Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΣΕ...


Ρεπορτάζ : Φ. Καλλίρη - Α. Κασσίμη
(από την Καθημερινή)
Ασφυκτικές πιέσεις δέχονται ήδη στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές και κομματικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος από πολλούς εργαζομένους στους σιδηροδρόμους, οι οποίοι μπροστά στο θολό τοπίο που υπάρχει στις εργασιακές...
σχέσεις και την αβεβαιότητα της νέας υπηρεσίας στην οποία θα μεταταγούν προσπαθούν να επιτύχουν ευνοϊκότερη μετακίνηση σε «καλές υπηρεσίες» της επιλογής τους.
Αν και το υπουργείο Εσωτερικών δεν δέχεται δημοσίως ότι υπάρχει αυτή η διάσταση, είναι πλέον κοινό μυστικό ότι «χαρτάκια» με αιτήματα κατακλύζουν τα βουλευτικά γραφεία, παρά το ότι διαμηνύεται στους ενδιαφερομένους ότι το πλαίσιο είναι αυστηρό. Στόχος, επισήμαιναν στελέχη του υπουργείου, είναι να τηρηθούν οι προτιμήσεις των υπαλλήλων, ενώ στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει πληθώρα αιτήσεων, τότε η επιλογή θα γίνει βάσει των κριτηρίων που προσδιορίζονται στη νομοθεσία για τις μετατάξεις και με άξονα την οικογενειακή κατάσταση, τα χρόνια προϋπηρεσίας κ. ά. Ετσι, επιχειρείται να μπει «φρένο» στα ρουσφέτια δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια της διαδικασίας.
Οι κενές θέσεις
Η ανησυχία των εργαζομένων είναι έκδηλη και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στους φορείς, οι οποίοι καλούνται εντός της ημέρας -λήγει σήμερα η σχετική τριήμερη προθεσμία -να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα κενά που τυχόν έχουν και τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Οι κενές θέσεις θα καλυφθούν ανάλογα με την ειδικότητα και την εκπαιδευση, από τους υπό μετάταξη 2.700 εργαζομένους σε ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Στους σχεδιασμούς του υπ. Εσωτερικών είναι να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη κενών σε φορείς που έχουν ήδη ζητήσει προσλήψεις. Οι 1.288 εργαζόμενοι απόφοιτοι λυκείου θα καλύψουν κυρίως διοικητικές θέσεις σε νοσοκομεία (π. χ. το Ιπποκράτειο, που έχει σοβαρές ελλείψεις), σε σχολεία, ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ), δήμους και υπουργεία. Οι 178 πτυχιούχοι Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα κατανεμηθούν, ανάλογα με το αντίκειμενο των σπουδών τους σε υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης των υπουργείων, όπου υπάρχει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού.
Εντονος προβληματισμός υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, για το πού θα πάνε 1.098 εργάτες (γραμμών κ. ά.), σταθμάρχες (απόφοιτοι τριτάξιου γυμνασίου) και άλλες ανάλογες ειδικότητες, καθώς με βάση τα προσόντα τους (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) μπορούν να καλύψουν θέσεις προσωπικού καθαριότητας σε δήμους, σχολεία ή τραυματιοφορέων και φροντιστών θαλάμων σε νοσοκομεία. Εκεί υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τους υπό μετάταξη εργαζομένους, με τους περισσότερους να προσπαθούν να βρούν «άκρες» για να επιτύχουν μια θέση κλητήρα σε υπουργεία ή ΝΠΔΔ, φύλακα σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αντιδρούν με 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΠΟΣ) τονίζει πως ενώ ο νόμος για τον ΟΣΕ προσδιορίζει σε 2.351 άτομα το πλεονάζον προσωπικό, η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών κάνει λόγο για 2.700 άτομα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ το προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μειωθεί κατά 45% και του ΟΣΕ/ΕΔΙΣΥ κατά 37%. Σημειώνεται ότι οι υπό μετάταξη εργαζόμενοι θα αμείβονται με τις αποδοχές της υπηρεσίας στην οποία θα μεταταγούν και θα υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, σε αντίθεση με το καθεστώς μονιμότητας που απολαμβάνουν στον ΟΣΕ. Η ΠΟΣ παροτρύνει τα μέλη της να μην προχωρήσουν σε αιτήσεις μετάταξης, ωστόσο η προτεραιότητα που δίνεται σε όσους το κάνουν εθελοντικά αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: