Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Στην ατζέντα της Ευρωζώνης η αγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης

Επαναγορά με «κούρεμα»

Ο στόχος της πρότασης επαναγοράς ομολόγων είναι να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος
Ο στόχος της πρότασης επαναγοράς ομολόγων είναι να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Η συζήτηση στην Ευρωζώνη για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, προβάλλεται εκτενώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal και του πρακτορείου Reuters, η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη περιλαμβάνει και την αγορά από το Ταμείο κρατικών ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης ή τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο στις χώρες αυτές για να ξαναγοράσουν το χρέος τους από τη δευτερογενή αγορά.

Στα δημοσιεύματα σημειώνεται ότι δεν υπάρχει απόφαση για το θέμα της αγοράς ομολόγων από το Ταμείο, αλλά ότι πρόκειται για μία θέση που έχει αρκετούς υποστηρικτές.

Η επαναγορά των ομολόγων δεν θα είναι υποχρεωτική για τους κατόχους τους, σύμφωνα με τους Financial Times και την Wall Street Journal, ενώ προτείνεται να γίνει με βάση τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία για τα ομόλογα αρκετών υπερχρεωμένων χωρών.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σαφές, αν η επαναγορά θα γίνει με βάση την τρέχουσα τιμή των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ή την ονομαστική αξία τους, ενώ αναφέρει -παραπέμποντας σε πληροφορία από αξιωματούχο της Ευρωζώνης- ότι το EFSF θα μπορούσε να προσφέρει μία τιμή λίγο υψηλότερη απ' αυτή της δευτερογενούς αγοράς, ώστε να ενθαρρύνει τους ομολογιούχους να πουλήσουν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της πρότασης, αν και σε γενικές γραμμές τη βλέπουν θετικά.

Στρατηγικός αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS θεωρεί ότι, αν η επαναγορά γίνει με τις τιμές της δευτερογενούς αγοράς, τότε οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν ένα σημαντικό ποσό του ελληνικού χρέους, δεν θα αποδέχονταν να πουλήσουν τα ομόλογά τους, επειδή θα κατέγραφαν ζημιές.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της πρότασης επαναγοράς ομολόγων είναι να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος.

Σύμφωνα με την WSJ, «η επαναγορά χρέους θα μπορούσε να είναι ένας κομψός τρόπος για να υποβοηθηθούν οι ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους».

Η συγκατάθεση της Γερμανίας στην πρόταση της επαναγοράς δεν είναι δεδομένη, όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, αλλά εξετάζεται «σοβαρά» από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με την WSJ, να υπογράψουν όλες οι χώρες της ΕΕ ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους.

Η Γερμανία προωθεί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την αποσύνδεση των αυξήσεων των μισθών και συντάξεων από τον πληθωρισμό, τη νομική ή συνταγματική κατοχύρωση της αρχής για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την εναρμόνιση των φορολογικών πολιτικών.

Ενίσχυση με μετρητά

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη από «ΑΑΑ» θα μπορούσαν να ενισχύσουν το EFSF με μετρητά, σύμφωνα όσα δήλωσε πηγή από χώρα της Ευρωζώνης στο Reuters την Παρασκευή.

Η Ευρώπη συζητά ήδη τρόπους ενίσχυσης των πόρων του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Ο μηχανισμός αυτός μπορεί θεωρητικά να δανείσει κεφάλαια 440 δισ ευρώ, στην πραγματικότητα, όμως, οι χορηγήσεις του δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 225 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιολόγησή του με «AAA».

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να ενισχύσουν το ταμείο χωρίς να αυξηθεί το ποσό των 440 δισ. ευρώ, γιατί αλλιώς θα ήταν δύσκολο οποιαδήποτε λύση να κυρωθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο και να στηριχθεί από την κοινή γνώμη της χώρας.

Οι εξασφαλίσεις που παρέχουν στο EFSF χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Γερμανία, αποτιμώνται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Αλλά οι αντίστοιχες εγγυήσεις χωρών με χαμηλότερη αξιολόγηση αποτιμώνται σε χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία.

Έτσι λοιπόν, ένας τρόπος για να συμβάλουν στην ενίσχυση του ταμείου χώρες με αξιολόγηση κάτω από «AAA» θα ήταν να εισφέρουν μετρητά.

«Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι, στα πλαίσια ενός καταμερισμού εργασίας με χώρες που δεν μπορούν να παρέχουν εξασφαλίσεις στο 100%, θα είχε νόημα να δώσουν μετρητά», ανέφερε η
πηγή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Κομισιόν πρέπει να φροντίσει «να αποφευχθεί η εντύπωση ότι θέτει μόνο υπό πίεση τις χώρες με αξιολόγηση "AAA" και όχι και αυτές που πιθανόν να συνέβαλαν περισσότερο στη δημιουργία της κρίσης.

Το βάρος στήριξης του ταμείου δεν πρέπει να το μοιράζονται λίγες μόνο χώρες, δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει αν ζητήθηκε από την Γερμανία να εξετάσει την πρόταση για συνεισφορά στο EFSF με μετρητά.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλεγε πάντοτε ότι δεν είναι σωστό να περιορίζονται τα οικονομικά βάρη του ταμείου διάσωσης σε λίγες μόνο χώρες», είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: