fimotro
Read more...
Περισσότερες από 200 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί από πέτρες και συγκεκριμένα ένας στο πρόσωπο, ένας στο χέρι και ένας στο πόδι. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη ΓΑΔΑ όπου εξετάζονται.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, κατά την αποχώρηση του μπλοκ των αντιεξουσιαστών άνδρες των ΜΑΤ συνέλαβαν ένα άτομο, που σύμφωνα με την Αστυνομία, νωρίτερα πετούσε πέτρες και έριξαν δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν τους υπόλοιπους. Δημιουργήθηκε ένταση κατά την οποία οι νεαροί κατάφεραν να απελευθερώσουν το σύντροφό τους και απομακρύνθηκαν τρέχοντας προς την οδό Πατησίων.Μπορεί συνολικά σε 13 από τα 17 σημεία που είχαν θίξει οι τράπεζες σε σχέση με τις προωθούμενες από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες να υπήρξε σύγκλιση το μεσημέρι της Τρίτης ανάμεσα στην υπουργό κ Λούκα Κατσέλη και τους εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ωστόσο στα σημεία που ‘καίνε’ οι διαφορές ήταν προφανείς.
Και τούτο γιατί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τρεις προτάσεις των τραπεζών σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις ερχόμενες δυο εβδομάδες, δεν έγιναν δεκτές .
Συγκεκριμένα οι προτάσεις των τραπεζών στις οποίες δεν συμφώνησε το υπουργείο είναι:
- να εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια
- το ελάχιστο της οφειλής να είναι 20% (αντί του 10% που προτείνει το υπουργείο)
- αυτός που καταθέτει αίτηση πτώχευσης θα πρέπει να παραμένει για διάστημα 10 ετών σε αρχείο οικονομικών δεδομένων.
Ακόμη, οι τράπεζες διαφώνησαν με την ρύθμιση για το "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, καθώς οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε μία τέτοια εξέλιξη.
Η συνάντηση μεταξύ της κας Κατσέλη και της ΕΕΤ, η οποία διήρκεσε δυο και πλέον ώρες, ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, σε μία περίοδο κατά την οποία και οι ίδιες οι τράπεζες δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές, αλλά και πολίτες και επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν ρίσκο, προχωρώντας στην λήψη δανείων,
«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες ούτως ώστε να μην υπάρχουν επιχειρήσεις που να νιώθουν ότι είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα» τόνισε η κα Κατσέλη.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας ώστε να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.
Ακόμη, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για ακόμη καλύτερη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών και των τραπεζικών ιδρυμάτων με στόχο τη βελτίωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ προς όφελος της οικονομία.
.protothema.gr
Τεράστια κινητοποίηση της Αστυνομίας και αποκλεισμός δρόμων από το ύψος του Φάρου του Ψυχικού, που ποτέ δεν έχει ξαναγίνει.
Ο Χρυσοχοϊδης προσπαθεί την επέτειο αυτή του Πολυτεχνείου, να κερδίσει το στοίχημα με ένα πράγματι γιγαντιαίο σχεδιασμό.
Μέχρι στιγμής η εικόνα από...
όλα τα μέτωπα της πορείας, φαίνεται καλή, αλλά είναι νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, η να προβλέψει πως αυτή η πορεία για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, θα περάσει χωρίς τα συνήθη έκτροπα.
Ο κόσμος που συμμετέχει στην πορεία, κινείται περίπου στα περσινά επίπεδα, ενώ εκατοντάδες οδηγοί που θέλουν να κινηθούν προς το κέντρο και τους περιφερειακούς δρόμους, περνούν αυτή την ώρα, στιγμές μεγάλης ταλαιπωρίας...
Αυτή την ώρα οι πύλες του ΕΜΠ θα κλείσουν και θα αρχίσει η εκδήλωση μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου...
Δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας προσέρχονται από το πρωί για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Σήμερα, 17 Νοεμβρίου, το μεσημέρι οι πύλες του ΕΜΠ θα κλείσουν και θα αρχίσει η εκδήλωση μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά θα γίνει η καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.
«Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς» αναφέρει
σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, «αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως.
Είναι μία επέτειος που επιβάλλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους».
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος.
«Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος.
Φόρο τιμής απέτισαν χθες το πρωί αντιπροσωπείες του KKE, της ΚΝΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ιστορικό
Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών.
Καθώς οι αρχές παρακολουθούσαν αμέτοχες, οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.
Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη.
Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης.
Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται από την χούντα η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη.
Το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές.
Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.
Η μετάδοση διακόπηκε με την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής.
Οι φοιτητές βλέποντας το άρμα μάχης να εισβάλλει, ακολουθούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ρίχνουν την πόρτα του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη και αρχίζουν να εξέρχονται μαζικά.
Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν (σύμφωνα και με το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά) να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές.
Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες.
Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες.
NEA