Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ : ΦΕΤΟΣ Η ΑΔΙΚΙΑ, ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος - Βούλα Κεχαγιά

«Γράψε λάθος» λέει τώρα η κυβέρνηση για τα τέλη κυκλοφορίας, προαναγγέλλοντας διορθώσεις στα ποσά το 2011 και ενδεχομένως αναδρομική ρύθμιση για το 2010. Παράλληλα όμως διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την ένταση που προκάλεσε στην κοινωνία η επιβολή υψηλών τελών κυκλοφορίας ακόμη και σε παλαιά Ι.Χ., αλλά και από την...
επιλογή χιλιάδων πολιτών να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις εφορίες αδυνατώντας να ανταποκριθούν οικονομικά στα ποσά που έπρεπε να καταβάλουν. Σε μίνι σύσκεψη που συνεκλήθη στο Μαξίμου, συμφωνήθηκε να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση από το υπουργείο των Οικονομικών- όπερ και εγένετο- και συγχρόνως κρίθηκε σκόπιμο να γίνει έμμεση παρέμβαση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Έτσι ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε χθες πως σημειώθηκε σπουδή στην επιβολή των πράσινων τελών, μίλησε μάλιστα για αδικίες οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν. Κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να μιλήσει για «λάθος» σε ό,τι αφορά την επιβολή υψηλών τελών κυκλοφορίας και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μια κυβέρνηση που ακούει και αναγνωρίζει τα λάθη της, όπως με τα τέλη». Και συμπλήρωσε: «Είναι σε γνώση μας ότι έγιναν αδικίες. Βεβαίως, αν τα τέλη είχαν υπολογιστεί με βάση το πρόγραμμα του πρώην υπουργού Σουφλιά, τότε οι πολίτες θα πλήρωναν πολύ περισσότερο». Ο κ. Παπανδρέου εμμέσως πλην σαφώς άσκησε κριτική στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος για τη βιασύνη που επέδειξαν στην ανακοίνωση του σχετικού θέματος, σε συνδυασμό μάλιστα με το θέμα της απόσυρσης των Ι.Χ. «Δεν είχαμε χρόνο για διαβούλευση γιατί έγινε μαζί με την απόσυρση» είπε. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο θα διορθώσει τις αδικίες για το 2011, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδρομική διόρθωση και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2010.
Όλα ανοιχτά για ΦΠΑ
Όσον αφορά τον ΦΠΑ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν έχει δεχθεί εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο για αύξησή του, άφησε όμως ένα... παραθυράκι ανοιχτό για ενδεχόμενη μεταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σημειώνοντας πως «γίνεται διάλογος και θα δούμε τι θα βγάλει η δημόσια διαβούλευση». Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτώμενος (Αθήνα 9.84 FΜ) για τα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ αλλά και για τα τεκμήρια διαβίωσης και αν βρίσκονται στο τραπέζι ζητήματα μεταβολής τους, είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πάντως». Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει τον Ιανουάριο η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
«Μείον» στην ανάπτυξη
Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπήρξε στη χώρα καθόλου ανάπτυξη, αντιθέτως από το 5% έπεσε στο «μείον» ο ρυθμός της ανάπτυξης. Και όταν ρωτήθηκε αν προσωπικά φοβάται για το ενδεχόμενο να απορρίψει η Κομισιόν το Πρόγραμμα, απάντησε: «Δεν φοβάμαι ότι θα το απορρίψουν. Θα είναι κάτι σε συνεργασία μαζί τους. Δεν είναι σαν να δίνεις εξετάσεις και κόβεσαι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σε πείθουν και τους πείθεις. Σε κάθε κεφάλαιο, σου ζητούν επεξηγηματικές ερωτήσεις». Επιπλέον όταν ρωτήθηκε αν θα ανακοινώσει και νέα σκληρά μέτρα, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με τον όρο «μέτρα» γιατί- όπως είπε- έχει μια αρνητική χροιά για τους πολίτες, τόνισε πως «θα πάμε δίκαια».
Ο κ. Παπανδρέου στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αποδώσει ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, απάντησε πως «οι πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν» και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Θα το σκεφτώ, αν ο κ. Σαμαράς δεχόταν να γίνει μία κοινή απογραφή για την οικονομία και για τα προηγούμενα χρόνια».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: