Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών σε 30 μεγάλα νοσοκομεία


Να προχωρήσουν άμεσα στις προσλήψεις των 3.000 νοσηλευτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στους διοικητές τριάντα μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Ο κ. Λοβέρδος ήταν ξεκάθαρος προς τους διοικητές, λέγοντάς τους ότι από 1/1/2011 θα ισχύσει και στην υγεία η ρύθμιση 1/5 που σημαίνει ότι θα γίνεται μόνο μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Τους ζήτησε, λοιπόν, να προχωρήσουν τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ ώστε να ορκιστούν το συντομότερο οι νέοι νοσηλευτές στα νοσοκομεία τους.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει μέχρι 31/12 να έχουν ολοκληρωθεί οι προϋπολογισμοί και εγκριθεί οι ισολογισμοί των νοσοκομείων και να έχουν εκδοθεί εντάλματα για την πληρωμή των προμηθευτών που αφορούν τις οφειλές από το 2007 έως το 2009.

Επίσης, κάλεσε τους διοικητές των νοσοκομείων να βρίσκονται σε ετοιμότητα όσον αφορά το ΕΣΠΑ και είπε ότι είναι έτοιμοι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί που αφορούν τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011 να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης μηχανογράφηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να έχουν ελεγχθεί τα στοκ του ιατροφαρμακευτικού υλικού τα οποία διαθέτουν. Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται ανά μήνα τιμολόγηση των πάντων και χρήση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για όλα τα φάρμακα.

Τέλος, επισήμανε στους διοικητές των νοσοκομείων ότι υπάρχει δέσμευση προς την τρόικα για 30% χρήση γενόσημων φαρμάκων, αλλά ο στόχος τους θα πρέπει να είναι, όσον αφορά τα νοσοκομεία, η χρήση αυτή να αυξηθεί στο 50% ώστε να γίνει μεγαλύτερη οικονομία.


Read more...

Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ: Η βαρβαρότητα, η εξαχρείωση και η εξαθλίωση δεν είναι σοσιαλισμός αλλά τυρρανικός ευτελισμός της ανθρώπινης ζωής.


Η επέλαση της μνημονιακής πολιτικής συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, ο ΣΕΒ αποθρασύνεται με τις θέσεις του.Ο εργαζόμενος λαός κατά τον ΣΕΒ οφείλει να καταθέσει και την τελευταία ρανίδα του αίματός του στην κερδοφορία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα καταργήσουν απλά τις κλαδικές αλλά θα επιβάλλουν μισθούς πείνας και ταυτόχρονα θα καταργήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Θα επαναφέρουν την εργασία των 6 ημερών και των απλήρωτων υπερωριών. Θα μειώσουν αισθητά τις ασφαλιστικές εισφορές και θα καταργήσουν τη λίστα των ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Η ζωή του πολίτη-εργαζομένου δεν έχει πλέον νόημα για τους υπεύθυνους της κυβερνητικής πολιτικής. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση επιβάλλει εργασιακό καθεστώς μεσαιωνικού τύπου.
Οι αρμόδιοι υπουργοί συμπεριφέρονται ως εντολοδόχοι του φεουδάρχη. Νόμος πλέον είναι το δίκαιο του αφεντικού, δηλαδή των δανειστών μας. Η κοινωνία της ζούγκλας είναι το πεπρωμένο μας και οι ορέξεις των ισχυρών καθορίζουν τη ζωή μας.
Δεν μπορεί μια κυβέρνηση σοσιαλιστική να έχει ως πρότυπο τη κοινωνία της φτώχειας και τον αιματηρό αγώνα για την διεκδίκηση ικανοποίησης των στοιχειωδών αναγκών.

Η βαρβαρότητα, η εξαχρείωση και η εξαθλίωση δεν είναι σοσιαλισμός αλλά τυρρανικός ευτελισμός της ανθρώπινης ζωής.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου που έχει αναλάβει συνειδητά το ρόλο να κοινωνικοποιήσει σταδιακά τον ελληνικό λαό στην στέρηση και την λιτότητα θα πρέπει να καταλάβει ότι αναπτυξιακή πολιτική χωρίς στιβαρή κρατική τράπεζα δεν γίνεται. Οι απόψεις για ότι αφορά την Αγροτική Τράπεζα την απαξιώνουν και εξυπηρετούν αλλότριες τραπεζικές πολιτικές σε βάρος του δημοσίου.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναδιαρθρώσει την ΑΤΕ, όχι όμως για να τη διαλύσει, αλλά για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο δημόσιο τραπεζικό πυλώνα που θα υπερασπίζεται γνήσια και συνειδητά τα ελληνικά συμφέροντα και όχι τις διεθνείς τραπεζικές αγορές. Με εκβιασμούς του τύπου: Θα μειωθούν οι μισθοί για να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αλλά τιθασεύεται ο εργαζόμενος λαός. Και λαός υποταγμένος σημαίνει κράτος αδύναμο και διαλυμένο. Και οι Έλληνες δεν αγωνίσθηκαν χρόνια ολόκληρα για να καταντήσει η Ελλάδα επαρχία του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Ας το καταλάβει ο κ. Παπακωνσταντίνου πριν είναι αργά για τη χώρα.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί τον Πρόεδρο του Κινήματος και Πρωθυπουργό να σκεφτεί την ιστορία μας και να απαιτήσει από τους εταίρους την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους ώστε να γίνει το σχήμα για να βγει η χώρα από την κρίση. Και όταν λέμε επιμήκυνση εννοούμε για όλο το δημόσιο χρέος και επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων προς τα κάτω για να μπορέσουν να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Ο ελληνικός λαός μπορεί να δουλεύει για συγκεκριμένους εθνικούς στόχους αλλά όχι για να πληρώνει επί 10ετίες τους τοκογλύφους. Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι καταστάσεις πιεστικές και απαιτούν γενναίες αποφάσεις.

Read more...

Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας...


Από τον Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟ
Μέλος Ε.Σ. ΠΑ.ΣΟ.Κ

Την απλή αλήθεια φαίνεται να ξεχνούν όσοι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διολισθαίνουν καθημερινά από το μνημόνιο σε μια μνημειώδη και άνευ όρων αποδοχή των όρων που βάζει η τρόικα. Όταν κάποιος μάθει να λέει ναι συχνά, στο τέλος καταλήγει να λέει ναι σε όλα και γίνεται πιστός υπηρέτης. Ξεχνούν, φαίνεται, ότι υπάρχουν χάρη σε ένα κίνημα που έχει μάθει να λέει όχι όταν το επιβάλλει το εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Πριν από λίγους μήνες προειδοποιήσαμε για τα σχέδια που απεργάζονταν οι υπάλληλοι του ΔΝΤ για την Αγροτική Τράπεζα. Σήμερα βλέπουμε να ξεδιπλώνονται μπροστά μας πολιτικές που απαξιώνουν το ΠΑΣΟΚ, παραβιάζουν κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση την ΑΤΕ και σε...
άγνωστους δρόμους τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υπουργείου Οικονομικών υποκύπτουν στις επιταγές του μεγάλου τραπεζικού κεφαλαίου και δωρίζουν τις υποθηκευμένες περιουσίες των αγροτών, του μισού ελληνικού πληθυσμού. Αντί για ισχυρό κρατικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα έχουν ήδη αποφασίσει κατ’ εντολή της τρόικα, το χτύπημα της Τράπεζας που θα μπορούσε να είναι το βάθρο του. Αμετανόητοι κερδοσκόποι, αφού δεν έμεινε τίποτε άλλο να αγοραπωλήσουν, εφορμούν να διαλύσουν και το τελευταίο μέσο παρέμβασης του κράτους στην Τραπεζική Αγορά.
Κάποιοι στο όνομα της «ανάτασης» του κράτους θέλουν να εκποιήσουν δημόσια περιουσία. Να παραδώσουν σε ιδιώτες τα λίγα που έχουν απομείνει ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο. Είναι οι ίδιοι, που με σύμμαχο νεοφιλελεύθερα κυβερνητικά στελέχη, ονειρεύονται το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας εκβιάζοντας απροκάλυπτα για το κλείσιμό της. Ξεχνούν ότι η Αγροτική είναι το θησαυροφυλάκιο γης της χώρας. Ξεχνούν ότι η Αγροτική ανήκει προ πολλού στον ελληνικό λαό που έχει δομήσει τη ζωή και την παραγωγή του γύρω απ' αυτήν.
Την ίδια στιγμή η νομοθετική ρύθμιση που προετοιμάζεται για τη δυνατότητα μείωσης των μισθών στον Ιδιωτικό Τομέα θα αποτελέσει το τελευταίο χτύπημα στην αξιοπιστία της σημερινής Κυβέρνησης και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Δεν δικαιούνται να επιτρέπουν στον ΣΕΒ και στις εργοδοτικές οργανώσεις να επιδιώκουν την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και κάθε εισοδηματικής αξιοπρέπειας. Αυτοί που έμαθαν να χτίζουν τεράστιους τραπεζικούς λογαριασμούς υφαρπάζοντας κάτι απ' τον κάθε εργαζόμενο και λεηλατώντας τα δημόσια ταμεία με λεόντειες συμβάσεις, δεν δικαιούνται να ζητούν και τα ρέστα. Αυτές οι αντεργατικές πολιτικές δεν μπορούν να φέρουν την υπογραφή των Υπουργών μιας Κυβέρνησης που εκλέχτηκε, υποστηρίζοντας εντελώς διαφορετικές πολιτικές.
Οι προτάσεις του ΣΕΒ δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο, ότι η εργοδοσία αποθρασύνεται όσο οι ασκούμενες πολιτικές ταυτίζονται με τις επιλογές της. Δεν μπορούμε ούτε να συναινέσουμε, ούτε να σιωπήσουμε. Ας αναλογιστούν οι εμπνευστές και υλοποιητές αυτών των πολιτικών επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες τους απέναντι στο λαό και στο ΠΑΣΟΚ.
Είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού να κόψει με το μαχαίρι αυτές τις ανεύθυνες συμπεριφορές. Να βάλει ένα τέλος σ' αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Read more...

Στην... πρίζα το Υπουργικό μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

«Θετική εξέλιξη η επιμήκυνση για το δάνειο»


http://img.protothema.gr/
Πολλή δουλειά έχει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, μέχρι τότε, υπάρχουν σημαντικά νομοσχέδια που θα ετοιμαστούν και θα κατατεθούν στη Βουλή, νομοσχέδια τα οποία θα συζητηθούν σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Με τα νομοσχέδια αυτά, όπως και με τον προϋπολογισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση, καθώς και ότι κάνει όλες τις αναγκαίες τομές.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι, από την προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, καθώς προέκυψε η περίπτωση της Ιρλανδίας, αλλά τέθηκε και το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ειδικά για το δεύτερο ζήτημα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «θετική εξέλιξη», τονίζοντας: «Είναι μια προοπτική, που θα διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια δανεισμού της χώρας μας, περιορίζοντας τις δανειακές μας ανάγκες τα επόμενα χρόνια και δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να ξαναδανειστούμε με κανονικό πια τρόπο από τις αγορές, αλλά και για να ρίξουμε ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει προοπτική, η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και έδειξε την αξιοπιστία της. Όπως σημείωσε, αν το έλλειμμα ήταν 6%, όπως ισχυριζόταν η ΝΔ, σήμερα θα είχε μηδενιστεί, καθώς έχει μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό.

«Η εικόνα της Ελλάδας βελτιώνεται ραγδαία, παντού πια. Η αίσθηση ότι είμαστε σε καλό δρόμο είναι ιδιαίτερης σημασίας. Η προσπάθεια που κάναμε όλοι μας, όλη η ελληνική κοινωνία, με κόπο και πόνο, είναι αυτή που μας έδωσε ξανά την αξιοπιστία μας και έκανε να ακούγεται η φωνή μας, παντού και δυνατά» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Παπανδρέου.
Read more...

Έχουν ακίνητα 1,2 δισ. και δεν πληρώνουν χρέη 12 εκατ. στο Δημόσιο

Ραβασάκια Εφορίας σε μεγαλοϊδιοκτήτες


http://img.protothema.gr/
Οι …έχοντες εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στη πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα και, έτσι, το υπουργείο οικονομικών ξεκινά ένα νέο γύρο αποστολής σημειωμάτων από τις Εφορίες , προκειμένου οι υπόχρεοι να ανταποκριθούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με κατάσχεση ακινήτων σε κυριλέ περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησε διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων που αφορούν σε ιδιοκτήτες κατοικιών ή/και οικοπέδων σε επιλεγμένες ακριβές περιοχές κατοικίας με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ και με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

Από τις διασταυρώσεις προέκυψαν:
  • 304 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στην Φιλοθέη και στο Παλαιό Ψυχικό, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,5 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 454,1 εκ.
  • 148 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στην Εκάλη και στην Νέα Ερυθραία, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,6 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 222,7 εκ.
  • 245 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στην Βούλα και την Βουλιαγμένη, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,4 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 350 εκ.
  • 75 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στο Πανόραμα και στην Καλαμαριά, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 1 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 135 εκ.
Τα ραβασάκια…

Το Υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει επιστολές στους μεγαλύτερους οφειλέτες με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι την 15 Δεκεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανόμενου και πλειστηριασμού.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποίησε διασταύρωση από την βάση δεδομένων των φαρμακείων που τηρεί, με το αρχείο οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από την διασταύρωση εντοπίστηκαν 235 οφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές, συνολικού ποσού 5,9 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 4,1 εκ. ληξιπρόθεσμες (βρέθηκε μόνο ένας οφειλέτης με οφειλές 2,1 εκ. σε αναστολή για μέρος της οφειλής του).

Στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν αποσταλεί, επιστολές-προσκλήσεις για εξόφληση των οφειλών τους μέχρι την 18 Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, 122 είχαν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, συνολικού ποσού 0,4 εκ. ευρώ και 50 προχώρησαν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους εκ ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου 0,8 εκ. ευρώ με καταβολή της πρώτης δόσης εκ 0,1 εκ. ευρώ. Κατά των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εξόφλησης, δρομολογούνται κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Η διασταύρωση αυτή αποτελεί την δεύτερη από μία σειρά διασταυρώσεων που θα πραγματοποιούνται σταδιακά από τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και θα αφορούν σε επιλεγμένες επαγγελματικές ομάδες. Είχε προηγηθεί η διασταύρωση των οφειλών των προμηθευτών των νοσοκομείων, η ολοσχερής εξόφληση των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί.

Εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει, ήδη, θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την εντατικοποίηση των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο θα συνεχιστεί κλιμακούμενο. Τα αποτελέσματα των δράσεων θα σας γνωστοποιούνται συστηματικά.

Read more...

Έχουν απύθμενο θράσος οι Σκοπιανοί!

Επιστολή Μιλόσοσκι σε Δρούτσα


http://img.protothema.gr/
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα, με την οποία ζητάει υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση «για τη λήψη απόφασης σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ, εν όψει των επικείμενων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μιλόσοσκι, στην επιστολή του αυτή, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσφατα, ανανέωσε τη σύσταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα επιτεύγματα της χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια και επιβεβαιώνοντας ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης φάσης της ενταξιακής διαδικασίας.

«Η χώρα μου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, κρίνεται κατάλληλη για να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ εδώ και πέντε χρόνια είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η κατάσταση αυτή είναι αφόρητη, τόσο για μία υποψήφια χώρα, η οποία τον επόμενο μήνα θα καθιερώσει την πλήρη εμπορική σύζευξη με την ΕΕ, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, όσο και για την αξιοπιστία της ΕΕ και της πολιτικής για τη διεύρυνση» σημειώνει ο κ. Μιλόσοσκι.

«Η Ελλάδα, ως το παλαιότερο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή μας και αποδεδειγμένος υποστηρικτής της πολιτικής για την διεύρυνση, μέσω της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης και σήμερα, με την πρωτοβουλία για την Ατζέντα 2014/2018, μπορεί να συνεισφέρει αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής. Η υποστήριξή σας για τη λήψη απόφασης σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας θα παράσχει την απαραίτητη πολιτική ώθηση προς την κατεύθυνση αυτή. Με ένα τέτοιο βήμα θα δώσουμε ώθηση, από κοινού, και στο αναγκαίο θετικό κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις μεταξύ μας σχέσεις για την οριστική επίλυση της τελευταίας διμερούς διαφοράς, με μια βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο χώρες και λαούς προς όφελος της περιφερειακής και της ευρωπαϊκής σταθερότητας και ευημερίας» καταλήγει ο κ. Μιλόσοσκι στην επιστολή του αυτή προς τον κ. Δρούτσα.

Στην Αθήνα, πάντως, έγινε γνωστό πως η εν λόγω επιστολή δεν έχει παραληφθεί ακόμη από τον υπουργό Εξωτερικών.

Read more...

3.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ 5 ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Την προηγούμενη φορά (πριν από δυο μήνες) που είδαν στοιχεία το φως της δημοσιότητας μέσα από Κυριακάτικες εφημερίδες σχετικά με τα τηλέφωνα στο πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο Θ. Πάγκαλος με ανακοίνωσή του, υποστήριζε ότι επρόκειτο για πολλές συσκευές και ότι έδωσε εντολή να...
καταργηθούν οι περισσότερες από αυτές. Χθες το βράδυ όμως στο "Διαύγεια" δημοσιεύθηκε και άλλο έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρξε καμία περικοπή καθώς ο τελευταίος λογαριασμός των τηλεφώνων που πληρώνει το δημόσιο για το γραφείο του Πάγκαλου ανήλθε και πάλι στο ποσό των 3.000 ευρώ για 5 συσκευές!!! Ποιος από τους δυο λέει ψέμματα; Το έγγραφο ή ο Θ. Πάγκαλος;
Σ.Σ. Είναι πρoφανές ότι πρόκειται για λογαριασμό ενός μηνός, όπως συμβαίνει πάντα με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που στέλνουν τον λογαριασμό στους πελάτες τους...

Read more...

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ


Την κήρυξη παναττικής στάσης εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποφάσισε με ψήφισμα το 34ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια...
Επίσης, το Συνέδριο ενέκρινε ψηφίσματα για την παιδεία, την υγεία, τον αυταρχισμό και την καταστολή των αγώνων, για τον τρομονόμο και τις διώξεις που γίνονται στη Λάρισα, για την προστασία των δημοσίων αγαθών και των δημοσίων υπηρεσιών, για την απεργία της 15 Δεκέμβρη 2010.
Read more...

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Ακινητοποιημένα θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Συγκεκριμένα, στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, του τραμ, του προαστιακού και του ΟΣΕ...


Οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη την απόφασή τους, διαμαρτύρονται για την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κάνει λόγο για 2.700 μετατάξεις, ενώ ο σχετικός νόμος του υπουργείου Υποδομών μιλούσε για 2.351.

Read more...

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ


Για τις 17 Οκτωβρίου του 2011 αναβλήθηκε από Τριμελές Εφετείο της Αθήνας η δίκη των κατηγορουμένων στο πολύκροτο για την εποχή του σκάνδαλο Ζαχόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν οι 4 από τους 6 αρχικά...
εμπλεκόμενους, με κατηγορίες όχι σε βαθμό κακουργήματος όπως αρχικά είχαν διωχθεί, αλλά σε βαθμό πλημμελήματος.
Συγκεκριμένα κατηγορούμενοι είναι η Εύη Τσέκου, συνεργάτιδα και ερωτική σύντροφος του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου, η οποία κατηγορείται για απόπειρα εκβίασής του, αλλά και για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων για το περιβόητο "ροζ dvd", ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος, ο εκδότης Θέμος Αναστασιάδης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μακρυγιάννης.
Read more...

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΣΕ...


Ρεπορτάζ : Φ. Καλλίρη - Α. Κασσίμη
(από την Καθημερινή)
Ασφυκτικές πιέσεις δέχονται ήδη στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές και κομματικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος από πολλούς εργαζομένους στους σιδηροδρόμους, οι οποίοι μπροστά στο θολό τοπίο που υπάρχει στις εργασιακές...
σχέσεις και την αβεβαιότητα της νέας υπηρεσίας στην οποία θα μεταταγούν προσπαθούν να επιτύχουν ευνοϊκότερη μετακίνηση σε «καλές υπηρεσίες» της επιλογής τους.
Αν και το υπουργείο Εσωτερικών δεν δέχεται δημοσίως ότι υπάρχει αυτή η διάσταση, είναι πλέον κοινό μυστικό ότι «χαρτάκια» με αιτήματα κατακλύζουν τα βουλευτικά γραφεία, παρά το ότι διαμηνύεται στους ενδιαφερομένους ότι το πλαίσιο είναι αυστηρό. Στόχος, επισήμαιναν στελέχη του υπουργείου, είναι να τηρηθούν οι προτιμήσεις των υπαλλήλων, ενώ στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει πληθώρα αιτήσεων, τότε η επιλογή θα γίνει βάσει των κριτηρίων που προσδιορίζονται στη νομοθεσία για τις μετατάξεις και με άξονα την οικογενειακή κατάσταση, τα χρόνια προϋπηρεσίας κ. ά. Ετσι, επιχειρείται να μπει «φρένο» στα ρουσφέτια δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια της διαδικασίας.
Οι κενές θέσεις
Η ανησυχία των εργαζομένων είναι έκδηλη και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στους φορείς, οι οποίοι καλούνται εντός της ημέρας -λήγει σήμερα η σχετική τριήμερη προθεσμία -να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα κενά που τυχόν έχουν και τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Οι κενές θέσεις θα καλυφθούν ανάλογα με την ειδικότητα και την εκπαιδευση, από τους υπό μετάταξη 2.700 εργαζομένους σε ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Στους σχεδιασμούς του υπ. Εσωτερικών είναι να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη κενών σε φορείς που έχουν ήδη ζητήσει προσλήψεις. Οι 1.288 εργαζόμενοι απόφοιτοι λυκείου θα καλύψουν κυρίως διοικητικές θέσεις σε νοσοκομεία (π. χ. το Ιπποκράτειο, που έχει σοβαρές ελλείψεις), σε σχολεία, ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ), δήμους και υπουργεία. Οι 178 πτυχιούχοι Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα κατανεμηθούν, ανάλογα με το αντίκειμενο των σπουδών τους σε υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης των υπουργείων, όπου υπάρχει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού.
Εντονος προβληματισμός υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, για το πού θα πάνε 1.098 εργάτες (γραμμών κ. ά.), σταθμάρχες (απόφοιτοι τριτάξιου γυμνασίου) και άλλες ανάλογες ειδικότητες, καθώς με βάση τα προσόντα τους (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) μπορούν να καλύψουν θέσεις προσωπικού καθαριότητας σε δήμους, σχολεία ή τραυματιοφορέων και φροντιστών θαλάμων σε νοσοκομεία. Εκεί υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τους υπό μετάταξη εργαζομένους, με τους περισσότερους να προσπαθούν να βρούν «άκρες» για να επιτύχουν μια θέση κλητήρα σε υπουργεία ή ΝΠΔΔ, φύλακα σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αντιδρούν με 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΠΟΣ) τονίζει πως ενώ ο νόμος για τον ΟΣΕ προσδιορίζει σε 2.351 άτομα το πλεονάζον προσωπικό, η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών κάνει λόγο για 2.700 άτομα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ το προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μειωθεί κατά 45% και του ΟΣΕ/ΕΔΙΣΥ κατά 37%. Σημειώνεται ότι οι υπό μετάταξη εργαζόμενοι θα αμείβονται με τις αποδοχές της υπηρεσίας στην οποία θα μεταταγούν και θα υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, σε αντίθεση με το καθεστώς μονιμότητας που απολαμβάνουν στον ΟΣΕ. Η ΠΟΣ παροτρύνει τα μέλη της να μην προχωρήσουν σε αιτήσεις μετάταξης, ωστόσο η προτεραιότητα που δίνεται σε όσους το κάνουν εθελοντικά αποτελεί ισχυρό κίνητρο.
Read more...

ΠΡΟΣ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ


Αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από το 24% στο 20% και των τελών ταξινόμησης Ι.Χ. προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Η...
αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% θα συμπαρασύρει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή στο 6,5% από 5,5%. Οι αναπροσαρμογές των συντελεστών θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2011.

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν διατάξεις για την αναστολή εφαρμογής σειράς μέτρων όπως του «πόθεν έσχες» για δύο χρόνια στην πρώτη κατοικία, του φόρου υπεραξίας στις μετοχές, ενώ εξετάζεται η μείωση ή η κατάργηση του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Ωστόσο, η οριστικοποίηση των διατάξεων θα γίνει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στόχος είναι η είσπραξη επιπλέον εσόδων 7,8 δισ. ευρώ για το 2011.

Επίσης, στο νέο φορολογικό σχέδιο νόμου προβλέπεται η αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, η περικοπή των επιδομάτων και των συντάξεων που καταβάλλονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, καθώς και η κατάργηση 80 εφοριών, ενώ μετά από πιέσεις η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρεί στην τροποποίηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των θυγατρικών πολυεθνικών εταιρειών.
Read more...

"ΘΡΙΛΕΡ" ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ


Ρεπορτάζ : Κ. Κοκκαλιάρη - Χρ. Κολώνας
(από το Έθνος)
Σε εξέλιξη είναι το «θρίλερ» με τους μισθούς, με τους κοινωνικούς εταίρους να κάνουν ένα βήμα μπρος και δύο πίσω στο... καυτό θέμα των συμβάσεων. Η ΓΣΕΕ χθες εμφανίστηκε να αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι...
των εργοδοτών μιλούν για πολύωρες συναντήσεις! Το θέμα θα κλείσει τις επόμενες μέρες και αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. Για την τελική ρύθμιση πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» η τρόικα, η οποία επιθυμεί πιστή εφαρμογή του μνημονίου.
Οι ρυθμίσεις, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των άτυπων επαφών και μένει να εγκριθούν από το υπουργείο, είναι:

Το ποσοστό απόκλισης της επιχειρησιακής σύμβασης από την κλαδική, που θα είναι 10% έως 12%.
Οι όροι για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε «κατάλληλη δικαιολογία» αλλά τα συνδικάτα ζητούν ασφαλιστικές δικλίδες (οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης).
Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις. Οπου δεν υπάρχει σύλλογος τον ρόλο αναλαμβάνει η κλαδική ομοσπονδία.
Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο των εργαζομένων (φαίνεται πως έχει διασφαλιστεί και η συναίνεση των εργοδοτών).
Χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος διέψευσε πως υπήρξε συμφωνία και έκανε λόγο για «μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα εργοδοτικών κύκλων».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε πως «οι συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους γίνονται πάντα σε καλό κλίμα. Συζήτησα χθες μαζί τους για επτά ώρες. Λέτε να έβλεπα όνειρο; Μάλλον όχι». Ο πρόεδρος των εμπόρων Β. Κορκίδης σημείωσε πως «δεν κάνουν πουλάκια τα μάτια μου. Στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μαζί με τον νομικό σύμβουλο της Συνομοσπονδίας. Οι εργοδοτικές οργανώσεις στείλαμε τις προτάσεις στην υπουργό».

Οι αποκαλύψεις για άτυπες επαφές των κοινωνικών εταίρων προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μπουζούλας (ΔΑΚΕ) σημείωσε πως δεν συναντήθηκε με τους κοινωνικούς φορείς.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «νομιμοποιητή της αθλιότητας χειροτέρευσης των όρων απασχόλησης και αμοιβής». Τέλος, η Αυτόνομη παρέμβαση σημειώνει: «Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να προσυπογράψει ούτε μυστικά ούτε επίσημα καμία συμφωνία».
Οι μισθοί δεν θα πέσουν κάτω από τα 740 ευρώ
Μείωση μισθών χωρίς απολύσεις έως 2 χρόνια
Μείωση των μισθών μέχρι 10% ή ακόμα και 12% -το τελικό ποσοστό θα «κλειδώσει» τις επόμενες μέρες- θα φέρει η υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Ακόμα μεγαλύτερη εκτιμάται πως θα είναι η μείωση στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών, που μπορεί να «πέσει» από 15% έως και 17%.
Πάντως οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα μπορούν να προβλέπουν αμοιβές κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, δηλαδή οι μισθοί δεν θα πέσουν κάτω από τα 740 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν σε έναν κλάδο ο κατώτερος μισθός είναι 760 ευρώ, η μείωση μέσω της επιχειρησιακής σύμβασης δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ.
Η διάρκεια της επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι ένα συν ένα έτος, δηλαδή συνολικά η μείωση μισθών θα ισχύει έως και δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.
Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα έναν πίνακα με τις επιπτώσεις που θα έχει στους μισθούς η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Τα παραδείγματα αφορούν κατά κύριο λόγο κλάδους που έχουν επηρεαστεί από την κρίση και αναμένεται να τεθεί θέμα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων (π.χ. τράπεζες, τουρισμός, εμπορικά καταστήματα).
Read more...

ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΩΝ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε δεσµεύσεις καταθέσεων γιατρών, οι οποίοι είχαν εκατοµµύρια ευρώ στα τραπεζικά τους βιβλιάρια αλλά δήλωναν στην Εφορία εισοδήµατα λίγων χιλιάδων ευρώ, έχει προχωρήσει το Σ∆ΟΕ. Στο στόχαστρο έχουν µπει 2.250 γιατροί από όλη την...
Ελλάδα και όπως λένε αρµόδια στελέχη του Σ∆ΟΕ «η έρευνα είναι δυναµική, προστίθενται διαρκώς ελεγχόµενοι στον κατάλογο, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις έχουν ήδη γίνει δεσµεύσεις καταθέσεων». Το άνοιγµα των καταθέσεων επώνυµων και λιγότερο γνωστών γιατρών ανά την επικράτεια αποκάλυψε τεράστιες διαφορές ανάµεσα στα δηλωθέντα εισοδήµατα και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων. Μάλιστα, για να µη θεωρηθούν οι συγκρίσεις και τα ευρήµατα συγκυριακά, στη µία πλευρά της ζυγαριάς µπήκαν τα ακαθάριστα έσοδα της τελευταίας τριετίας καιστη άλλη πλευρά οι καταθέσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις τα ευρήµατα... βγάζουν µάτι. Γιατρός δήλωσε συνολικό ακαθάριστο εισόδηµα για τρεις χρήσεις 130.000 ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρούσε όµως ήταν1,1 εκατ. ευρώ.

Αλλος γιατρός δήλωσε εισόδηµα τριετίας 206.000 ευρώ, σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού όµως είχε καταθέσεις 6,3 εκατ. ευρώ,ενώ σε µιατρίτη περίπτωση που ελέγχεται, το δηλωθέν εισόδηµα τριετίας ήταν 129.000 ευρώ και οι συνολικές καταθέσεις 3,050 εκατ. ευρώ. Το Σ∆ΟΕ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στον χώρο της υγείας από τον περασµένο Φεβρουάριο καιέχει ανοίξει µέχρι σήµερα τους τραπεζικούς λογαριασµούς 2.250

ιδιωτών καινοσοκοµειακών γιατρών που έχουν λάβει τονόρκο του Ιπποκράτη.

Πέραν των διασταυρώσεων δηλωθέντων εισοδηµάτων, ύψους καταθέσεων και στοιχείων διαβίωσης που θα οδηγήσουν στην εφαρµογή του πόθεν έσχες, στο µικροσκόπιο έχουν µπει και οι στενές επαφές γιατρών µε ιδιωτικέςεταιρείες και θεραπευτήρια όπουξετυλίγεται ένα απίστευτογαϊτανάκι υπερτιµολογήσεων, τριγωνικών συναλλαγών, έκδοσης πλαστών παραπεµπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων-µαϊµού. Παρ’ όλα αυτά µετά τη δηµοσιοποίηση της περίφηµης λίστας των γιατρών του Κολωνακίου, αποδείξεις και ονόµαταφοροφυγάδων δεν έχουν δοθεί στη δηµοσιότητα καθώς όπως εξηγούν αρµόδια στελέχη του Σ∆ΟΕ υπήρξανπροσφυγές στηνΑρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων, η οποία απεφάνθη υπέρ των φορολογουµένων τα ονόµατα των οποίωνδηµοσιοποιήθηκαν.

Ποιοι άλλοι βρίσκονται στο στόχαστρο
Οι έλεγχοι του Σ∆ΟΕδεν εξαντλούνται στην έρευναγια τουςγιατρούς. Ερευνώνται παράλληλα υποθέσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής σε οίκους µόδας, 1.500 επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάµατος αλλά και 299 ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών αναψυχής.

Συγκεκριµένα, στο στόχαστροτου Σ∆ΟΕ, οι ελεγκτές του οποίου έχουν βεβαιώσει έως το τέλος Νοεµβρίου πρόστιµα πάνω από 4 δισ. ευρώ, βρίσκονται µεταξύ άλλων:

Τρεις οίκοι µόδας που έκοβαν και έραβαν τα εισοδήµατά τους. ∆ήλωναν µεικτά ετήσια έσοδα κατά µέσον όρο 40.000 ευρώ, ενώ παράλληλα είχαν αδήλωτεςεισπράξεις που ξεπερνούσαν και στις τρεις περιπτώσεις το 1.200.000 ευρώ τον χρόνο. 299ιδιοκτήτεςσκαφώναναψυχής που έριξαν άγκυρα στη… µαρίνα Σ∆ΟΕ. Κατόπιν ελέγχων, το Σ∆ΟΕ έχει προχωρήσει στη δέσµευση 299 σκαφών αναψυχής, οι ιδιοκτήτες των οποίων τα εµφάνιζαν ως επαγγελµατικά για να αποφύγουν φόρους.

1.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραµα. Εχει διαπιστωθεί πλειάδα περιπτώσεων όπου οι επισκευές των πλοίων γίνονταν χωρίςκανένα απολύτως παραστατικό.
Read more...

ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο S&P


Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε CreditWatch από ΒΒ+, εκτιμώντας ότι θα με τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης ενδέχεται να ζημιωθούν οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας τοποθετήθηκε σε “CreditWatch” (καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης) με αρνητικές συνέπειες, από BB+, όπως ανακοίνωσε η Standard & Poor’s.
..Η S&P υπογράμμισε ότι με τους νέους κανόνες αυξάνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να στραφεί σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα. "Πιστεύουμε ότι (το Ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης) θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στο κατά πόσο οι μη-κυβερνητικοί κάτοχοι κρατικού χρέους να πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως", δήλωσε ο αναλυτής της S&P, Moritz Kraemer.Ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε ότι θα ανακοινώσει στους επόμενους τρεις μήνες αν θα προχωρήσει στην υποβάθμιση, όταν οι νέοι κανόνες θα είναι ξεκάθαροι.Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στη σύσταση ενός μηχανισμού που θα λύσει μελλοντικές κρίσεις χρεών των χωρών του ευρώ. Ο μηχανισμός που θα ξεκινήσει το 2013, θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για τους επενδυτές, όπως τις τράπεζες ή τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου σε περίπτωση που εξαντληθεί το ρευστό μιας χώρας.
Read more...

ΤΑ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


«Kλείδωσαν» από το υπουργείο Εργασίας οι 6 αλλαγές στο καυτό θέµα της υπερίσχυσης -υπό προϋποθέσεις- των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών στον ιδιωτικό τοµέα και αρχίζει το «παζάρι» µε την τρόικα, ώστε το σχετικό νοµοσχέδιο να τεθεί προς έγκριση απο το Υπουργικό Συµβούλιο την επόµενη Πέµπτη...
Την ιδια ώρα, στις τράπεζες ανοίγει ο χορός των απεργιών, ενώ το θέµα των συµβάσεων εξελίχθηκε σε εµφύλιο, µε τη ΓΣΕΕ να εξαπολύει επίθεση στους εργοδοτικούς φορείς, διαψεύδοντας ότι υπήρξαν σηµεία σύγκλισης στο φλέγον θέµα των επιχειρησιακών συµβάσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε προχθές στα γραφεία του ΣΕΒ.Συγκεκριμένα, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη -ανεξάρτητα από τα αποτελέσµατα των άτυπων διαβουλεύσεων µεταξύ των κοινωνικών εταίρων- έχει έτοιµο το σχέδιο νόµου που θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόµενες ηµέρες, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο. Είναι οριστικό ότι το νοµοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός του ?εκεµβρίου.Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νοµοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας κινείται στα παρακάτω 6 σηµεία:
Απόκλιση έως 12%
Σε περιπτώσεις υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων, η απόκλιση των αποδοχών των εργαζοµένων -ανά επιχείρηση- θα είναι έως 12%. Το νούµερο αυτό είναι οριστικό και θα περιλαµβάνεται στην πρόταση του υπ. Εργασίας προς την τρόικα.
Έως δύο έτη
Η ισχύς των επιχειρησιακών συµβάσεων ειδικών συνθηκών να διαρκούν έως 2 χρόνια (12+12 µήνες).
«Όχι» σε ομαδικές απολύσεις
Θα υπάρξει ειδική ρήτρα για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων. Μάλιστα, όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζηµίωση µε βάση το µισθό που ίσχυε πριν από τη µείωση των αποδοχών. Πάντως, η πλευρά των εργαζοµένων ζητεί να υπάρχει γενική απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστηµα εφαρµόζονται οι επιχειρησιακές συµβάσεις ειδικών συνθηκών, πλην ειδικών περιπτώσεων (υπαιτιότητα υπαλλήλου).
Επιθεωρήσεις εργασίας
Οι συµφωνίες για τις µειώσεις των µισθών θα κοινοποιούνται στις επιθεωρήσεις εργασίας. Τονίζεται ότι για το θέµα αυτό η ΓΣΕΕ ζητεί να τίθενται υπό την έγκριση του Συµβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την οικονοµική δυσχέρεια της επιχείρησης και θα δικαιολογούν τις µειώσεις των µισθών.
Επέκταση και στα μη μέλη
Θα υπάρξει κοινή επιστολή εργοδοτών - ΓΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό και την τρόικα, ώστε να διατηρηθεί η επέκταση, µε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των συλλογικών συµβάσεων εργασίας που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου και στα µη µέλη των οργανώσεων (εργοδοτών και εργαζοµένων). Πάντως, θα προβλέπεται ότι δεν θα επεκτείνονται οι κλαδικές συµβάσεις στις επιχειρήσεις που εφαρµόζουν επιχειρησιακές συµβάσεις ή οµαδικές συµφωνίες ειδικών συνθηκών.
Και στις μικρές επιχειρήσεις
Συµφωνίες για αποκλίσεις - µειώσεις µισθών θα µπορούν να υπογράφονται και στις µικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόµων, όπου δεν υπάρχει σωµατείο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι στο µόνο σίγουρο σηµείο που συµφωνούν -ανοιχτά- οι κοινωνικοί εταίροι είναι να µην εφαρµοστεί η πρόβλεψη του Μνηµονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συµβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα µέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις.
Read more...

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει απαρέγκλιτα στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές αναµένεται να επαναλάβει το µεσηµέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου. Ο πρωθυπουργός αναµένεται να ζητήσει από τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου να επιταχύνουν τους ρυθµούς υλοποίησης των αλλαγών...
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το σφιχτό χρονοδιάγραµµα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα µε το Μνηµόνιο, σε συνδυασµό µε τις πιέσεις της τρόικας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για χαλάρωση.Όπως έγινε γνωστό, αρκετά υπουργεία απέστειλαν προσχέδια προτεραιοτήτων και όχι συγκεκριµένα πλάνα, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν κενά για τον καλύτερο προγραµµατισµό του κυβερνητικού έργου.Από τις ίδιες πηγές έγινε γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου αναµένεται να προειδοποιήσει τους υπουργούς ότι η αναµενόµενη συµπερίληψη της Ελλάδας στην ίδια απόφαση για τον δανεισµό της Ιρλανδίας που θα σηµάνει επιµήκυνση της αποπληρωµής του ελληνικού δανείου δεν δικαιολογεί χαλάρωση της προσπάθειας που κάνει η χώρα.Αν και ο ίδιος θεωρεί ότι η επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου προσφέρει βαθιά ανάσα στη χώρα, εντούτοις κρατάει χαµηλούς τόνους για να µη δηµιουργηθεί κλίµα ευφορίας το οποίο µπορεί να υπονοµεύσει τις σηµαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η οικονοµία, αλλαγές που θα αφορούν τόσο τις ?ΕΚΟ όσο και τα κλειστά επαγγέλµατα.Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός αισθάνεται δικαιωµένος από τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα επιµείνει να διεκδικεί ρόλο στη διαµόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιµετώπιση της κρίσης.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την οµιλία του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος στη Βαρσοβία την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου επανέφερε την πρότασή του για την έκδοση ευρωοµολόγου, το οποίο θα µπορούσε να αποτελέσει τη διέξοδο από την κρίση που απειλεί σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονοµιών.Τι θα συζητηθεί
Σύµφωνα µε την ατζέντα του Υπουργικού Συµβουλίου, πρόκειται να συζητηθούν τα ακόλουθα νοµοσχέδια:
για την Εθνική Σχολή ?ικαστικών Λειτουργών µε εισηγητή τον υπουργό ?ικαιοσύνης Χ. Καστανίδη
για τη διατήρηση δεδοµένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση µε την παροχή διαθέσιµων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δηµόσιων δικτύων επικοινωνιών, χρήση συστηµάτων επιτήρησης µε τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δηµόσιους χώρους και άλλες διατάξεις µε εισηγητή επίσης τον κ. Καστανίδη
για τις απαιτούµενες άµεσα διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστηµα υγείας µε εισηγητή τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο
για τη σύσταση Αρχηγείου Λιµενικού Σώµατος και δηµιουργίας Ελληνικής Ακτοφυλακής µε εισηγητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ.ΠαπουτσήΠαράλληλα, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Τ.Μπιρµπίλη θα ενηµερώσει το Υπουργικό Συµβούλιο για τη σύσταση του Φορέα Υδρογονανθράκων.
Read more...