Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Έμποροι: Σε οικονομικό αδιέξοδο ο ΟΑΕΕ...


Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται σύμφωνα με την ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών). Όπως αναφέρουν οι έμποροι, το...
έλλειμμα αυξάνεται συνεχώς, τα έσοδα μέσω εισφορών μειώνονται και η ρύθμιση «Νέα Αρχή» δεν αποδίδει, αφού η σύνδεσή της με την φορολογική ενημερότητα, επιτρέπει να ενταχθούν περισσότερο αυτοί που δεν την χρειάζονται, παρά εκείνοι που την έχουν ανάγκη.

Το σκηνικό του αδιεξόδου συμπληρώνει η πρόσφατη ασφυκτική πίεση της Τρόικας προς την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για να περιορίσει τα ελλείμματα του Ταμείου, με την οριζόντια επιβολή εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων από το 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ που θέλει η τρόικα, αντιπροτείνει ως «ισοδύναμο μέτρο» την ενεργοποίηση των ασφαλισμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ στις περιοχές της χώρας, που καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ.

Τα στοιχεία της κακής κατάστασης

Η οικονομική εικόνα του ΟΑΕΕ δείχνει ότι εισπράττει μηνιαίως 120 εκ. ευρώ από εισφορές, ενώ καταβάλλει 260 εκ. ευρώ σε παροχές. Εντός του πρώτου πενταμήνου του έτους έχει εισπράξει 480 εκ. ευρώ από το 1,1 δις ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για το 2013, ενώ το έλλειμμα του τρέχοντος έτους αναμένεται να αυξηθεί αφού οι οφειλές του αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 1,4 δις ευρώ, όταν τα προϋπολογισθέντα έσοδα από εισφορές για την τρέχουσα χρονιά είναι 2,1 δις ευρώ. Οι οφειλές του ΟΑΕΕ προς τρίτους φθάνουν περίπου τα 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 80 εκατ. αφορούν τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, τα 60 εκατ. ευρώ τον ΕΟΠΥΥ και τα 260 εκατ. ευρώ εσωτερικό δάνειο από το ασφαλιστικό Ταμείο Ναυτικών Πρακτόρων και Αρτοποιών. Τα οικονομικά αυτά στοιχεία ενδέχεται τελικώς να αποδειχθούν υποτιμημένα καθώς η κρίση συνεχίζει να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε κλείνουν είτε αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές για το 60% των νέων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, μετά τις περικοπές των προηγούμενων ετών, όπως, δώρα και μειώσεις από 5% έως 15%, αναμένεται με πρόχειρες εκτιμήσεις να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 1.090 ευρώ. Επισημαίνεται, ότι ο ΟΑΕΕ ασφαλίζει σήμερα 732.000 ενεργά ασφαλισμένους, όμως μόνο ο 1 στους 2 πληρώνει κανονικά τις εισφορές του καθώς το 49% των επαγγελματιών οφείλουν με τις προσαυξήσεις σχεδόν 6 δις, ενώ περίπου 196.000 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους αφήνοντας ένα χρέος ύψους 1,45 δις ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών χρωστούν μικρά και μεσαία ποσά, καθώς το 80% εξ αυτών έχουν οφειλές έως 25.000 ευρώ ενώ οι 285.000 εξ αυτών χρωστούν κατά μέσο όρο 3.300 ευρώ.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ

Οι βασικές προτάσεις της ΕΣΕΕ για τους χιλιάδες κατ´ ανάγκη οφειλέτες του ΟΑΕΕ, είναι η αποποινικοποίηση, η αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, η ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη καθώς, και η επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης.

Τέλος, η ΕΣΕΕ επιμένει στην λύση για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000 ευρώ, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ετήσια ροή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ...
skai.gr 

Read more...

Άκης – Σμπώκος «δείχνουν» Σημίτη...


crimenet.gr
Ανέβηκαν για ακόμη μια φορά σήμερα, Δευτέρα, οι τόνοι στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με τον πρώην υπουργό, αλλά και τον συγκατηγορούμενό του, πρώην γ.γ. εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο, να...
«δείχνουν» τον Κώστα Σημίτη ως υπεύθυνο για την επιλογή των ελληνικών ναυπηγείων, μαζί με τη γερμανική εταιρεία HDW, ως κατασκευαστών των υποβρυχίων.

«Η Εθνική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας με πρόεδρο τον κ. Σημίτη σε συνεργασία με το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας αυτά να γίνονται στα ελληνικά ναυπηγεία. Αυτό συνέβη το 1997 περίπου την ίδια περίοδο που υπεγράφη η σύμβαση της ΕΝΑΕ με τη HDW. Την ίδια περίοδο ανταγωνίστριες εταιρίες λέγαν για επηρεασμό στρατιωτικής ηγεσίας...Όλο αυτό το story αναπτύχθηκε και δυστυχώς την πάτησαν και οι δικαστικές αρχές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σμπώκος, για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου:

«Success story είναι αυτό».

Παράλληλα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος μίλησε για «ανύπαρκτες κατηγορίες» και κατηγορητήριο «κατασκευασμένο για επικοινωνιακούς λόγους».

Αναλυτικά οι διάλογοι που διημείφθησαν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων:

Πολιτική Αγωγή: Το ΚΥΣΕΑ έδωσε την προμήθεια στα Ελληνικά Ναυπηγεία τον Ιούλιο του 1998 χωρίς να υποδεικνύει κατασκευαστή. Τον Οκτώβριο του 1998 το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει μετά από πρόταση του Ναυτικού το οποίο υπέδειξε την HDW, και επιλέγει την HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Τσοχατζόπουλος: Ενσταση και διαμαρτυρία για την Πολιτική Αγωγή.

Πολιτική Αγωγή: Υπήρξε μεθόδευση πολύ συγκεκριμένη από τον κ.Τσοχατζόπουλο και δεν έχει να κάνει με την τυπική νομιμότητα των συμβάσεων. Εγινε μεθόδευση να πάμε με νομότυπους τρόπους στην υπογραφή των συμβάσεων.

Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι πρωτοφανές. Από που κι ως που αντλούν το δικαίωμα και αμφισβητούν την εγκυρότητα θεσμοθετημένων οργάνων. Πάνε να συνδέσουν την θεσμική δουλειά με κάποιον τρίτο. Εμένα. Επιβαρύνουν το δικαστήριο με άσχετα πράγματα.

Πρόεδρος: Μην αντιδράτε με οτιδήποτε. Αυτή είναι η κατηγορία. Θα την ακούτε συνέχεια.

Τσοχατζόπουλος: Ποια κατηγορία. Δεν υπάρχει καμία κατηγορία. Είναι ανύπαρκτη.

Πρόεδρος: Για σας δεν υπάρχει.

Τσοχατζόπουλος: Είναι ιστορίες της Πολιτικής Αγωγής.

Παγορόπουλος (συνήγορος Α. Τσοχατζόπουλου): Πώς είναι δυνατόν να πει ο Τσοχατζόπουλος-και να συνεργαστεί το ΚΥΣΕΑ- «ας βάλουμε μπροστά τα Ναυπηγεία για να κάνουμε τη δουλειά».

Κοτσαλής (συνήγορος Α. Τσοχατζόπουλου): Αύριο θα καταθέσουμε μελέτη που δείχνει ότι το κατηγορητήριο είναι αστήριχτο. Ασχολείται με χρήματα που δεν ακουμπούν τον Τσοχατζόπουλο. Η δική μας θέση από την αρχή είναι ότι δεν υπάρχει δωροδοκία. Το δικαστήριο επέλεξε να μην ασχοληθεί. Το Ελληνικό Δημόσιο συνεβλήθη με Ελληνικά Ναυπηγεία και τα Ναυπηγεία με την HDW.

Πολιτική Αγωγή: Από τα έγγραφα της πολιτικής αγωγής φαίνεται η διασύνδεση, η μίζα και η ροή του «μαύρου» χρήματος.

Τσοχατζόπουλος: Τι λέει κ.Πρόεδρε.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η κατηγορία. Αν δεν την αντέχετε αποχωρήστε.

Τσοχατζόπουλος: Πρέπει να σταματήσετε αυτό το θέατρο. Τα έγγραφα που διαβάζονται είναι τα επίσημα του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Αυτά τα έγγραφα ελέγχονται από θεσμικά όργανα. Μέχρι να φτάσουν στον Υπουργό ελέγχονται πέντε φορές. Επειδή οι κυρίες της πολιτικής αγωγής δεν έχουν ιδέα πώς γίνονται αυτά τα πράγματα και διατυπώνουν κατηγορητήριο που δεν έχει καμία σχέση. Να σταματήσει αυτό. Κατασκευασμένο κατηγορητήριο για επικοινωνιακούς λόγους.

Πολιτική Αγωγή: Ενώ υπήρχαν 5 τύποι υποβρυχίων επέλεξαν τα συγκεκριμένα. Η μεθόδευση έγινε εκ του πονηρού.

Σμπώκος: Αποσπασματικά επιλέγονται έγγραφα. Το έχουμε ζήσει αυτό από το 2004. Εστιάζουν σε σημεία που αποπροσανατολίζουν. Λέει το κατηγορητήριο ότι προκειμένου να επιλεγεί η HDW δόθηκαν ποσά τα οποία μετακυλήθηκαν στο κόστος των συμβάσεων και επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο.

Το δικαστήριο σας πρέπει να αποφανθεί επί της δωροδοκίας. Πρέπει να αποφανθεί ποιος είναι ο ρόλος καθενός. Για την ανάθεση των υποβρυχίων υπήρξαν τέσσερις πόλοι λήψης αποφάσεων. Πρώτον, το Α.Ν.Σ η μητέρα των αποφάσεων. Για την ανάθεση των υποβρυχίων πήρε πέντε αποφάσεις. Το ναυτικό ως μόνος αρμόδιος φορέας κάνει την έρευνα αγοράς, αφού τα επεξεργαστεί αποκλείει κάποια και φτιάχνει μία μικρή λίστα, ορίζοντας προδιαγραφές και ανελαστικά κριτήρια. Ένα από αυτά το είχε μόνο το 214. Δεύτερον, ο πατέρας των αποφάσεων είναι το ΚΥΣΕΑ. Παίρνει τις αποφάσεις του ΑΝΣ και ασχολείται με τρόπο υλοποίησης προγράμματος. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να αναθέσει πρόγραμμα στα Ελληνικά Ναυπηγεία μια πολιτική απόφαση κατά την άποψή μου πολύ σωστή για να μείνει και κανένα φραγκάκι στην Ελλάδα. Τα ΕΝΑΕ ενημέρωσαν ότι είχαν αποκλειστικό συμβόλαιο με HDW.

Παρόλο που τα γερμανικά υποβρύχια ως πιο σύγχρονα θα έπρεπε να είναι τα ακριβότερα ήταν τα φθηνότερα. Ως γενικός διευθυντής δε θα δεχόμουν να βάλω υπογραφή μου σε ένα ακριβό υποβρύχιο. Να σημειώσω ότι το ΚΥΣΕΑ δε δέχεται πάντα τις εισηγήσεις κορυφαίο παράδειγμα τα F16, η αεροπορία εισηγήθηκε για F15 και ΚΥΣΕΑ αποφάσισε F16.Ο τρίτος πόλος καταλύτης των αποφάσεων ήταν τα Ναυπηγεία και ο τέταρτος ο υλοποιητής εμείς. Που είναι η μεθόδευση; Μπορεί να έγινε σε επίπεδο ναυτικού; Να την δούμε. Μπορεί να έγινε σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ; Σε 15 υπουργούς;

Θέλω να σημειώσω ότι η πολιτική αγωγή προσκόμισε κάποια έγγραφα άκρως απόρρητα, εγώ έπρεπε να πάρω έγκριση για να τα επικαλεστώ και τώρα έχουν γίνει φέιγ βολαν οι απόρρητοι χάρτες της χώρας. Εν κατακλείδι έχουμε μια διαδικασία απολύτως σύννομη όχι νομότυπη, είχε προσδιοριστεί σχεδόν ανελαστικά η ανάθεση των υποβρυχίων.

Πολιτική Αγωγή: Ο κατηγορούμενος όπως έθεσε τα ζητήματα επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό μας περί μεθόδευσης. Αυτό έλεγε και ο κύκλος της προσευχής να προσδιορίσουμε τα κριτήρια.

Τσοχατζόπουλος: Μας συκοφαντείτε.

Ο κ. Σμπώκος περιέγραψε επακριβώς πως γίνεται διαδικασία:

Η Εθνική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας με πρόεδρο τον κ. Σημίτη σε συνεργασία με το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας αυτά να γίνονται στα ελληνικά ναυπηγεία. Αυτό συνέβη το 1997 περίπου την ίδια περίοδο που υπεγράφη η σύμβαση της ΕΝΑΕ με τη HDW. Την ίδια περίοδο ανταγωνίστριες εταιρίες λέγαν για επηρεασμό στρατιωτικής ηγεσίας...Όλο αυτό το story αναπτύχθηκε και δυστυχώς την πάτησαν και οι δικαστικές αρχές.

Πρόεδρος: Success story είναι αυτό.

Read more...

To ρουσφέτι της Κόλλια στο... γιο της!...


Τον βόλεψε στο κόμμα...
Μπορεί η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά να είναι συμπαθής και εσχάτως να έχει αποκτήσει και κύρος λόγω της θέσης της ως ...
αντιπροέδρου της Βουλής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια δεν θα κάνει και τα... εσωκομματικά της ρουσφέτια. Έτσι, μαθαίνω ότι βόλεψε τον γιό της Κώστα Τσαρουχά, πολιτικό επιστήμονα στο επάγγελμα σε πολιτική θέση στους ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος ανέλαβε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος του Πάνου Καμμένου...
parapolitika.gr

Read more...

Κλείνουν στρατόπεδα στην Ήπειρο και την ίδια στιγμή, ξοδεύονται εκατομμύρια για τα στρατόπεδα στη γενέτειρα του Σαμαρά!...


Χαριστική βολή από την Κυβέρνηση στους ακρίτες- κλίμα ανασφάλειας στην σύνορα.
Δεν είναι απλά κοινό μυστικό ότι τα χωριά της Μουργκάνας, της Ντουσκάρας, της Παραμυθιάς και τους Σουλίου, στην πλειονότητά τους κατοικούνται από...
υπερήλικες ανθρώπους που μένουν μόνοι και αβοήθητοι.
Τις τελευταίες ημέρες,παραμένουν άυπνοι με τα όσα συμβαίνουν έξω από τις αυλές τους.Ανήσυχοι για το τι τελικά θα γίνει και φοβισμένοι καθώς δεν μπορούν να ξεμυτίσουν έξω από την πόρτα τους...

Δικαιολογημένα οι συγγενείς τους σπάνε τα τηλέφωνα για να δουν σε τι κατάσταση είναι, ανησυχώντας για την ίδια τους τη ζωή!

Η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της,όμως η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας,προχωρά στο κλείσιμο των στρατοπέδων σε Άρτα, Κόνιτσα και Φιλιάτες, επιτείνοντας και το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο πολλών στρατιωτικών φυλακίων στις μεθόριες περιοχές της Ηπείρου, η οποία έχει αυξημένες ανάγκες συνοριακής φύλαξης!

Την ίδια στιγμή όμως,ανοίγουν το στρατόπεδο της Καλαμάτας και ενισχύουν το στρατόπεδο της Τριπόλεως!!!Με το πρόσχημα δηλαδή της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η τρόικα και η κυβέρνηση,κλείνουν στρατόπεδα στην παραμεθόριο, ενώ, ταυτόχρονα, ξοδεύονται εκατομμύρια για τα στρατόπεδα στη γενέτειρα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά!

Έντονες διαμαρτυρίες
Αιχμηρή δήλωση για την πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκανε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη.Η βουλευτής μάλιστα κατέθεσε αναφορά υπόψη του υπουργού Εθνικής Αμύνης με την οποία του γνωστοποιεί και τις έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου και ζητά την σαφή τοποθέτηση του υπουργού.

Την αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας απέναντι στο ενδεχόμενο οριστικής κατάργησης του Τάγματος Πεζικού στους Φιλιάτες, γνωστοποίησε και ο Δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος με επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο,πριν από λίγες ημέρες. «Το κλείσιμο των στρατοπέδων θα εντείνει το κλίμα ανασφάλειας, που ήδη υπάρχει σε σημαντικό βαθμό, ως απόρροια του κλεισίματος πολλών στρατιωτικών φυλακίων σε μεθόριες περιοχές της Ηπείρου τα τελευταία χρόνια», τόνιζε ο κ. Κάτσινος στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι «η γειτνίαση με την Αλβανία έχει δημιουργήσει «ειδικά» προβλήματα στην περιοχή και οι ανάγκες συνοριακής φύλαξης είναι αυξημένες».

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας καταλήγει καλώντας τον Υπουργό να μην προβεί στην απόφαση να μπει «λουκέτο» στο στρατόπεδο Φιλιατών.Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες,οι στρατιώτες και αξιωματικοί του 628 Τάγματος Πεζικού που έχει έδρα τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας,αλλά και φέρει την ευθύνη για την λειτουργία του στρατιωτικού φυλακίου στον Τσαμαντά,πραγματοποίησαν αρκετούς ελέγχους στην περιοχή και συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρηση που κάνουν οι διωκτικές αρχές,προκειμένου να ανακόψουν την ξέφρενη πορεία των επικίνδυ

νου κακοποιού Μάριαν Κόλα και το πρωτοπαλίκαρό του Ιλίρ Κούπα,προς την Αλβανία.

http://epirusgate.blogspot.gr

Read more...

Ελασσόνα : Ο Δήμαρχος αποφάσισε την εκκένωση της πόλης [εικόνες]...




Την εκκένωση της Ελασσόνας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή αποφάσισε ο Δήμαρχος της πόλης. Οι φλόγες πλησιάζουν το στρατόπεδο της περιοχής και τις κατοικημένες περιοχές.

Στην...
επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν μέχρι στιγμής 14 οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, ενώ συνεχώς καταφθάνουν ενισχύσεις κι από γειτονικούς νομούς. Οπως αναφέρει το thessalianews.gr η κινητοποίηση είναι μεγάλη και οι τοπικοί φορείς καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια η φωτιά να μην απειλήσει το στρατόπεδο καθώς και τις κατοικημένες περιοχές. Να σημειωθεί ότι οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά το στρατόπεδο, το οποίο απέχει μόλις μισό χιλιόμετρο από τα σπίτια και υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν φωτιά τα πυρομαχικά.

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται κοντά στην αποθήκη πυρομαχικών δίπλα στην πόλη της Ελασσόνας για προληπτικούς λόγους ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος αποφάσισε πριν λίγο να εκκενώσει την πόλη της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί η δημοτική αρχή στους πολίτες : η Ανατολική πλευρά της πόλης κατευθύνεται προς την Τσαριτσάνη. Η Νότια πλευρά προς το Στεφανόβουνο – Γαλανόβρυση ενώ η Δυτική Πλευρά προς τον Ευαγγελισμό.



Read more...

ΚΥΠΡΟΣ: Παραιτούνται μέλη του Δ.Σ. της CYTA εν μέσω ερευνών για «μίζες»...


Λευκωσία: Την παραίτησή τους υπέβαλαν δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, με αφορμή το σάλο που έχει ξεσπάσει για μίζες στην υπόθεση αγοράς τουρκοκυπριακής γης έναντι τεράστιου ποσού από το ...
Ταμείο Συντάξεων της CYTA.

Πρόκειται για
τους Λοΐζο Παπαχαραλάμπους και Αντώνη Αντωνίου.

«Ηθική και θεσμική υποχρέωση» χαρακτήρισε την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της CYTA ο Λοϊζος Παπαχαραλάμπους.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ανέφερε ότι με την υποβολή της παραίτησής του, θα διευκολυνθεί η διερεύνηση της υπόθεσης της αγοραπωλησίας τουρκοκυπριακού τεμαχίου στη Δρομολαξιά.

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την αγορά του συγκεκριμένου τεμαχίου από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA.

Διευκρίνισε ότι οι επιφυλάξεις του δεν αφορούσαν υποψίες για μίζες, αλλά το ύψος της επένδυσης.

Είπε ακόμη ότι οι καταγγελίες για το θέμα είχαν γίνει από τον Ιούλιο του 2012 και διερωτήθηκε γιατί δεν άρχισε από τότε η έρευνα.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι η Ερευνητική Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει σε βάθος τις καταγγελίες για τη CYTA, ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Τρυφωνίδης χαιρέτησε τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, Λοΐζου Παπαχαραλάμπους και Αντώνη Αντωνίου.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η παραίτηση θα πρέπει να υποβάλει ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής.

Πηγή: philenews

Read more...

Πράσινο φως από τις Βρυξέλλες Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενέκρινε η Κομισιόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίμ Αλμούνια, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία σημειώνεται ότι «η επιτευχθείσα αναδιάρθρωση και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

- Απαλλάσσει την εταιρεία από το θέμα των κρατικών ενισχύσεων
- Εξασφαλίζει την επιβίωση και ανάπτυξη της εταιρείας
- Επαναφέρει τους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους στο κέντρο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, ενώ
- Θα επιφέρει πρόσθετα σημαντικά οφέλη στην εταιρεία, στο επιβατικό και εμπορικό κοινό».

«Η έγκριση της έναρξης ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγει νέο κεφάλαιο όχι μόνο στην ιστορία των σιδηροδρομικών μεταφορών αλλά και στον τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας. Είναι βέβαιο ότι η επικείμενη ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στον ίδιο τον σιδηρόδρομο, τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο, αλλά και στην προσπάθεια της αναπτυξιακής πορείας της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ κατέθεσε ο Δ.Σταμάτης


Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ κατέθεσε ο Δ.Σταμάτης
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Βελτιωτικές τροποποιήσεις κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Βάσει των τροποποιήσεων αυτών, τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο μεταβιβάζονται σε ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό λογαριασμό της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι «οι μεταβιβάσεις αυτές, καθώς και η τυχόν υπεραξία που προκύπτει, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά υπέρ οποιουδήποτε. Η απαλλαγή της υπεραξίας που τυχόν προκύπτει από τις μεταβιβάσεις αυτές παρέχεται με την προϋπόθεση εμφάνισής της σε λογαριασμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού, το οποίο σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 106 του νόμου 2338/1994».

Ακόμα προβλέπεται ότι, «το ιδρυτικό καταστατικό της ΝΕΡΙΤ εγκρίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Επίσης, με άλλη ρύθμιση στο άρθρο 8, ορίζεται ότι «η συμμετοχή στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ είναι ασυμβίβαστη, λόγω αμετάκλητης καταδίκης για κακούργημα, όπως και για πλημμέλημα τελεσθέν κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Η προηγούμενη διατύπωση έκανε λόγο για «βαριά παραβίαση των καθηκόντων του».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνολικά, 5.700 εργαζόμενοι Τέλη Ιουλίου η διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων, ακολουθούν δημοτικοί αστυνομικοί


Τέλη Ιουλίου η διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων, ακολουθούν δημοτικοί αστυνομικοί
Στιγμιότυπο από την πορεία των δημοτικών αστυνομικών στο Κέντρο της Αθήνας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνεχίζεται το πρωί της Τρίτης η συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των 2.200 σχολικών φυλάκων και των 3.500 δημοτικών αστυνομικών.

Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ.Ασκούνης, στα τέλη Ιουλίου βγαίνουν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Στη νέα συνάντηση θα συζητηθεί με ποιους τρόπους θα αναπληρωθούν οι αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνόμων, αλλά και η αναπλήρωση των εσόδων που προκύπτουν για τους δήμους με τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι υπόλοιποι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δήμων.

Έως τον Σεπτέμβριο θα υπαχθούν βάσει της συμφωνίας σε διαθεσιμότητα 1.500 εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσει αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, 2.000 πλεονάζοντες από την αναδιοργάνωση των δομών σε υπουργεία, ενώ ο αριθμός θα συμπληρωθεί με 1.250 υπαλλήλους των δήμων.

Στο κάδρο μπαίνουν επίσης και οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, πιθανά για επόμενο κύμα διαθεσιμότητας.

Πρόκειται για μια ομάδα υπαλλήλων η οποία μπορεί να τεθεί καθ' ολοκληρίαν και αυτόματα στο καθεστώς αυτό.

Υπάρχουν περίπου 3.000 καθαρίστριες οι οποίες υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου, ενώ συνολικά μαζί με τις επί συμβάσει συναδέλφους τους ανέρχονται σε 9.000.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 16:30 η συνάντηση των Κ.Μητσοτάκη και Γ.Μιχελάκη με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κρίσιμες αποφάσεις στις Βρυξέλλες Η δόση μπορεί να δοθεί τμηματικά στην Ελλάδα, λέει ο επικεφαλής του Eurogroup


Η δόση μπορεί να δοθεί τμηματικά στην Ελλάδα, λέει ο επικεφαλής του Eurogroup
Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσέρχεται στην κρίσιμη συνεδρίαση   (Φωτογραφία:  Reuters )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στο ενδεχόμενο η δόση ύψους 8,1 δισ. ευρώ του δανείου στήριξης να καταβληθεί στην Ελλάδα σε υποδόσεις, αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Θα ακούσουμε την τρόικα για τη συμφωνία που σημειώθηκε σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα και επί της βάσης αυτής θα εξετάσουμε πότε και πως θα εκταμιευθεί η δόση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθεί η δόση τμηματικά σε υποδόσεις, αν αυτό είναι «αναγκαίο και μπορεί να βοηθήσει», κάτι το οποίο θα αποφασιστεί με βάση την εισήγηση της τρόικας.
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν σήμερα με το ζήτημα της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο» δήλωσε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ συγκεκριμένη και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σήμερα με την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας, αποτελεί τη βάση για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ζήτημα της Ελλάδας.

Τέλος, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ ανέφερε ότι αναμένει από το σημερινό Eurogroup να συμφωνήσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Παράλληλα, η Μ.Φέκτερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εργάζεται για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που συνοδεύουν τη δόση.

Ερωτηθείσα αν η βοήθεια θα εκταμιευθεί σε μικρότερα τμήματα, η Μ.Φέκτερ απάντησε ότι δεν είναι ακόμα σαφές, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης εντός του Ιουλίου.

Στην Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα προκειμένου οι χώρες αυτές να παραμείνουν στη σωστή τροχιά και για να εργαστούν στην εφαρμογή του προγράμματος, κατέληξε.
Οι τελικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα διεξήχθησαν το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Euroworking Group.

Από το Eurogroup αργότερα σήμερα αναμένεται να ληφθεί η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ (το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ).
Η συνεδρίαση ξεκινά στις 16:00 και στις 21:00 είναι προγραμματισμένο να δοθεί η συνέντευξη Τύπου.
Σε ...δόσεις η δόση
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η δόση αναμένεται να σπάσει σε μικρότερες δόσεις (2 ή 3) συνδεδεμένες με προαπαιτούμενα, ενώ στο τέλος Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ.
Όπως είπε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, η απόφαση για τον τρόπο καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ μετά τη συμφωνία που υπάρχει σε τεχνικό επίπεδο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εκταμίευση της δόσης τμηματικά σε υποδόσεις.
Όπως δήλωσε ο  Σάιμον Ο' Κόνορ, υπάρχει ήδη ανάλογο προηγούμενο, καθώς στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις οι δόσεις καταβλήθηκαν σε υποδόσεις και είναι «ένας καλός τρόπος που μπορούμε να ακολουθήσουμε».
Τρόικα: Πρόοδος με καθυστερήσεις
Σε ανακοίνωσή της, η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Υγεία, το φορολογικό και το Δημόσιο.
Απ' ότι προκύπτει ακόμα, αποκλείεται προς το παρόν τουλάχιστον, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων «ad referendum» με τις ελληνικές αρχές δεν προβλέπει τη προσωρινή μείωση του συντελεστ αν και αναφέρεται ότι το ζήτημα θα παραμείνει «υπό συζήτηση».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η τρόικα λέει ότι παραμένουν «αβέβαιες», προβλέποντας σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.
Όπως λέει, πάντως, η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων «ad referendum» με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του.
Εν τω μεταξύ, αύριο, Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. 
* Στο επίκεντρο του Eurogroup αναμένεται να βρεθούν επίσης σήμερα η κατάσταση στην Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών Κούρεμα στα στεγαστικά και άλλα «κόκκινα δάνεια»



Στις αρχές του 2014 θα αρχίσει το haircut - Ποιες περιπτώσεις θα υπαχθούν στη ρύθμιση - Οι δόσεις θα παρακρατούνται υποχρεωτικά από το μισθό των δανειοληπτών

Παρέμβαση με τελικό στόχο το κούρεμα των «κόκκινων δανείων» και με ορίζοντα τις αρχές του 2014 μελετά η κυβέρνηση, αποσκοπώντας τόσο στην ελάφρυνση των δανειοληπτών όσο και στην τελική είσπραξη χρημάτων που μέχρι σήμερα μοιάζουν χαμένα από τις τράπεζες λόγω αδυναμίας εξόφλησής τους από τους Ελληνες πολίτες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η κυβέρνηση παρακολουθώντας τη διόγκωση της αδυναμίας των πολιτών να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε δανειακές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει ως φυσικά πρόσωπα (κυρίως καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια), συζητά το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός μοντέλου που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε κούρεμα επισφαλών δανείων.

Πρόκειται για το ιρλανδικό μοντέλο (σε ελληνική όμως παραλλαγή) που ο νυν υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης είχε εισηγηθεί πριν από πέντε περίπου μήνες και το οποίο θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ξεμπλοκάρουν τις υποχρεώσεις τους και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κατορθώσουν να συγκεντρώσουν χρήματα που θεωρούσαν χαμένα. Ηδη οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν πως το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» αποτελεί βραδυφλεγή και εν εξελίξει ανεξέλεγκτη βόμβα στα θεμέλια του οικονομικού συστήματος της χώρας, καθώς σήμερα αγγίζει το 30% έως 35% των συνολικών δανειακών χαρτοφυλακίων και το 2014 θα ξεπεράσει το 45% έως και 50%. Αξιόπιστες, λοιπόν, πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο περιβάλλον προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία δέχεται πλέον εισηγήσεις από τις τράπεζες (και από στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος) να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία περιβάλλοντος που θα οδηγήσει άμεσα (από τις ίδιες τις τράπεζες) ή έμμεσα (μέσω distressed funds) στο κούρεμα δανείων. Η πίεση για την επίσπευση μιας τέτοιας διαδικασίας φαίνεται να γίνεται μεγαλύτερη -άρα και οι εξελίξεις να έρθουν πιο φυσιολογικά- μετά την εκκίνηση της πρωτοβουλίας τον Σεπτέμβριο για τη μη συνέχιση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Μπροστά λοιπόν στο ενδεχόμενο γενναίων κουρεμάτων στα δάνειά τους, πολλοί μπορεί να είναι οι Ελληνες που θα επιλέξουν να αποπληρώσουν μέρος των χρεών τους καθώς θα αποφύγουν τον νέο «Τειρεσία» που θα δημιουργηθεί (κατά το βρετανικό πρότυπο) και θα έχουν το κεφάλι τους πιο ήσυχο αφού δεν θα χρωστάνε, διασφαλίζοντας παράλληλα πως δεν θα έχουν πρόβλημα με τις κατοικίες τους. Μάλιστα στις σκέψεις εκπροσώπων των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών είναι στις ρυθμίσεις που θα κληθούν να γίνουν οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα να συνοδεύονται όχι μόνο από δικηγόρους (για τους οποίους επικρατεί στην κυβέρνηση η πεποίθηση πως δεν θέλουν επίλυση και συμβιβασμό με τις τράπεζες αλλά αναζητούν νομική ύλη), αλλά και από φοροτεχνικούς και οικονομολόγους. Οι τελευταίοι θα αναλύουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την κατάσταση των πελατών τους μέσα από αναλύσεις οικονομικής θέσεως.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μοντέλο που αυτή τη στιγμή -και στην πρώτη φάση της μελέτης που πραγματοποιείται- έχει πέσει στο τραπέζι είναι το ιρλανδικό. Οπως στο παρελθόν είχε τονίσει και ο κ. Μιχελάκης, στην Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο του 2011 έγινε κούρεμα των στεγαστικών δανείων που είχαν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο κατά 23%, ενώ και στην Ιρλανδία οι τράπεζες της χώρας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση προχώρησαν σε διαγραφή του τμήματος του δανείου που υπερέβαινε το 110% της πραγματικής αξίας του ακινήτου. Στο πλαίσιο της ιρλανδικής διαγραφής, ο βουλευτής της Ν.Δ. και νυν υπουργός Εσωτερικών πρότεινε  τη διαγραφή του τμήματος των στεγαστικών δανείων που υπερβαίνει το 110% της πραγματικής αξίας του ακινήτου επί του οποίου έχει συναφθεί το δάνειο. Επίσης εισηγήθηκε επιβολή ορίου 30% επί του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης που μίλησαν στο «ΘΕΜΑ», το ιρλανδικό μοντέλο είναι το πλέον ελκυστικό και αυτό διότι προβλέπει -σε αντίθεση με τo ισπανικό που επίσης εξετάστηκε- εξατομικευμένα κριτήρια κουρέματος των δανείων μέσα από την παρακολούθηση από ειδικές επιτροπές νομικών και οικονομολόγων (σ.σ.: ορίζονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας και το εκεί υπουργείο Οικονομικών) του τρόπου διαβίωσης των δανειοληπτών. Πρόκειται για τους επονομαζόμενους Insolvency Practioners, οι οποίοι μάλιστα εκτός των ελέγχων της οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών έχουν δικαίωμα είσπραξης των οφειλών αντί των τραπεζών. Κι αυτό διότι πολλά από τα κόκκινα δάνεια δεν αφορούν μία μόνο αλλά περισσότερες τράπεζες. Η παρακολούθηση του τρόπου διαβίωσης του εκάστοτε δανειολήπτη περιλαμβάνει μελέτη στοιχείων όπως αποδείξεις, κάθε λογής έξοδα κ.ο.κ.
Σε καμία περίπτωση πάντως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν φέρεται να βρίσκεται η εξέταση υιοθέτησης αντικειμενικών κριτηρίων για όλους τους δανειολήπτες, καθώς κάτι τέτοιο δεν κρίνεται ως αποτελεσματικό. 
protothema.gr

Read more...

Ανδρέας Παπαμιμίκος: Ποιος πραγματικά είναι ο νέος γραμματέας της ΝΔ; ...


Η "ΟΝΝΕΔ Α.Ε", το ΔΣ της ΕΥΑΘ, η προεδρία στη "Γαλάζια Γενιά"...

Ανδρέας Παπαμιμίκος: Πρόεδρος της Διοικούσας της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Παραιτήθηκε όμως μετά το πολιτικό θέμα που δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη...

της «ΟΝΝΕΔ ΑΕ», του δικτύου δηλαδή μη κερδοσκοπικών εταιρειών που είχαν στήσει στη βόρεια Ελλάδα τα γαλάζια στελέχη για να εισπράττουν επιχορηγήσεις για εκδηλώσεις και δράσεις.

Τι ήταν η "ΟΝΝΕΔ ΑΕ"

Στις 20 Οκτωβρίου 2004 μία ομάδα ONNEΔιτών από τη Θεσσαλονίκη κατέθεσε στο Πρωτοδικείο ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης αστικής εταιρίας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία ONNEΔ Θεσσαλονίκης. Ιδρυτικό μέλος της είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης Aνδρέας Παπαμιμίκος, καθώς και άλλα ηγετικά στελέχη όπως η Xρυσούλα Λαμπριανίδου, μέλος του συντονιστικού συμβουλίου, ο Πέτρος Eγγλέζος, και γενικώς ΟΝΝΕΔίτες της Θεσσαλονίκης. H εταιρία ONNEΔ διεκδίκησε εργασίες και κονδύλια από τον Δήμο και τη Nομαρχία Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και από κεντρικούς φορείς όπως η ΓΓ Nέας Γενιάς και η ΓΓ Aθλητισμού.

Τότε η κεντρική διοίκηση της ΟΝΝΕΔ υποτίθεται ότι είχε ζητήσει την παραίτησή του και συγκροτώντας επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης. Στη συνέχεια, ωστόσο, η ΟΝΝΕΔ «έθαψε» την επιτροπή που συγκρότησε και δεν ανακοίνωσε ποτέ κάτι σχετικό επί του πορίσματος των εσωκομματικών ερευνών.  Το μέλλον του κ. Παπαμιμίκου μόλις είχε ξεκινήσει να χτίζεται.

Το ΔΣ της ΕΥΑΘ, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και οι "ΜΚΟ"

Μετά την παραίτησή του ο Ανδρέας Παπαμιμίκος πέρασε από το ΔΣ της ΕΥΑΘ ΑΕ, όπου καταδικάστηκε για παρασιώπηση εγκλημάτων σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη. Κατόπιν άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης αποφασης. Από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη τοποθετήθηκε και στην ΤΡΑΜ Α.Ε, η οποία θητεία του βρέθηκε  στον Εισαγγελέα μετά το πόρισμα του επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης. Μετά τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2009 έγινε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο υπουργείο Μεταφορών.

Στα «παραμάγαζα» που δημιούργησε η ΟΝΝΕΔ ήταν σε όλα μέσα. Αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία των παραστατικών των Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών:

1. ΟΝΝΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (μεταξύ των μελών του Δ.Σ. είναι και οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ, Εγγλέζος Πέτρος, Λαμπριανίδου Χρυσούλα, Πεζίκογλου Ευτύχης, Παπαμιμίκος Ανδρέας).

2. ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Η… αναβάπτιση της ΟΝΝΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) (μεταξύ των μελών του Δ.Σ. είναι και οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ, Εγγλέζος Πέτρος, Λαμπριανίδου Χρυσούλα, Πεζήκογλου Ευτύχης, Παπαμιμίκος Ανδρέας).

3. BALKAN A.I.D. (Θυγατρική 1) (μεταξύ των μελών του Δ.Σ. είναι και ο φοιτητής του ΠΑΜΑΚ Παπαμιμίκος Ανδρέας).

4. Πρωτοβουλία για την ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ (Θυγατρική 2) (μεταξύ των μελών του Δ.Σ. είναι και οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ Εγγλέζος Πέτρος, Μιχαλιέρης Αθανάσιος).

5. Δίκτυο πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, (Θυγατρική 3 με εμπλοκή του αντιπρύτανη του ΠΑΜΑΚ, Ηλία Κουσκουβέλη).

Η προεδρία της ΟΝΝΕΔ

Αν και ο κ. Παπαμιμίκος ήταν όλα τα παραπάνω, στα εσωκομματικά της ΝΔ έπαιξε κεντρικό ρόλο. Το 2010 αποτέλεσε επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη για πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, απέναντι στον Κώστα Χατζή. Για την ιστορία, ο Κώστας Χατζής ήταν ένας εκ των συντακτών της περίφημης επιστολής "ΟΝΝΕΔίτες καλούν ΟΝΝΕδίτη" προς τον Αντώνη Σαμαρά, που του ζητούσαν... σωτηρία.

Έπειτα από ένα πυκνό διάστημα καταγγελιών για βία, νοθεία, εκβιασμούς, ο κ. Παπαμιμίκος βγήκε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σε ένα συνέδριο - υπόδειγμα πολιτικού πολιτισμού και ψυχραιμίας.

Διάσημη είναι η προσυνεδριακή επίθεση που δέχτηκαν στελέχη του Κ. Χατζή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το... πρωτοπαλίκαρο του κ. Παπαμιμίκου και τωρινό πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη. Η επίθεση πέραν του τραμπουκισμού συνοδεύτηκε από προσωπικές απειλές και λάσπη.

Οι καταγγελίες του Χατζή:

Η πλευρά Χατζή κάνει λόγο για “νοθεία” και “προπηλακισμούς”. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του υποψηφίου προέδρου, ανέφεραν ότι στο εκλογικό τμήμα του Βελλίδειου, ο εκλογικός αντιπρόσωπος του κ. Χατζή είχε προπηλακιστεί, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και η κάλπη είχε μείνει “αφύλακτη” για περίπου 5 ώρες. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν ότι “κατά την απουσία του εκπροσώπου, ψήφισαν μέσα σε μισή ώρα 1.500 άτομα”, υπονοώντας ότι έχει υπάρξει σωρεία διπλοψηφιών.

Εντός του συνεδρίου δεν έλειψαν οι τραμπουκισμοί. Περισσότερα αποκαλύφθηκαν μετά την ήττα Χατζή, όταν η πλευρά των χαμένων άρχισε να αποκαλύπτει τα σκηνικά βίας και νοθείας κατά την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο. Τα μετά το συνέδριο γεγονότα μπορούμε να τα φανταστούμε, με πιο διάσημο εκείνο των Γιαννίνων, όπου η πλευρά Χατζή κυνήγησε υποστηρικτές του Παπαμιμίκου και τους ξυλοφόρτωσε δημόσια (γιατί η "υγιής πολιτική αντιπαράθεση" είναι κατάκτηση ολόκληρης της ΟΝΝΕΔ).

Ο κ. Παπαμιμίκος ήταν, όμως, νικητής κι ένα χρόνο μετά ο Κ. Χατζής αποχώρησε από τη ΝΔ.

Συνεχίζοντας την καλή παράδοση που έχει η ΝΔ στη δημοκρατία, σήμερα το συνέδριο εξέλεξε ΟΜΟΦΩΝΑ, χωρίς ψηφοφορία, γραμματέα τον Ανδρέα Παπαμιμίκο. Έναν "ξεχωριστό" πολιτικό άντρα...

Πηγή left


Read more...

Ποιος είναι ο νέος Γραμματέας της ΝΔ




Διαβάστε το βιογραφικό του Ανδρέα Παπαμιμίκου

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος γεννήθηκε στη Λάρισα στις 14 Νοεμβρίου 1979. Το 1998 πέτυχε την εισαγωγή του, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έπειτα απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές.
Έχει παρακολουθήσει κύκλο σπουδών στον τομέα της επικοινωνίας και των ανθρωπίνων πόρων του Πανεπιστημίου Lille III της Γαλλίας, ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του και στη Νομική Επιστήμη.
Αυτό το διάστημα εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος, ενώ η επαγγελματική του δραστηριότητα ξεκινά το 2003, όταν και ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας και του management.
Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και το 2010 έγινε ο πρώτος εκλεγμένος από τη βάση πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
Κατά τη θητεία του στη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, ταυτίστηκε με τη νέα Πρόταση Παιδείας για τα Πανεπιστήμια, τη διατύπωση 14 προτάσεων για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, την πραγματοποίηση για πρώτη φορά δράσεων αλληλεγγύης αλλά και τις 40 προτάσεις για την επιχειρηματικότητα μέσω της δράσης "επιχειρώ".

Read more...

Ανοιχτά 52 Κυριακές τον χρόνο τα μικρά καταστήματα




Ενδοκυβερνητική συμφωνία για την λειτουργία των καταστημάτων
Η πρόσφατη αλλαγή της κυβερνητικής σύνθεσης έφερε πιο κοντά τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και στο ζέον θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Πρόκειται για την εκκρεμότητα  της προαιρετικής λειτουργίας των μικρών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο.
Όπως είναι γνωστό, η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει ότι τα μικρά καταστήματα, με εμβαδόν ως 250 τ.μ., είναι δυνατόν να λειτουργούν και τις 52 Κυριακές - μαζί με τα μεγάλα καταστήματα και πολυκαταστήματα αποκλείονται και όσα μικρά ανήκουν σε δίκτυο franchise.
Προ ολίγων εβδομάδων, όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς αποπειράθηκε να  περάσει τη ρύθμιση από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής υπέστη δεινή ήττα, δεδομένου ότι συμπαρατάχθηκαν εναντίον του όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως η - τότε κυβερνητική - ΔΗΜΑΡ και το ΠαΣοΚ.
Τουριστικές περιοχές
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Βήματος" ο Πρωθυπουργός έχει πειστεί από τον υφυπουργό του για την ορθότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης και έτσι μετά την κυβερνητική αλλαγή και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ το θέμα επανήλθε. Φυσικά συζητήθηκε μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου και φαίνεται πως κατ” αρχήν επήλθε συμφωνία.
Εν συνεχεία η υπόθεση διαβιβάστηκε σε "χαμηλότερα κλιμάκια" για να μελετηθεί και να βρεθεί ο δέων συμβιβασμός, έτσι ώστε το θέμα να επανέλθει, η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να μην "τσαλακωθεί" σε ένα θέμα που για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ουσιώδες, αλλά και η πλευρά του ΠαΣοΚ να αποδώσει την υποχώρησή του στην τροποποίηση της αρχικής ρύθμισης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη έχουν αποδεχθεί τις 52 Κυριακές και απομένει σε εκκρεμότητα το γεωγραφικό εύρος της εφαρμογής της ρύθμισης, αν δηλαδή θα αφορά ολόκληρη την Ελλάδα ή μόνο τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές.
Σχετικά με τον τουριστικό χαρακτήρα των περιοχών έχει τεθεί το ερώτημα όχι ποιες είναι οι τουριστικές περιοχές αλλά ποιες δεν είναι. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν θα έχουν λόγο στην εφαρμογή του οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι ή όχι.
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες φαίνεται ότι η εφαρμογή του μέτρου θα είναι γενική και θα αφορά όλη την ελληνική αγορά, ενώ είναι πιθανόν τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής να τον κρίνει ο κάθε έμπορος "κατά μόνας", δηλαδή ο ίδιος θα κρίνει αν η κίνηση που υπάρχει τον συμφέρει να ανοίξει το κατάστημά του τη μία ή την άλλη Κυριακή. Βεβαίως οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, αν και δεν πρόκειται να αργήσουν, όπως υποστηρίζουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν.
Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης έφερε ως περίπτωση αποδοχής από τους εμπόρους της διεύρυνσης του ωραρίου τη "Λευκή Νύχτα" του Ιλίου το περασμένο Σάββατο. Τα καταστήματα άνοιξαν στις 7 το απόγευμα και οι έμποροι ξεπούλησαν, ενώ την περιοχή επισκέφθηκε και ο κ. Σκορδάς.
Μέτωπο από ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ
Ωστόσο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) έχουν συμπήξει μέτωπο αποτροπής της ρύθμισης. Οι κκ. Β. Κορκίδης και Γ. Καββαθάς, οι πρόεδροι των δύο συνομοσπονδιών, βρίσκονται σε ισχυρή πόλωση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, και μάλιστα ο πρώτος εξ αυτών έχει συγκρουστεί μετωπικά τόσο σε κλειστές συσκέψεις όσο και δημοσίως, παρά το γεγονός ότι πολιτικά ανήκει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Το μέγεθος της αντίδρασης στη διάρκεια των τελευταίων μηνών ήταν τέτοιο ώστε προκλήθηκε "μίνι" κυβερνητική κρίση, όταν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ στην προκαταρκτική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής απέρριψαν τη ρύθμιση.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Read more...

ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΜΕ ΕΕΤΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ...


Σταματά η αποστολή λογαριασμών με ΕΕΤΑ για κοινόχρηστους χώρους. Για όσους το έχουν ήδη πληρώσει θα γίνεται αντίστοιχη μείωση στον επόμενο λογαριασμό,...
ενώ όσοι έχουν λάβει λογαριασμό και δεν τον έχουν πληρώσει, μπορούν να τον εξοφλούν χωρίς το ΕΕΤΑ.
Συγκεκριμένα με σχετική ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ ενημερώνει ότι σε όσους λογαριασμούς έχει υπολογιστεί ΕΕΤΑ για κοινόχρηστους χώρους, έχει ήδη δοθεί εντολή ώστε η τακτοποίηση των υποθέσεων να γίνει χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει, η ΔΕΗ θα σταματήσει την αποστολή των λογαριασμών με ΕΕΤΑ για τις εν λόγω περιπτώσεις και έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 130.000 περιπτώσεων δεν θα επηρεαστεί.
Για όσους έχουν λάβει ήδη λογαριασμό με ΕΕΤΑ, διευκρινίζει το υπουργείο, θα γίνει αντιλογισμός (μείωση του ποσού) στον επόμενο λογαριασμό και δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε ανεξαρτήτως αν εξόφλησαν ή όχι το λογαριασμό τους. Όσοι δεν τον έχουν πληρώσει, μπορούν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό χωρίς το ΕΕΤΑ.
 Τέλος, όπως επισημαίνεται, το ζήτημα δημιουργήθηκε από την λανθασμένη αναγραφή της απαλλαγής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (λάθος πιστοποιητικό από τους Δήμους), ωστόσο το υπουργείο «ενήργησε άμεσα ώστε να δώσει λύση που δεν δημιουργεί βάρος γραφειοκρατικό ή οικονομικό στους φορολογούμενους».
http://fimotro.blogspot.gr/2013/07/blog-post_1077.html

Read more...

Στο Μαρμάρι της Εύβοιας ο Κώστας Καραμανλής...



Στο Μαρμάρι της Έυβοιας βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές ο Κώστας Καραμανλής, όπου μένει σε φιλικό του σπίτι.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι από χτες σε ανοιχτή επικοινωνία με...


τους συνεργάτες του στην Αθήνα, καθώς δέχεται ξανά πολλές επιθέσεις από μερίδα του τύπου, για την περίοδο της διακυβέρνησης του.

Ο Καραμανλής έχει δώσει εντολή να υπάρξουν έμμεσες απαντήσεις, αν και σε συνομιλητές του εκφράζει την πεποίθηση του ότι ήταν κάτι που το περίμενε, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που τον εμφάνιζαν να έχει την μιρκότερη ευθύνη για την εκτόξευση του δημοσίου χρέους...

parapolitika.gr

Read more...

Η συμφωνία και οι εκκρεμότητες Στο Eurogroup της Δευτέρας «κλειδώνει» η συμφωνία με την τρόικα


Στο Eurogroup της Δευτέρας «κλειδώνει» η συμφωνία με την τρόικα
Ο Γιάννης Στουρνάρας με ευρωπαίους ομολόγους του, τον Όλι Ρεν και τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Στις Βρυξέλλες -όπως όλα δείχνουν- θα γραφτεί ο επίλογος της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές για την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής ολοκληρώθηκε η νέα σύσκεψη του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα με τον υπουργό να δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα κλείσουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε θα ξεκινήσει το Eurogroup.

Για «σημαντικό πρόοδο» μίλησε και ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, εκφράζοντας «την ελπίδα του ότι πως θα έχουμε ολοκληρώσει αύριο πριν τη συνάντηση του Eurogroup».

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι παραμένουν ακόμη «ανοικτά» ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν το πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική μορφή τους, τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP) και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.

Πού υπάρχει συμφωνία

  • Δεν θα επιβληθεί η εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (πχ με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
  • Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Άμυνας.
  • Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Επίσης, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο ζήτημα τη κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως, άλλωστε, επισήμαναν και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τα ανοικτά ζητήματα

Στον αντίποδα, «ανοικτό», μεταξύ άλλων, παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κλπ).

Τα επόμενα βήματα

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, αναχωρούν στις 17.00 για τις Βρυξέλλες και τις συνεδριάσεις, αύριο και μεθαύριο, του Eurogroup και του Ecofin, αντίστοιχα.

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Όσον αφορά στη δόση, αυτή αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...