Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

«Ναι» στη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό φοροφυγάδων λέει ο πληροφοριοδότης του Wikileaks

Δήλωση του δικηγόρου του στα «Νέα»

Ο Ρούντολφ Έλμερ
Ο Ρούντολφ Έλμερ (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, εάν του ζητηθεί, για να εντοπιστούν πρόσωπα ή εταιρείες που φοροδιαφεύγουν, δηλώνει μέσω του δικηγόρου του ο Ρούντολφ Έλµερ, ο πρώην τραπεζίτης που παρέδωσε στο Wikileaks δύο CD με στοιχεία για φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του Τζακ Μπλαμ, στα Νέα, «ο Ρούντολφ θα ήθελε να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές αν του ζητηθεί. Όµως θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από την ελβετική αστυνοµία που τον συνέλαβε πριν από λίγο. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι αρκετοί Έλληνες χρησιµοποιούν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασµούς για να φοροδιαφεύγουν, δεδοµένης µάλιστα της έκτασης της φοροδιαφυγής στη χώρα σας».

Ο Έλμερ, πρώην στέλεχος της τράπεζας Julius Baer στις Νήσους Κέιμαν, παραδέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου ότι διέρρευσε στοιχεία για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Το δικαστήριο του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο περίπου 5.500 ευρώ, όμως την Πέμπτη συνελήφθη από την ελβετική αστυνομία με νέες κατηγορίες.

Οι κατηγορίες αυτές αφορούν τη διαρροή πληροφοριών στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Άσαντζ.

Την περασμένη Δευτέρα ο Έλμερ παρέδωσε στον Άσαντζ δύο CD με στοιχεία για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά μέσω υπεράκτιων τραπεζών που «αγγίζουν» διασήμους, επιχειρηματίες και βουλευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ασία.

«Πολλοί από τους τραπεζικούς λογαριασµούς που περιλαµβάνονται στα δύο CD ανήκουν σε επιχειρήσεις-βιτρίνες και τραστ και θα πρέπει να πραγµατοποιηθούν εκτενείς έρευνες για να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά τα σχήµατα. Αφού βρεθούν τα ονόµατά τους θα πρέπει να εξεταστεί επίσης ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που συµµετέχουν καθώς υπάρχουν πολλά άτοµα µε το ίδιο επώνυµο» επεσήµανε ο Μπλαµ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του αµερικανικού παραρτήµατος του ∆ιεθνούς ∆ικτύου για τη Φορολογική ∆ικαιοσύνη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: