Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

"ΤΟ 2010 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ"...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Oρίζοντα τετραετίας για την επιστροφή στην ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη προβλέπει ο Πρωθυπουργός. Εκτιμά ότι το επόμενο έτος θα είναι δύσκολο, όμως παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα απορριφθεί από τις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, επ΄ ευκαιρία των εορτών, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν αρνήθηκε...
τις συζητήσεις για την οικονομία, δείχνοντας έτσι ότι το συγκεκριμένο πεδίο παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Δεν φοβάμαι απόρριψη του Προγράμματος Σταθερότητας», είπε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για εξετάσεις που δίνεις και μπορεί να κοπείς. Το θέμα είναι να καθήσεις και να συζητήσεις μαζί τους, ούτως ώστε να καταλήξεις στις ενδεδειγμένες λύσεις. Μπορεί να σου προτείνουν κάτι που εσύ δεν είχες σκεφτεί και να το δεχθείς». Με τις φράσεις αυτές, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ουσιαστικά τη διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, με την άφιξη στην Αθήνα κλιμακίων της Επιτροπής και με θέμα συζήτησης το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο κατ΄ ουσίαν θα έχει συμφωνηθεί προτού υποβληθεί επισήμως στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιανουαρίου. Ως προς συγκεκριμένα μέτρα που πιθανώς ληφθούν από τις αρχές του έτους και ειδικότερα σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα: «Δεν έχω τέτοια εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο. Θα γίνει όμως και η διαβούλευση και να δούμε τι θα βγάλει» είπε χαρακτηριστικά.
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά στην οποία θα πρέπει να γίνουν τομές και ανατροπές», ενώ προέβλεψε ότι για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης πιθανώς να χρειαστεί και μια τετραετία. «Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διεθνή οικονομία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα κάποιες επιφυλάξεις για τις τρέχουσες εκτιμήσεις. «Εχω κάποια ερωτηματικά για το αν η κρίση έχει ξεπεραστεί οριστικά. Βλέπουμε θετικά σημάδια σε κάποιες οικονομίες, όμως έχω ερωτηματικά για το αν θα δούμε σύντομα αναπτυξιακή ανατροπή» είπε ο κ. Παπανδρέου. Ε χοντας περιγράψει μια δύσκολη χρονιά για το 2010, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πάντως ότι τα βάρη δεν θα πέσουν στις ασθενείς και στις μεσαίες εισοδηματικές τάξεις. «Δίκαια θα πάμε, θα πληρώσουν αυτοί που έχουν τα περισσότερα» υπογράμμισε. Οταν τέθηκε το ζήτημα της διγλωσσίας στις τάξεις της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου έκανε αρχικώς λόγο για υπερβολές του Τύπου, όμως στη συνέχεια σημείωσε: «Πρέπει να απενοχοποιήσουμε τη συζήτηση. Εγώ θέλω να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις, πώς αλλιώς θα επιλέξουμε την ορθή λύση; Το θέμα είναι να παίρνουμε μία απόφαση και από εκεί και πέρα να προχωράμε».
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός προέταξε τη δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης του ΟΟΣΑ. Στο σημείο αυτό επισήμανε μια σειρά λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Οπως είπε, ο τρόπος με τον οποίον έγινε η χρηματοδότηση των τραπεζών ήταν λανθασμένος επειδή η ρευστότητα δεν έφθασε στην αγορά. «Σε άλλες χώρες έγιναν κεϊνσιανές επιλογές και αυξήθηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να ενισχυθούν κρίσιμοι τομείς. Εδώαυξήθηκαν τα ελλείμματα με λάθος τρόπο, έγιναν χάρες σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και γιγαντώθηκε η διαφθορά, η αδιαφάνεια και το ρουσφέτι» τόνισε ο κ. Παπανδρέου. «Ολα αυτά δεν αλλάζουν τη στρατηγική μας», είπε με έμφαση στη συνέχεια και επέμεινε σε κάτι που έχει επανειλημμένως δηλώσει: «Η κρίση ανέδειξε τα διαρθρωτικά μας προβλήματα και αυτά θα χτυπήσουμε». Ως προς το αν οι επιλογές της κυβέρνησής του εμπεριέχουν ρίσκο, απάντησε: «Η πολιτική έχει ρίσκα και εγώ έχω αναλάβει πολλά στη ζωή μου».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: