Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ


Τη βεβαιότητα ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που καταρτίζει η κυβέρνηση θα γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν, καθώς διαμορφώνεται σε συνεχή διαβούλευση με τις Βρυξέλλες και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η «δέσμευση» του κ. Παπανδρέου ανελήφθη ύστερα από διαφορετικά μηνύματα των προηγούμενων εβδομάδων, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση δεν θα ασκούσε οικονομική πολιτική με βάση τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή υπό την πίεση των... αγορών, και ενώ στο εσωτερικό της εκδηλώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα απαιτούμενα μέτρα.
Η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού συνοδεύτηκε από μια αμφίσημη απάντηση, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ εάν τους πρώτους μήνες του 2010 διαπιστωθεί υστέρηση εσόδων, με τον κ. Παπανδρέου να θέτει ως ορίζοντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερβολικών ελλειμμάτων την τετραετία.
Υψηλά τέλη
Υπό το βάρος των αντιδράσεων για τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσής τους το 2011. Το πρόβλημα που έχει προκληθεί αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: