Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΠΙΤΑ...


Ρεπορτάζ : Κ. Τσουπαρόπουλος - Κ. Στάμου

Κίνηση ματ -όπως την ονομάζουν- έναντι κοινοτικών δανειστών-αγορών και στελεχών που διατυπώνουν κριτική για καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα επιχειρήσει η κυβέρνηση αν ξεπεραστούν νομικές και τεχνικές δυσκολίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητεί το σούπερ όπλο που θα σπάσει τον πάγο της αναξιοπιστίας που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες, δείχνοντας ότι όχι μόνον έχει την πολιτική βούληση να λάβει σκληρά...
μέτρα, όχι μόνο να τα λάβει αμέσως, αλλά και να έχει αποτελέσματα αμέσως.
Η «πυρίτιδα» του σούπερ όπλου αποτελείται από φορολογικό πακέτο με τις εξής τρεις πτυχές: Πρώτον, νέα, δικαιότερη και προοδευτική φορολογική κλίμακα στην οποία υπάγονται όλα τα εισοδήματα πλην τόκων. Δεύτερον, τεκμήρια διαβίωσης που θα επιχειρήσουν να βάλουν τάξη στο φοροδιαφυγικό «κίνημα των μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών». Και, τρίτον, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και αυτοτελών φορολογήσεων.
Η αναδρομική εφαρμογή των τριών αυτών φορολογικών ρυθμίσεων από τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009 -ενώ έχει «περάσει» η αντίληψη ότι θα ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2010- αποτελεί τη μεγάλη ανατροπή που φαίνεται ότι θα επιχειρήσει η κυβέρνηση στο φορολογικό σύστημα και δίνει σαφώς περισσότερα έσοδα εντός του 2010, αντί της αναμονής μέχρι το 2011.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν μειώνουν περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010 στο 8% του ΑΕΠ, έπειτα από αλληλοδιάδοχες μειώσεις του επί χάρτου (το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε έλλειμμα 9,4%, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 9,1% και κατόπιν η κυβέρνηση το περιόρισε, χάρη στο νέο μεγάλο σφίξιμο δαπανών, στο 8,7%).
Μπορεί να επιβληθεί
Για να προχωρήσει το εγχείρημα και να ληφθούν οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2009, πρέπει να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν ότι δεν θα υπάρξουν τεκμηριωμένες αμφισβητήσεις της δυνατότητας να επιβληθεί κατά κάποιον τρόπο αναδρομική φορολόγηση εισοδημάτων.
Βεβαίως, στο παρελθόν έχει κριθεί ότι τέτοια φορολόγηση μπορεί να επιβληθεί αν αυτή απέχει το πολύ ένα χρόνο από την απόκτηση των εισοδημάτων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι τα εισοδήματα αυτά θα δηλωθούν για πρώτη φορά στους πρώτους μήνες του 2010.
Εφόσον το όπλο του εμπροσθοβαρούς σεναρίου για το έλλειμμα εφαρμοστεί, οι κοινωνικές αντιδράσεις των θιγόμενων στρωμάτων θεωρείται από την κυβέρνηση ότι δεν θα είναι σημαντικές, γιατί οι απώλειες θα καλύπτονται κατά μεγάλο μέρος από μια δίκαιη φορολογική κλίμακα. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται να εισαχθεί χαμηλότατος φορολογικός συντελεστής 10% για τα εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ τον χρόνο. Την ίδια πολιτική του χαμηλού πρώτου συντελεστή, που αντικειμενικά λειτουργεί υπέρ της πολύ χαμηλής φορολογικής επιβάρυνσης των φτωχότερων εισοδηματικών στρωμάτων, είχαν ακολουθήσει οι πριν από το 2004 κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είχαν μάλιστα θεσπίσει συντελεστές 5% και 15%.
Στην αναμόρφωση της φορολογίας στην οποία προχώρησε η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή (2004), προβλέφθηκε ως πρώτος συντελεστής ο υψηλότατος 27%, που προκάλεσε υπερφορολόγηση των φτωχότερων στρωμάτων. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης η κυβέρνηση τότε της Ν.Δ. θέσπισε σταδιακή μείωση του χαμηλού συντελεστή.
Τι προβλέπει η νέα κλίμακα
Η πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει χαμηλό συντελεστή 10% για εισοδήματα μέχρι 15.00 ευρώ, με αφορολόγητο 12.000, το οποίο, όμως, θα κυμαίνεται ανάλογα με το σύστημα των αποδείξεων που θα επιλεγεί. Τμήμα εισοδήματος 15.001-23.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 20%. Για τμήμα εισοδήματος 23.001-30.000 ευρώ θα ισχύσει συντελεστής 30%. Για τμήμα εισοδήματος 30.001-50.000 θα ισχύσει συντελεστής 35% και για τμήμα εισοδήματος 50.001 και άνω ο ανώτατος συντελεστής γίνεται 42,5%, έναντι 40% σήμερα.
Βεβαίως, όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα πάντα εκτιμώνται και συνεκτιμώνται από την κυβέρνηση, που προς το παρόν διεξάγει τον φορολογικό διάλογο. Η φορολογική πολιτική, έλεγαν, είναι δεδομένη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα κλίμακα, κατάργηση αυτοτελών φορολογήσεων και νέα τεκμήρια διαβίωσης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις επόμενες εβδομάδες.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι με μια τέτοια στρατηγική «καλύπτονται» οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, που χαρακτήρισαν τις πρώτες 90 μέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και δίνονται έτσι απαντήσεις στη σχετική κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: