Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Δύο νεκροί σε βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία

Ζητούν παραίτηση του Σ.Μπερίσα

Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς στα Τίρανα
Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς στα Τίρανα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τίρανα, Αλβανία
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλβανία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και σε οπαδούς της αντιπολίτευσης που κατέβηκαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Έκκληση για ηρεμία απευθύνουν ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμπίρ Τόπι και η αντιπολίτευση μετά την δραματική τροπή των γεγονότων.

«Έχουμε δύο πολίτες νεκρούς. Οι ενδείξεις δείχνουν ό πυροβολήθηκαν εξ επαφής από πιστόλι μικρού διαμετρήματος. Ήταν νεκροί όταν διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», είπε στην τηλεόραση χειρουργός του στρατιωτικού νοσοκομείου των Τιράνων.

Κατά το Associated Press οι νεκροί είναι τρεις.

Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί και 22 πολίτες νοσηλεύονται τραυματισμένοι ενώ πυρπολήθηκαν τέσσερα οχήματα της αστυνομίας.

Παρά τη βροχή περίπου 20.000 άνθρωποι κατέβηκαν την Παρασκευή στη διαδήλωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση.

Μικρή ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετά πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει τους διαδηλωτές, οι πάντως δεν επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε τη συμβολή όλων των κομμάτων ώστε να επανέλθει η τάξη. Ηρεμία ζήτησε και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα τονίζοντας ότι «οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα».

Στη δίνη των σκανδάλων

Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.

Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο. Σε αυτό εικονιζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία.

Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. Ωστόσο, απέτυχαν οι όποιες προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Read more...

Αποκλείει ο Γ.Ντόλιος μεταβατικές περιόδους για τους συμβασιούχους των δήμων

«Πολλοί δήμαρχοι αδράνησαν»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για τις προσλήψεις συμβασιούχων στους Δήμους και ο νόμος που έχει ψηφιστεί θα ισχύσει, διεμήνυσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 καταλόγισε ευθύνες στους Δήμους για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν.

«Δεν θα δώσουμε καμιά δυνατότητα, σε κανένα δήμαρχο, ούτε στον κ. Καμίνη, παρεμβαίνοντας νομοθετικά. Υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος ισχύει από τις 28 Δεκεμβρίου του 2009. Αυτόν τον τηρήσαμε με ευλάβεια και αυτόν το νόμο θα συνεχίσουμε να τηρούμε και κατά τη διάρκεια του 2011. Με τα μεταβατικά στάδια βουλιάξαμε ολόκληρη τη χώρα. Μεταβατικό στάδιο σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει εξαιρέσεις, σημαίνει προσδοκίες, σημαίνει μια κατάσταση απίστευτη. Επιτέλους, δεν θα πρέπει να επανερχόμαστε σε θέματα, τα οποία έχουν απαντηθεί με τον σαφέστερο και τον πιο στέρεο -θα έλεγα- τρόπο» είπε.

«Όσοι δήμοι προνόησαν, είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις αναγκαίες θέσεις συμβασιούχων γι' αυτές τις υπηρεσίες που είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, χωρίς καμία έγκριση από εμάς. Είχαν τη δυνατότητα να προκηρύξουν θέσεις συμβασιούχων, χωρίς έγκριση από εμάς. Βεβαίως, η πρόσληψη των συμβασιούχων που προκήρυξαν θα γινόταν μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, όπως με σαφήνεια προβλέπει ο 3812. Αυτό ήταν κάτι το οποίο το επιλέξαμε. Επιμένουμε σε αυτή την επιλογή. Θεωρούμε ότι είναι καίριας αξίας επιλογή.

»Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να είναι παιδιά ενός άλλου Θεού. Έχουν τη δυνατότητα οι ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων και οι υπηρεσίες, όπως αυτές που εκτελεί ο ΕΔΚΝΑ, να προκηρύξουν θέσεις συμβασιούχων. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση. Άλλοι δήμαρχοι αδράνησαν. Άλλοι δήμαρχοι θεώρησαν πως υπάρχει μια ευκαιρία ακόμη για τους εργαζόμενους, οι οποίοι προσέφυγαν σε δικαστήρια, πέτυχαν την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ. Έχω τη γνώμη ότι για τέτοιους διαφορετικούς λόγους, σε κάθε περίπτωση, δεν έκαναν την πρόσληψη συμβασιούχων που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν» τόνισε ο κ. Ντόλιος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σειρά προτάσεων για το νόμο περί ευθύνης υπουργών κατέθεσε η ΝΔ

Και κριτική στην κυβέρνηση

Εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής
Εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σειρά αλλαγών στο νόμο περί ευθύνης υπουργών κατέθεσε η ΝΔ μέχρι την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μεταξύ άλλων, προτείνει την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής για τις Εξεταστικές που διερευνούν πολιτικές ευθύνες, αλλά και για τις Προανακριτικές.

Σκοπός της πρότασης είναι η σύνθεσή τους να αποτελείται από ίσο αριθμό βουλευτών, από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα και το προεδρείο τους να εκλέγεται από τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής, σε μυστική ψηφοφορία.

Προτείνει επίσης, τη θέσπιση ανωτάτης προθεσμίας για την υποβολή του πορίσματος, σε επίπεδο Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά το Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο, αυτό θα μπορούσε να θεσπιστεί μόνο μέσα από τον Κανονισμό της Βουλής και όχι από την Εξεταστική Επιτροπή.

Το Συμβούλιο αυτό, θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα στη διατύπωση του νομικού μέρους του Πορίσματος, που αφορά τυχόν ενδείξεις ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Κατά τη ΝΔ, η πρόταση αυτή βελτιώνει αισθητά τη σημερινή κατάσταση, μέχρι να καταστεί δυνατή, η αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Υπενθυμίζει δε ότι σε αυτό έχει υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση του κόμματος ασκείται κριτική στις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση: «εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους και κατατίθενται από την κυβέρνηση, προφανώς για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες» αναφέρεται.

Ιδιαίτερα δε σημειώνει:

  • Η κατάσχεση του οικονομικού οφέλους στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας, χρειάζεται σε βάθος διερεύνηση, κατά πόσο βρίσκεται εντός της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 86 παρ. 1.
  • Υπερβαίνει επίσης, τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κατά προσώπου, που δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα. (Άρθρο 76 παρ. 1).
  • Πώς είναι εξάλλου δυνατόν να προκύπτει παράνομο οικονομικό όφελος, κατά προσώπου όταν δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκεκριμένη πράξη;

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σώμα Επιθεωρητών 80 σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας!


Περισσότερα από επτά εκατομμύρια ευρώ ζημιά υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο το 2010 από διαγωνισμούς αναλωσίμων υλικών, τη χρήση οστικών και άλλων μοσχευμάτων, παράνομες συνταγογραφήσεις γιατρών και άλλες παραβάσεις. Οι επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) προώθησαν την Παρασκευή στον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο δεκάδες υποθέσεις οι οποίες εστάλησαν παράλληλα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές «λόγω ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων».

Στις εν λόγω υποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται 72 πορίσματα ελέγχου 302 συμβάσεων μεταξύ της Siemens και νοσοκομείων τα οποία μετά την υποβολή τους από το ΣΕΥΥΠ στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής διαβιβάστηκαν από τον ίδιο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Συνοπτικά κατά το περασμένο έτος 80 από τα πορίσματα ελέγχου διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ 24 διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο μετά τον καταλογισμό από τους επιθεωρητές της ζημιάς του Δημοσίου. Η συνολική καταλογισθείσα ζημιά του Δημοσίου για τα πιο πάνω πορίσματα ανέρχεται στο ποσό των 7.332.866 ευρώ, ενώ από τους ελέγχους στις κάρτες μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία, που εκδίδονται σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ, εξοικονομήθηκαν από επιστροφές περίπου 2.500.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

_ Στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», στη Νευροχειρουργική και Ορθοπαιδική Κλινική, ο έλεγχος των επιθεωρητών αφορούσε την τήρηση διαχειριστικών διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων ορθοπαιδικού υλικού. Η ζημιά ως σήμερα ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ (βρίσκεται σε εξέλιξη για ανάδειξη μεγαλύτερης οικονομικής ζημιάς). Η υπόθεση εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

_ Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έγινε έλεγχος σε διαγωνισμούς αναλώσιμων υλικών χειρουργείου, υγειονομικού υλικού, συσκευών - οργάνων ιατρονοσηλείας και επιδεσμικού υλικού. Η ζημιά από τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν ανέρχεται σε 974.676,17 ευρώ. Η υπόθεση έχει σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

_ Στο Νοσοκομείο Καβάλας, στη Νευροχειρουργική Κλινική, έγινε έλεγχος σχετικά με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων σε επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας.

Η ζημιά ανέρχεται στο ποσό των 830।803,8 ευρώ. Η υπόθεση έχει σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας.

tovima.gr

Read more...

Εδώλιο για πέντε για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία



Πέντε άτομα παραπέμπονται σε δίκη κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007.


Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, ως υπαίτιοι καταδεικνύονται οι εξής: η συνταξιούχος του ΟΓΑ Σοφία Νικολοπούλου (φέρεται ότι ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς ξεχνώντας μαγειρικό σκεύος στην κουζίνα), ο πρώην νομάρχης (νυν αντιπεριφερειάρχης) Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστενών, ο εποχικός πυροφύλακας Παναγιώτης Τσούρας και ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Φώτιος Παππάς, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή।

http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/edwlio-gia-pente-gia-tis-fonikes-pyrkagies-sthn-hleia
Read more...

Ο Άκης, η πρώην σύζυγος και η εταιρία τους



Το 1989 – όταν έσερναν στο Ειδικό Δικαστήριο τον Α. Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά – η πρώην σύζυγός του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ με τη βοήθεια του συζύγου της έστηνε την αναπτυξιακή εταιρία με την επωνυμία «Medittera».

Σκοπός της εταιρίας η εκμετάλλευση ακινήτων στην Ελλάδα και η πώλησή τους σε ξένους. Μόνο που η έκταση έκανε τις δουλειές της η κα Γκούντρουν ήταν μία πανέμορφη βουνοπλαγιά (κατεπειγόντως αποχαρακτηρισμένη δασική έκταση την εποχή εκείνη ) στον πανέμορφο Κόρφο Κορινθίας.

Με τη συνεργασία ξένων μεσιτών ερχόντουσαν τα σαββατοκύριακα ζευγάρια Ελβετών, Αυστριακών, Γερμανών και τους περίμενε η κα υπουργού για να τους δείξει την έκταση που θα τους πουλούσε κι αμέσως μετά στο γειτονικό Σοφικό τους περίμενε ο συμβολαιογράφος της «Medittera» κι ετοίμαζε τα σχετικά προσύμφωνα αγοράς μεταξύ της κας Γκούντρουν και των πελατών της.

Κομμάτι από την έκταση κράτησε και η ίδια κα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, όπου ανέγειρε και το δικό της εξοχικό για να περνάει εκεί με τον κ.’Ακη κάποια σαββατοκύριακα.

Ήδη στην περιοχή αυτή υπάρχουν 30 εξοχικές επαύλεις, και πλέον έχει ονομαστεί ελβετικό χωριό.

Να σημειωθεί ότι ο κ. ‘Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν από τους υπουργούς της οικουμενικής κυβέρνησης, μετά το βρώμικο ‘89 και βεβαίως ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της εποχής με το γνωστό τότε σύστημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Τα στοιχεία προέρχονται από άνθρωπο ο οποίος συνεργαζόταν τότε με την κα Γκούντρουν και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, γιατί υπάρχουν και σχετικές φωτογραφίες που επαληθεύουν τις αποκλειστικές πληροφορίες του
http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/o-akhs-h-prwhn-syzygos-kai-h-etairia-toys

Read more...

Ψάχνουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές του Άκη

Με εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς...


http://img.protothema.gr/AE2E29A68A6F1B29DF048569FB27CB7C.jpg
«Σφίγγει» ο κλοιός γύρω από τον πρώην υπουργό, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο.

Μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση της Εξεταστικής για το σκάνδαλο της Sienens Επιτροπής της Βουλής να τον εντάξει στη λίστα με τα «προς περαιτέρω διερεύνηση» πρόσωπα, και εν μέσω των φημών που υφίστανται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα για τα περιουσιακά του στοιχεία, στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα τεθούν όλες οι χρηματιστηριακές συναλλαγές του πρώην υπουργού, αλλά και μελών της οικογένειάς του, ύστερα από σχετικό αίτημα που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες επιστολή προς όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες και ΑΕΔΑΚ, προκειμένου να δοθούν οποιαδήποτε στοιχεία που αφορούν συναλλαγές επί μετοχών, ομολόγων ή μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων από το 1990 έως σήμερα.

Ο έλεγχος του πρώην υπουργού κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σχετίζεται με το «πόθεν έσχες» και έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ο κ. Τοχατζόπουλος διατυμπανίζει την αθωότητα του, αλλά και τη δημιουργία σκευωρίας σε βάρος του, σχετικά με χρηματισμούς κατά την κυβερνητική του θητεία.

Σύμφωνα, με πηγές από την Κεφαλαιαγορά, ο έλεγχος που θα διεξαχθεί, θα συνδυαστεί και με τις υπουργικές θέσεις τις οποίες κατείχε, καθώς λ.χ. την περίοδο 2000-2004 διετέλεσε υπουργός του υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν υπεύθυνος για δημόσια εταιρεία (ΔΕΗ), της οποίας οι μετοχές εισήχθησαν στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Επιπλέον, θα διακριβωθεί εάν κατά την περίοδο της θητείας του εκμεταλλεύθηκε στο χρηματιστήριο οποιαδήποτε εσωτερική πληροφόρηση ελάμβανε ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου για κυβερνητικές οικονομικές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr έρχονται να επιβεβαιώσουν σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία.

Read more...

«Η απολογία Σημίτη δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα» τονίζει η ΝΔ

Απάντηση στη γραπτή δήλωση

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Για «απολογία» του πρώην πρωθυπουργού, η οποία όμως «δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα» κάνει λόγο η ΝΔ, απαντώντας στη γραπτή δήλωση του Κώστα Σημίτη.

Όπως σημειώνει, δεν γίνεται καμία αναφορά στο 1 εκατ. μάρκα που δήλωσε ότι έλαβε από τη Siemens o Θ.Τσουκάτος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και στην παραίτηση Καστανίδη για θέματα διαφάνειας και την αντικατάστασή του από τον Τάσο Μαντέλη, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα από τη Siemens.

«Αναπάντητα ερωτήματα, που πρέπει να απασχολήσουν επιτέλους και τον κ.Παπανδρέου», καταλήγει η ανακοίνωση της Ρηγίλλης.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διόδια Η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο τεσσάρων σημείων για μειώσεις τιμών


Διόδια Αφιδνών

Σε μείωση της τιμής των διοδίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με σχέδιο τεσσάρων σημείων το οποίο ήδη επεξεργάζεται από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.Δ. Ρέππας.

Όπως πληροφορείται το «ΒΗΜΑonline» η επιτροπή που έχει συστήσει ο υπουργός, ειδικά για τα διόδια, προχωρεί σε προσεκτικές κινήσεις ώστε οι όποιες αποφάσεις να μην έρθουν σε αντίθεση με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει η κυβέρνηση με όσους εκμεταλλεύονταιεμπορικά τα διόδια: «Παραλάβαμε μία κατάσταση στα διόδια άθλια, αλλά σε λίγο καιρό θα αλλάξουν όλα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα διόδια θα είναι η παρακάτω:

* Μείωση της τιμής σ΄όλα τα διόδια. Πόσο θα μειωθεί η τιμή δεν έχει ακόμα αποφασισθεί, αλλά οι οδηγίες που έδωσε ο υπουργός είναι να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση στα υπό κατασκευή διόδια και μικρότερη (λόγω συμβατικών υποχρεώσεων) στα ήδη υπάρχοντα.

* Καθιέρωση (εκπτωτικής) κάρτας πολλαπλών διαδρομών.

* Ειδικές ρυθμίσεις για τους κατοίκους των περιοχών όπου λειτουργούν τα διόδια.

*Καθιέρωση ηλεκτρονικών διοδίων έως το τέλος του Ιουνίου, στα οποία θα λαμβάνεται υπόψη η διαδρομή।Οσο μικρότερη η διαδρομή τόσο λιγότερα θα πληρώνει κανείς.

tovima.gr

Read more...

Υπουργείο Οικονομικών «Φύλλο και φτερό» από Δευτέρα οι μεγάλες επιχειρήσεις

Το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών

Στο ελεγκτικό στόχαστρο θέτει το υπουργείο Οικονομικών τις μεγάλες επιχειρήσεις από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 με τη βοήθεια του συστήματος ηλεκτρονικού Ελέγχου Elenxis.

Οι ελεγκτές των εφοριών και του ΣΔΟΕ θα διενεργήσουν με τα λαπτοπ ανά χείρας προσωρινούς ελέγχους για την καταβολή ή μη του Φ.Π.Α. και λοιπών παρακρατούμενων φόρων. Η επιλογή των δέκα πρώτων υποθέσεων ελέγχου έγινε μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του συστήματος ELENXIS, αξιοποιώντας τεχνικές ανάλυσης κινδύνου.

Το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν ελεγκτές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών, καθώς και ελεγκτές της Ε΄ Δ.Ο.Υ., Αθηνών έδωσαν στις μεγάλες επιχειρήσεις που επιλέχτηκαν δεκαήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση υποβλήθηκε στο μεσοδιάστημα περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. και φόρος πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ.

Η διενέργεια των προσωρινών ελέγχων υποστηρίζεται από το λογισμικό του ELENXIS με την χρήση υπηρεσιακών φορητών υπολογιστών. Μέσω φορητού υπολογιστή, οι ελεγκτές έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση, όπως τα πλήρη στοιχεία του φορολογικού μητρώου της, το ιστορικό παραβάσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αποτελέσματα διασταυρώσεων, την εικόνα των συμμετεχόντων σ’ αυτή φυσικών ή νομικών προσώπων, τα αριθμητικά και λοιπά δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, τα βιβλία και τα στοιχεία που έχουν νόμιμα θεωρηθεί, τα οχήματα που έχει στην κυριότητά της η ελεγχόμενη επιχείρηση και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή.

Μέσω του συστήματος ELENXIS, αφού εντοπιστούν οι όποιες διαφορές φόρων, εκκαθαρίζονται οι κύριοι και πρόσθετοι φόροι, συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου και λογιστικές πράξεις, υπολογίζεται το ελεγκτικό έργο με το είδος και το ύψος των διαφορών και ανατροφοδοτείται η αποθήκη δεδομένων (data warehouse) του ELENXIS, ενημερώνοντας συνεχώς την εικόνα του φορολογούμενου με το ιστορικό ελέγχων του.

Τέλος, το σύστημα παρέχει στη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης και της πορείας των διενεργούμενων ελέγχων.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σήμερα το πρωί στους υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) τόνισε ότι το 2011 θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μία μεγάλη αναδιοργάνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στον κλάδο των εφοριακών που ταλαιπωρείται όπως είπε από μεμονωμένα περιστατικά ανθρώπων που δεν τιμούν το λειτούργημα τους ζητώντας τους να απομονώσουν αυτά τα φαινόμενα και αυτούς τους ανθρώπους γιατί τους αδικούν κατάφορα.

.tovima.gr
Read more...

Ανδρέας Λοβέρδος «Θα ανοίξω τα φαρμακεία των νοσοκομείων»


Προσχηματική και όχι πραγματική η διαφωνία κυβέρνησης - φαρμακοποιών αναφέρει ο κ. Λοβέρδος

Ευθεία απειλή προς τους φαρμακοποιούς που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στο περιθώριο συνάντησής του με 30 διοικητές νοσοκομείων απ' όλη τη χώρα.

«Εάν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, εάν συνεχίσουν να μην εξυπηρετούν τον κόσμο, θα κινητοποιήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τα φαρμακεία των νοσοκομείων» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι «η διαφωνία μας με τους φαρμακοποιούς είναι προσχηματική και όχι πραγματική»

.tovima.gr

Read more...

Σχέδιο αναδιάρθρωσης με σκληρούς όρους

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal παίρνει τη σκυτάλη από τον γερμανικό Τύπο, και με σημερινό της δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας με την προϋπόθεση νέα δέσμη σκληρών μεταρρυθμίσεων

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal παίρνει τη σκυτάλη από τον γερμανικό Τύπο, και με σημερινό της δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας με την προϋπόθεση νέα δέσμη σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σχέδιο ήδη μελετάται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ωστόσο, η Γερμανία εξαρτά την συναίνεσή της στην στήριξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από την υιοθέτηση πακέτου σκληρών μέτρων.


Σχέδιο αναδιάρθρωσης με σκληρούς όρους

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι «ο Βερολίνο θέλει τα μέλη της ευρωζώνης, όπως και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, να υπογράψουν ένα πρόγραμμα αύξησης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας».

Ανάμεσα σε άλλες ιδέες, η Γερμανία πιέζει τις άλλες χώρες να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να προχωρήσουν σε πολιτικές σύνδεσης των μισθών και των συντάξεων με τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα, να υιοθετήσουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να προχωρήσουν σε εναρμονισμό πλευρών του φορολογικού τους συστήματος».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μελετούν τρόπους για περιορισμό των χρεωστικών βαρών των δοκιμαζομένων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, μέσω επαναγοράς ομολόγων, στο πλαίσιο δέσμης μέτρων για τον τερματισμό της κρίσης εμπιστοσύνης έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η επαναγορά ομολόγων θα είναι ένας «κομψός» τρόπος για να βοηθηθούν τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να δηλώνουν στην εφημερίδα ότι, ενδεχόμενη συμφωνία της Γερμανίας στην επαναγορά ομολόγων και σε άλλες προτάσεις για ενίσχυση των πόρων και της ευελιξίας του ταμείου σταθερότητας, εξαρτάται από το τί θα προσφέρουν ως αντάλλαγμα οι υπερχρεωμένες χώρες στην Γερμανία και σε άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες.

Το Βερολίνο, το οποίο θα πρέπει να αυξήσει την οικονομική της βοήθεια προς το ταμείο ώστε να διευκολύνει μια επέκταση των δραστηριοτήτων του, συναρτά την συναίνεσή του με την «προθυμία» των άλλων χωρών να υιοθετήσουν σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, φέρεται να δηλώνουν μέλη της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέλος, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «ένα γερμανικής έμπνευσης πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα διευκολύνει την καγκελάριο Μέρκελ να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους καθώς και τους βουλευτές του κυβερνητικού της συνασπισμού να χωνέψουν μια μεγαλύτερη γερμανική δέσμευση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».

ethnos.gr
Read more...

Στην ατζέντα της Ευρωζώνης η αγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης

Επαναγορά με «κούρεμα»

Ο στόχος της πρότασης επαναγοράς ομολόγων είναι να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος
Ο στόχος της πρότασης επαναγοράς ομολόγων είναι να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Η συζήτηση στην Ευρωζώνη για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, προβάλλεται εκτενώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal και του πρακτορείου Reuters, η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη περιλαμβάνει και την αγορά από το Ταμείο κρατικών ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης ή τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο στις χώρες αυτές για να ξαναγοράσουν το χρέος τους από τη δευτερογενή αγορά.

Στα δημοσιεύματα σημειώνεται ότι δεν υπάρχει απόφαση για το θέμα της αγοράς ομολόγων από το Ταμείο, αλλά ότι πρόκειται για μία θέση που έχει αρκετούς υποστηρικτές.

Η επαναγορά των ομολόγων δεν θα είναι υποχρεωτική για τους κατόχους τους, σύμφωνα με τους Financial Times και την Wall Street Journal, ενώ προτείνεται να γίνει με βάση τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία για τα ομόλογα αρκετών υπερχρεωμένων χωρών.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σαφές, αν η επαναγορά θα γίνει με βάση την τρέχουσα τιμή των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ή την ονομαστική αξία τους, ενώ αναφέρει -παραπέμποντας σε πληροφορία από αξιωματούχο της Ευρωζώνης- ότι το EFSF θα μπορούσε να προσφέρει μία τιμή λίγο υψηλότερη απ' αυτή της δευτερογενούς αγοράς, ώστε να ενθαρρύνει τους ομολογιούχους να πουλήσουν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της πρότασης, αν και σε γενικές γραμμές τη βλέπουν θετικά.

Στρατηγικός αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS θεωρεί ότι, αν η επαναγορά γίνει με τις τιμές της δευτερογενούς αγοράς, τότε οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν ένα σημαντικό ποσό του ελληνικού χρέους, δεν θα αποδέχονταν να πουλήσουν τα ομόλογά τους, επειδή θα κατέγραφαν ζημιές.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της πρότασης επαναγοράς ομολόγων είναι να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος.

Σύμφωνα με την WSJ, «η επαναγορά χρέους θα μπορούσε να είναι ένας κομψός τρόπος για να υποβοηθηθούν οι ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους».

Η συγκατάθεση της Γερμανίας στην πρόταση της επαναγοράς δεν είναι δεδομένη, όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, αλλά εξετάζεται «σοβαρά» από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με την WSJ, να υπογράψουν όλες οι χώρες της ΕΕ ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους.

Η Γερμανία προωθεί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την αποσύνδεση των αυξήσεων των μισθών και συντάξεων από τον πληθωρισμό, τη νομική ή συνταγματική κατοχύρωση της αρχής για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την εναρμόνιση των φορολογικών πολιτικών.

Ενίσχυση με μετρητά

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη από «ΑΑΑ» θα μπορούσαν να ενισχύσουν το EFSF με μετρητά, σύμφωνα όσα δήλωσε πηγή από χώρα της Ευρωζώνης στο Reuters την Παρασκευή.

Η Ευρώπη συζητά ήδη τρόπους ενίσχυσης των πόρων του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Ο μηχανισμός αυτός μπορεί θεωρητικά να δανείσει κεφάλαια 440 δισ ευρώ, στην πραγματικότητα, όμως, οι χορηγήσεις του δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 225 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιολόγησή του με «AAA».

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να ενισχύσουν το ταμείο χωρίς να αυξηθεί το ποσό των 440 δισ. ευρώ, γιατί αλλιώς θα ήταν δύσκολο οποιαδήποτε λύση να κυρωθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο και να στηριχθεί από την κοινή γνώμη της χώρας.

Οι εξασφαλίσεις που παρέχουν στο EFSF χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Γερμανία, αποτιμώνται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Αλλά οι αντίστοιχες εγγυήσεις χωρών με χαμηλότερη αξιολόγηση αποτιμώνται σε χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία.

Έτσι λοιπόν, ένας τρόπος για να συμβάλουν στην ενίσχυση του ταμείου χώρες με αξιολόγηση κάτω από «AAA» θα ήταν να εισφέρουν μετρητά.

«Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι, στα πλαίσια ενός καταμερισμού εργασίας με χώρες που δεν μπορούν να παρέχουν εξασφαλίσεις στο 100%, θα είχε νόημα να δώσουν μετρητά», ανέφερε η
πηγή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Κομισιόν πρέπει να φροντίσει «να αποφευχθεί η εντύπωση ότι θέτει μόνο υπό πίεση τις χώρες με αξιολόγηση "AAA" και όχι και αυτές που πιθανόν να συνέβαλαν περισσότερο στη δημιουργία της κρίσης.

Το βάρος στήριξης του ταμείου δεν πρέπει να το μοιράζονται λίγες μόνο χώρες, δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει αν ζητήθηκε από την Γερμανία να εξετάσει την πρόταση για συνεισφορά στο EFSF με μετρητά.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλεγε πάντοτε ότι δεν είναι σωστό να περιορίζονται τα οικονομικά βάρη του ταμείου διάσωσης σε λίγες μόνο χώρες», είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Read more...

Λάβρος κατά της ΝΔ ο Κ.Σημίτης μετά την πρόταση για παραπομπή του

«Προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις»

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία καταλογίζει ότι «προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις», εξαπολύει με γραπτή δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί και ο ίδιος σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

Η Νέα Δημοκρατία στην τοποθέτησή της για την υπόθεση Siemens ανέδειξε ανάγλυφα τα αίτια της υστέρησης και κακοδαιμονίας του τόπου, αναφέρει ο κ. Σημίτης, προσδιορίζοντάς τα στην «ακραία αντιπαλότητα, συνολική άρνηση του έργου άλλων κυβερνήσεων, αμφισβήτηση της εντιμότητας και του πατριωτισμού των αντιπάλων, συνεχείς υπερβολές, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά να κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες στο έργο της Επιτροπής».

Όσον αφορά στον ίδιο, ο κ. Σημίτης καταλογίζει στη ΝΔ ότι προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, προβάλλοντας για παράδειγμα συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, τον οποίο δεν συνάντησε ποτέ.

Αποσιώπησε η αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός, «τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για το C4I για βελτίωση του τιμήματος».

Αναφορικά με τις προγραμματικές συμφωνίες που επικαλείται η ΝΔ, ο κ. Σημίτης τής αποδίδει παραπλάνηση, αφού «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και οδήγησαν στην εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας, την παροχή σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων, χωρίς περιορισμούς και την ανάδειξη του ΟΤΕ ως μιας από τις δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις».

Η χώρα, καταλήγει ο κ. Σημίτης στη δήλωσή του, βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση, αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Όλο τον Φεβρουάριο ο διάλογος για τις αλλαγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, είπε η Αν.Διαμαντοπούλου

Συνάντηση με τις πρυτανικές Αρχές

Από τη συνάντηση της κ. Διαμαντοπούλου με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Από τη συνάντηση της κ. Διαμαντοπούλου με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Θεσσαλονίκη
Περισσότερο από μιάμισι ώρα συζητούσαν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που τής παρέδωσαν τις προτάσεις του Ιδρύματος για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Όχι μόνο παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, που είναι προϊόν ευρύτατου διαλόγου μέσα στο Πανεπιστήμιο μας, αλλά αναδείξαμε και τα προβλήματα μας. Ζητήσαμε από την υπουργό να εμπιστευθεί περισσότερο την πανεπιστημιακή κοινότητα, που νομίζω ότι έχει ανεξάντλητες δυνάμεις, προκειμένου να θεραπεύσει την πληγωμένη σήμερα ανώτατη εκπαίδευση» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, στο τέλος της συνάντησης.

Οι νέες προτάσεις που έρχονται από το Αριστοτέλειο αφορούν στη δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου εποπτείας και κοινωνικής λογοδοσίας στα ΑΕΙ, που θα ενισχύσει την σημερινή κατάσταση, σε ό,τι αφορά σε έλεγχο και εποπτεία, καθώς επίσης και στη δημιουργία θεσμικών οργάνων στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ανώτατων ερευνητικών ιδρυμάτων στη χώρα.

Βασικές αρχές στις οποίες μένει προσηλωμένη η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων, που σημαίνει εξυπηρέτηση δημόσιου συμφέροντος, δημόσια χρηματοδότηση για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, πλήρης αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων, που σημαίνει ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα πρέπει να εκλέγονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα και θα πρέπει να προέρχονται απο την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, αναφέρεται στο κείμενο προτάσεων του ΑΠΘ.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το κείμενο των θέσεων του ΑΠΘ και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα και για το μέλλον της ότι ο διάλογος για την ανώτατη εκπαίδευση μπαίνει στην ουσία του. Δηλαδή σε πραγματικές προτάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν εκεί που πρέπει: Σε ένα πανεπιστήμιο ισχυρό και δημόσιο, με κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία, με εξωστρέφεια και δημιουργικότητα.

Σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, η κ. Διαμαντοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι ο Φεβρουάριος θα εξαντληθεί σε αυτό τον διάλογο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Να σταματήσουν η καταστροφολογία και η μιζέρια ζήτησε ο πρωθυπουργός

Μήνυμα στους επιχειρηματίες

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Θεσσαλονίκη
Να ξεφύγουμε «από τον φαύλο κύκλο της καταστροφολογίας και της μιζέριας» ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι Έλληνες, όπως και στο παρελθόν, θα τα καταφέρουν και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Αν τον πρώτο χρόνο η κυβέρνηση έριξε το βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή, τώρα το βάρος πέφτει στην αλλαγή όσων οδήγησαν στην κρίση και σε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, είπε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει. Εγγυήθηκε πως αν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, τότε θα μειωθούν η φορολογία και οι εισφορές των επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, χωρίς διαφθορά και γραφειοκρατία.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί με το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη η πόλη αλλάζει, και από την εσωστρέφεια, τον συγκεντρωτισμό και τις πελατειακές σχέσεις περνάει στην εξωστρέφεια. Αργά αλλά σταθερά βήματα αλλαγής γίνονται σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, επισήμανε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πορτατίφ το ύποπτο δέμα έξω από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Πορτατίφ ήταν τελικά το ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε έξω από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στη Μεσογείων.

Στο σημείο είχαν σπεύσει πυροτεχνουργοί, οι οποίοι μετά από ελεγχόμενη έκρηξη διαπίστωσαν ότι δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας.

Ο δρόμος που είχε κλείσει για προληπτικούς λόγος, άνοιξε।
Newsroom ΔΟΛ
Read more...

Τα μυστικά για τεκμήρια, αποδείξεις, κλίμακα

Ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας η αποστολή των εντύπων από το υπουργείο. Πλήρη καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων απαιτεί για πρώτη φορά το Ε1. Με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα θα υπολογιστούν οι φόροι για τα εισοδήματα του 2010

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το ετήσιο ραντεβού 5,6 εκατ. φορολογουμένων με την εφορία. Στο τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να ταχυδρομεί στους φορολογούμενους τον φάκελο με τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης και το φυλλάδιο με τις οδηγίες για τη συμπλήρωσή της.

Οι πρώτοι που θα βρεθούν ενώπιον του εφόρου είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι εισοδηματίες, που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από την 1η Μαρτίου. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα τις υποβάλλουν από 3 έως 31 Μαΐου.

Τα μυστικά για τεκμήρια, αποδείξεις, κλίμακα

Το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης αποτελεί ακτινογραφία των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι φορολογούμενοι. Απαιτεί πλήρη καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό, επαναπατριζόμενα κεφάλαια, ενώ για πρώτη φορά επιχειρείται η καταγραφή όσων εντοπίστηκαν πέρυσι από το ΣΔΟΕ να μην κόβουν αποδείξεις.

Τα μυστικά για τεκμήρια, αποδείξεις, κλίμακα

Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα τις αλλαγές του εντύπου Ε1 και βασικές οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωσή του.

Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2010 θα υπολογιστούν με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και συντελεστές 18% - 45%. Επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Ευνοημένοι οι φορολογούμενοι με παιδιά καθώς αυξήθηκαν τα αφορολόγητα όρια. Φορολογούμενος με ένα παιδί έχει πλέον αφορολόγητο όριο 13.500 ευρώ, φορολογούμενος με δύο τέκνα έχει αφορολόγητο 15.000 ευρώ και ο τρίτεκνος δικαιούται αφορολόγητο 23.500 ευρώ.

«Ψαλιδίστηκαν» οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν στα ασφάλιστρα ζωής, στις δωρεές στο Δημόσιο, στις δικηγορικές αμοιβές και στους τόκους στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Κάθε μία από τις δαπάνες αυτές εκπίπτει πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο. Οι τόκοι των δανείων που ελήφθησαν από 1.1.2009, οι οποίοι καταβάλλονται από το 2010 αναγνωρίζονται πλέον μόνο εφόσον τα δάνεια αφορούν πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και εκπίπτουν κατά το 20% από τον φόρο.

Οι φορολογούμενοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ, για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις. Οταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Οταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αποδείξεις σε κλειστό φάκελο στην εφορία στον οποίο θα αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Οσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις, αυτές φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν.

«ΠΑΓΙΔΕΣ»
Νέα τεκμήρια για τον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν

Στην παγίδα των νέων τεκμηρίων κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν χιλιάδες φορολογούμενοι. Πολλοί που κατοικούν σε μισθωμένη κατοικία ή έχουν αποκτήσει πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο ή έχουν κληρονομήσει ακίνητα, κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στα πραγματικά τους εισοδήματα.

Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εντοπίσει όσους τα τελευταία χρόνια φοροδιαφεύγουν συστηματικά και να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ το 2011. Τεκμήριο αποτελούν:

  • Κατοικίες με το τεκμήριο να ενεργοποιείται για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες κλιμακωτά
  • Αυτοκίνητα.
  • Σκάφη αναψυχής.
  • Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
  • Πισίνες.
  • Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα.
  • Οικιακοί βοηθοί
  • Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ για συζύγους.

Εξάλλου πόθεν έσχες «τριών ταχυτήτων» εφαρμόζεται για το 2010

  • Απαλλάσσεται από το «πόθεν έσχες» η αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. που πραγματοποιήθηκε από 1.1.2010 μέχρι και 22.4.2010.
  • Εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο για πρώτη κατοικία που αποκτήθηκε από 23.4.2010 μέχρι και 16.12.2010 λόγω της εφαρμογής του φορολογικού νόμου του Απριλίου.
  • Χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες είναι η αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας που πραγματοποιήθηκε από 17.12.2010 μέχρι και 31.12.2010 λόγω εφαρμογής του πρόσφατου νόμου.

Μαρία Βουργάνα

Τα μυστικά της φορολογικής δήλωσης (Mέρος 1ο)

Ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ γίνεται η κατάθεσή της στις Εφορίες. Τι ισχύει για όσους τη στείλουν ηλεκτρονικά μέσω Ιντερνετ. Ποιοι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση υποβολής και ποιοι απαλλάσσονται

Τα μυστικά της φορολογικής δήλωσης (Mέρος 2ο)

Ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ γίνεται η κατάθεσή της στις Εφορίες. Τι ισχύει για όσους τη στείλουν ηλεκτρονικά μέσω Ιντερνετ. Ποιοι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση υποβολής και ποιοι απαλλάσσονται

Τα μυστικά της φορολογικής δήλωσης (Mέρος 3ο)

Οταν κάποια από τις κατοικίες βρίσκεται σε περιοχή εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τότε στα στοιχεία του ακινήτου θα γραφτούν μόνο ο νομός και ο δήμος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=21875

Read more...

Τη Δευτέρα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της ΝΔ στη Βουλή για τα εθνικά θέματα Πού θα κινηθεί ο Αντώνης Σαμαράς;

Την εθνική κόκκινη γραμμή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θέλει να βάλει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή που έχει ζητήσει και η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα.

Η κίνηση του κ.Σαμαρά, όπως εξηγούν συνεργάτες του, έχει πολλαπλές στοχεύσεις.

Κατ' αρχήν να προσδώσει σαφές και συγκεκριμένο περιεχόμενο στο «νέο πατριωτισμό» που προβάλλει από την επομένη της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος και που συνιστά έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της πολιτικής φυσιογνωμίας της ΝΔ - ο άλλος πυλώνας είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.

Παράλληλα, θέλει να καταστήσει διακριτό το πολιτικό στίγμα του κόμματος στα εθνικά θέματα τόσο σε σχέση με το κυβερνών κόμμα όσο και από τα δύο μικρά κόμματα στην κεντροδεξιά γειτονιά που το απειλούν κυρίως από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Κυρίως όμως ο κ.Σαμαράς θέλει, όπως λένε στελέχη του επιτελείου του, «να αποδομήσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης» και να βάλει φραγμούς, ενδεχομένως και να προλάβει εξελίξεις.

Συνεργάτης του κ.Σαμαρά λέει ότι «διαφαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόθεση να εκμεταλλευθεί την οικονομική κρίση για να γίνει δεκτή από την κοινή γνώμη η συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου». Η θέση του κ. Σαμαρά είναι δεδομένη και θα την επαναλάβει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση: «Δεν υπάρχει τίποτε για συνεκμετάλλευση, δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τον δικό μας εθνικό πλούτο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε μυστική διπλωματία. Η δική του θέση είναι ότι γενικότερα η χώρα μας θα πρέπει να αποφύγει την διαπραγμάτευση με την Τουρκία την ώρα που βρίσκεται σε θέση αδυναμίας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμβουλος του κ.Σαμαρά έλεγε ότι «δεν είχε κανένα λόγο ο κ.Παπανδρέου να πάει στον Ερζερούμ και να μιλήσει στους τούρκους πρέσβεις που λειτουργούν παντού όπου είναι τοποθετημένοι σαν εχθρικός για την χώρα μας διπλωματικός στρατός και όχι μόνο για τα κοινά θέματα άλλα σε όλα τα ζητήματα με πρώτο το Σκοπιανό για το οποίο πιέζουν τις κυβερνήσεις των χωρών που βρίσκονται να αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ». Στο επιτελείο του κ.Σαμαρά υπαινίσσονται ότι η συνάντηση του κ.Παπανδρέου με τον κ.Ερντογάν που διήρκεσε μιάμιση ώρα χωρίς να κρατηθούν πρακτικά συνιστά μυστική διπλωματία.

Ο κ.Σαμαράς θα ζητήσει η Ελλάδα να ανακηρύξει όπως έχει δικαίωμα την δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), θέμα στο οποίο αντιδρά σθεναρά η Τουρκία παρότι εκείνη έχει ανακηρύξει δική της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα για την χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ.Σαμαράς ζήτησε για να μελετήσει τα πρακτικά της συζήτησης στην Βουλή για το θέμα αυτό ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα την περασμένη Παρασκευή.

Το επιτελείο της ΝΔ αναφέρει ότι στη συζήτηση της Δευτέρας ο κ.Σαμαράς θα ανοίξει όλη την βεντάλια των εθνικών θεμάτων που συμπεριλαμβάνει και το Σκοπιανό και το Κυπριακό. Για το Σκοπιανό η θέση της ΝΔ είναι ότι η χώρα μας μετά το βέτο στο Βουκουρέστι είναι σε πλεονεκτική θέση, δεν έχει λόγο να βιάζεται και να επισπεύδει τις εξελίξεις, εκείνη που έχει το πρόβλημα είναι η ηγεσία του γειτονικού κράτους.

Για το Κυπριακό υπάρχει η πάγια θέση ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ αν θέλει να συνεχίσει την ευρωπαϊκοί της πορεία. Επιπλέον ο κ.Σαμαράς τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε παραλλαγής του σχεδίου Ανάν που απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού.

Με την κίνησή του αυτή ο κ.Σαμαράς σπάει μία τακτική δεκαετίας που είχε ακολουθήσει και ο Κώστας Καραμανλής να μένουν εκτός της δημόσιας συζήτησης τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης».

Μέχρι στιγμής ο κ।Σαμαράς είχε επικεντρώσει στα θέματα της οικονομίας με την κορυφαία αντιπαράθεση στα εξωτερικά θέματα που θεωρούνται προνομιακό πεδίο για τον κ.Παπανδρέου τονίζει το αρχηγικό κύρος του. Το ανέβασμα των τόνων στα εθνικά δεν είναι άσχετο με την εκτίμηση της ηγεσίας της ΝΔ ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ενδεχομένως και μέσα στην άνοιξη.
.tanea.gr
Read more...

Ξεπερνά κάθε όριο η αισχροκέρδεια στα καύσιμα

Αμόλυβδη πάνω από 1,80 το λίτρο, πετρέλαιο στα 90 λεπτά!


http://img.protothema.gr/B6A69D79B97DC0FE95C7E350E7E71549.jpg
Η αισχροκέρδεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στα καύσιμα και είναι πλέον προφανές ότι χρειάζεται δραστική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί. Είτε θα πρόκειται για αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους, είτε θα πρόκειται γαι επιβολή πλαφόν, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες αυξήσεις του ΦΠΑ και του ΕΦΚ (Ειδικός Φόροας Κατανάλωσης) στα καύσιμα και θέλοντας να βγάλουν τα σπασμένα της πτώσης της κατανάλωσης (περί το 10% την χρονιά που έφυγε), οι επιτήδειοι χρεώνουν κατά το δοκούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε τα 1,634 ευρώ ανά λίτρο, πραγματοποιώντας ένα ακόμη ρεκόρ και διατηρούμενη πρώτη υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη. Αρκετά, δε, βενζινάδικα σε όλη την χώρα, πουλάνε πάνω από τα 1,80

ευρώ το λίτρο...

Το δικό του ρεκόρ, δε, έκανε και το πετρέλαιο θέρμανσης, με μέση τιμή σχεδόν στα 81 λεπτά και με κάποιους να πωλούν ακόμη και πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο!

Το όργιο αισχροκέρδειας δεν έχει προηγούμενο... Εδώ και έναν μήνα αυξάνεται συνεχώς η τιμή της βενζίνης και εδώ και δύο εβδομάδες εκείνη του πετρελαίου θέρμανσης, όταν στις διεθνείς και στις διυλιστηριακές τιμές έχουν σημειωθεί σαφείς αυξομειώσεις όλο αυτό το διάστημα.

Στις 22 Δεκεμβρίου η αμόλυβδη είχε 1,586 ευρώ, ενώ στις 8 Ιανουαρίου το πετρέλαιο θέρμανσης είχε 0,784 ευρώ ανά λίτρο κατά μέσο όρο. Έκτοτε, ανεβαίνουν συνεχώς...

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εδώ και μία εβδομάδα καταγράφεται σταθερά πτώση της τιμής του πετρελαίου και ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία έχει άλλωστε αποτυπωθεί ήδη στις τιμές στις οποίες πωλούν τα ελληνικά διυλιστήρια στις εταιρείες εμπορίας.

Τιμές οι οποίες από τις 14 Ιανουαρίου και μετά κινούνται συνεχώς πτωτικά, σε μία εξέλιξη που δεν επηρεάζει καόλου τους επιτήδειους...
Read more...

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΕΞΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΕΚ


Παρατείνεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου η επανέναρξη των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας , Βασίλη Κεγκέρογλου παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η διακοπή παραλαβής...
αιτήσεων χορήγησης δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Τα δάνεια του Οργανισμού είχαν παγώσει, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του 2010, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί η επανέναρξή τους από την 1η Φεβρουαρίου 2011.
Read more...

Στις 26 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα στόματα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ο λόγος στους βουλευτές

Στις 26 Ιανουρίου θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όπως αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του λεγόμενου «διαθεσμικού οργάνου» του κυβερνώντος κόμματος.

Η σύγκληση της Κ.Ο. εντάσσεται στον προγραμματισμό της κυβερνητικής παράταξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους που αναμένεται να κορυφωθεί μέ την διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης μεχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Στην συνεδρίαση θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι έχουν καταθέσει στην ηγεσία της κυβέρνησης σχετικό αίτημα για να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το περιεχόμενο αρκετών νομοσχεδίων, αλλά και τον τρόπο εφαρμογής τους, καθώς διαπιστώνουν, όπως λένε, από τις επισκέψεις στις περιφέρειές τους αγωνία, περίσκεψη και απογοήτευση από τους ψηφοφόρους τους.

Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, έχουν εκφράσει και δημόσια τις επιφυλάξεις τους για συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και αρκετά συχνά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα διαφωνώντας δημοσίως με ρυθμίσεις που φέρνουν προς ψήφιση στην Βουλή οι υπουργοί, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα με το νομοσχέδιο της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη για την οικοδόμηση σε περιοχές Νatura.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι «οι περισσότεροι υπουργοί, ιδίως οι παλαιότεροι, συνεργάζονται σε σημαντικό βαθμό με τους βουλευτές, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Γιώργου Παπανδρέου για ουσιαστική συνεργασία στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και έχουν βρει ένα modus vivendi, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με νεώτερους που συχνά υπερβάλλουν ή προκρίνουν απόλυτες ρυθμίσεις».

Άλλοι βουλευτές, μολονότι το αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως, εκφράζουν στις μεταξύ τους συζητήσεις έντονο προβληματισμό για το πολιτικό σχέδιο, στο οποίο εντάσσονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ζητούν να καταστεί σαφές «ποια είναι η προοπτική και το σχέδιο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής».

Χαρακτηριστικό είναι το κοινό άρθρο των Γ.Φλωρίδη, Ν.Αλευρά και Κ.Καρτάλη, με αφορμή τον προυπολογισμό του 2011, που δημοσιεύθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και έδωσε αφορμή για αρκετές συζητήσεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ερμηνείες περί «αντιηγετικής κίνησης».

Άλλοι βουλευτές εκφράζουν συχνά παράπονα για το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπουργοί δεν ζητούν την γνώμη τους για τα νομοσχέδια που εισηγούνται, όπως έχει ζητήσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός, και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην ψηφίζουν συγκεριμένες διατάξεις νομοσχεδίων, όταν διαφωνούν, καθώς η πίεση που δεχονται από τους ψηφοφόρους τους είναι έντονη.

Η όλη κατάσταση και οι προβληματισμοί των βουλευτών έχουν καταγραφεί από το επιτελείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. Κοινή εκτίμηση είναι ότι τα κίνητρα ποικίλλουν και η στάση του καθενός δεν καθορίζεται με τα ίδια κριτήρια, ούτε οι ενστάσεις και διαφωνίες τους έχουν τον ίδιο στόχο. Άλλοι εκτιμάται πως στοχεύουν στο να τα έχουν καλά με τους ψηφοφόρους τους, άλλοι έχουν πράγματι μια αγωνία για την πορεία που βαδίζει η κυβέρνηση κι ορισμένοι διατυπώνουν πολιτικό λόγο που κινείται ανάλογα με την κυβερνητική πρακτική.

Το προηγούμενο διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής, από τους οποίους ζήτησε συνεχή διαβούλευση με τους βουλευτές και διεξοδική εξέταση των προτάσεων τους। Ένα ακόμη βήμα θα είναι η συνεδριάση της επόμενης Τετάρτης (26/1), όπου οι βουλευτές θα κληθούν να εκφράσουν ενώπιον του πρωθυπουργού τις απόψεις και τις προτάσεις τους, όπου κρίνουν, για τις καθυστερήσεις και την ποιοτική αναβάθμιση της των επιλογών που κάνει η κυβέρνηση.
tanea.gr
Read more...

ΔΩΡΕΑΝ "TEST ΠΑΠ" ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ...


Δωρεάν εξετάσεις (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου (24-31). Το...
πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για την μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών, αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.
«Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά. Το άγχος της καθημερινότητας και η δουλειά συχνά μας αναγκάζουν να αναβάλλουμε για «άλλη μέρα» αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας. Είναι ευκαιρία αυτή την βδομάδα οι γυναίκες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να αφιερώσουν δέκα λεπτά στον εαυτό τους», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας .
Read more...

Ξεπέρασαν τους 650.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο

Στη δίνη της κρίσης

Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,62% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας
Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,62% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στα 653.552 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τον περασμένο Δεκέμβριο, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 4,18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 277.904 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 71.125 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο. Η αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τον κλάδο των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων (+51.236 άτομα).

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 49.673, μειωμένες κατά -11,42% σχετικά με τον Δεκέμβριο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 29.703 (μειωμένες κατά 5,92% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 30.773 (μειωμένες κατά 48,79% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.652.

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 60.476, το 50,88% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -3,78% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 (62.852) και μειωμένο κατά -34,03% από τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο (91.669).

Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε -33.455 έναντι -29.826 τον Δεκέμβριο του 2009 και -52.530 τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο, ακολουθώντας μια τάση που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο μήνα σε όλη την προηγούμενη 5ετία.

Α.1 ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Δεκέμβριο 2010 ανήλθε σε 653.552 άτομα. Από αυτά 235.125 (35,98%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 418.427 (64,02%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,62% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,74%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν:

Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 26.251 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 4,18%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (20,80%).

Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 10.091 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 4,48%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εμφανίζεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (9,09%) και στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (8,60%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για τον μήνα Δεκέμβριο 2010 ανήλθε σε 151.045 άτομα, από τα οποία 36.388 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 114.657 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Α.2 ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) κατά τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται σε 277.904 άτομα από τα οποία οι 195.605 (ποσοστό 70,39%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι και οι 82.299 (ποσοστό 29,61%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Το σύνολο του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης ανέρχεται σε 254.515 άτομα. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν:

Αύξηση του συνόλου των επιδοτούμενων ανέργων (κοινοί επιδοτούμενοι και εποχικοί επιδοτούμενοι τουριστικών επαγγελμάτων) από τον προηγούμενο μήνα κατά 71.125 άτομα.

Αύξηση των κοινών επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 19.889 άτομα.

Αύξηση των εποχικών επιδοτούμενων ανέργων τουριστικών επαγγελμάτων από τον προηγούμενο μήνα κατά 51.236 άτομα.

Αύξηση του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης από τον προηγούμενο μήνα κατά 74.952 άτομα.

Β. ΡΟΕΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Β.1 ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχονται σε 49.673, μειωμένες κατά -19,71% από τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο (61.870) και μειωμένες κατά -11,42% σχετικά με τον Δεκέμβριο του 2009 (56.074).

Καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Δεκέμβριο εμφανίζουν μείωση έναντι του Νοεμβρ ίου, που ανέρχεται σε -35,10% το 2006, -36,98% το 2007, -28,65% το 2008, -27,97% το 2009, και -19,71% το 2010.

Β.2 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχονται σε 29.703, καταγράφοντας μια μείωση από τον προηγούμενο μήνα κατά 1.870 άτομα.

Β.3 ΛΗΞΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχονται σε 30.773, καταγράφοντας μια μείωση από τον προηγούμενο μήνα κατά 29.323 άτομα.

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 60.476, το 50,88% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -3,78% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 (62.852) και μειωμένο κατά -34,03% από τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο (91.669).

Β.4 ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχονται σε 22.652 μειωμένες κατά -1,72% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 (23.048) και μειωμένες κατά -0,35% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του τρέχοντος έτους (22.731).

Β.5 ΚΑΘΑΡΕΣ ΡΟΕΣ

Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα - δηλαδή, οι προσλήψεις μείον τις καταγγελίες και τις λήξεις συμβάσεων μείον τις οικειοθελείς αποχωρήσεις - ανέρχονται σε -33.455.

Το μέγεθος αυτό τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν -29.826, τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν -37.625, τον Δεκέμβριο του 2007 ήταν -23.415 και τον Δεκέμβριο του 2006 ήταν -20.860, δηλαδή εμφανίζει αρνητικές τιμές τον Δεκέμβριο καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εγραφαν και έσβηναν ονόµατα για 10 ώρες!

Παζάρευαν µέχρι αργά το βράδυ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Δηµήτρης Τζάθας


Μαραθώνιες διαβουλεύσεις βρίσκονταν µέχρι αργά χθες το βράδυ σε εξέλιξη µεταξύ των βουλευτών των δύο µεγάλων κοµµάτων που µετέχουν στην Εξεταστική της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens µε αντικείµενο τα πρόσωπα για τα οποία θα ζητηθεί διερεύνηση ευθυνών στο τελικό πόρισµα της Επιτροπής

.tanea.grΜετά την αδυναµία να βρεθεί κοινός παρονοµαστής ανάµεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
για τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εµπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens, τα δύο κόµµατα κατέληξαν χθες αργά τη νύχτα να καταθέσουν ξεχωριστές εισηγήσεις.

Τα δύο µεγάλα κόµµατα επέρριψαν, το κάθε ένα από την πλευρά του, τις ευθύνες σε 15 πολιτικά πρόσωπα. Κι όλα αυτά µε µια προσεκτική διατύπωση που δεν αποδίδει σε κανέναν τυχόν ποινική ευθύνη για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς παραδέχθηκαν ότι δεν διαπιστώθηκε ροή µαύρου χρήµατος σε συγκεκριµένους πολιτικούς, παρά το γεγονός ότι µε την υπόθεση η Επιτροπή ασχολείται για περίπου έναν χρόνο και ανέβαλε τρεις φορές την έκδοση του τελικού της πορίσµατος προκειµένου να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία.

Το ΠΑΣΟΚ εφάρµοσε στην πράξητηνπροτροπήτου Γιώργου Παπανδρέου προς τον Καραµανλή «να µατώσουµε προκειµένου να παταχθεί η διαφθορά», καταλογίζοντας πολιτικές ευθύνες και διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών ακόµη και σε δικά του στελέχη. Κι αυτό γιατί η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου τοποθέτησε στο «κάδρο των ευθυνών» πέντε πρώην πράσινους και επτά γαλάζιους υπουργούς.

Στοναντίποδα,ηΝέα ∆ηµοκρατία επέλεξε να επαναφέρει στο προσκήνιο,για λόγους εντυπωσιασµού,τη ρήση του τέως προέδρου της Κώστα Καραµανλή, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Κώστα Σηµίτη «αρχιερέα της διαπλοκής», καθώς βάφτισε πράσινο το σκάνδαλο της Siemens και εκτιµώντας πως «η ευθύνη του Κώστα Σηµίτη, τόσο ως πρωθυπουργού όσο και ωςπροέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι αδιαµφισβήτητη». Η αξιωµατική αντιπολίτευση δεσµεύτηκε ότι αν το ΠΑΣΟΚζητήσει Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συµφωνήσει να ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα που προέρχονται από τον δικό της χώρο, µε το επιχείρηµα ότι «δεν έχουν τίποτε να κρύψουν».

Σε κάθε περίπτωση πάντως από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό πόρισµα και διευκρινίστηκε ότι το τελικό κείµενο, όπου το κάθε κόµµα θα εκθέτει το δικό του σκεπτικό, θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο την ερχόµενη ∆ευτέρα.

Επιπλέον από τα «ονόµατα» που φέρονται να έχουν εµπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens και προτείνονται από τα κόµµατα, ανοιχτόςείναι οδρόµος για ενδεχόµενη δικαστική διερεύνηση– καθώς δεν έχουν παραγραφεί τυχόν ποινικές ευθύνες τους – µόνο για τους Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι είχαν αρµοδιότητες για την τµηµατική παραλαβή του C4I και τις τροποποιητικές συµβάσεις που ακολούθησαν µετά το 2007. Αντίθετα για όλους τους άλλους που φέρονται µε τον έναν ή άλλο τρόπο να έχουν συµµετοχή στο σκάνδαλο τα αδικήµατα έχουν παραγραφεί, εκτός του Τ. Μαντέλη, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυµα µαύρου χρήµατος, αφού παραδέχθηκε πως είχε λάβει «ως χορηγία» από τη γερµανική εταιρεία το ποσό των 200.000

γερµανικών µάρκων το 1998.

Από την πλευρά της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, οιευθύνες επιµερίζονται γιατις συµβάσεις πουυπέγραψε ο ΟΤΕ µετη γερµανική εταιρεία στουςΤ. Μαντέλη,Χρ.

Βερελή, Γ. Παπαντωνίου,Ν.

Χριστοδουλάκη, Μ. Λιάπη και Γ. Αλογοσκούφη. Πρόκειται για τέως υπουργούς Μεταφορών, οι οποίοι ήταν εποπτεύοντες στον ΟΤΕ αλλά και υπουργούς Οικονοµικών οι οποίοι θεσµικά ήταν βασικοί µέτοχοι στα ∆.Σ.

του Οργανισµού που αποφάσιζε για τις συµβάσεις.

Για ΟΣΕ και C4I
Επίσης σύµφωνα µε τη βουλευτή του κυβερνώντος κόµµατος ευθύνες για τον ΟΣΕ αναφορικά µε προµήθεια συρµών και τροχαίου υλικού από τη Siemens επιρρίπτονται στους Χρ. Βερελή και Μ. Λιάπη. Για την αγορά και την τµηµατική παραλαβή του αµυντικού συστήµατος γιατην ασφάλεια των Ολυµπιακών Αγώνων C4I από τηγερµανικήεταιρεία στους κ.κ.Γ. Παπαντωνίου, Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη. Ακόµη ευθύνες για την αγορά εξοπλιστικών προγραµµάτωνπροτείνεται να αναζητηθούν στον Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ για τηνπροµήθεια ηλεκτρονικών «ξεναγών» στα µουσεία στον Μιχάλη Λιάπη και στον Γιάννη Παπαθανασίου, γιατί ως υπουργός Οικονοµικών κατήργησε την υπό τον εισαγγελέα Γιώργο Ζορµπά Αρχή για την καταπολέµηση του µαύρου χρήµατος.

«Μόνο τις υλοποιήσαµε»
Στον αντίποδα η αξιωµατική αντιπολίτευση, αφού σηµειώνει ότι η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας εκλήθη να υλοποιήσει τις υπογεγραµµένες από το ΠΑΣΟΚ συµβάσεις, επιχειρεί να εµπλέξει τον Κ. Σηµίτη µαζί µε τους Βαγγέλη Μαλέσιο και Γιάννο Παπαντωνίου σχετικά µετο C4I,ενώ γιατον ΟΤΕ βλέπει ευθύνεςστους Τ. Μαντέλη,Χρ. Βερελήκαι ΓιώργοΠαπακωνσταντίνου (ήταντότεµέλοςτουΔ.Σ.

του ΟΤΕ). Για τονΟΣΕ, ζητεί να αναζητηθούνευθύνες στους Α. Τσοχατζόπουλο, Ν. Χριστοδουλάκη και Χρ. Βερελή. Για τα εξοπλιστικά, κάνει λόγο για τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου, ενώ επιρρίπτει ευθύνες για ζηµιά του Ελληνικού Δηµοσίου στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέονβουλευτέςτης Ν.Δ., όταν ρωτήθηκαν εάν θα συνηγορήσουν σε ενδεχόµενη πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για παραποµπή πρώην υπουργών σε Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, έλεγαν πως «σε ό,τι αφορά τους δικούς µας υπουργούς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και ας ελεγχθούν µέχρι µυελού των οστών». Ευθύνες σε όλους
Από τοΚΚΕ οβουλευτής Θανάσης Παφίλης απέδωσε «τεράστιες ευθύνες στιςκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ καιΝέας Δηµοκρατίας γιατο σκάνδαλο», καθώς και σεόσους από κυβερνητικέςθέσειςχειρίσθηκαν τιςσυµβάσειςτης γερµανικής εταιρείας σε όλους τους σχετικούς τοµείς και ζήτησε τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση όλων τωνεµπλεκόµενων πολιτικών προσώπων.

Ο εκπρόσωποςτου ΛΑΟΣ στηνΕξεταστικήΕπιτροπή Κώστας Αϊβαλιώτηςεκτίµησε ότι εµπλέκονταιστο σκάνδαλο οι Κ. Σηµίτης, Τ. Μαντέλης, Α. Τσοχατζόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Αλογοσκούφης και οι υπεύθυνοι των κοµµατικών ταµείων, καιτάχθηκε υπέρτης σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής.

«Δικοµµατικό σκάνδαλο»
Ο µοναδικός που δεν πρότεινε συγκεκριµένη λίστα µε ονόµατα πολιτικών προσώπων ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δηµήτρης Παπαδηµούλης, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα τοποθετηθεί στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολοµέλεια της Βουλής, ενώ έκανε λόγο για «µεγάλο δικοµµατικό σκάνδαλο» και καταψήφισε το σχετικό κείµενο επειδή κατά την άποψή του αποσιωπά γεγονότα και αγνοεί και παρακάµπτει υλικό. Πάντως κατά τη χθεσινή πολύωρη διαδικασία από νωρίς το πρωί ακούγονταν πολλάονόµατα απ’ όλες τις πλευρές ενώ υπήρξαν και διαφοροποιήσεις βουλευτών, τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ.Εντονο ήταν το παρασκήνιοαφού –σύµφωνα µε πληροφορίες – µέχρι την τελευταία στιγµή ονόµατα γράφονταν στον κατάλογο για να τους αποδοθούνευθύνες και σε λίγαλεπτά ύστερα από διαβούλευση σβήνονταν, µε συνέπεια να καθυστερήσει περίπου για δύο ώρες η έναρξη της συνεδρίασης, ενώ πηγές έλεγαν ότι σε όλη της διάρκεια της διαδικασίας οι κυβερνητικοί βουλευτές της Εξεταστικής ήταν σε διαρκή επικοινωνία µε τους ΝίκοΑθανασάκη και Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Ενδεικτικό, όµως, του «γράψε -σβήσε»της τελευταίας στιγµήςστο εσωτερικό των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων είναι το γεγονός ότι µέχρι αργά τη νύχτα για το ΠΑΣΟΚ «έπαιζε» εάν συµπεριλάβει στη λίστα τούςπρώην υπουργούς Ντόρα Μπακογιάννη και Νίκο Δένδια για τη διαφυγή του τέως στελέχουςτηςSiemens και εκ τωνδιαχειριστών των µαύρων ταµείων στοεξωτερικό Χρήστου Καράβελα,ενώ στους κόλπους της Ν.Δ. «µπαινόβγαινε» το όνοµα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για την αντίστοιχηαπόδρασηστη Γερµανία του τέωςπροέδρου της Siemens HellasΦ. Γιουγκ το περασµένο φθινόπωρο.

Σύµφωνα µε τον Κανονισµό της Βουλής,το πόρισµαµε τις εισηγήσειςτων βουλευτών Επιτροπής θασυζητηθεί σε επόµενησυνεδρίαση της Ολοµέλειας. Στη συνέχεια χρειάζονται τουλάχιστον30 βουλευτές να αξιολογήσουντο υλικό καιαφού δεχθούν ότι ορισµένα πολιτικάπρόσωπα πρέπει να παραπεµφθούν για συγκεκριµένααδικήµατα σε Προκαταρκτική, θα θέσουν το θέµα υπό συζήτηση ξανά στην Ολοµέλεια της Βουλής, η οποία τελικά θα αποφασίσει µε µυστική ψηφοφορία (χρειάζονται τουλάχιστον 151 ψήφοι)για την παραποµπή και τη σύσταση Προκαταρκτικής.

Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
παραδέχθηκε ότι δεν διαπιστώθηκε ροή µαύρου χρήµατος σε πολιτικούς


Read more...

«Ναι» στη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό φοροφυγάδων λέει ο πληροφοριοδότης του Wikileaks

Δήλωση του δικηγόρου του στα «Νέα»

Ο Ρούντολφ Έλμερ
Ο Ρούντολφ Έλμερ (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, εάν του ζητηθεί, για να εντοπιστούν πρόσωπα ή εταιρείες που φοροδιαφεύγουν, δηλώνει μέσω του δικηγόρου του ο Ρούντολφ Έλµερ, ο πρώην τραπεζίτης που παρέδωσε στο Wikileaks δύο CD με στοιχεία για φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του Τζακ Μπλαμ, στα Νέα, «ο Ρούντολφ θα ήθελε να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές αν του ζητηθεί. Όµως θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από την ελβετική αστυνοµία που τον συνέλαβε πριν από λίγο. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι αρκετοί Έλληνες χρησιµοποιούν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασµούς για να φοροδιαφεύγουν, δεδοµένης µάλιστα της έκτασης της φοροδιαφυγής στη χώρα σας».

Ο Έλμερ, πρώην στέλεχος της τράπεζας Julius Baer στις Νήσους Κέιμαν, παραδέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου ότι διέρρευσε στοιχεία για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Το δικαστήριο του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο περίπου 5.500 ευρώ, όμως την Πέμπτη συνελήφθη από την ελβετική αστυνομία με νέες κατηγορίες.

Οι κατηγορίες αυτές αφορούν τη διαρροή πληροφοριών στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Άσαντζ.

Την περασμένη Δευτέρα ο Έλμερ παρέδωσε στον Άσαντζ δύο CD με στοιχεία για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά μέσω υπεράκτιων τραπεζών που «αγγίζουν» διασήμους, επιχειρηματίες και βουλευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ασία.

«Πολλοί από τους τραπεζικούς λογαριασµούς που περιλαµβάνονται στα δύο CD ανήκουν σε επιχειρήσεις-βιτρίνες και τραστ και θα πρέπει να πραγµατοποιηθούν εκτενείς έρευνες για να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά τα σχήµατα. Αφού βρεθούν τα ονόµατά τους θα πρέπει να εξεταστεί επίσης ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που συµµετέχουν καθώς υπάρχουν πολλά άτοµα µε το ίδιο επώνυµο» επεσήµανε ο Μπλαµ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του αµερικανικού παραρτήµατος του ∆ιεθνούς ∆ικτύου για τη Φορολογική ∆ικαιοσύνη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Γερμανία δίνει πολλά, αλλά παίρνει και πολλά από την ΕΕ, τονίζει ο Μπαρόζο

Συνέντευξη στην Stuttgarter Zeitung

O Ζ.Μπαρόζο αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους
O Ζ.Μπαρόζο αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Με νέα δήλωσή του, αυτή τη φορά μέσω της γερμανικής εφημερίδας Stuttgarter Zeitung, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στέλνει στο Βερολίνο, που αντιτίθεται στις προτάσεις για διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το μήνυμα ότι η Γερμανία μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από την Ευρώπη. Προ ημερών είχε θυμίσει τη στήριξη που έλαβε η Γερμανία μετά τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πρέπει τώρα να δείξουμε σαφώς στις αγορές ότι δεν κάνουμε δηλώσεις, αλλά λαμβάνουμε αποφάσεις. Αυτό δεν είναι απλώς η άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής... είναι επίσης η άποψη του Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» επισήμανε ο κ. Μπαρόζο.

Την ώρα που το Βερολίνο, ο βασικός χρηματοδότης της ΕΕ, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή αύξησης των πόρων του Ταμείου, ο Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνει ότι «οι Γερμανοί δίνουν πολλά, παίρνουν όμως και πολλά» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ζωτικής σημασίας να θέσουμε το θέμα της αύξησης των πόρων αυτού του ταμείου σύντομα, «όχι διότι η μία ή άλλη χώρα έχουν ανάγκη από τόσα χρήματα, αλλά διότι θα ήταν πολύ καλύτερο να λάβουμε αυτήν την απόφαση σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, παρά υπό πίεση», σημειώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο.

«Ορισμένες από τις επικρίσεις που ακούω από το Βερολίνο αφορούν τη χρονική συγκυρία της διατύπωσης του αιτήματός μου και όχι το περιεχόμενο. Κατά συνέπεια, στο βάθος, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής», παρατηρεί.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο σχετικά με σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσιονομικού χρέους της Ελλάδας, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα δανειζόταν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να αγοράσει τα δικά της κρατικά ομόλογα και υπέρ του οποίου, επί της αρχής, είχε ταχθεί το Βερολίνο, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

«Οι φημολογίες για το θέμα αυτό δεν είναι χρήσιμες, ούτε έξυπνες. Δεν θέλω να λάβω μέρος», λέει.

Η ελληνική κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε «παράλογες» αυτές τις πληροφορίες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Νέος σχολικός χάρτης με συνενώσεις, συγχωνεύσεις και πολυδύναμες σχολικές μονάδες

«Καλλικράτης» στην εκπαίδευση

Μέχρι 25 μαθητές θα βρίσκονται σε κάθε τάξη στα δημοτικά και μέχρι 30 στα γυμνάσια και λύκεια
Μέχρι 25 μαθητές θα βρίσκονται σε κάθε τάξη στα δημοτικά και μέχρι 30 στα γυμνάσια και λύκεια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Εκτεταμένες συνενώσεις, συγχωνεύσεις σχολείων και δημιουργία πολυδύναμων σχολικών κέντρων προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας διαμορφώνοντας τον νέο σχολικό χάρτη της χώρας.

Την Πέμπτη ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τις συγχωνεύσεις που διεξάγεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypepth/?p=615 και θα διαρκέσει µέχρι την ερχόµενη ∆ευτέρα.

Στο σχετικό κείµενο αναφέρεται ότι όπου διαπιστωθούν εκπαιδευτικές ανάγκες δεν θα συγχωνευθούν, αλλά θα ιδρυθούν νέα σχολεία, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα σχολεία ορεινών περιοχών και µικρών νησιών, όπου οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς µεταφοράς των µαθητών, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Στις περιοχές αυτές, θα εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά και το τοπικό σχολείο θα ενταχθεί κατ’εξαίρεση σε οργανωτική δοµή µικρής σχολικής µονάδας βάσει των ιδιαιτεροτήτων, τηρουµένων των παιδαγωγικών κριτηρίων και µέχρι να δηµιουργηθούν συνθήκες µε την κατασκευή δηµοτικών έργων.

Παρά τις συνενώσεις εκατοντάδων σχολείων που προετοιμάζονται, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα στοιβαχτούν οι μαθητές στις τάξεις, καθώς δεν αλλάζουν οι σημερινές ρυθμίσεις για τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη που είναι έως 25 για την Πρωτοβάθμια και έως 30 για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι τρεις βασικές παράµετροι, βάσει των οποίων θα γίνουν οι συνενώσεις, θα είναι οι εξής:

-Η αντιστοιχία οργανικότητας και λειτουργικότητας των σχολικών µονάδων σε συνάρτηση µε το µαθητικό δυναµικό και τη δυνατότητα ανάπτυξης και λειτουργίας κάθε σχολικής µονάδας.

-Η εξέλιξη του µαθητικού δυναµικού την τελευταία 5ετία, ο ρυθµός αύξησης ή µείωσης και ο προσδοκώµενος αριθµός φοιτών των µέχρι το 2013.

-Οι εγγραφές των µαθητών στην Α΄ τάξη κάθε τύπου σχολείου (νηπιαγωγείου, δηµοτικού, γυµνασίου κ.λπ.) λαµβάνοντας επίσης υπόψη και τη φοίτηση αδελφών σε αντίστοιχα σχολεία.

Πάντως, δάσκαλοι και καθηγητές αντιδρούν στις επικείµενες συγχωνεύσεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «υπακούει στις επιταγές του ∆ΝΤ και θέλει να επιβάλει το φθηνό σχολείο» και θα προκληθεί µεγάλη ταλαιπωρία σε µαθητές και γονείς.

Η ∆ιδασκαλική Οµοσπονδία κήρυξε δίωρη στάση εργασίας την ερχόµενη Τετάρτη, προκειµένου να πάρουν μέρος οι εκπαιδευτικοί σε συγκέντρωση διαµαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Για τη δηµιουργία του νέου σχολικού χάρτη κάθε περιφέρειας κριτήρια θα είναι κατ’ αρχήν οι κτιριακές υποδοµές- εγκαταστάσεις, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισµού στο σχολείο µετακίνησης.

Επιπλέον, θα εκτιµάται η χιλιοµετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαµβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδροµής.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει επίσης ότι οι σχολικές µονάδες που συνενώνονται θα αποτελούν ενιαία µονάδα χωρίς παραρτήµατα ή λυκειακές τάξεις, ενώ σε περίπτωση κατάργησης µιας ή περισσότερων µονάδων, εάν οι συνθήκες το υπαγορεύουν, θα ιδρύεται νέα σχολική µονάδα σε περιοχή που συγκεντρώνεται ο µεγαλύτερος αριθµός µαθητών. Εξάλλου, οι µονάδες της ίδιας βαθµίδας που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές ενοποιούνται σε µία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σχέδιο για διευκόλυνση των απολύσεων στις τράπεζες καταγγέλλει η ΟΤΟΕ

Κρυφές διαβουλεύσεις


Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
«Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης από κοινού με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος από το παρασκήνιο, διαμορφώνουν τις νέες οικονομικές συνθήκες, ετοιμάζοντας σχέδιο νόμου μέσω του οποίου θα διευκολύνονται οι απολύσεις με στόχο τη μείωση του κόστους των τραπεζών, για να ξανακερδίσουν οι τραπεζίτες και οι οικονομικά ισχυροί του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου», αναφέρει η ΟΤΟΕ, σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Οι τράπεζες, αναφέρει η ΟΤΟΕ, επειδή αναμένουν νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, πάγωσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ και δεν δέχονται «να δεσμευτούν στο κεντρικό αίτημα της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης να μην γίνουν απολύσεις στο χώρο των τραπεζών, όχι μόνο για τη διασφάλιση της εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά γιατί γνωρίζουμε - και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο - ότι απολύσεις στις Τράπεζες σημαίνει πολλαπλασιαστικές συνέπειες και ραγδαία επιδείνωση στην αγορά εργασίας σε όλους».

Αν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση με πραγματική στροφή σε κοινωνική κατεύθυνση και εξακολουθήσει να πολιτεύεται χρησιμοποιώντας είτε ως όπλο, είτε ως πρόσχημα το Μνημόνιο, για να εξυπηρετήσει τα ντόπια και ξένα οικονομικά συμφέροντα και τους τραπεζίτες, εμείς θα είμαστε απέναντί της, δίπλα στην ελληνική κοινωνία και στους απλούς ανθρώπους της καθημερινής αγωνίας, αναφέρει η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωση της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις «πειραγμένες» αντλίες βενζίνης

Λουκέτο και βαριά πρόστιμα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις, όσοι πρατηριούχοι πετρελαίου και βενζίνης «πειράζουν» τις αντλίες.

Η τροπολογία προβλέπει κατάσχεση του «πειραγμένου» οργάνου, ελάχιστο χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ και μέγιστο 500.000 ευρώ για κάθε αντικανονικά λειτουργούσα αντλία, διοικητικές και χρηματικές κυρώσεις για όσους μετείχαν στην συγκεκριμένη διαδικασία εξαπάτησης του καταναλωτή και οριστική αφαίρεση της άδειας της επιχείρησης.

Το σύνολο των κομμάτων εκφράστηκε θετικά υπέρ της ρύθμισης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε «παρών», με την εισηγήτριά του Ευαγγελία Πασχαλίδου- Αμανατίδου, να θεωρεί «πιο σημαντικό ζήτημα» την επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, από την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και τους πρόσθετους φόρους στα καύσιμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...