεταξύ των στρατών χωρών στις οποίες η «Blackwater» παρέχει «τεχνική υποστήριξη».

Η «Blackwater»

Η διαβόητη μισθοφορική εταιρεία «Blackwater» μετονομάστηκε σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας «Xe» και πρόσφατα σε «Academi». Είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 42 εκατ. δολαρίων για την ωμή δολοφονία 17 Ιρακινών πολιτών στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο του 2007 -σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times», διώκονται για εκατοντάδες παραβιάσεις, περιλαμβανομένων της εξαγωγής όπλων που δεν επιτρέπονται στο Αφγανιστάν, την παροχή εκπαίδευσης ελεύθερων σκοπευτών σε αστυνομικούς στην Ταϊβάν και τη μη «εξουσιοδοτημένη» παροχή εκπαίδευσης σε στρατεύματα στο νότιο Σουδάν.

Πέντε στελέχη της εταιρείας αντιμετωπίζουν διώξεις για παράνομο οπλισμό, ενώ δύο πρώην εργαζόμενοί της διώκονται για τις δολοφονίες δύο Αφγανών στην Καμπούλ τον Μάιο του 2009. Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να είχε αναλάβει και μέρος της εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων στην Ελλάδα για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δίωξη 15χρονου

Με γραπτό υπόμνημα απολογήθηκε χθες ο 15χρονος από την Κομοτηνή που οδηγήθηκε στον ανακριτή με την κατηγορία της στάσης, στα επεισόδια στις Σκουριές στις 21 Οκτωβρίου 2012. Ο νεαρός κατέθεσε το απολογητικό υπόμνημα στο πλαίσιο της προανάκρισης μετά τη δίωξη που έχει ασκήσει ο εισαγγελέας Χαλκιδικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του αναφέρει ότι δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια, τα οποία ξεκίνησαν τα ΜΑΤ με την επίθεσή τους στους διαδηλωτές.

Δηλώνει επίσης ότι διεκδικεί το δικαίωμά του να διαδηλώνει ελεύθερα για την υπεράσπιση της ζωής και του περιβάλλοντος. Η δικηγόρος του, Ελένη Λαφτσή, υπογραμμίζει ότι η δίωξη του 15χρονου είναι έωλη, στηρίζεται μόνο στο γεγονός ότι βρέθηκε στον τόπο των επεισοδίων το πορτοφόλι του, ενώ δεν υπάρχει καμία μαρτυρία, ούτε αυτόπτης μάρτυρας αστυνομικός, που να τον συνδέει καθ' οιονδήποτε τρόπο με τα επεισόδια. Οπως λέει, είναι μια δίωξη που γίνεται στο πλαίσιο της τρομοκράτησης όσων είναι αντίθετοι στην εξόρυξη χρυσού και στην προσπάθεια αυτή η Αστυνομία χρησιμοποιεί ένα 15χρονο παιδί, για να σπείρει το φόβο στους πολίτες.

enet.gr

Read more...

Θύελλα στην Τουρκία Συνάντηση Γκιουλ-Ερντογάν, ενώ αίρεται η ασυλία κορυφαίων υπουργών


Συνάντηση Γκιουλ-Ερντογάν, ενώ αίρεται η ασυλία κορυφαίων υπουργών
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αγκυρα, Τουρκία
Από τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα γίνει δεκτός ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η χώρα συγκλονίζεται από νέο σκάνδαλο διαφθοράς με την εμπλοκή κορυφαίων υπουργών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, η εισαγγελία έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση για την άρση της ασυλίας τεσσάρων υπουργών, δηλαδή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το... κουτί της Πανδώρας στην υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία είναι τα κουτιά υποδημάτων που περιείχαν εκατομμύρια δολάρια και διατέθηκαν σε υπουργούς και στο διοικητή της κρατικής τράπεζας Χάλκμπανκ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελίας που διέρρευσαν, ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «βρώμικο σχέδιο» την εισαγγελική έρευνα και «συμμορία» όσους μετέχουν στην όλη επιχείρηση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση και είπε πως, «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια».

Είπε επίσης ότι «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη».

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, όσο και ο πρωθυπουργός ανέφεραν χτες ότι οι έρευνες περί διαφθοράς θα προχωρήσουν μέχρι τέλους.

Ωστόσο έχει προκαλέσει ερωτήματα το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ταυτόχρονα αυτούς που προχώρησαν στις έρευνες «κράτος εν κράτει» και «συμμορία», η οποία μάλιστα, όπως είπε ο Ερντογάν, «θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί».

Ήδη έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 11 διοικητές στην ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, 18 διοικητές στην ασφάλεια Άγκυρας και 4 διοικητές στην ασφάλεια Σμύρνης.

Διατυπώνονται ερωτήματα για το ενδεχόμενο της παρεμπόδισης της εισαγγελικής έρευνας και της απόκρυψης στοιχείων.

Ίσως για το λόγο αυτό, ο σημερινός τουρκικός Τύπος είναι γεμάτος από πολλά στοιχεία που, όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ, διαθέτει η εισαγγελία και στρέφονται εναντίον υπουργών.

Οι εφημερίδες που δημοσιεύουν τα στοιχεία αυτά πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, αλλά και στον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο.

Η προσκείμενη στον Γκιουλέν εφημερίδα «Ταράφ» γράφει ότι η εισαγγελία διαθέτει, έπειτα από παρακολούθηση, τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του στην οποία ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για στοιχεία που ενοχοποιούν τους υπουργούς Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς και υποστηρίζει ότι ο Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά υποδημάτων.

Η προσκείμενη στον κεμαλιστικό αντιπολιτευτικό χώρο εφημερίδα «Σοζτζού» δημοσιεύει δύο φωτογραφίες του κεντρικού προσώπου της υπόθεσης επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το γραφείο του Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή από τα γραφεία του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ορτάκιοϊ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο Ζαράφ δωροδόκησε τον Μπαγίς με αντάλλαγμα να πάρουν τουρκική ιθαγένεια, αλλά και θεωρήσεις και άδειες παραμονής ευρωπαϊκών χωρών, συγγενικά του πρόσωπα και άλλα άτομα του περιβάλλοντός του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Η ελληνική προεδρία θα αναλάβει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας Τι προβλέπει η συμφωνία της Ε.Ε για την τραπεζική ένωση


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την πολιτική ένωση της ευρωζώνης
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την πολιτική ένωση της ευρωζώνης


Δεν πρόκειται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις προβληματικές τράπεζες

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την πολιτική ένωση της ευρωζώνης, σε μια συνεδρίαση των 28 υπουργών Οικονομικών που χαρακτηρίσθηκε ως η πιο σημαντική μετά την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ε.Ε κατάφερε να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να δημιουργήσει έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης πριν από το τέλος του 2013. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχει λάβει ποτέ η Ε.Ε και προβλέπει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εκκαθάρισης που θα διαθέτει κονδύλια ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα συγκεντρωθούν από εισφορές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα επόμενα 10 χρόνια.

Η συμφωνία αποτελεί το δεύτερο και κρισιμότερο βήμα προς την πλήρη τραπεζική ένωση της Ε.Ε και της Ευρωζώνης που θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση του ενιαίου μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων. Η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ιστορική αυτή απόφαση του Συμβουλίου εγγυάται πως οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν με τους φόρους τους τη διάσωση ενός προβληματικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αλλά θα υπάρξει ένας ενιαίος κανόνας ελεγχόμενης χρεοκοπίας τραπεζών ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2016.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Λάβαμε επαναστατικές αποφάσεις για τον τραπεζικό τομέα της Ε.Ε» τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία ήταν καθοριστική για να επιτευχθεί μια συμφωνία σε μια ιστορική στιγμή της Ε.Ε.

Η συμφωνία για το ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης παρόλο που αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Ε.Ε, είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία την οποία θα αναλάβει να ολοκληρώσει η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου. 
protothema.gr

Read more...

Χατζηδάκης: Δύσκολη η διαπραγμάτευση με τρόικα – Δεν αποκλείονται αλλαγές στους πλειστηριασμούς


kostis-xatzidakis«Έχει γίνει κατανοητό ότι είναι μια ρύθμιση δίκαιη, ισορροπημένη που έρχεται χωρίς τη ρητή συμφωνία της τρόικας και πιστεύω με την ανοχή της», τόνισε στο Mega o υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τους πελιστηριασμούς που παρουσιάστηκε χθες.
Πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις εκ μέρους κάποιων βουλευτών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών.
«Φυσικά το νομοσχέδιο δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι μπορούν να αλλάξουν πολλά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως υπάρχουν συγκεκριμένα όρια κάτω από τα οποία δεν μπορούμε να πάμε γιατί κάποιος θα πρέπει να διαχειριστεί μετά και τις κοινωνικές συνέπειες.
«Ακόμη συζητούμε κάποια πράγματα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, σημειώνοντας ότι με τις παρατηρήσεις που γίνονται έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, είπε ότι το κόμμα του θα προτείνει αλλαγές σε σχέση με τη σωρευτική εφαρμογή των κριτηρίων για τους πλειστηριασμούς.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση προστατεύει περίπου το 90% των δανειοληπτών.
Η ρύθμιση, που κατατίθεται μέσα στην ημέρα την Βουλή προσδιορίζει στις 200.000 ευρώ την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς.
Στις 35.000 καθορίζεται το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη.
Ο ίδιος ο οφειλέτης και η σύζυγός του θα πρέπει να μην έχουν περιουσία αξίας πάνω από 270.000 ευρώ, ούτε τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 15.000 ευρώ.
Επίσης καθορίζεται μία ελάχιστη μηνιαία δόση.
Όταν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, η μηνιαία δόση ανέρχεται στα 42 ευρώ.
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το Σάββατο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το νομοσχέδιο δεν αδικεί τους δανειολήπτες αντίθετα τους προσφέρει υπερβολική προστασία είπε στον σταθμό μας ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Read more...

Πληρώσαμε το 2010 132 εκατομμύρια...


...για υποβρύχια που δεν φτιάχτηκαν ποτέ...

Ο επίτιμος Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης αποστρατεύθηκε όχι μόνο επειδή έλεγε δημόσια τη γνώμη του, αλλά κι επειδή την έγραφε.
Το σχόλιό του για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων επιβεβαιώνει ότι...
ο ναύαρχος δεν «χάιδευε» αυτιά.

Έχοντας στη διάθεσή του το onalert.gr όλο το κείμενό του, διαπιστώνουμε στην τελευταία του παράγραφο την επιβεβαίωση μιας ακόμη ασύλληπτης παραδοξότητας.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2011. Έχουν περάσει μήνες από την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Σκαραμαγκά στον Σάφα ο οποίος έχει πάρει προίκα την παραγγελία δύο ακόμη υποβρυχίων τύπου 214. Η προίκα μεταφράζεται σε περίπου 132 εκατομμύρια ευρώ!

Διαβάστε τι γράφει στη τελευταία παράγραφο του έτσι κι αλλιώς αποκαλυπτικού εγγράφου του ο Χρηστίδης: «Όσον αφορά τα δύο νέα υποβρύχια τύπου 214 του προγράμματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ επί του παρόντος δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής τους».

Διαβάστε το απόσπασμα αλλά και ολόκληρο το έγγραφο Χρηστίδη. Είναι πολύ διαφωτιστικό:

Read more...

1.7 εκατ. ευρώ για της δημόσιες σχέσεις του Μπουτάρη...


Το πόσο των 1.700.000 ευρώ ξόδεψε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για δημόσιες σχέσεις το 2011. Αυτό αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του δήμου εξαιτίας των...
συζητήσεων που γίνονταν στο διαδίκτυο με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης όπου ψηφίστηκε ετεροχρονισμένα ο ισολογισμός της χρονιάς εκείνης.

Δραστηριότητες

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 1.700.000 ευρώ, ένα ποσό το οποίο καλύπτει τις εξής κατηγορίες: έξοδα αθλητικών δραστηριοτήτων και οργάνωσης κοινωνικών δραστηριοτήτων, δαπάνες λειτουργίας των συσσιτίων, έξοδα αδελφοποιήσεων, δαπάνες για εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αυτές της Καθαράς Δευτέρας ή της Αποκριάς, δαπάνες για συμμετοχές σε συνέδρια, συναντήσεις και διαλέξεις στο εσωτερικό, έξοδα φιλοξενίας προσώπων και έξοδα δεξιώσεων ή εθνικών και τοπικών εορτών, δαπάνες για τιμητικές διακρίσεις και αναμνηστικά δώρα και απόδοση των επιχορηγήσεων στα Κέντα Φροντίδας Οικογενειών του δήμου...
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Read more...

Εργαζόμενοι HOL: "Έχουμε συγκαλυμμένες απολύσεις (ΗΧΗΤΙΚΟ)...


...και μεταφορά εργαζομένων σε άλλη επιχείρηση χωρίς δικαιώματα"...

Ο Βασίλης Σιλαΐδης, μέλος του συμβουλίου εργαζομένων στον όμιλο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μιλά στο...
Κόκκινο για την απόφαση της HOL να ζητήσει τις παραιτήσεις 460 εργαζομένων και τη μεταφορά τους σε άλλη επιχείρηση.Ακούστε το ηχητικό...

stokokkino.gr

Read more...

Προσπάθεια να κλείσει η συζήτηση Χαράτσι στους βουλευτές με «πλούσιο» 'πόθεν έσχες' προτείνει ο Ν.Βούτσης



Χαράτσι στους βουλευτές με «πλούσιο» 'πόθεν έσχες' προτείνει ο Ν.Βούτσης
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Όποιος έχει τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, ίσως τον καλέσουμε να βοηθήσει περισσότερο» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ορισμένων βουλευτών του κόμματος.

Μιλώντας σε εκπομπή του Mega, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι το 90% των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι νέοι στην πολιτική, αυτά ήταν τα πρώτα «πόθεν έσχες» και ότι το ζητούμενο είναι αν η αύξηση της περιουσιακής κατάστασης προκαλείται από τη συμμετοχή στην πολιτική.

Πάντως, για το θέμα υπήρξε σχόλιο και από τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος μιλώντας στο ίδιο κανάλι είπε ότι «τα ζητήματα αυτά προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση».

Η συνέντευξη Κουτσούμπα


Ο γγ του ΚΚΕ ζήτησε ακόμα να ελεχθεί, αν ισχύει, ότι άλλο στέλεχος του ΣΥΝ έχει μετοχές ή έχει επενδύσει σε funds, τα οποία έχουν σχέση με τις Σκουριές.  
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Ζητούν τις ειδικότητες που καταργήθηκαν Συγκέντρωση συντονιστικού των ΕΠΑΛ έξω από το υπουργείο Παιδείας


Συγκέντρωση συντονιστικού των ΕΠΑΛ έξω από το υπουργείο Παιδείας
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το πρωί της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Παιδείας μαθητές των ΕΠΑΛ, που ζητούν να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν με απόφαση του υπουργείου.

Με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, περίπου 1.870 καθηγητές έχουν μπει σε διαθεσιμότητα, ενώ οι μαθητές δεν μπορούν να διδαχθούν τα αντίστοιχα μαθήματα που είχαν επιλέξει πριν από την απόφαση του υπουργείου.

Παράλληλα, οι μαθητές των ΕΠΑΛ ζητούν δωρεάν μεταφορά από και προς τα σχολεία τους, πάσο απεριόριστων διαδρομών και δωρεάν γεύματα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή Απόβαση στην Αθήνα πραγματοποιούν οι αγρότες της Κρήτης


Απόβαση στην Αθήνα πραγματοποιούν οι αγρότες της Κρήτης
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αγρότες από τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων φεύγουν το πρωί της Πέμπτης με καράβια από την Κρήτη με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1.000 αγρότες από την Κρήτη θα φθάσουν στην Αθήνα, όπου θα συναντηθούν με αγρότες από την Ηπειρο και άλλες περιοχές.
Αύριο, Παρασκευή, στις 12:00, προγραμματίζεται πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλ.Συντάγματος, την ώρα που στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έλλειμμα διαφάνειας και επιστημονική ανεπάρκεια «Ράπισμα» Ευρωκοινοβουλίου σε τρόικα και Eurogroup για τα Μνημόνια


«Ράπισμα» Ευρωκοινοβουλίου σε τρόικα και Eurogroup για τα Μνημόνια
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Στο αρχικό συμπέρασμα ότι τόσο η τρόικα όσο και το Eurogroup πρέπει να λογοδοτούν στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα προγράμματα στήριξης προκειμένου να τεκμηριώνουν με μεγαλύτερη διαφάνεια και επιστημονική επάρκεια τις παρεμβάσεις πολιτικής που ζητούν στα κράτη μέλη στα οποία εφαρμόζονται Μνημόνια καταλήγει το προσχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι συντάκτες της έκθεσης Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία) στην έκθεσή τους κάνουν έναν απολογισμό της οικονομικής κατάστασης στις χώρες του προγράμματος κατά την έναρξη της κρίσης, αποτιμούν τη θεσμική δομή της τρόικας και περιγράφουν τις οικονομικές παραδοχές βάσει των οποίων δόμησε τους στόχους της σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο.
Εμμέσως δε ασκούν κριτική στην Ευρωζώνη για την έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της τρόικας, ενώ αμφισβητούν την ορθότητα της επιλογής της Κομισιόν να μετέχει στην τρόικα, όντας ταυτόχρονα και θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σχέδιο παρέχει επίσης ορισμένες ενδείξεις ως προς τις βελτιώσεις που απαιτούνται στα προγράμματα προσαρμογής, εστιάζοντας στη μεταρρύθμιση των δομών λήψης αποφάσεων, στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, αλλά και στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στις οποίες βασίζονται οι υποθέσεις επί των οποίων έχουν καταρτισθεί τα προγράμματα στήριξης.
Όπως επισημαίνεται δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ενώ παρά την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν εμποδίστηκε η μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Πάντως, οι κ.κ. Κάρας και Νγκοκ αναφέρονται και στις ευθύνες εθνικών κυβερνήσεων και στην ανάγκη ανάληψης της «ιδιοκτησίας» του προγράμματος ώστε οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται στον κατάλληλο χρόνο από τα ίδια τα κράτη και να μην επιβάλλονται από την τρόικα.
Το προσχέδιο της έκθεσης θα συμπληρωθεί από πρόσθετα στοιχεία που θα συλλέξουν οι Ευρωβουλευτές  από τις επισκέψεις τους στην πρωτεύουσες των κρατών που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης. Στην Αθήνα αναμένονται στις 8 και 9 Ιανουαρίου. Θα μεταβούν στη Λισσαβόνα στις 6 και 7 Ιανουαρίου, στην Λευκωσία στις 10 και 11 Ιανουαρίου και τέλος, στο Δουβλίνο στις 16 και 17 Ιανουαρίου.
Θα ακολουθήσει ακρόαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο στις 13 Ιανουαρίου, ακρόαση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ ΖΑν Κλοντ Τρισέ στις 14 Ιανουαρίου, αλλά και ακρόαση του επικεφαλής  του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στις 15 Ιανουαρίου 2014.
Το σχέδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί επίσημα στις 16 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Την περίοδο 2009 - 2014 Στο 21,7% η πτώση των μέσων ακαθάριστων αποδοχών στην Ελλάδα



Στο 21,7% η πτώση των μέσων ακαθάριστων αποδοχών στην Ελλάδα
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Aθήνα
Στο 21,7% προσδιορίζει  η Τράπεζα της Ελλάδος την πτώση των μέσων ακαθάριστων αποδοχών στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2009 – 2014, επίδοση που ξεπερνά κατά 6,7% τους στόχους του Μνημονίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το 2013 οι μέσες αποδοχές αναμένεται να μειωθούν κατά 7,4%, έναντι μείωσης 6,6% το 2012. Το δε 2014 προβλέπεται πως οι αμοιβές στο σύνολο της οικονομίας θα υποχωρήσουν κατά 1,5%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στα νομοθετήματα για την «ενίσχυση της ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στις συνθήκες οικονομικής ύφεσης, που επηρεάζουν τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις.
Πάντως, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει πως οι εργαζόμενοι στο στενό δημόσιο τομέα είναι αυτοί που έχουν υποστεί τις μικρότερες μειώσεις μισθών, γεγονός που συνδέεται βέβαια και με τις αμοιβές που λάμβαναν προ κρίσης. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2009 – 2014 οι αμοιβές στο Δημόσιο αναμένεται πως θα σημειώσουν αθροιστική μείωση 16,8%, όταν οι αμοιβές στις ΔΕΚΟ θα έχουν την ίδια περίοδο μειωθεί κατά 38,6%, οι αμοιβές στις τράπεζες κατά 25,1%, και οι μισθοί στις μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις θα σημειώσουν πτώση κατά 23,3%. Σημαντική πτώση καταγράφουν και οι κατώτατες αποδοχές καθώς κατά την επίμαχη περίοδο θα σημειώσουν αθροιστική μείωση 22,56%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας το 2013 οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να προσφεύγουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι προ του 2012, στη σύναψη αφενός ατομικών συμβάσεων εργασίας και αφετέρου επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει από τις αρχές του 2013 έως τις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους έχουν υπογραφεί 385 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 υπερβαίνει τις 1.397. Κατά την τελευταία τριετία οι συμβάσεις αυτές κατά κανόνα προβλέπουν πάγωμα αποδοχών ή μείωση των καταβαλλόμενων αποδοχών της τάξεως του 10%-40%, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 η μέση μείωση ήταν 5,9%.
Υπολογίζεται ότι από τα τέλη του 2011 έως σήμερα οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφορούν τουλάχιστον το 28,7% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων αφορούν το 27,5% και οι μειώσεις μέσω μετατροπής συμβάσεων πλήρους απα σχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση το 7,8%.
Το 2013 συνεχίστηκε για τέταρτο συνεχές έτος η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (-7,8% στο σύνολο της οικονομίας, -8,7% στον επιχειρηματικό τομέα), αντανακλώντας τη σημαντική μείωση των μέσων αποδοχών, αλλά  και την μικρή αύξηση της παραγωγικότητας.
Το 2014 η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι η μέση μείωση των αποδοχών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με την τελευταία διετία, για ορισμένες μάλιστα κατηγορίες εργαζομένων το επίπεδο των μισθών θα παραμείνει σταθερό, ενώ ο μέσος χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που μειωνόταν από το 2008, ενδέχεται να αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά. Έτσι, προβλέπεται ότι το 2014 το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα μειωθεί κατά 1,7% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 2,2% στον επιχειρηματικό τομέα, αντανακλώντας και την ελαφρώς ταχύτερη άνοδο της παραγωγικότητας, καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ο στόχος του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15% θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ, καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία θα φθάσει το 21,7%.

Aποδοχές και κόστος εργασίας 2007-2014 (ετήσιες εκατοστιαίες μεταβολές)

2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
Mέσες ακαθάριστες αποδοχές (ονομαστικές)


Στο σύνολο της οικονομίας
5,2
6,2
4,6
-4,6
-1,7
-6,6
-7,4
-1,5
Στο Δημόσιο
3,8
7,1
5,2
-7,7
-0,5
-3,8
-4,8
0,0
Στις ΔΕΚΟ
7,1
8,2
7,7
-5,5
-7,9
-9,5
-10,0
0,0
Στις τράπεζες
8,9
0,0
3,7
-1,8
0,1
-7,
-10,0
-6,3
Στο μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα
6,1
6,5
2,8
-2,9
-1,7
-9,3
-8,0
-1,4
Kατώτατες αποδοχές
5,4
6,2
5,7
1,7
0,9
-19,63
-2,93
0,0


Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...