του Κωστή Πλάντζου
Τα φορολογικά «προνόμια» όσων δηλώνουν υψηλά εισοδήματα βάζει στο στόχαστρο η
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει σιγά-σιγά τα χαρτιά της και, σύμφωνα με πληροφορίες, βάζει στο στόχαστρο τα εισοδήματα πάνω από τις 60.000 – 70.000 ευρώ το χρόνο, με μέτρα όπως:
- επιλεκτική κατάργηση του αφορολογήτου
- «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις φόρου για
Για όλους αυτούς τους φορολογούμενους, πιθανώς να διατηρηθούν μόνο οι φοροαπαλλαγές για τα ασφάλιστρα και για τους τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας
Με τον τρόπο αυτό πάντως, μια απόδειξη θα εκπίπτει 100% για εισοδήματα από 15.000 – 50.000 ευρώ αλλά η ωφέλεια θα «ψαλιδίζεται» όσο αυξάνουν τα εισοδήματα και οι δαπάνες.
Στην κριτική που ασκείται ότι έτσι ενισχύεται η φοροαπόκρυψη και αποδυναμώνεται το κίνητρο για συλλογή αποδείξεων από εκείνους που πραγματικά ξοδεύουν, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαινε πως «οι χαμηλόμισθοι πρέπει να έχουν αφορολόγητο και οι υψηλόμισθοι να το κτίζουν».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φοροαπαλλαγές στοιχίζουν συνολικά στο δημόσιο 8 δισ ευρώ το χρόνο. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών να δείχνουν ότι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 75.000 κερδίζουν από φοροαπαλλαγές περισσότερα από 4.000 ευρώ το χρόνο, ενώ οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τα χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ δεν ξεπερνούν τα 500-600 ευρώ κατά μέσο όρο.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά της ΓΓΠΣ, το 94% των φορολογουμένων δηλώνει πως ζει με λιγότερα από 30.000 ευρώ το χρόνο και μόλις το 3% ότι βγάζει πάνω από 70.000 ευρώ.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου