Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


«Kλείδωσαν» από το υπουργείο Εργασίας οι 6 αλλαγές στο καυτό θέµα της υπερίσχυσης -υπό προϋποθέσεις- των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών στον ιδιωτικό τοµέα και αρχίζει το «παζάρι» µε την τρόικα, ώστε το σχετικό νοµοσχέδιο να τεθεί προς έγκριση απο το Υπουργικό Συµβούλιο την επόµενη Πέµπτη...
Την ιδια ώρα, στις τράπεζες ανοίγει ο χορός των απεργιών, ενώ το θέµα των συµβάσεων εξελίχθηκε σε εµφύλιο, µε τη ΓΣΕΕ να εξαπολύει επίθεση στους εργοδοτικούς φορείς, διαψεύδοντας ότι υπήρξαν σηµεία σύγκλισης στο φλέγον θέµα των επιχειρησιακών συµβάσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε προχθές στα γραφεία του ΣΕΒ.Συγκεκριμένα, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη -ανεξάρτητα από τα αποτελέσµατα των άτυπων διαβουλεύσεων µεταξύ των κοινωνικών εταίρων- έχει έτοιµο το σχέδιο νόµου που θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόµενες ηµέρες, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο. Είναι οριστικό ότι το νοµοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός του ?εκεµβρίου.Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νοµοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας κινείται στα παρακάτω 6 σηµεία:
Απόκλιση έως 12%
Σε περιπτώσεις υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων, η απόκλιση των αποδοχών των εργαζοµένων -ανά επιχείρηση- θα είναι έως 12%. Το νούµερο αυτό είναι οριστικό και θα περιλαµβάνεται στην πρόταση του υπ. Εργασίας προς την τρόικα.
Έως δύο έτη
Η ισχύς των επιχειρησιακών συµβάσεων ειδικών συνθηκών να διαρκούν έως 2 χρόνια (12+12 µήνες).
«Όχι» σε ομαδικές απολύσεις
Θα υπάρξει ειδική ρήτρα για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων. Μάλιστα, όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζηµίωση µε βάση το µισθό που ίσχυε πριν από τη µείωση των αποδοχών. Πάντως, η πλευρά των εργαζοµένων ζητεί να υπάρχει γενική απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστηµα εφαρµόζονται οι επιχειρησιακές συµβάσεις ειδικών συνθηκών, πλην ειδικών περιπτώσεων (υπαιτιότητα υπαλλήλου).
Επιθεωρήσεις εργασίας
Οι συµφωνίες για τις µειώσεις των µισθών θα κοινοποιούνται στις επιθεωρήσεις εργασίας. Τονίζεται ότι για το θέµα αυτό η ΓΣΕΕ ζητεί να τίθενται υπό την έγκριση του Συµβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την οικονοµική δυσχέρεια της επιχείρησης και θα δικαιολογούν τις µειώσεις των µισθών.
Επέκταση και στα μη μέλη
Θα υπάρξει κοινή επιστολή εργοδοτών - ΓΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό και την τρόικα, ώστε να διατηρηθεί η επέκταση, µε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των συλλογικών συµβάσεων εργασίας που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου και στα µη µέλη των οργανώσεων (εργοδοτών και εργαζοµένων). Πάντως, θα προβλέπεται ότι δεν θα επεκτείνονται οι κλαδικές συµβάσεις στις επιχειρήσεις που εφαρµόζουν επιχειρησιακές συµβάσεις ή οµαδικές συµφωνίες ειδικών συνθηκών.
Και στις μικρές επιχειρήσεις
Συµφωνίες για αποκλίσεις - µειώσεις µισθών θα µπορούν να υπογράφονται και στις µικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόµων, όπου δεν υπάρχει σωµατείο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι στο µόνο σίγουρο σηµείο που συµφωνούν -ανοιχτά- οι κοινωνικοί εταίροι είναι να µην εφαρµοστεί η πρόβλεψη του Μνηµονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συµβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα µέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: