Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

Αλλοιωμένα κρέατα στο Πολεμικό Ναυτικό

Η εταιρεία «Θεσπρωτία ΑΕ», η οποία βρέθηκε να διατηρεί στο κατάστημά της, στις παλιές εγκαταστάσεις της αγοράς του Αγ. Ι. Ρέντη, μεγάλη ποσότητα αλλοιωμένων και ακατάλληλων για κατανάλωση κρεάτων, τα οποία και κατασχέθηκαν, είναι προμηθευτής του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και άλλων φορέων του Δημοσίου.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθηνε με επιστολή του προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Καρχιμάκης:

«… παρακαλούμε να προχωρήσετε άμεσα στους σχετικούς ελέγχους στις υπηρεσίες του Υπουργείου σας και των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Στην ίδια επιστολή, ο κ. Καρχιμάκης ενημερώνει το ΥΠΕΘΑ ότι η εταιρεία είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της.

«Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι μετά από καταγγελίες των κτηνοτρόφων, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει φανεί ασυνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις, οφείλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά στους παραγωγούς. Επειδή, πιθανόν αυτές τις ημέρες επίκεινται οι εξοφλήσεις προς προμηθευτές, παρακαλούμε να προβείτε στις σχετικές ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η εξόφληση της συγκεκριμένης εταιρείας, εφόσον έχει οικονομικές εκκρεμότητες με Υπηρεσίες του Υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων», καταλήγει η επιστολή.
zougla.gr

Read more...

Αυστηρά μέτρα - αύξηση κατώτατου μισθού στην Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουΐθ Ροντρίγκες Θαπατέρο εξήγγειλε πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας εφαρμοστέο από την 29η του Ιανουαρίου 2010, το οποίο χαρακτήρισε "πολύ απαιτητικό", αλλά και μία σειρά μέτρων κρατικής στήριξης της οικονομίας της Ισπανίας, που δοκιμάζεται πολύ σκληρά από τη διεθνή οικονομική κρίση.

"Το 2010 η οικονομία μας θα αναρρώσει" από τη διεθνή οικονομική κρίση, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ενώ εστίασε στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από το τέλος του 2010.

Σήμερα, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν δουλειά στην Ισπανία, που με 18% ποσοστό ανεργίας στο σύνολο του "ενεργού" πληθυσμού της κατατάσσεται δεύτερη χειρότερη στο θέμα αυτό στην ΕΕ, μετά τη Λετονία.

Εξαιτίας της ύφεσης και της κρατικής στήριξης σε πολλούς τομείς της ισπανικής οικονομίας, ο κρατικός προϋπολογισμός από πλεονασματικός, έγινε έντονα ελλειμματικός "κάτι που οπωσδήποτε θα το διορθώσουμε", όπως τόνισε ο κ. Θαπατέρο.

Σήμερα, το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στα 71,5 δισ. ευρώ δηλαδή 6,79% του ΑΕΠ στα τέλη Νοεμβρίου φέτος, ενώ πέρυσι όλο το έτος δεν ξεπέρασε το 1,2% του ΑΕΠ. Για το 2010, ετέθη για το έλλειμμα ο στόχος να μην ξεπεράσει το 8,1% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Πάντως ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor's μετέβαλε ήδη την μεσοπρόθεσμη εκτίμηση του για την ισπανική οικονομία σε "αρνητική", από "σταθερή" προηγούμενα, λόγω ακριβώς του πολύ μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματός της.

Το 2013 έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας ως ο χρονικός ορίζοντας, στον οποίο το έλλειμμα αυτό θα τιθασευτεί στο 3% που είναι σύννομο με το "Σύμφωνο της Σταθερότητας" σε ισχύ στην ευρωζώνη.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός εξήγγειλε αύξηση κατά 1,5% στον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ανέλθει στα 633,3 ευρώ από 624 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Στις προεκλογικές του εξαγγελίες, αξίζει να σημειωθεί ο Θαπατέρο είχε δεσμευτεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ μέχρι το 2012.

Όπως μεταφέρει το AFP, η Ισπανία μαζί με την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι οι χώρες της Ε.Ε. με τους πιο χαμηλούς κατώτατους μισθούς.

Σημειώνεται ότι την Πρωτοχρονιά, η Ισπανία αναλαμβάνει την εξαμηνιαία εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.
nooz.gr

Read more...

Ορισμός νέων Γενικών Γραμματέων σε τρία υπουργεία

Νέοι Γενικοί Γραμματείς, για τα υπουργεία Υποδομών, Εργασίας και Παιδείας, ορίστηκαν την Τετάρτη μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στη Γενική Γραμματεία Συγχρηματοδοτούμενων Έργων ορίζεται ο Λαμπρόπουλος Σέργιος, Πολιτικός Μηχανικός-Οικονομολόγος MSc και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ο Χαλκιώτης Δημήτριος, Σύμβουλος-Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στη Γενική Γραμματεία Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης ορίζεται ο πρώην υφυπουργός Ροβέρτος Σπυρόπουλος και στο υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ο Λιβανός Γιάννης, δικηγόρος.

Ακολουθούν τα βιογραφικά σημειώματα των νέων Γενικών Γραμματέων.

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΡΓΙΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Οικονομολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc in Management Science / Imperial College, Διδάκτωρ ΕΜΠ. Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Προγραμματισμού και Διαχείρισης Τεχνικών Έργων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» για μία δεκαετία από την ίδρυσή της, εσωτερικός Τεχνικός Σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, Αντιπρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια κύριος Τεχνικός Σύμβουλος Παραχωρησιούχων στα έργα της Ιόνιας Οδού, του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ και του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας.

ΧΑΛΚΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Γεννήθηκε το 1962 στη Μυτιλήνη. Είναι Σύμβουλος-Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, κάτοχος Diploma, και Master του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 2000-2007, Ειδικός Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (1995-2000) και Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας (1994-1995). Έχει διατελέσει μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και στην Εθνική Επιτροπή για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΡΟΒΕΡΤΟΣ

Γεννήθηκε το 1947 στην Τρίπολη. Σπούδασε στο Τμήμα Τεχνολόγων Μηχανικών ΤΕΙ.

Συνδικαλιστής από το 1974, διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΤ-ΟΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών ΟΤΕ) από το 1975 έως το 1979, οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (1981-1986), γραμματέας Επιτροπής Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ (1981-1983), πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ) από το 1982 έως το 1985 και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (1990-1993). Την περίοδο 1993-1996, ήταν διοικητής του ΟΑΕΔ και πρόεδρος του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Εξελέγη βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο Νομό Αρκαδίας, στις εθνικές εκλογές του 1996 και του 2000. Διετέλεσε Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από το 2006 είναι Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ.

ΛΙΒΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Πολιτών Peaceflag. Ένας από τους πρωτεργάτες της πρώτης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα το 2007, μετά την πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.
nooz.gr
Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Από το 2008 Γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ.


Read more...

Ραγκούσης: Ερχονται μεγάλες περικοπές στο Δημόσιο

Μεγάλες περικοπές στο δημόσιο τομέα προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνάντησή του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος έθεσε και πάλι το ζήτημα της μεταρρύθμισης του διοικητικού μηχανισμού.

Δίνοντας στίγμα του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο θα κατατεθεί στις αρχές του νέου έτους στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε για "μεγάλες περικοπές εκεί που πράγματι πρέπει να γίνουν" αλλά και για "έναν γενικότερο εξορθολογισμό που είναι απολύτως απαραίτητος, για να μπορέσει το κράτος να στηρίξει την οικονομία σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο".

Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του υπουργού επισημαίνοντας ότι" η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει στον προβληματισμό της για την έξοδο από τα προβλήματα την ευρύτερη μεταρρύθμιση του διοικητικού μηχανισμού".

Ερωτηθείς για το Πρόγραμμα Σταθερότητας ο κ. Προβόπουλος απάντησε: "Δεν το έχουμε δει ακόμα το πρόγραμμα. Θα κατατεθεί απ' ότι γνωρίζω μέσα με τέλη του Ιανουαρίου. Ας περιμένουμε, μη βιάζεστε".

Παράλληλα, σε εγκύκλιό τους προς τις δημόσιες υπηρεσίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο αρμόδιος υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης προειδοποιούν ότι δεν θα καλύπτονται υπερβάσεις των πιστώσεων και ζητούν περιορισμό της δαπάνης για υπερωρίες, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, κλιματισμό, αναλώσιμο, δημόσιες σχέσεις και μετακινήσεις.

"Οι αγορές έχουν φτάσει στα όριά τους"

Τριπλό χτύπημα για την ελληνική οικονομία
την Τετάρτη, από δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, το ΔΝΤ αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

"Οι αγορές έχουν φτάσει στα όριά τους με χώρες όπως η Ελλάδα" δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια σε συνέντευξή του, σε ισπανικό ραδιόφωνο, την ίδια ημέρα που ο υπεύθυνος για την Ευρώπη του ΔΝΤ δήλωσε στο Reuters ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να παρέμβει αν χρειαστεί για τη συνδρομή του ελληνικού κράτους. Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι θα ήταν "άστοχη" ευρωπαϊκή βοήθεια προς την ελληνική οικονομία.
nooz.gr

Read more...

Στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το 31,3% της Proton Bank ...Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εισέρχεται στον τραπεζικό κλάδο...
Στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη "πέρασε", το 31,3% (19.629.247 μετοχές) της Proton Bank που κατείχε η τράπεζα Πειραιώς.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την είσοδο του κύπριου επιχειρηματία στον τραπεζικό κλάδο. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 70,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η ...

μετοχή της Proton έκλεισε την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών στα 1,96 ευρώ με άνοδο 8,29%.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό του πλάνο ο κ. Λαυρεντιάδης είχε δηλώσει παλαιότερα ότι "δε θα αποκλείσουμε κανέναν τομέα της οικονομίας, εάν πειστούμε ότι πρόκειται για επένδυση με καλή απόδοση”.
skai.gr

nonews-news


Read more...

ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ...


Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα μπορεί να μειωθεί μέσω των δικαστηρίων το μίσθωμα ακινήτου, εφόσον μειώθηκε ο πληθωρισμός (με την υπ' αριθμ. 2166/2009 απόφασή του). Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση ερμηνεύοντας... τα άρθρα 288 και 388 του Αστικού Κώδικα έκρινε ότι «ο μισθωτής μπορεί να ζητήσει την αναπροσαρμογή του οφειλομένου μισθώματος, αρχικού ή μετά από συμβατική ή νόμιμη αναπροσαρμογή, εφ' όσον, εξαιτίας προβλεπτών ή απρόβλεπτων περιστάσεων, επήλθε αδιαμφισβητήτως τόσο ουσιώδης μείωση της μισθωτικής αξίας του μισθίου, ώστε με τις συγκεκριμένες συνθήκες η εμμονή του εκμισθωτού στην καταβολή του συμφωνημένου μισθώματος να είναι αντίθετη προς την ευθύτητα και την εντιμότητα που απαιτείται στις συναλλαγές και να επιβάλλεται, σύμφωνα με την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, η αναπροσαρμογή του μισθώματος στο επίπεδο εκείνο το οποίο αίρει τη δυσαναλογία των εκατέρωθεν παροχών και αποκαθιστά την διαταραχθείσα καλή πίστη».
Όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση, εταιρεία μίσθωσε πολυώροφο σταθμό αυτοκινήτων 114 θέσεων στο κέντρο των Αθηνών για μία πενταετία και εν συνεχεία η μίσθωση παρατάθηκε, ενώ συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει ετήσια αύξηση του μισθώματος κατά 15%, αφού η αύξηση αυτή κάλυπτε τον τότε πληθωρισμό.
Ακολούθησε σημαντική ετήσια μείωση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να υπάρξει «δυσαναλογία μεταξύ παροχής και αντιπαροχής».
Ακόμη στην απόφαση αναφέρεται ότι η εμμονή να υλοποιείται η συμφωνηθείσα ετήσια προσαύξηση κατά 15% «είναι αντίθετη προς την ευθύτητα και την εντιμότητα που απαιτούνται στις συναλλαγές και επιβάλλεται, σύμφωνα με την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, η αναπροσαρμογή του μισθώματος στο επίπεδο εκείνο που αίρει τη δυσαναλογία των εκατέρωθεν παροχών και αποκαθιστά την καλή πίστη που διαταράχθηκε».
Κατόπιν αυτών έγινε περιστολή της συμφωνημένης προσαύξησης από το 15% σε 6% ετησίως.

fimotro

Read more...

Η αξιοκρατία και η …Αγλαΐα!!!


Κι άλλος σκανδαλώδης διορισμός για το «εκλεκτό κομματικό τέκνο» από την Αιτωλοακαρνανία. Μπήκε χωρίς πτυχίο στο ΔΣ του ΕΟΤ ενώ είχε διοριστεί με το γνωστό σκανδαλώδη τρόπο και στη Βουλή παραμονές εκλογών. Αυτό είναι το μήνυμα σε εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους; Ενόχληση στο περιβάλλον Παπανδρέου...

Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Μπορεί να βουίζει η δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα, για τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού τα μέλη που απαρτίζουν το νέο ΔΣ του ΕΟΤ, η περίπτωση όμως της κυρίας Αίγλης Μπαλαμάτση, ξεπερνά πραγματικά κάθε προηγούμενο…
Η 26χρονη από την Αιτωλοακαρνανία, η οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει πτυχίο από το ΤΕΙ στο οποίο φοίτησε, πίνει νερό στο όνομα του «παπανδρεϊσμού» τα τελευταία πέντε χρόνια, με το πολιτικό αζημίωτο βέβαια. Εκτός από τις θέσεις τις οποίες κατέλαβε, πάντοτε διορισμένη και «φυτευτή» τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νεολαία του, τις όποιες «δουλείες» και «συναλλαγές» έχει εξασφαλίσει από το Κίνημα κατά τα χρόνια της αντιπολίτευσης, κατάφερε να...

διοριστεί με σκανδαλώδη τρόπο στη Βουλή (ως ΔΕ, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φυσικά αφού δεν έχει πτυχίο!!!) λίγες μέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου, προκαλώντας την μήνιν και τον εκνευρισμό των απλών και αγνών αγωνιστών του ΠΑΣΟΚ και κυρίως των νέων ανθρώπων που συγκεντρώνουν συνεχώς προσόντα και βλέπουν τους «κολλητούς» και τις «κολλητές» να καταλαμβάνουν τις θέσεις…
Τελευταίο κρούσμα «αξιοκρατίας» και «δίκαιης επιλογής στελεχών» όπως συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός, ήταν ο διορισμός της συγκεκριμένης κυρίας –χωρίς πτυχίο- στο ΔΣ του ΕΟΤ. Αλήθεια με ποια επιστημονική η γνωστική ιδιότητα τοποθετήθηκε η συγκεκριμένη κυρία στη θέση αυτή;
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως η επιλογή αυτή, ανήκει προσωπικά στον υπουργό Πολιτισμού, στον οποίο η κυρία Μπαλαμάτση ασκεί έντονη επιρροή τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ίδιες πηγές φέρνουν το περιβάλλον του πρωθυπουργού σχεδόν εξοργισμένο, από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς θεωρούν πως το συγκεκριμένο άτομο εκμεταλλεύεται πλέον, προς ίδιο όφελος, την εμπιστοσύνη με την οποία την περιέβαλε για χρόνια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ας το σκεφτούν λοιπόν καλά, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι της χώρας, πως τελικά, υπάρχει και άλλος τρόπος για να κατακτά κανείς δημόσιες θέσεις και μισθούς…
Read more...

Αγώνας δρόμου στις τράπεζες για να κλείσουν τα ληξιπρόθεσμα


Αγώνας δρόμου στις τράπεζες για να κλείσουν τα ληξιπρόθεσμα

Του Δημήτρη Παφίλα

Μόλις 401 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν από τις τράπεζες ως δανεισμός προς τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο και 302 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο ρυθμός δανεισμού να παρουσιάσει νέα πτώση στο 4,2%. Η νέα μείωση αποτυπώνει τις δύσκολες συνθήκες ρευστότητας για τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά που δεν μπορούν ν βρουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση εξαιτίας παλαιών οφειλών τους ή απλήρωτων δόσεων.

Την ίδια ώρα, οι εντολές που έχουν δοθεί στα τραπεζικά επιτελεία αποτυπώνουν μια εφιαλτική εικόνα άγχους των διοικήσεων οι οποίες επιδιώκουν να συγκεντρώσουν όσες οφειλές μπορούν από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, ώστε στη χρήση αφενός οι επισφάλειες να είναι μικρότερες και αφετέρου να μειωθούν οι προβλέψεις.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, αυτές τις ημέρες και καθώς η χρονιά κλείνει αύριο, έχουν ‘σπάσει’ τα τηλέφωνα δανειοληπτών που εμφανίζουν υποχρεώσεις οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες, προκειμένου αυτές οι υποχρεώσεις να τακτοποιηθούν εντός του έτους που φεύγει.

Υπάρχουν, μάλιστα, και πληροφορίες που θέλουν τράπεζες να ζητούν από …ανεπιθύμητους δανειολήπτες να καταβάλουν ένα ποσό και με αυτό να κλείσουν την οφειλή τους, έστω και αν αυτή είναι μεγαλύτερη, προκειμένου να απαλλαχθούν από αυτούς!

Και σκόντο!

Στην τραπεζική πιάτσα κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες η πληροφορία περί καταστήματος ξένης τράπεζας, η οποία είχε λαμβάνειν από πελάτη της 12.000 ευρώ και, τελικά, έκλεισε την οφειλή λαμβάνοντας το μισό ποσό, έχοντας βεβαίως εισπράξει νωρίτερα τόκους με την καταβολή των δόσεων του δναείου…

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς με τα νέα λογιστικά πρότυπα μεταφέρονται σε λογαριασμούς δανείων τα ομόλογα, ώστε να μην εμφανίζονται οι ζημίες του τελευταίου τριμήνου.

Από την άλλη πλευρά, για έναν ακόμη μήνα επιβεβαιώνεται ότι οι τράπεζες δανείζουν με μεγάλη δυσκολία και με νέα κριτήρια, παρά τις επιμέρους ανακοινώσεις για ροή δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, προς τις επιχειρήσεις ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε σε 5,2%, έναντι 5,2% του Οκτωβρίου και 18,7%του Δεκεμβρίου του 2008.

Ειδικότερα, σε 4,2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός του δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας νέα μείωση έναντι του Οκτωβρίου (4,4%) και 15,8% του Δεκεμβρίου του 2008.

Χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρήσεων

Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2009 θετική καθαρή ροή 302 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 5,2% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2008: 18,7%). Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι τον επισκοπούμενο μήνα επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς τη γεωργία, τη βιομηχανία, το εμπόριο και τους λοιπούς κλάδους, ενώ επιταχύνθηκε προς όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Ειδικότερα, με αρνητικό ρυθμό κινείται η πιστωτική επέκταση προς τη βιομηχανία για τρίτο συνεχόμενο μήνα (Νοέμβριος 2009: -4,0%, Οκτώβριος 2009: -2,3%, Δεκέμβριος 2008: 15,8%), ενώ με θετικό αλλά χαμηλό δωδεκάμηνο ρυθμό κινείται προς το εμπόριο (Νοέμβριος 2009: 3,1%, Οκτώβριος 2009: 6,0%, Δεκέμβριος 2008: 19,5%). Επίσης, με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς, παρά την επιτάχυνσή τους, κινείται η χρηματοδότηση του κλάδου των κατασκευών (Νοέμβριος 2009: 3,0%, Οκτώβριος 2009: 1,0%, Δεκέμβριος 2008: 35,2%) και της ναυτιλίας (Νοέμβριος 2009: 4,0%, Οκτώβριος 2009: 2,7%, Δεκέμβριος 2008: 17,2%).

Αντίθετα, με σχετικά υψηλούς ρυθμούς, πολύ πάνω από τον δωδεκάμηνο ρυθμό του συνόλου των επιχειρήσεων, κινούνται και αυτό τον μήνα οι δωδεκάμηνοι ρυθμοί ανόδου της χρηματοδότησης προς τους κλάδους ηλεκτρισμού-φωταερίου-ύδρευσης (19,1%), επικοινωνιών-μεταφορών πλην Ναυτιλίας (24,3%) και λοιπών (11,4%).

Χρηματοδότηση των εγχώριων νοικοκυριών

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ανήλθε τον Νοέμβριο του 2009 σε 401 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 3,1%, έναντι 3,3% τον Οκτώβριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 12,8%). Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 270 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2009, ενώ o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε μικρή επιβράδυνση (Νοέμβριος 2009: 3,7%, Οκτώβριος 2009: 4,0%, Δεκέμβριος 2008: 11,5%). Τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν καθαρή θετική ροή 99 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 2,1%, έναντι 2,4% τον Οκτώβριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 16,0%).

Τέλος, η καθαρή ροή των λοιπών δανείων προς τα νοικοκυριά ανήλθε σε 32 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2009, ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής τους διαμορφώθηκε σε -2,1% από -3,2 % τον Οκτώβριο 2009 (Δεκέμβριος 2008: 9,5%).

protothema.gr


Read more...

Ποιοι ανέλαβαν τη διοίκηση του ΕΟΤ...


Νέος πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ορίστηκε ο δικηγόρος Νικόλας Κανελλόπουλος (φωτογραφία) και μέλη του ΔΣ οι Διονύσης Πάνος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Αννα Σπηλιωπούλου, Αίγλη Μπαλαμάτση, Δήμητρα Μπούρα, Ελένη Τσατσάκη, Περικλής Σπάτουλας και Αντώνης Κεραστάρης. Παράλληλα, ξεκινά η διαδικασία επαναφοράς του παλαιού καθεστώτος με διαχωρισμό των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.
Read more...

Τον είχαν ...ξεβρακώσει οι εργαζόμενοι...


...τον νέο πρόεδρο του ΟΠΑΠ όταν με εντολή του Γιάννου πήγε να πουλήσει, επί Σημίτη, την Ιονική Τράπεζα
.
Από τον Θανάση Λεπίδη
.
Ο νέος πρόεδρος του ΟΠΑΠ Χάρης Σταματόπουλος (φωτογραφία) διετέλεσε στο παρελθόν και πρόεδρος της Ιονικής Τράπεζας όταν η Τράπεζα πωλήθηκε στην Alpha Bank ενώ αργότερα εργάστηκε στα Αμοιβαία Κεφάλαια της Alpha Trust. Τότε μάλιστα, το καλοκαίρι του 1998, σε επεισοδιακή συνέλευση των εγραζομένων που διαφωνούσαν με την πώληση, συνδικαλιστές είχαν ...ξεβρακώσει τον Χ. Σταματόπουλο ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή και για να προωθήσει την πώληση από τον Γιάννο Παπαντωνίου και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα μέχρι που αντικαταστάθηκε από τον Κ. Βαΐτσο.
Εκείνο το ξεβράκωμα ...

είχε σημαδέψει ολόκληρη την περίοδο των αλλαγών επί κυβέρνησης Σημίτη, ενώ ο ίδιος ο κ. Σταματόπουλος επέμενε σε συνεντεύξεις του στην ανάγκη πώλησης της Ιονικής δηλώνοντας μάλιστα ότι «όποια ιδιωτική τράπεζα αποκτήσει την Ιονική, θα αλλάξει προς όφελός της την τραπεζική αγορά στην Ελλάδα. Οποια από τις μεγάλες που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια χάσει την Ιονική, πιθανόν να χάσει και το παιχνίδι».
Αν αυτό επιβεβαιώθηκε, 11 χρόνια μετά, το δείχνει η σημερινή πραγματικότητα...
Σημειώνεται ότι και τώρα σχεδιάζεται η πώληση νέου ποσοστού από αυτό που έχει διατηρήσει το δημόσιο στον ΟΠΑΠ.
Read more...

Τα χρήματα που τους οφείλονται θα λάβουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων

Με εντολή της υπουργού Παιδείας , Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου εκδόθηκε ένταλμα δώδεκα εκατομμυρίων τριακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ (12.380.000), που αφορά στην πληρωμή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009 καθαριστριών με συμβάσεις μίσθωσης έργου, που εργάζονται σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, η οικονομική αυτή εκκρεμότητα αφορά έξι χιλιάδες εξακόσιες εβδομήντα δύο (6.672) καθαρίστριες που παρέμεναν απλήρωτες από το 2008.
nooz.gr


Read more...

Έντονη αντιπαράθεση για την Θάλεια Δραγώνα

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αιχμή τις επιθέσεις που δέχεται η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Θάλεια Δραγώνα, με αφορμή το επιστημονικό της έργο. Η ΝΔ, μετά και τις επιθέσεις από το ΛΑΟΣ, άσκησε έντονη κριτική. Η κ. Δραγώνα χαρακτηρίζει ότι η κριτική που δέχεται έχει "πολιτικό χαρακτήρα". Παράλληλα, ανοίγει και η συζήτηση για την παροχή ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε στο στόχαστρο της κριτικής την κυρία Δραγώνα., ενώ στην προσπάθεια του να μην φανεί ότι ακολουθεί τα χνάρια του κ. Καρατζαφέρη, δεν ζήτησε απομάκρυνση της ειδικής γραμματέως, αλλά τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ επωμίζεται τις ευθύνες του για τους διορισμούς και τις επιλογές που κάνει", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Απάντηση στην επίθεση που δέχεται έδωσε μέσω Flash 96 η Θάλεια Δραγώνα. Τόνισε ότι υφίσταται κριτική με πολιτικό χαρακτήρα και συμπλήρωσε: "Ορισμένοι ανέσυραν και χρησιμοποιούν τσιτάτα από το βιβλίο μου, τα οποία είναι παντελώς ψευδή και κατασκευασμένα, θεωρώντας ότι δημιουργούν ένα καλό έργο επίθεσης". Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας εκτίμησε ότι "η ΝΔ δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να τρέξει πίσω από το ΛΑΟΣ- συμβαίνει το ανάποδο".

Η κριτική της ΝΔ απαντήθηκε και από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση "στοχοποιεί την κ. Δραγώνα και συνηγορεί, ουσιαστικά, στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ο ΛΑΟΣ". "Πολύ γρήγορα και με σαφή τρόπο ο εκπρόσωπος της ΝΔ ταύτισε το κόμμα του με τον κ. Καρατζαφέρη και με τις πλέον ακροδεξιές φωνές", πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Από την πλευρά του, ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωση του διερωτήθη: "Εάν η υπουργός Παιδείας συμφωνεί με την ειδική γραμματέα τότε πρέπει να αλλάξει τον σταυρό που βρίσκεται έξω από το υπουργείο της με την ημισέληνο".

Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης υποστήριξε -μέσω του Flash 96- ότι η τοποθέτησή της στο υπουργείο Παιδείας έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες αντιλήψεις που έχει.

Ο κ. Βορίδης επιβεβαίωσε ότι ο ΛΑΟΣ προχωρά σε συγκέντρωση υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την παροχή ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες.

"Η κυβέρνηση οφείλει, όχι μόνο να μην υποχωρήσει απέναντι στις πιέσεις αλλά να προχωρήσει με πιο τολμηρά βήματα στην τελική διαμόρφωση του νόμου για τους μετανάστες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

nooz.gr

Read more...

ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΣΗΜΙΤΗ


Λονδίνο : Λάμπης Τσιριγωτάκης
(από το Έθνος)

Σιδηρά Kυρία», η Mάργκαρετ Θάτσερ, πίεζε τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή, στη συνάντησή τους στο Λονδίνο το 1979, να δώσει η Eλλάδα μεγάλα συμβόλαια σε βρετανικές εταιρείες. O Eλληνας πρωθυπουργός προσπαθούσε τότε να έχει την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης σε τρία θέματα που τον απασχολούσαν πολύ σοβαρά. Tην ένταξη της Eλλάδας στην Eυρωπαϊκή Kοινότητα, την επιστροφή της Eλλάδας στο... στρατιωτικό σκέλος του NATO και τις σχέσεις της Eλλάδας με την Tουρκία. Στη διάρκεια της επίσκεψης του Kωνσταντίνου Kαραμανλή στο Λονδίνο, οι βρετανικές Aρχές ασφαλείας παρακολουθούσαν τον στενό συνεργάτη του, Πέτρο Mολυβιάτη, χωρίς να διευκρινίζεται γιατί. Eνα εμπιστευτικό έγγραφο του Φορέιν Oφις σχετικά με αυτό το θέμα κάνει λόγο για «παραπλανητική» αναφορά Bρετανού πράκτορα, αλλά εκφράζονται ερωτηματικά εάν ο Πέτρος Mολυβιάτης ταυτίζεται ιδεολογικά με τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή.
H επίσημη αιτιολογία των Βρετανών για την παραίτηση Σημίτη ήταν ότι προώθησε μια αφίσα για την ΕΕ με σύνθημα το οποίο ήταν αντίθετο με τη γραμμή του κόμματος
Mεγάλη ήταν η αντίδραση και η πίεση των Bρετανών και των Aμερικανών προς την Eλλάδα για τη συμφωνία που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τη Mόσχα, να χρησιμοποιεί ο σοβιετικός στόλος τις ευκολίες στα Nαυπηγεία στο Nεώριο της Σύρου.
Oι Bρετανοί διπλωμάτες διερευνούν τους λογούς της παραίτησης του Kώστα Σημίτη από το Eκτελεστικό Γραφείο του ΠAΣOK. H επίσημη αιτιολογία ήταν ότι προώθησε μια αφίσα για την Eυρωπαϊκή Eνωση με σύνθημα το οποίο ήταν αντίθετο με τη γραμμή του κόμματος.
Oι Bρετανοί αστυνομικοί, οι οποίοι συνόδευαν και προστάτευαν τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή στο Λονδίνο κατά την επίσημη επίσκεψή του, τον Oκτώβριο του 1979, έδιναν αναφορά στο Φόρεϊν Oφις για όλες τις κινήσεις του, ακόμα και για ψώνια που έκανε στην αγγλική πρωτεύουσα. Oπως αναφέρεται σε ένα έγγραφο, πήγε και αγόρασε παπούτσια στο κατάστημα Σίμπσονς και κοστούμι στο κατάστημα Mπέρμπερις.
Tα αποκαλυπτικά αυτά θέματα αναφέρονται στους εμπιστευτικούς φακέλους του Φόρεϊν Oφις, για την περίοδο του έτους 1979, οι οποίοι αποδεσμεύτηκαν τώρα, όπως γίνεται με τη συμπλήρωση 30 χρόνων, και είναι πλέον στη διάθεση του κοινού και των ιστορικών.
ΣYNANTHΣH ME ΘATΣEP
Πίεζε για μπίζνες η «Σιδηρά Kυρία»
Στις 24 Oκτωβρίου το 1979 ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής είχε συνομιλίες στην Nτάουνινγκ Στριτ με τη Bρετανή πρωθυπουργό, Mάργκαρετ Θάτσερ. Mαζί του στο τραπέζι των συνομιλιών είχε τον Eλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, E. Λαγάκο, και τον Πέτρο Mολυβιάτη. Στις συνομιλίες αυτές αναφέρεται ο εμπιστευτικός φάκελος FC09/2840. O K. Kαραμανλής άνοιξε τη συζήτηση εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στη Bρετανή πρωθυπουργό για τη συμβολή της Aγγλίας στην επιτυχή για την Eλλάδα πορεία των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Eυρωπαϊκή Kοινότητα. «Θα ήταν σπουδαία νέα εάν η Aγγλία ήταν η πρώτη χώρα που θα επικύρωνε την ένταξη της Eλλάδας», είπε ο Eλληνας πρωθυπουργός. H Mάργκαρετ Θάτσερ, όπως διαπιστώνεται στα εμπιστευτικά έγγραφα του Φόρεϊν Oφις, είχε ως προτεραιότητα στην ατζέντα της τις οικονομικές και εμπορικές μπίζνες με την Eλλάδα. Στην εμπιστευτική αναφορά για τις συνομιλίες Kαραμανλή-Θάτσερ στην Nτάουνινγκ Στριτ αναφέρεται: «H πρωθυπουργός Mάργκαρετ Θάτσερ τόνισε στον Eλληνα πρωθυπουργό ότι σφοδρή επιθυμία της είναι να υπάρξουν πολύ καλές διμερείς εμπορικές σχέσεις και ότι η Bρετανία ενδιαφέρεται να πουλήσει στην Eλλάδα αμυντικό υλικό, ειδικότερα τανκς τύπου Chobam, να κατασκευάσει στην Eλλάδα σταθμούς παράγωγης ενέργειας από άνθρακα και να εκσυγχρονίσει τους ελληνικούς ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους. O Kωνσταντίνος Kαραμανλής συμφώνησε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις και ότι θα δει σε ποιους τομείς μπορεί να αναπτυχθούν καλύτερα οι ελληνοβρετανικές σχέσεις. Eίπε επίσης ότι ο Eλληνας υπουργός Συντονισμού, κ. Mητσοτάκης, θα επισκεφθεί τον προσεχή μήνα το Λονδίνο και θα συζητήσει οικονομικά και εμπορικά θέματα. Ωστόσο ο Eλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευθεί στην αγορά από την Aγγλία πολεμικού υλικού, λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολο στάδιο. Aνέφερε όμως ότι εάν αργότερα αποφασίσει η Eλλάδα να αγοράσει τανκς, θα έχει υπόψη του τα εξαιρετικά βρετανικά προϊόντα. Oι στρατιωτικοί σύμβουλοι του Kωνσταντίνου Kαραμανλή θεωρούν ότι τα βρετανικά τανκς είναι τα καλύτερα και ότι αυτά πρέπει να προμηθευθεί η Eλλάδα».
Το Κυπριακό
Στην ατζέντα των συνομιλιών του Kωνσταντίνου Kαραμανλή με τη Mάργκαρετ Θάτσερ στην Nτάουνινγκ Στριτ ήταν φυσικά και το Kυπριακό. Στη συζήτηση αυτή αναφέρεται το εμπιστευτικό έγγραφο του Φόρεϊν Oφις.
O κ. Kαραμανλής είπε στη Bρετανή πρωθυπουργό ότι ασχολείται με το Kυπριακό για 25 χρόνια και ανέτρεξε σε μια φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Tάιμ» πριν από μερικά χρόνια με τη λεζάντα «Tο Kυπριακό άσπρισε τα μαλλιά του». H Mάργκαρετ Θάτσερ ρώτησε τον K. Kαραμανλή για τον ρόλο του Προέδρου της Kύπρου, Kυπριανού, τον οποίο η Bρετανή πρωθυπουργός είχε ρωτήσει όταν τον συνάντησε στη Λουσάκα γιατί οι Eλληνοκύπριοι και οι Tουρκοκύπριοι δεν λύνουν μόνοι τους τα προβλήματά τους. O Kυπριανού απάντησε ότι θα μπορούσαν, αλλά δεν τους το επιτρέπουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις. Στο σημείο αυτό ο K. Kαραμανλής είπε ότι οι Eλληνοκύπριοι δεν εξαρτώνται απ’ αυτόν, αλλά οι Tουρκοκύπριοι εξαρτώνται από την Aγκυρα. Δεν είναι ο Nτενκτάς που έκανε κατοχή του το νησί, αλλά οι 30.000 Tούρκοι στρατιώτες. H Aγκυρα μπορούσε να προσφέρει και να επιβάλει μια λύση, αλλά η Tουρκία δεν έχει πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο. O Kαραμανλής είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές του Kυπριακού και πρόσθεσε ότι προβλήματα όπως το Kυπριακό χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να λυθούν. H Bρετανή πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον K. Kαραμανλή για τον ανοιχτό τρόπο με τον οποίο εξέθεσε τις απόψεις του. Συμφώνησε για τη σπουδαιότητα να υπάρξει διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, γιατί θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής σε μια περίοδο με επικίνδυνες καταστάσεις στο Aφγανιστάν και το Iράν, τις οποίες η Σοβιετική Eνωση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί.
NEEΣ EKΔOXEΣ
Προχωρούν ένα βήμα παραπάνω για την παραίτηση Σημίτη
H εμπιστευτική αναφορά WSG 014/1, 20 Iουνίου 1979, της βρετανικής πρεσβείας στην Aθήνα προς το Φόρεϊν Oφις, αναφέρεται στην παραίτηση του K. Σημίτη από το Eκτελεστικό Γραφείο του ΠAΣOK.
«Στις 13 Iουνίου το ΠAΣOK ανακοίνωσε την παραίτηση του K. Σημίτη από το επταμελές Eκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, αποδεχόμενος το λάθος του να εγκρίνει και να κυκλοφορήσει μια κομματική αφίσα η οποία ήταν αντίθετη με τη γραμμή του ΠAΣOK στο θέμα της Eυρωπαϊκής Kοινότητας. Tο γεγονός αυτό έδωσε τροφή για να κυκλοφορήσουν στον κυβερνητικό Tύπο διαφορετικές εκδοχές για την παραίτηση του K. Σημίτη και να ερμηνευθεί βασικά ως αποτέλεσμα εσωτερικών διαφόρων μέσα στο ΠAΣOK. H εφημερίδα «Kαθημερινή» ισχυρίστηκε ότι ο Σημίτης απομακρύνθηκε από τον Aνδρέα Παπανδρέου, προκειμένου να ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος εμπόδιζε το άνοιγμα προς το Kέντρο. Oι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης του K. Σημίτη δεν έχουν διευκρινισθεί. Oταν ρώτησα τον ίδιο για το θέμα της αφίσας πριν να παραιτηθεί, δεν μου έκανε καμία νύξη ότι γνώριζε για τον επερχόμενο «αποκεφαλισμό» του ούτε ότι είχε την πρόθεση να παραιτηθεί. Στις δημόσιες δηλώσεις του και στις ιδιωτικές του συνομιλίες ο K. Σημίτης υποστήριζε την κομματική γραμμή στο θέμα της Eυρωπαϊκής Eνωσης.
Eίναι δύσκολο να εξηγήσει κάνεις κατά ποσό το «σλόγκαν» της επίμαχης αφίσας απείχε από την πολιτική του ΠAΣOK.
Oποιοδήποτε είναι το πραγματικό «έγκλημα» του Σημίτη, η απομάκρυνσή του υπογραμμίζει την αξιοσημείωτη ιστορία του Aνδρέα Παπανδρέου να διαλύει φιλίες. O K. Σημίτης ήταν ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Aνδρέα Παπανδρέου στη διάρκεια της εξορίας του και ένας από τους έμπιστους συμβούλους του μετά το 1974».
ΣHMEIΩNAN KAI TA ΨΩNIA KAPAMANΛH
Tο... κοστούμι από το Mπέρμπερις
Eνα εμπιστευτικό έγγραφο του Φόρεϊν Oφις αναφέρεται στις ιδιωτικές κινήσεις του Kωνσταντίνου Kαραμανλή στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του. Tο υπογράφει η αξιωματούχος του Φόρεϊν Oφις, Mις Mπρετ - Mπρουκς.
«Συνέλεξα ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τους πράκτορες της Σκότλαντ Γιαρντ, που συνόδευαν τον K. Kαραμανλή.
O Kαραμανλής πέρασε το πρωινό της πρώτης του μέρας στο Λονδίνο κάνοντας ψώνια. Πήγε στο κατάστημα Σίμπσονς και αγόρασε παπούτσια και στο κατάστημα Mπέρμπερις για ενδύματα. Στη συνέχεια, είδε τον Πεσμαζόγλου για 45 λεπτά και στην αναχώρησή του «πόζαρε» στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους σε στυλ «πριμαντόνας». Tο βράδυ πήγε για δείπνο στο σπίτι της κυρίας Δ. Mακρή. Tη δεύτερη μέρα ο K. Kαραμανλής συναντήθηκε με την κυρία Θάτσερ στην Nτάουνινγκ Στριτ και, μετά την επιστροφή του στο ξενοδοχείο του δέχθηκε την επίσκεψη του Tζέιμς Kάλαγχαν, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο είδε για 45 λεπτά, ο Kάλαγχαν έκανε σημαντικές δηλώσεις στους Eλληνες δημοσιογράφους, βεβαιώνοντας ότι θα υποστηρίξει την ελληνική ένταξη στην Eυρωπαϊκή Kοινότητα.
O K. Kαραμανλής, πάρα το γεγονός ότι ο ίδιος είναι λιτός και απομονωμένος, όταν βρίσκεται με γυναικεία συντροφιά «ξεπαγώνει» και γίνεται θετικά ευγενικός. Διαπιστώσαμε δυσαρέσκεια μεταξύ των ανδρών ασφαλείας που συνοδεύουν τον K. Kαραμανλή, ένας από τον στρατό και ένας από τη χωροφυλακή. O λόγος της δυσαρέσκειας είναι οι χαμηλές αποδοχές τους, μετά μάλιστα τη σύγκριση που έκαναν με τις αποδοχές των Bρετανών και άλλων Eυρωπαίων συνάδελφων τους».
Π. MOΛYBIATHΣ
"Kατασκοπεία" από τις Αρχές
Tο εμπιστευτικό έγγραφο του Φόρεϊν Oφις WS9 00/1, με ημερομηνία 27 Nοεμβρίου 1979, αποκαλύπτει ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον στενό συνεργάτη του K. Kαραμανλή, τον Πέτρο Mολυβιάτη, στη διάρκεια της επίσκεψης του Eλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Aναφέρει το σχετικό έγγραφο:
«H εντύπωση που αποκόμισε ο πράκτορας της Σκότλαντ Γιαρντ για τον Πέτρο Mολυβιάτη μπορεί να είναι παραπλανητική.
O Mολυβιάτης είναι ένας πολύ έμπιστος επίσημος και ο Kαραμανλής βασίζεται πολύ στις εισηγήσεις του. Aπό ό,τι γνωρίζουμε δεν είναι ενεργός σε κομματικές πολιτικές. Σε κάποιο στάδιο στο παρελθόν, γνωρίζουμε ότι ανήκε σε διαφορετικό κόμμα απ’ αυτό του Kαραμανλή.
Θα εκπλαγούμε όμως εάν δεν είναι τώρα υποστηρικτής της Nέας Δημοκρατίας. Φυσικά, ο Mολυβιάτης παράλληλα με το γεγονός ότι είναι ένας αποτελεσματικός σύμβουλος του Kαραμανλή, έχει και τις δικές του ισχυρές ιδέες για τους πολιτικούς του στόχους. O ρόλος του Mολυβιάτη είναι να συμβουλεύει για να υλοποιούνται αυτοί οι στόχοι, όχι να τους διαμορφώνει».
EΓΓPAΦO
H «έξωση» του πρέσβη στην Aγκυρα
Tο εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Aγκυρα προς το Φόρεϊν Oφις, WSGO 20/4, ημερομηνία 3 Oκτωβρίου 1979, αποκαλύπτει ένα διπλωματικό ελληνοτουρκικό επεισόδιο το οποίο δημιούργησε προστριβή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Aφορούσε την κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης να ζητήσει από τον Eλληνα πρέσβη στην Aγκυρα, κ. Παπούλια, να εγκαταλείψει το οίκημα στο οποίο διαμένει, μέσα σε δύο μήνες, με την αιτιολογία ότι το τουρκικό κράτος έγινε ο ιδιοκτήτης του σχετικού ακινήτου.
Tο βασικό κείμενο του έγγραφου: «O Eλληνας πρέσβης, ο οποίος ήλθε στο σπίτι μου χθες βράδυ, στο δείπνο που έδωσα για το ζεύγος Pόουντς, μου ανέφερε ότι τον κάλεσαν στο υπουργείο των Eξωτερικών της Tουρκίας για να τον ενημερώσουν ότι το οίκημα στο οποίο διαμένει, και είναι η ελληνική πρεσβευτική κατοικία για πολλά χρόνια, περιήλθε στην ιδιοκτησία του τουρκικού κράτους και εξέφρασαν την επιθυμία να το εκκενώσει το συντομότερο δυνατό, μέσα σε δύο ή τέσσερις το πολύ μήνες. O Παπούλιας τους απάντησε, όπως μου είπε, ότι το σπίτι δεν είναι δικό του, αλλά μια επίσημη κατοικία την οποία έχει ενοικιάσει το ελληνικό κράτος, από Tούρκο ιδιώτη, και η ενοικίαση λήγει τον προσεχή χρόνο τον Iούλιο.
Tο ιστορικό σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι το οίκημα που διαμένει ο Eλληνας πρέσβης, καθώς και το διπλανό κτίριο που είναι η επίσημη κατοικία του Iάπωνα πρέσβη, βρίσκονται σε έναν μεγάλο χώρο τον οποίο νομίζω η τουρκική κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ένα είδος πάρκου. O Παπούλιας μου είπε πως πάρα το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν πληροφορίες για την πρόθεση της δημοτικής Aρχής της Aγκυρας να αναπλάσουν σε πάρκο τον συγκεκριμένο χώρο, οι Tούρκοι επίσημοι τον διαβεβαίωναν ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχεί».

fimotro

Read more...

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ


Τη βεβαιότητα ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που καταρτίζει η κυβέρνηση θα γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν, καθώς διαμορφώνεται σε συνεχή διαβούλευση με τις Βρυξέλλες και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η «δέσμευση» του κ. Παπανδρέου ανελήφθη ύστερα από διαφορετικά μηνύματα των προηγούμενων εβδομάδων, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση δεν θα ασκούσε οικονομική πολιτική με βάση τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή υπό την πίεση των... αγορών, και ενώ στο εσωτερικό της εκδηλώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα απαιτούμενα μέτρα.
Η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού συνοδεύτηκε από μια αμφίσημη απάντηση, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ εάν τους πρώτους μήνες του 2010 διαπιστωθεί υστέρηση εσόδων, με τον κ. Παπανδρέου να θέτει ως ορίζοντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερβολικών ελλειμμάτων την τετραετία.
Υψηλά τέλη
Υπό το βάρος των αντιδράσεων για τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσής τους το 2011. Το πρόβλημα που έχει προκληθεί αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός.
fimotro


Read more...

Ποιοι φόροι αυξάνονται το 2010

Μεγαλώνουν οι φόροι κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά, μεγαλώνουν οι φόροι στα καύσιμα, ενώ θα έχουμε και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κυβέρνησης και θα υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Επίσης, μελετάτε η επέκταση του ΦΠΑ και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, ως σενάριο έκτακτης ανάγκης, άλλωστε, προβάλλει το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, ενδεχόμενο το οποίο δεν απέκλεισε οριστικά χθες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αν και διευκρίνισε ότι δεν έχει δεχθεί μέχρι σήμερα σχετική εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παράλληλα με τους σχεδιασμούς της νέας φορολογικής πολιτικής, η κυβέρνηση εξαναγκάζεται να κάνει όπισθεν ολοταχώς αλλά από του χρόνου στο θέμα των νέων αλμυρών τελών κυκλοφορίας που έδωσαν την αφορμή για αντιδράσεις προκαλώντας την έντονη δυσφορία των πολιτών. Τo υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες πως θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αntenna περιέγραψε ένα νέο σύστημα τελών όπου δεν θα επιβαρύνεται τόσο η κατοχή Ι.Χ., όσο η χρήση του. «Στην πράξη θα δούμε μια αυξομείωση, όπου θα μειωθούν τα τέλη και θα αυξηθούν περισσότερο οι φόροι που έχουν να κάνουν με την κίνηση του αυτοκινήτου, κυρίως στα καύσιμα, κάτι που έχει να κάνει και με την κατεύθυνση της Ε.Ε. Έχουμε υποχρέωση να αυξηθούν προοπτικά στα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2012. Εμείς λέμε ότι την προσαρμογή θα την κάνουμε ταυτόχρονα με μια μείωση των τελών», είπε ο υπουργός.


Σε αντιδιαστολή με τα σχέδια της κυβέρνησης για τα νέα τέλη κυκλοφορίας, όπου το τοπίο ακόμα παραμένει θολό καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αλλαγές με συμψηφισμό των τελών του 2010, οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά είναι γεγονός και κυριολεκτικά προ των πυλών. Με μίνι νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου θα προβλέπεται η αύξηση των ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά κατά 10%, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 40 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρων και 1-2 ευρώ ανά φιάλη ποτών.

Για το πετρέλαιο και τη βενζίνη ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου. Πάντως, η αύξηση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο και βενζίνη δεν αποκλείεται να ενταχθεί σε πακέτο έκτακτων μέτρων στον βαθμό που θα υπάρξουν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τότε η κυβέρνηση θα κάνει ταμείο και αν φανεί ότι απειλείται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, όπως έχουμε δεσμευθεί έναντι των Βρυξελλών, τότε τα μέτρα άμεσης αναστήλωσης των εσόδων στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση του ΦΠΑ δεν μπορεί να αποκλειστούν.


Στα σκαριά βρίσκονται και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να συμβαδίσουν με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τις αλλαγές σε φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών από τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο υπουργός Οικονομικών, αν και επισημαίνει ότι επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, σημειώνει τις αποκλίσεις με τις αγοραίες τιμές και το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (τελευταία φορά αυξήθηκαν το 2007).

Στον διάλογο για το φορολογικό θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της επέκτασης του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται, όπως για παράδειγμα σε γιατρούς, δικηγόρους, ασφαλιστές και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Το μέτρο εξετάζεται από την κυβέρνηση, ενώ ειλημμένη απόφαση θεωρείται η καθιέρωση ταμειακών μηχανών σε όλα τα επαγγέλματα και στο σύνολο της αγοράς. Η έκδοση αποδείξεων μέσω ταμειακών μηχανών από όλους τους επαγγελματίες θα συνδυαστεί με τη σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι. Ανάλογα με το εισόδημα, κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίζει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων στην Εφορία για να κερδίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Σε ειδική φόρμα της Εφορίας θα δηλώνεται ο ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό της δαπάνης και η ημερομηνία, χωρίς να απαιτείται η υποβολή των αποδείξεων στην Εφορία, ενώ οι πολίτες θα κληθούν να συλλέγουν αποδείξεις ακόμα και από το σούπερ μάρκετ.

nooz.gr

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...

Read more...

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΠΙΤΑ...


Ρεπορτάζ : Κ. Τσουπαρόπουλος - Κ. Στάμου

Κίνηση ματ -όπως την ονομάζουν- έναντι κοινοτικών δανειστών-αγορών και στελεχών που διατυπώνουν κριτική για καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα επιχειρήσει η κυβέρνηση αν ξεπεραστούν νομικές και τεχνικές δυσκολίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητεί το σούπερ όπλο που θα σπάσει τον πάγο της αναξιοπιστίας που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες, δείχνοντας ότι όχι μόνον έχει την πολιτική βούληση να λάβει σκληρά...
μέτρα, όχι μόνο να τα λάβει αμέσως, αλλά και να έχει αποτελέσματα αμέσως.
Η «πυρίτιδα» του σούπερ όπλου αποτελείται από φορολογικό πακέτο με τις εξής τρεις πτυχές: Πρώτον, νέα, δικαιότερη και προοδευτική φορολογική κλίμακα στην οποία υπάγονται όλα τα εισοδήματα πλην τόκων. Δεύτερον, τεκμήρια διαβίωσης που θα επιχειρήσουν να βάλουν τάξη στο φοροδιαφυγικό «κίνημα των μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών». Και, τρίτον, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και αυτοτελών φορολογήσεων.
Η αναδρομική εφαρμογή των τριών αυτών φορολογικών ρυθμίσεων από τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009 -ενώ έχει «περάσει» η αντίληψη ότι θα ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2010- αποτελεί τη μεγάλη ανατροπή που φαίνεται ότι θα επιχειρήσει η κυβέρνηση στο φορολογικό σύστημα και δίνει σαφώς περισσότερα έσοδα εντός του 2010, αντί της αναμονής μέχρι το 2011.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν μειώνουν περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010 στο 8% του ΑΕΠ, έπειτα από αλληλοδιάδοχες μειώσεις του επί χάρτου (το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε έλλειμμα 9,4%, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 9,1% και κατόπιν η κυβέρνηση το περιόρισε, χάρη στο νέο μεγάλο σφίξιμο δαπανών, στο 8,7%).
Μπορεί να επιβληθεί
Για να προχωρήσει το εγχείρημα και να ληφθούν οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2009, πρέπει να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν ότι δεν θα υπάρξουν τεκμηριωμένες αμφισβητήσεις της δυνατότητας να επιβληθεί κατά κάποιον τρόπο αναδρομική φορολόγηση εισοδημάτων.
Βεβαίως, στο παρελθόν έχει κριθεί ότι τέτοια φορολόγηση μπορεί να επιβληθεί αν αυτή απέχει το πολύ ένα χρόνο από την απόκτηση των εισοδημάτων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι τα εισοδήματα αυτά θα δηλωθούν για πρώτη φορά στους πρώτους μήνες του 2010.
Εφόσον το όπλο του εμπροσθοβαρούς σεναρίου για το έλλειμμα εφαρμοστεί, οι κοινωνικές αντιδράσεις των θιγόμενων στρωμάτων θεωρείται από την κυβέρνηση ότι δεν θα είναι σημαντικές, γιατί οι απώλειες θα καλύπτονται κατά μεγάλο μέρος από μια δίκαιη φορολογική κλίμακα. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται να εισαχθεί χαμηλότατος φορολογικός συντελεστής 10% για τα εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ τον χρόνο. Την ίδια πολιτική του χαμηλού πρώτου συντελεστή, που αντικειμενικά λειτουργεί υπέρ της πολύ χαμηλής φορολογικής επιβάρυνσης των φτωχότερων εισοδηματικών στρωμάτων, είχαν ακολουθήσει οι πριν από το 2004 κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είχαν μάλιστα θεσπίσει συντελεστές 5% και 15%.
Στην αναμόρφωση της φορολογίας στην οποία προχώρησε η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή (2004), προβλέφθηκε ως πρώτος συντελεστής ο υψηλότατος 27%, που προκάλεσε υπερφορολόγηση των φτωχότερων στρωμάτων. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης η κυβέρνηση τότε της Ν.Δ. θέσπισε σταδιακή μείωση του χαμηλού συντελεστή.
Τι προβλέπει η νέα κλίμακα
Η πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει χαμηλό συντελεστή 10% για εισοδήματα μέχρι 15.00 ευρώ, με αφορολόγητο 12.000, το οποίο, όμως, θα κυμαίνεται ανάλογα με το σύστημα των αποδείξεων που θα επιλεγεί. Τμήμα εισοδήματος 15.001-23.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 20%. Για τμήμα εισοδήματος 23.001-30.000 ευρώ θα ισχύσει συντελεστής 30%. Για τμήμα εισοδήματος 30.001-50.000 θα ισχύσει συντελεστής 35% και για τμήμα εισοδήματος 50.001 και άνω ο ανώτατος συντελεστής γίνεται 42,5%, έναντι 40% σήμερα.
Βεβαίως, όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα πάντα εκτιμώνται και συνεκτιμώνται από την κυβέρνηση, που προς το παρόν διεξάγει τον φορολογικό διάλογο. Η φορολογική πολιτική, έλεγαν, είναι δεδομένη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα κλίμακα, κατάργηση αυτοτελών φορολογήσεων και νέα τεκμήρια διαβίωσης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις επόμενες εβδομάδες.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι με μια τέτοια στρατηγική «καλύπτονται» οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, που χαρακτήρισαν τις πρώτες 90 μέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και δίνονται έτσι απαντήσεις στη σχετική κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

fimotro

Read more...

Νέα μεταναστευτική πολιτική


Μια νέα μεταναστευτική πολιτική εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και έθεσε προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς, όπως επίσης και τα μέτρα για την ενίσχυση για της οδικής ασφάλειας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ.Ραγκούσης ανέφερε πως στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι να ανοίξει η πόρτα στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας, δηλαδή σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Σύμφωνα με δηλώσεις του, με το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου εισάγεται νέος τρόπος κτήσης της ιθαγένειας: Με τη γέννηση και τη δήλωση των γονέων του ή του ιδίου. Μπορούν να την αποκτήσουν εφόσον διαμένουν ήδη Ελλάδα πέντε χρόνια.
Ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν και τα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο για ορισμένα τουλάχιστον χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης , επιφυλασσόμενος να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.http://www.opengov.gr/ypes/
yperpasok

Read more...

Τρείς μήνες κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ


Συμπληρώνονται τρείς μήνες από τις εκλογές. Ασφαλώς το διάστημα είναι μικρό για να κριθεί η κυβέρνηση, τα προβλήματα όμως που καλείται να διαχειριστεί είναι μεγάλα και επείγοντα.

Ένας σύντομος απολογισμός θετικών και αρνητικών πράξεων, εξαγγελιών και λαθών περιλαμβάνει:

Θετικό πρόσημο
- Ανάκληση αδειών λειτουργίας των κολεγίων
- Όλες οι προσλήψεις από το ΑΣΕΠ
- Λειτουργία μονάδων εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία
- Διεθνής κινητικότητα του πρωθυπουργού
- Επίδομα αλληλεγγύης

Εξαγγελίες με θετικό πρόσημο:

-Ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση
-Ρυθμίσεις για τα πανωτόκια και τις υπερβολικές χρεώσεις από τις τράπεζες
-Αναμόρφωση της αστυνομίας


Αρνητικό πρόσημο
- Ο τραγέλαφος με τα βιογραφικά
- Καθυστέρηση στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού
- Αυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα
- Εθελούσια έξοδος στον ΟΛΠ
- Καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα
- Διγλωσσία στα οικονομικά θέματα
- Καθημερινά φορολογικά σενάρια
- Αποκλεισμός του μισού ΠΑΣΟΚ από τη στελέχωση του κράτους
- Καταιγίδα εξεταστικών επιτροπών
- Υπόθεση Ρόβλια
- Υπόθεση Κουτούπη
Το κείμενο έγραψε ο revival
yperpasok

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...

Read more...

ΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΟ ΡΑΦΙ...


Ρεπορτάζ : Στέλιος Βραδέλης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ με πρωταγωνιστές Έλληνες γιατρούς αλλά και μέλη διοικητικών συμβουλίων μεγάλων ελληνικών νοσοκομείων ερευνά η βρετανική Δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα η υπόθεση παραμένει στον πάγο καθώς καθυστερεί η εξέταση των στοιχείων που στάλθηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για τουλάχιστον...
35 γιατρούς, μέλη διοικήσεων νοσοκομείων και μέλη εταιρειών ιατρικού υλικού.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα του Δικαστηρίου του Στέμματος στο Shathwark θα αρχίσει η δίκη του πρώην αναπληρωτή προέδρου της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational, Ρόμπερτ Ντουγκάλ. Ο 44χρονος Ντουγκάλ κατηγορείται από τις βρετανικές αρχές πως μέσω της εταιρείας του διακινήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2002 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2005 μαύρο χρήμα με αποδέκτες, κυρίως, Έλληνες χειρουργούς ορθοπεδικούς. Με την υπόθεση DeΡuy ασχολήθηκε το Βρετανικό Γραφείο Σοβαρών Απατών (SFΟ), το αντίστοιχο της Αρχής για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση απάτης. Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία που παρουσιάσαμε στις αρχές αποφασίστηκε η περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης», λέει στα ΝΕΑ η εκπρόσωπος του SFΟ Ρόε Ρετζίνα.
Στις βρετανικές αρχές οι πληροφορίες για τα μαύρα ταμεία της DeΡuy στην Ελλάδα έφτασε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η DeΡuy είναι θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson. Η τελευταία το 2006 άρχισε την επιχείρηση «καθαρά ταμεία». Όταν η έρευνα έφτασε στα ταμεία της θυγατρικής της οι Αμερικανοί διαπίστωσαν περίεργες εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία της εταιρείας, οι οποίες κατέληξαν στην Ελλάδα. Ο Ντουγκάλ ήταν την περίοδο εκείνη ο υπεύθυνος πωλήσεων για την Ευρώπη και ο άνθρωπος που θα έπρεπε βάσει της θέσης του να γνωρίζει σε ποιους κατέληξαν τα χρήματα. «Ο πελάτης μου δεν θα ήθελε να σχολιάσει τίποτα για την υπόθεση όσο βρίσκεται στη δικαστική της διερεύνηση», απάντησε στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος του Ρόμπερτ Ντουγκάλ, Σολ Μπραζίλ.
Τα στοιχεία ωστόσο από τις αμερικανικές αρχές αλλά και τον εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποίησε η Johnson & Johnson ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το εγχώριο κύκλωμα αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούσε η DeΡuy. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007 η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 85 εκατ. δολαρίων για τις πρακτικές της, με το πόρισμα να αναφέρει πως: «Η DeΡuy χρησιμοποίησε ή σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές οικονομικών συμφωνιών με χειρουργούς για να μεγαλώσει το μερίδιό της στην αγορά, προωθώντας προϊόντα για μηρούς και γόνατα με τη μορφή των μετρητών έναντι της χρησιμοποίησής τους». Ελλάδα και Πολωνία
«Από την έρευνά μας εντοπίστηκε η ύπαρξη μαύρων ταμείων μόνο σε δύο χώρες στον κόσμο. Η μία ήταν η Ελλάδα και η δεύτερη η Πολωνία», αποκαλύπτει στέλεχος της Johnson & Johnson. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν από τον εσωτερικό έλεγχο στην DeΡuy βρέθηκε εσωτερικό έγγραφο προερχόμενο από την Ελλάδα, με το οποίο ζητούνταν υπέρογκα ποσά για το λάδωμα των Ελλήνων ιατρών από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που προωθούσαν τα προϊόντα της. Όπως αποκάλυψε ο εσωτερικός έλεγχος της εταιρείας ενώ με τις θυγατρικές της στην Ευρώπη είχαν υπογραφεί συμβόλαια που προέβλεπαν πως δεν θα επιχειρούνταν το λάδωμα γιατρών σε δημόσια ή κρατικά νοσοκομεία, στην Ελλάδα οι αντίστοιχες συμφωνίες μέχρι και το 2004 δεν περιελάμβαναν αυτή τη ρήτρα.
Στη Βρετανία η αποκάλυψη εμπλοκής ενός κορυφαίου μάνατζερ σε υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος σε άλλες χώρες θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα κρίσιμη, ακόμη και για την αξιοπιστία της χώρας, όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη της SFΟ.
30% η «ταρίφα»
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής Μάθιου Κάουι, που ανέλαβε για λογαριασμό της SFΟ τη διερεύνηση της υπόθεσης, αποκάλυψε τη λειτουργία ενός μεγάλου δικτύου Ελλήνων γιατρών, στην πλειονότητα τους χειρουργοί ορθοπεδικοί, αλλά και μελών διοικήσεων νοσοκομείων που δέχονταν τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να χρησιμοποιούν το ορθοπεδικό υλικό της εταιρείας, με αντάλλαγμα 23%- 30% επί της τιμής του προϊόντος.
«Στα ελληνικά νοσοκομεία χρησιμοποιούνται μοσχεύματα ακόμη και 70.000 ευρώ, αν αφορά επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Για μία επέμβαση στο πόδι ή το χέρι που θα χρησιμοποιηθεί μόσχευμα ή μέταλλο η τιμή μπορεί να φτάσει τα 15.000 ή 20.000 ευρώ. Συνήθως το 30% του ποσού καταλήγει στην τσέπη του ορθοπεδικού», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» πρώην μέλος διοίκησης μεγάλου νοσοκομείου, που κλήθηκε από τις ελληνικές αρχές να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση.
/fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...

Read more...

ΓΙΩΡΓΟΣ : ΦΕΤΟΣ Η ΑΔΙΚΙΑ, ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος - Βούλα Κεχαγιά

«Γράψε λάθος» λέει τώρα η κυβέρνηση για τα τέλη κυκλοφορίας, προαναγγέλλοντας διορθώσεις στα ποσά το 2011 και ενδεχομένως αναδρομική ρύθμιση για το 2010. Παράλληλα όμως διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την ένταση που προκάλεσε στην κοινωνία η επιβολή υψηλών τελών κυκλοφορίας ακόμη και σε παλαιά Ι.Χ., αλλά και από την...
επιλογή χιλιάδων πολιτών να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις εφορίες αδυνατώντας να ανταποκριθούν οικονομικά στα ποσά που έπρεπε να καταβάλουν. Σε μίνι σύσκεψη που συνεκλήθη στο Μαξίμου, συμφωνήθηκε να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση από το υπουργείο των Οικονομικών- όπερ και εγένετο- και συγχρόνως κρίθηκε σκόπιμο να γίνει έμμεση παρέμβαση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Έτσι ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε χθες πως σημειώθηκε σπουδή στην επιβολή των πράσινων τελών, μίλησε μάλιστα για αδικίες οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν. Κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να μιλήσει για «λάθος» σε ό,τι αφορά την επιβολή υψηλών τελών κυκλοφορίας και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μια κυβέρνηση που ακούει και αναγνωρίζει τα λάθη της, όπως με τα τέλη». Και συμπλήρωσε: «Είναι σε γνώση μας ότι έγιναν αδικίες. Βεβαίως, αν τα τέλη είχαν υπολογιστεί με βάση το πρόγραμμα του πρώην υπουργού Σουφλιά, τότε οι πολίτες θα πλήρωναν πολύ περισσότερο». Ο κ. Παπανδρέου εμμέσως πλην σαφώς άσκησε κριτική στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος για τη βιασύνη που επέδειξαν στην ανακοίνωση του σχετικού θέματος, σε συνδυασμό μάλιστα με το θέμα της απόσυρσης των Ι.Χ. «Δεν είχαμε χρόνο για διαβούλευση γιατί έγινε μαζί με την απόσυρση» είπε. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο θα διορθώσει τις αδικίες για το 2011, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδρομική διόρθωση και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2010.
Όλα ανοιχτά για ΦΠΑ
Όσον αφορά τον ΦΠΑ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν έχει δεχθεί εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο για αύξησή του, άφησε όμως ένα... παραθυράκι ανοιχτό για ενδεχόμενη μεταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σημειώνοντας πως «γίνεται διάλογος και θα δούμε τι θα βγάλει η δημόσια διαβούλευση». Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτώμενος (Αθήνα 9.84 FΜ) για τα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ αλλά και για τα τεκμήρια διαβίωσης και αν βρίσκονται στο τραπέζι ζητήματα μεταβολής τους, είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πάντως». Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει τον Ιανουάριο η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
«Μείον» στην ανάπτυξη
Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπήρξε στη χώρα καθόλου ανάπτυξη, αντιθέτως από το 5% έπεσε στο «μείον» ο ρυθμός της ανάπτυξης. Και όταν ρωτήθηκε αν προσωπικά φοβάται για το ενδεχόμενο να απορρίψει η Κομισιόν το Πρόγραμμα, απάντησε: «Δεν φοβάμαι ότι θα το απορρίψουν. Θα είναι κάτι σε συνεργασία μαζί τους. Δεν είναι σαν να δίνεις εξετάσεις και κόβεσαι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σε πείθουν και τους πείθεις. Σε κάθε κεφάλαιο, σου ζητούν επεξηγηματικές ερωτήσεις». Επιπλέον όταν ρωτήθηκε αν θα ανακοινώσει και νέα σκληρά μέτρα, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με τον όρο «μέτρα» γιατί- όπως είπε- έχει μια αρνητική χροιά για τους πολίτες, τόνισε πως «θα πάμε δίκαια».
Ο κ. Παπανδρέου στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αποδώσει ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, απάντησε πως «οι πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν» και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Θα το σκεφτώ, αν ο κ. Σαμαράς δεχόταν να γίνει μία κοινή απογραφή για την οικονομία και για τα προηγούμενα χρόνια».
fimotro


Read more...

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Tέλος στα τέλη που οδήγησαν σχεδόν 200 χιλιάδες πολίτες να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους έβαλε ο Γ. Παπανδρέου. Στην καθιερωμένη συνάντηση που είχε για τις γιορτές με τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ χαρακτήρισε «λάθος» το μοντέλο που ακολουθήθηκε, ένα λάθος το οποίο απέδωσε στο ότι η κυβέρνηση... δεν πρόλαβε να κάνει διαβούλευση για το θέμα και έλαβε την απόφαση βιαστικά μαζί με την απόσυρση της απόσυρσης.
«H κυβέρνηση έχει και μάτια και αυτιά, και βλέπει και ακούει», απάντησε σε επισήμανση συναδέλφου για τις ουρές στις Eφορίες.
«Tο σύστημα θα αλλάξει σίγουρα το 2011, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το 2010», προσέθεσε, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο ευκαιρίας σε ορισμένους ιδιοκτήτες, είτε να πάρουν πίσω ένα τμήμα από το ποσό που έδωσαν είτε να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους καταβάλλοντας λιγότερα τέλη.
Αποφάσεις
Tις σχετικές αποφάσεις και διαδικασίες θα ανακοινώσει το υπουργείο Oικονομικών, το οποίο δέχθηκε και τη δυσαρέσκεια του Mεγάρου Mαξίμου, από κοινού βέβαια με το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ήταν αυτό που επέβαλε τη λογική υψηλότερα τέλη στα παλαιότερα αυτοκίνητα.
Στο γραφείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η ζημιά που τους έκαναν τα τέλη είναι πολύ μεγαλύτερη από το πολιτικό κόστος που προκάλεσαν αθροιστικά όλα τα προβλήματα της πρώτης περιόδου (OΛΠ, γενικοί γραμματείς κ.ο.κ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση αυτή εδράζεται και σε στοιχεία που προκύπτουν από τις ποιοτικές έρευνες που διενεργεί τακτικά ο μηχανισμός που υπάρχει από την προεκλογική περίοδο στην Iπποκράτους.
O πρωθυπουργός άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠA εντός του 2010. «Δεν υπάρχει στις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου προς εμένα, δεν ξέρω όμως τι θα προκύψει από τη διαβούλευση», ήταν η φράση με την οποία επέλεξε να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα.
Εκτιμήσεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων πρόκειται για το «plan B» της κυβέρνησης (σ.σ.: σχέδιο βήτα), στην περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον έσοδα για να μείνει στη γραμμή εκτέλεσης του προγράμματος σταθερότητας.
Yπολογίζεται ότι κάθε μία μονάδα αύξησης στον φόρο προστιθέμενης αξίας εισφέρει στα δημόσια ταμεία 1 δισ. ευρώ, οπότε όσοι βλέπουν αύξηση στον ορίζοντα την προσδιορίζουν περίπου στο 2% με 3%!
«Tο plan B είναι η τελευταία λύση, που απευχόμαστε», δηλώνουν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους με δημοσιογράφους στελέχη του οικονομικού επιτελείου και μένουν στην εκτίμηση πως «τελικά δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε εκεί».
Aντίθετα, όλα δείχνουν πως πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.
OIKONOMIKH ΠOΛITIKH
H EE δεν θα απορρίψει το Πρόγραμμα Σταθερότητας
Oπως ήταν φυσικό, μεγάλο τμήμα της συζήτησης ήταν αφιερωμένο στην οικονομία. O πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ανάπτυξη από μια κυβέρνηση 100 ημερών».
«Δεν είναι κανείς... Xουντίνι» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Eπικρατείας για το ίδιο θέμα.
«Tο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ανάπτυξης είναι αυτό που θα δείξει την πορεία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και έσπευσε να σημειώσει πως δεν έχει τον φόβο της απόρριψης.
«Eίναι θέμα συνεργασίας, σε κάθε κομμάτι ή θα τους πείθουμε εμείς ή θα μας πείθουν αυτοί», επισήμανε. Eμφανίστηκε επιφυλακτικός στο να πει πότε θα υπάρξει ανάκαμψη και μέμφθηκε για ακόμη μία φορά τις τράπεζες:
«Πήραν χρήματα και κάλυψαν τρύπες ή χρηματοδότησαν γνωστές εταιρείες χωρίς να κάνουν επενδύσεις και έτσι τα ελλείμματα διευρύνθηκαν;».
Tο μόνο μέγεθος που δεν έδειξε να τον απασχολεί είναι ο πληθωρισμός, για τον οποίο είπε ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα», μια απάντηση που οι γνωρίζοντες οικονομικά συνέδεσαν με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠA.
Aλλαγές
Πρόσκληση σε Σαμαρά για τον εκλογικό νόμο
Aλλαγές θα δεχθεί ο πρωθυπουργός και στο θέμα του εκλογικού νόμου. Eίναιχαρακτηριστικό πως όταν του επισημάνθηκε ότι ο Aντ. Σαμαράς εμφανίστηκε αρνητικός στο γερμανικό σύστημα, προέβη σε ελιγμό λέγοντας ότι «δεν είπε ακριβώς όχι».
«Πρότεινε μια παραλλαγή», συνέχισε ερμηνεύοντας τον βασικό αντίπαλό του και υποστήριξε πως «όλοι συμφωνούμε πως το σημερινό σύστημα έχει εξαντληθεί και ότι παράγει μαύρο χρήμα».
«Σας κατηγορούν ότι κάνετε το πολιτικό σύστημα αρχηγικό», του είπε ένας δημοσιογράφος. «Πρέπει να δούμε το θέμα της εσωκομματικής δημοκρατίας, δεν έχω κανέναν λόγο να είμαι παντοδύναμος μέσα από ένα εκλογικό σύστημα», απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ενημερωθεί για τις θέσεις υπουργών και βουλευτών του ΠAΣOK οι οποίοι διαφωνούν ανοιχτά με την πλήρη κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Aντίθετα, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως θα επιμείνει στη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους νόμιμους μετανάστες. «Δεν αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, το εκλογικό σώμα αλλάζει και όλα τα κόμματα μπορούν να διεκδικήσουν τις ψήφους όλων των πολιτών», απάντησε σε ερώτημα που υποβλήθηκε για τον αντίλογο που έχει αναπτυχθεί.
Tόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο X. Παμπούκης έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν καθαρές σχέσεις κυβέρνησης - ΜΜΕ. «Θα μπουν κανόνες», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, «κανείς δεν θα παίρνει άδεια χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα», προσέθεσε ο X. Παμπούκης.
Διαφωνίες
Oι υπουργοί να έχουν άποψη
Tόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Eπικρατείας κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες να πείσουν τους εκπροσώπους του Tύπου ότι οι διαφωνίες των προσώπων δεν αποτελούν είδηση. «Πάμε σε διαφορετική κουλτούρα, η νοοτροπία πως ένας υπουργός δεν μπορεί να έχει άποψη δεν με εκφράζει», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου και ζήτησε «να απενοχοποιήσουμε τις συζητήσεις και τις διαφωνίες». Eσπευσε, βέβαια, να υπογραμμίσει ότι «όταν ληφθεί μια απόφαση πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους»!
Στον Tύπο επέρριψε την ευθύνη και για την εικόνα πως υπάρχουν καθυστερήσεις στους γενικούς γραμματείς. «Eσείς τα λέτε αυτά, γι’ αυτό τα λέει και ο κόσμος», είπε στους δημοσιογράφους που είχαν δημιουργήσει ένα τεράστιο «πηγαδάκι» γύρω του. «Mα πρόεδρε, τρεις μήνες και ακόμη πολλές θέσεις είναι κενές», του είπε ένας συνάδελφος. «Kαι ένας χρόνος να χρειαστεί θα επιμείνω», απάντησε, δείχνοντας την αποφασιστικότητά του.
Iσως δεν ήταν τυχαίο ότι το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που παρευρίσκετο στη συνάντηση - πέραν του υπουργού Eπικρατείας και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή - ήταν ο υφ. Παιδείας και υπεύθυνος για τα βιογραφικά, Γ. Πανάρετος. «Kάνω σοβαρή δουλειά στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, αλλαγές που δεν έχουν γίνει για 200 χρόνια, κάνω επανάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
fimotro


Read more...

"ΤΟ 2010 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ"...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Oρίζοντα τετραετίας για την επιστροφή στην ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη προβλέπει ο Πρωθυπουργός. Εκτιμά ότι το επόμενο έτος θα είναι δύσκολο, όμως παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα απορριφθεί από τις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, επ΄ ευκαιρία των εορτών, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν αρνήθηκε...
τις συζητήσεις για την οικονομία, δείχνοντας έτσι ότι το συγκεκριμένο πεδίο παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Δεν φοβάμαι απόρριψη του Προγράμματος Σταθερότητας», είπε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για εξετάσεις που δίνεις και μπορεί να κοπείς. Το θέμα είναι να καθήσεις και να συζητήσεις μαζί τους, ούτως ώστε να καταλήξεις στις ενδεδειγμένες λύσεις. Μπορεί να σου προτείνουν κάτι που εσύ δεν είχες σκεφτεί και να το δεχθείς». Με τις φράσεις αυτές, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ουσιαστικά τη διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, με την άφιξη στην Αθήνα κλιμακίων της Επιτροπής και με θέμα συζήτησης το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο κατ΄ ουσίαν θα έχει συμφωνηθεί προτού υποβληθεί επισήμως στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιανουαρίου. Ως προς συγκεκριμένα μέτρα που πιθανώς ληφθούν από τις αρχές του έτους και ειδικότερα σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα: «Δεν έχω τέτοια εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο. Θα γίνει όμως και η διαβούλευση και να δούμε τι θα βγάλει» είπε χαρακτηριστικά.
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά στην οποία θα πρέπει να γίνουν τομές και ανατροπές», ενώ προέβλεψε ότι για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης πιθανώς να χρειαστεί και μια τετραετία. «Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διεθνή οικονομία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα κάποιες επιφυλάξεις για τις τρέχουσες εκτιμήσεις. «Εχω κάποια ερωτηματικά για το αν η κρίση έχει ξεπεραστεί οριστικά. Βλέπουμε θετικά σημάδια σε κάποιες οικονομίες, όμως έχω ερωτηματικά για το αν θα δούμε σύντομα αναπτυξιακή ανατροπή» είπε ο κ. Παπανδρέου. Ε χοντας περιγράψει μια δύσκολη χρονιά για το 2010, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πάντως ότι τα βάρη δεν θα πέσουν στις ασθενείς και στις μεσαίες εισοδηματικές τάξεις. «Δίκαια θα πάμε, θα πληρώσουν αυτοί που έχουν τα περισσότερα» υπογράμμισε. Οταν τέθηκε το ζήτημα της διγλωσσίας στις τάξεις της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου έκανε αρχικώς λόγο για υπερβολές του Τύπου, όμως στη συνέχεια σημείωσε: «Πρέπει να απενοχοποιήσουμε τη συζήτηση. Εγώ θέλω να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις, πώς αλλιώς θα επιλέξουμε την ορθή λύση; Το θέμα είναι να παίρνουμε μία απόφαση και από εκεί και πέρα να προχωράμε».
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός προέταξε τη δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης του ΟΟΣΑ. Στο σημείο αυτό επισήμανε μια σειρά λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Οπως είπε, ο τρόπος με τον οποίον έγινε η χρηματοδότηση των τραπεζών ήταν λανθασμένος επειδή η ρευστότητα δεν έφθασε στην αγορά. «Σε άλλες χώρες έγιναν κεϊνσιανές επιλογές και αυξήθηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να ενισχυθούν κρίσιμοι τομείς. Εδώαυξήθηκαν τα ελλείμματα με λάθος τρόπο, έγιναν χάρες σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και γιγαντώθηκε η διαφθορά, η αδιαφάνεια και το ρουσφέτι» τόνισε ο κ. Παπανδρέου. «Ολα αυτά δεν αλλάζουν τη στρατηγική μας», είπε με έμφαση στη συνέχεια και επέμεινε σε κάτι που έχει επανειλημμένως δηλώσει: «Η κρίση ανέδειξε τα διαρθρωτικά μας προβλήματα και αυτά θα χτυπήσουμε». Ως προς το αν οι επιλογές της κυβέρνησής του εμπεριέχουν ρίσκο, απάντησε: «Η πολιτική έχει ρίσκα και εγώ έχω αναλάβει πολλά στη ζωή μου».

fimotro

Read more...

Κόβουν φοροαπαλλαγές για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ


του Κωστή Πλάντζου

Τα φορολογικά «προνόμια» όσων δηλώνουν υψηλά εισοδήματα βάζει στο στόχαστρο η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο της οποίας σχεδιάζει «χειρουργείο» στις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν ως σήμερα χιλιάδες φορολογούμενοι.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει σιγά-σιγά τα χαρτιά της και, σύμφωνα με πληροφορίες, βάζει στο στόχαστρο τα εισοδήματα πάνω από τις 60.000 – 70.000 ευρώ το χρόνο, με μέτρα όπως:

- επιλεκτική κατάργηση του αφορολογήτου ορίου μόνο για αυτούς και σύνδεσή του με αποδείξεις δαπανών,

- «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις φόρου για δαπάνες για δίδακτρα, νοσήλια, ενοίκια, εγκατάσταση φυσικού αέριου, ασφαλιστικές εισφορές.

Για όλους αυτούς τους φορολογούμενους, πιθανώς να διατηρηθούν μόνο οι φοροαπαλλαγές για τα ασφάλιστρα και για τους τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας

Με τον τρόπο αυτό πάντως, μια απόδειξη θα εκπίπτει 100% για εισοδήματα από 15.000 – 50.000 ευρώ αλλά η ωφέλεια θα «ψαλιδίζεται» όσο αυξάνουν τα εισοδήματα και οι δαπάνες.

Στην κριτική που ασκείται ότι έτσι ενισχύεται η φοροαπόκρυψη και αποδυναμώνεται το κίνητρο για συλλογή αποδείξεων από εκείνους που πραγματικά ξοδεύουν, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαινε πως «οι χαμηλόμισθοι πρέπει να έχουν αφορολόγητο και οι υψηλόμισθοι να το κτίζουν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φοροαπαλλαγές στοιχίζουν συνολικά στο δημόσιο 8 δισ ευρώ το χρόνο. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών να δείχνουν ότι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 75.000 κερδίζουν από φοροαπαλλαγές περισσότερα από 4.000 ευρώ το χρόνο, ενώ οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τα χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ δεν ξεπερνούν τα 500-600 ευρώ κατά μέσο όρο.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά της ΓΓΠΣ, το 94% των φορολογουμένων δηλώνει πως ζει με λιγότερα από 30.000 ευρώ το χρόνο και μόλις το 3% ότι βγάζει πάνω από 70.000 ευρώ.

protothema.gr


Read more...

"Προχωράμε με βάση όσα ανακοινώσαμε"

Δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία και θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι δεν φοβάται απόρριψη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα υποβάλει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι διαφορετικό από εκείνο των άλλων χωρών αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει στην προσπάθειά της.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην κατασπατάληση των πόρων οι οποίοι δεν κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη, αλλά σε προγράμματα όπως τα stage και στη διαφθορά.

Αναφέρθηκε και στις τράπεζες και τόνισε ότι παρότι έχουν χρηματοδοτηθεί δεν διοχέτευσαν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν κάποιες δικές τους τρύπες και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρίες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ απάντησε ότι δεν του έχει γίνει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Εξ άλλου σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν τη διεξαγωγή μιας απογραφής, από κοινού με τη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σκεφτόταν μια τέτοια πρόταση, ενώ χαρακτήρισε συμπαθητική την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ Α. Σαμαρά στην Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των τελών κυκλοφορίας έδειξε να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους. Διαβάστε περισσότερα

Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία και τόνισε ότι είναι προτιμότερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.

Επίσης, σχετικά με την διγλωσσία που καταλογίζεται στην κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος θέλει τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.

Εμμέσως επέρριψε κάποιες ευθύνες και στον Τύπο για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι εάν κάποιος μιλήσει με τρεις υπαλλήλους ενός υπουργείου και στη συνέχεια γράψει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει αυτά, τότε δεν θα υπάρχει απλώς διγλωσσία αλλά πολυγλωσσία. Πρέπει, πρόσθεσε, να απενοχοποιηθούν οι συζητήσεις. Επίσης τόνισε ότι από αξιολόγηση θα περνούν όλοι, ακόμη και οι υπουργοί.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος και ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον "Καποδίστρια 2".

Επίσης ερωτηθείς για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος.

Αυτό που έχει σημασία, πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.

Σε ερώτηση εξ άλλου αν τα μικρά κόμματα θα είναι τα χαμένα αν ισχύσει το γερμανικό μοντέλο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτό δεν είναι σωστό και ότι αν τα μικρά κόμματα χάσουν κάποιες έδρες στις μονοεδρικές, θα τις κερδίσουν - και ίσως και περισσότερες- στις περιφέρειες.

Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο των Εσωτερικών και σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ στη σύσταση Eξεταστικής Eπιτροπής για το Βατοπέδι, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν γνώριζε το θέμα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είπε ότι η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί. "Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα", είπε.
nooz.gr


Read more...