Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Όλο τον Φεβρουάριο ο διάλογος για τις αλλαγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, είπε η Αν.Διαμαντοπούλου

Συνάντηση με τις πρυτανικές Αρχές

Από τη συνάντηση της κ. Διαμαντοπούλου με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Από τη συνάντηση της κ. Διαμαντοπούλου με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Θεσσαλονίκη
Περισσότερο από μιάμισι ώρα συζητούσαν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που τής παρέδωσαν τις προτάσεις του Ιδρύματος για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Όχι μόνο παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, που είναι προϊόν ευρύτατου διαλόγου μέσα στο Πανεπιστήμιο μας, αλλά αναδείξαμε και τα προβλήματα μας. Ζητήσαμε από την υπουργό να εμπιστευθεί περισσότερο την πανεπιστημιακή κοινότητα, που νομίζω ότι έχει ανεξάντλητες δυνάμεις, προκειμένου να θεραπεύσει την πληγωμένη σήμερα ανώτατη εκπαίδευση» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, στο τέλος της συνάντησης.

Οι νέες προτάσεις που έρχονται από το Αριστοτέλειο αφορούν στη δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου εποπτείας και κοινωνικής λογοδοσίας στα ΑΕΙ, που θα ενισχύσει την σημερινή κατάσταση, σε ό,τι αφορά σε έλεγχο και εποπτεία, καθώς επίσης και στη δημιουργία θεσμικών οργάνων στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ανώτατων ερευνητικών ιδρυμάτων στη χώρα.

Βασικές αρχές στις οποίες μένει προσηλωμένη η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων, που σημαίνει εξυπηρέτηση δημόσιου συμφέροντος, δημόσια χρηματοδότηση για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, πλήρης αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων, που σημαίνει ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα πρέπει να εκλέγονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα και θα πρέπει να προέρχονται απο την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, αναφέρεται στο κείμενο προτάσεων του ΑΠΘ.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το κείμενο των θέσεων του ΑΠΘ και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα και για το μέλλον της ότι ο διάλογος για την ανώτατη εκπαίδευση μπαίνει στην ουσία του. Δηλαδή σε πραγματικές προτάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν εκεί που πρέπει: Σε ένα πανεπιστήμιο ισχυρό και δημόσιο, με κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία, με εξωστρέφεια και δημιουργικότητα.

Σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, η κ. Διαμαντοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι ο Φεβρουάριος θα εξαντληθεί σε αυτό τον διάλογο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: