Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ανοιχτά 52 Κυριακές τον χρόνο τα μικρά καταστήματα




Ενδοκυβερνητική συμφωνία για την λειτουργία των καταστημάτων
Η πρόσφατη αλλαγή της κυβερνητικής σύνθεσης έφερε πιο κοντά τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και στο ζέον θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Πρόκειται για την εκκρεμότητα  της προαιρετικής λειτουργίας των μικρών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο.
Όπως είναι γνωστό, η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει ότι τα μικρά καταστήματα, με εμβαδόν ως 250 τ.μ., είναι δυνατόν να λειτουργούν και τις 52 Κυριακές - μαζί με τα μεγάλα καταστήματα και πολυκαταστήματα αποκλείονται και όσα μικρά ανήκουν σε δίκτυο franchise.
Προ ολίγων εβδομάδων, όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς αποπειράθηκε να  περάσει τη ρύθμιση από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής υπέστη δεινή ήττα, δεδομένου ότι συμπαρατάχθηκαν εναντίον του όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως η - τότε κυβερνητική - ΔΗΜΑΡ και το ΠαΣοΚ.
Τουριστικές περιοχές
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Βήματος" ο Πρωθυπουργός έχει πειστεί από τον υφυπουργό του για την ορθότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης και έτσι μετά την κυβερνητική αλλαγή και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ το θέμα επανήλθε. Φυσικά συζητήθηκε μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου και φαίνεται πως κατ” αρχήν επήλθε συμφωνία.
Εν συνεχεία η υπόθεση διαβιβάστηκε σε "χαμηλότερα κλιμάκια" για να μελετηθεί και να βρεθεί ο δέων συμβιβασμός, έτσι ώστε το θέμα να επανέλθει, η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να μην "τσαλακωθεί" σε ένα θέμα που για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ουσιώδες, αλλά και η πλευρά του ΠαΣοΚ να αποδώσει την υποχώρησή του στην τροποποίηση της αρχικής ρύθμισης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη έχουν αποδεχθεί τις 52 Κυριακές και απομένει σε εκκρεμότητα το γεωγραφικό εύρος της εφαρμογής της ρύθμισης, αν δηλαδή θα αφορά ολόκληρη την Ελλάδα ή μόνο τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές.
Σχετικά με τον τουριστικό χαρακτήρα των περιοχών έχει τεθεί το ερώτημα όχι ποιες είναι οι τουριστικές περιοχές αλλά ποιες δεν είναι. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν θα έχουν λόγο στην εφαρμογή του οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι ή όχι.
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες φαίνεται ότι η εφαρμογή του μέτρου θα είναι γενική και θα αφορά όλη την ελληνική αγορά, ενώ είναι πιθανόν τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής να τον κρίνει ο κάθε έμπορος "κατά μόνας", δηλαδή ο ίδιος θα κρίνει αν η κίνηση που υπάρχει τον συμφέρει να ανοίξει το κατάστημά του τη μία ή την άλλη Κυριακή. Βεβαίως οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, αν και δεν πρόκειται να αργήσουν, όπως υποστηρίζουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν.
Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης έφερε ως περίπτωση αποδοχής από τους εμπόρους της διεύρυνσης του ωραρίου τη "Λευκή Νύχτα" του Ιλίου το περασμένο Σάββατο. Τα καταστήματα άνοιξαν στις 7 το απόγευμα και οι έμποροι ξεπούλησαν, ενώ την περιοχή επισκέφθηκε και ο κ. Σκορδάς.
Μέτωπο από ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ
Ωστόσο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) έχουν συμπήξει μέτωπο αποτροπής της ρύθμισης. Οι κκ. Β. Κορκίδης και Γ. Καββαθάς, οι πρόεδροι των δύο συνομοσπονδιών, βρίσκονται σε ισχυρή πόλωση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, και μάλιστα ο πρώτος εξ αυτών έχει συγκρουστεί μετωπικά τόσο σε κλειστές συσκέψεις όσο και δημοσίως, παρά το γεγονός ότι πολιτικά ανήκει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Το μέγεθος της αντίδρασης στη διάρκεια των τελευταίων μηνών ήταν τέτοιο ώστε προκλήθηκε "μίνι" κυβερνητική κρίση, όταν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ στην προκαταρκτική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής απέρριψαν τη ρύθμιση.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: