Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Σχέδιο αναδιάρθρωσης με σκληρούς όρους

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal παίρνει τη σκυτάλη από τον γερμανικό Τύπο, και με σημερινό της δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας με την προϋπόθεση νέα δέσμη σκληρών μεταρρυθμίσεων

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal παίρνει τη σκυτάλη από τον γερμανικό Τύπο, και με σημερινό της δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας με την προϋπόθεση νέα δέσμη σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σχέδιο ήδη μελετάται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ωστόσο, η Γερμανία εξαρτά την συναίνεσή της στην στήριξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από την υιοθέτηση πακέτου σκληρών μέτρων.


Σχέδιο αναδιάρθρωσης με σκληρούς όρους

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι «ο Βερολίνο θέλει τα μέλη της ευρωζώνης, όπως και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, να υπογράψουν ένα πρόγραμμα αύξησης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας».

Ανάμεσα σε άλλες ιδέες, η Γερμανία πιέζει τις άλλες χώρες να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να προχωρήσουν σε πολιτικές σύνδεσης των μισθών και των συντάξεων με τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα, να υιοθετήσουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να προχωρήσουν σε εναρμονισμό πλευρών του φορολογικού τους συστήματος».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μελετούν τρόπους για περιορισμό των χρεωστικών βαρών των δοκιμαζομένων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, μέσω επαναγοράς ομολόγων, στο πλαίσιο δέσμης μέτρων για τον τερματισμό της κρίσης εμπιστοσύνης έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η επαναγορά ομολόγων θα είναι ένας «κομψός» τρόπος για να βοηθηθούν τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να δηλώνουν στην εφημερίδα ότι, ενδεχόμενη συμφωνία της Γερμανίας στην επαναγορά ομολόγων και σε άλλες προτάσεις για ενίσχυση των πόρων και της ευελιξίας του ταμείου σταθερότητας, εξαρτάται από το τί θα προσφέρουν ως αντάλλαγμα οι υπερχρεωμένες χώρες στην Γερμανία και σε άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες.

Το Βερολίνο, το οποίο θα πρέπει να αυξήσει την οικονομική της βοήθεια προς το ταμείο ώστε να διευκολύνει μια επέκταση των δραστηριοτήτων του, συναρτά την συναίνεσή του με την «προθυμία» των άλλων χωρών να υιοθετήσουν σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, φέρεται να δηλώνουν μέλη της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέλος, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «ένα γερμανικής έμπνευσης πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα διευκολύνει την καγκελάριο Μέρκελ να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους καθώς και τους βουλευτές του κυβερνητικού της συνασπισμού να χωνέψουν μια μεγαλύτερη γερμανική δέσμευση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: