Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Χατζηδάκης: Δύσκολη η διαπραγμάτευση με τρόικα – Δεν αποκλείονται αλλαγές στους πλειστηριασμούς


kostis-xatzidakis«Έχει γίνει κατανοητό ότι είναι μια ρύθμιση δίκαιη, ισορροπημένη που έρχεται χωρίς τη ρητή συμφωνία της τρόικας και πιστεύω με την ανοχή της», τόνισε στο Mega o υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τους πελιστηριασμούς που παρουσιάστηκε χθες.
Πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις εκ μέρους κάποιων βουλευτών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών.
«Φυσικά το νομοσχέδιο δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι μπορούν να αλλάξουν πολλά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως υπάρχουν συγκεκριμένα όρια κάτω από τα οποία δεν μπορούμε να πάμε γιατί κάποιος θα πρέπει να διαχειριστεί μετά και τις κοινωνικές συνέπειες.
«Ακόμη συζητούμε κάποια πράγματα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, σημειώνοντας ότι με τις παρατηρήσεις που γίνονται έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, είπε ότι το κόμμα του θα προτείνει αλλαγές σε σχέση με τη σωρευτική εφαρμογή των κριτηρίων για τους πλειστηριασμούς.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση προστατεύει περίπου το 90% των δανειοληπτών.
Η ρύθμιση, που κατατίθεται μέσα στην ημέρα την Βουλή προσδιορίζει στις 200.000 ευρώ την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς.
Στις 35.000 καθορίζεται το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη.
Ο ίδιος ο οφειλέτης και η σύζυγός του θα πρέπει να μην έχουν περιουσία αξίας πάνω από 270.000 ευρώ, ούτε τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 15.000 ευρώ.
Επίσης καθορίζεται μία ελάχιστη μηνιαία δόση.
Όταν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, η μηνιαία δόση ανέρχεται στα 42 ευρώ.
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το Σάββατο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το νομοσχέδιο δεν αδικεί τους δανειολήπτες αντίθετα τους προσφέρει υπερβολική προστασία είπε στον σταθμό μας ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: