Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η ελληνική προεδρία θα αναλάβει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας Τι προβλέπει η συμφωνία της Ε.Ε για την τραπεζική ένωση


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την πολιτική ένωση της ευρωζώνης
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την πολιτική ένωση της ευρωζώνης


Δεν πρόκειται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις προβληματικές τράπεζες

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την τραπεζική ένωση, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την πολιτική ένωση της ευρωζώνης, σε μια συνεδρίαση των 28 υπουργών Οικονομικών που χαρακτηρίσθηκε ως η πιο σημαντική μετά την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ε.Ε κατάφερε να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να δημιουργήσει έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης πριν από το τέλος του 2013. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχει λάβει ποτέ η Ε.Ε και προβλέπει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εκκαθάρισης που θα διαθέτει κονδύλια ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα συγκεντρωθούν από εισφορές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα επόμενα 10 χρόνια.

Η συμφωνία αποτελεί το δεύτερο και κρισιμότερο βήμα προς την πλήρη τραπεζική ένωση της Ε.Ε και της Ευρωζώνης που θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση του ενιαίου μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων. Η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ιστορική αυτή απόφαση του Συμβουλίου εγγυάται πως οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν με τους φόρους τους τη διάσωση ενός προβληματικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αλλά θα υπάρξει ένας ενιαίος κανόνας ελεγχόμενης χρεοκοπίας τραπεζών ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2016.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Λάβαμε επαναστατικές αποφάσεις για τον τραπεζικό τομέα της Ε.Ε» τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία ήταν καθοριστική για να επιτευχθεί μια συμφωνία σε μια ιστορική στιγμή της Ε.Ε.

Η συμφωνία για το ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης παρόλο που αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Ε.Ε, είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία την οποία θα αναλάβει να ολοκληρώσει η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου. 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: