Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Εγραφαν και έσβηναν ονόµατα για 10 ώρες!

Παζάρευαν µέχρι αργά το βράδυ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Δηµήτρης Τζάθας


Μαραθώνιες διαβουλεύσεις βρίσκονταν µέχρι αργά χθες το βράδυ σε εξέλιξη µεταξύ των βουλευτών των δύο µεγάλων κοµµάτων που µετέχουν στην Εξεταστική της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens µε αντικείµενο τα πρόσωπα για τα οποία θα ζητηθεί διερεύνηση ευθυνών στο τελικό πόρισµα της Επιτροπής

.tanea.grΜετά την αδυναµία να βρεθεί κοινός παρονοµαστής ανάµεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
για τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εµπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens, τα δύο κόµµατα κατέληξαν χθες αργά τη νύχτα να καταθέσουν ξεχωριστές εισηγήσεις.

Τα δύο µεγάλα κόµµατα επέρριψαν, το κάθε ένα από την πλευρά του, τις ευθύνες σε 15 πολιτικά πρόσωπα. Κι όλα αυτά µε µια προσεκτική διατύπωση που δεν αποδίδει σε κανέναν τυχόν ποινική ευθύνη για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς παραδέχθηκαν ότι δεν διαπιστώθηκε ροή µαύρου χρήµατος σε συγκεκριµένους πολιτικούς, παρά το γεγονός ότι µε την υπόθεση η Επιτροπή ασχολείται για περίπου έναν χρόνο και ανέβαλε τρεις φορές την έκδοση του τελικού της πορίσµατος προκειµένου να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία.

Το ΠΑΣΟΚ εφάρµοσε στην πράξητηνπροτροπήτου Γιώργου Παπανδρέου προς τον Καραµανλή «να µατώσουµε προκειµένου να παταχθεί η διαφθορά», καταλογίζοντας πολιτικές ευθύνες και διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών ακόµη και σε δικά του στελέχη. Κι αυτό γιατί η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου τοποθέτησε στο «κάδρο των ευθυνών» πέντε πρώην πράσινους και επτά γαλάζιους υπουργούς.

Στοναντίποδα,ηΝέα ∆ηµοκρατία επέλεξε να επαναφέρει στο προσκήνιο,για λόγους εντυπωσιασµού,τη ρήση του τέως προέδρου της Κώστα Καραµανλή, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Κώστα Σηµίτη «αρχιερέα της διαπλοκής», καθώς βάφτισε πράσινο το σκάνδαλο της Siemens και εκτιµώντας πως «η ευθύνη του Κώστα Σηµίτη, τόσο ως πρωθυπουργού όσο και ωςπροέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι αδιαµφισβήτητη». Η αξιωµατική αντιπολίτευση δεσµεύτηκε ότι αν το ΠΑΣΟΚζητήσει Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συµφωνήσει να ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα που προέρχονται από τον δικό της χώρο, µε το επιχείρηµα ότι «δεν έχουν τίποτε να κρύψουν».

Σε κάθε περίπτωση πάντως από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό πόρισµα και διευκρινίστηκε ότι το τελικό κείµενο, όπου το κάθε κόµµα θα εκθέτει το δικό του σκεπτικό, θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο την ερχόµενη ∆ευτέρα.

Επιπλέον από τα «ονόµατα» που φέρονται να έχουν εµπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens και προτείνονται από τα κόµµατα, ανοιχτόςείναι οδρόµος για ενδεχόµενη δικαστική διερεύνηση– καθώς δεν έχουν παραγραφεί τυχόν ποινικές ευθύνες τους – µόνο για τους Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι είχαν αρµοδιότητες για την τµηµατική παραλαβή του C4I και τις τροποποιητικές συµβάσεις που ακολούθησαν µετά το 2007. Αντίθετα για όλους τους άλλους που φέρονται µε τον έναν ή άλλο τρόπο να έχουν συµµετοχή στο σκάνδαλο τα αδικήµατα έχουν παραγραφεί, εκτός του Τ. Μαντέλη, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυµα µαύρου χρήµατος, αφού παραδέχθηκε πως είχε λάβει «ως χορηγία» από τη γερµανική εταιρεία το ποσό των 200.000

γερµανικών µάρκων το 1998.

Από την πλευρά της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, οιευθύνες επιµερίζονται γιατις συµβάσεις πουυπέγραψε ο ΟΤΕ µετη γερµανική εταιρεία στουςΤ. Μαντέλη,Χρ.

Βερελή, Γ. Παπαντωνίου,Ν.

Χριστοδουλάκη, Μ. Λιάπη και Γ. Αλογοσκούφη. Πρόκειται για τέως υπουργούς Μεταφορών, οι οποίοι ήταν εποπτεύοντες στον ΟΤΕ αλλά και υπουργούς Οικονοµικών οι οποίοι θεσµικά ήταν βασικοί µέτοχοι στα ∆.Σ.

του Οργανισµού που αποφάσιζε για τις συµβάσεις.

Για ΟΣΕ και C4I
Επίσης σύµφωνα µε τη βουλευτή του κυβερνώντος κόµµατος ευθύνες για τον ΟΣΕ αναφορικά µε προµήθεια συρµών και τροχαίου υλικού από τη Siemens επιρρίπτονται στους Χρ. Βερελή και Μ. Λιάπη. Για την αγορά και την τµηµατική παραλαβή του αµυντικού συστήµατος γιατην ασφάλεια των Ολυµπιακών Αγώνων C4I από τηγερµανικήεταιρεία στους κ.κ.Γ. Παπαντωνίου, Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη. Ακόµη ευθύνες για την αγορά εξοπλιστικών προγραµµάτωνπροτείνεται να αναζητηθούν στον Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ για τηνπροµήθεια ηλεκτρονικών «ξεναγών» στα µουσεία στον Μιχάλη Λιάπη και στον Γιάννη Παπαθανασίου, γιατί ως υπουργός Οικονοµικών κατήργησε την υπό τον εισαγγελέα Γιώργο Ζορµπά Αρχή για την καταπολέµηση του µαύρου χρήµατος.

«Μόνο τις υλοποιήσαµε»
Στον αντίποδα η αξιωµατική αντιπολίτευση, αφού σηµειώνει ότι η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας εκλήθη να υλοποιήσει τις υπογεγραµµένες από το ΠΑΣΟΚ συµβάσεις, επιχειρεί να εµπλέξει τον Κ. Σηµίτη µαζί µε τους Βαγγέλη Μαλέσιο και Γιάννο Παπαντωνίου σχετικά µετο C4I,ενώ γιατον ΟΤΕ βλέπει ευθύνεςστους Τ. Μαντέλη,Χρ. Βερελήκαι ΓιώργοΠαπακωνσταντίνου (ήταντότεµέλοςτουΔ.Σ.

του ΟΤΕ). Για τονΟΣΕ, ζητεί να αναζητηθούνευθύνες στους Α. Τσοχατζόπουλο, Ν. Χριστοδουλάκη και Χρ. Βερελή. Για τα εξοπλιστικά, κάνει λόγο για τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου, ενώ επιρρίπτει ευθύνες για ζηµιά του Ελληνικού Δηµοσίου στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέονβουλευτέςτης Ν.Δ., όταν ρωτήθηκαν εάν θα συνηγορήσουν σε ενδεχόµενη πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για παραποµπή πρώην υπουργών σε Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, έλεγαν πως «σε ό,τι αφορά τους δικούς µας υπουργούς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και ας ελεγχθούν µέχρι µυελού των οστών». Ευθύνες σε όλους
Από τοΚΚΕ οβουλευτής Θανάσης Παφίλης απέδωσε «τεράστιες ευθύνες στιςκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ καιΝέας Δηµοκρατίας γιατο σκάνδαλο», καθώς και σεόσους από κυβερνητικέςθέσειςχειρίσθηκαν τιςσυµβάσειςτης γερµανικής εταιρείας σε όλους τους σχετικούς τοµείς και ζήτησε τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση όλων τωνεµπλεκόµενων πολιτικών προσώπων.

Ο εκπρόσωποςτου ΛΑΟΣ στηνΕξεταστικήΕπιτροπή Κώστας Αϊβαλιώτηςεκτίµησε ότι εµπλέκονταιστο σκάνδαλο οι Κ. Σηµίτης, Τ. Μαντέλης, Α. Τσοχατζόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Αλογοσκούφης και οι υπεύθυνοι των κοµµατικών ταµείων, καιτάχθηκε υπέρτης σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής.

«Δικοµµατικό σκάνδαλο»
Ο µοναδικός που δεν πρότεινε συγκεκριµένη λίστα µε ονόµατα πολιτικών προσώπων ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δηµήτρης Παπαδηµούλης, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα τοποθετηθεί στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολοµέλεια της Βουλής, ενώ έκανε λόγο για «µεγάλο δικοµµατικό σκάνδαλο» και καταψήφισε το σχετικό κείµενο επειδή κατά την άποψή του αποσιωπά γεγονότα και αγνοεί και παρακάµπτει υλικό. Πάντως κατά τη χθεσινή πολύωρη διαδικασία από νωρίς το πρωί ακούγονταν πολλάονόµατα απ’ όλες τις πλευρές ενώ υπήρξαν και διαφοροποιήσεις βουλευτών, τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ.Εντονο ήταν το παρασκήνιοαφού –σύµφωνα µε πληροφορίες – µέχρι την τελευταία στιγµή ονόµατα γράφονταν στον κατάλογο για να τους αποδοθούνευθύνες και σε λίγαλεπτά ύστερα από διαβούλευση σβήνονταν, µε συνέπεια να καθυστερήσει περίπου για δύο ώρες η έναρξη της συνεδρίασης, ενώ πηγές έλεγαν ότι σε όλη της διάρκεια της διαδικασίας οι κυβερνητικοί βουλευτές της Εξεταστικής ήταν σε διαρκή επικοινωνία µε τους ΝίκοΑθανασάκη και Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Ενδεικτικό, όµως, του «γράψε -σβήσε»της τελευταίας στιγµήςστο εσωτερικό των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων είναι το γεγονός ότι µέχρι αργά τη νύχτα για το ΠΑΣΟΚ «έπαιζε» εάν συµπεριλάβει στη λίστα τούςπρώην υπουργούς Ντόρα Μπακογιάννη και Νίκο Δένδια για τη διαφυγή του τέως στελέχουςτηςSiemens και εκ τωνδιαχειριστών των µαύρων ταµείων στοεξωτερικό Χρήστου Καράβελα,ενώ στους κόλπους της Ν.Δ. «µπαινόβγαινε» το όνοµα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για την αντίστοιχηαπόδρασηστη Γερµανία του τέωςπροέδρου της Siemens HellasΦ. Γιουγκ το περασµένο φθινόπωρο.

Σύµφωνα µε τον Κανονισµό της Βουλής,το πόρισµαµε τις εισηγήσειςτων βουλευτών Επιτροπής θασυζητηθεί σε επόµενησυνεδρίαση της Ολοµέλειας. Στη συνέχεια χρειάζονται τουλάχιστον30 βουλευτές να αξιολογήσουντο υλικό καιαφού δεχθούν ότι ορισµένα πολιτικάπρόσωπα πρέπει να παραπεµφθούν για συγκεκριµένααδικήµατα σε Προκαταρκτική, θα θέσουν το θέµα υπό συζήτηση ξανά στην Ολοµέλεια της Βουλής, η οποία τελικά θα αποφασίσει µε µυστική ψηφοφορία (χρειάζονται τουλάχιστον 151 ψήφοι)για την παραποµπή και τη σύσταση Προκαταρκτικής.

Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
παραδέχθηκε ότι δεν διαπιστώθηκε ροή µαύρου χρήµατος σε πολιτικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: