Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ Ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ...


Ήταν μια δύσκολη ημέρα για τον Χρυσοχοίδη. Δεν είναι πολιτικά άχρηστος όπως οι Παυλόπουλος και Μαρκογιαννάκης αλλά έχει τρωτά σημεία. Είναι όμως και ιδιαίτερα δημοφιλής. Μέχρι στιγμής το κέρδισε το στοίχημα. Χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε γωνία της Αθήνας. Διακριτική η παρουσία τους. Μικροεπεισόδια και προσαγωγές. Τα δύσκολα δεν έχουν... περάσει, αλλά τώρα έχει μπροστά είκοσι ημέρες μέχρι το μνημόσυνο του 16χρονου Αλέξη. Ο Οικονόμου πριν από λίγο τηλεφωνούσε σε αστυνομικούς συντάκτες και εξέφραζε την βεβαιότητά του ότι θα είναι μια ήσυχη νύχτα. Μακάρι. Το πρώτο εμπόδιο το ξεπέρασε χωρίς δυσκολία σήμερα στην επέτειο της 17 Νοέμβρη. Για να δούμε την συνέχεια...
fimotro

Read more...

Περισσότερες από 200 προσαγωγές για τα επεισόδια στην Αλεξάνδρας
Περισσότερες από 200 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί από πέτρες και συγκεκριμένα ένας στο πρόσωπο, ένας στο χέρι και ένας στο πόδι. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη ΓΑΔΑ όπου εξετάζονται.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, κατά την αποχώρηση του μπλοκ των αντιεξουσιαστών άνδρες των ΜΑΤ συνέλαβαν ένα άτομο, που σύμφωνα με την Αστυνομία, νωρίτερα πετούσε πέτρες και έριξαν δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν τους υπόλοιπους. Δημιουργήθηκε ένταση κατά την οποία οι νεαροί κατάφεραν να απελευθερώσουν το σύντροφό τους και απομακρύνθηκαν τρέχοντας προς την οδό Πατησίων.

Στο ύψος του Αρείου Πάγου επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικούς της ομάδας Δέλτα αλλά οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και τους καταδίωξαν. Στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων ενώ χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες που έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός από πέτρα μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Αργότερα, αστυνομικοί των ΜΑΤ εγκλώβισαν περίπου 100 άτομα στο άγαλμα της Αθηνάς στο Πεδίο του Άρεως τους οποίους υποβάλλουν σε έλεγχο.

Επίσης επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν και έξω από το Χίλτον στις 18.15, όταν ομάδα νεαρών από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ένα δακρυγόνο και μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Προσαγωγές πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας

Επί ποδός για την ημέρα βρέθηκαν 6.000 αστυνομικοί, 2.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Η παρουσία τους ήταν εμφανής για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων και πρεσβειών κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έγινε μία σύλληψη και 12 προσαγωγές, πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία. Στις 4.30 συνελήφθη στην οδό Ακαδημίας ένας νεαρός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν μία βόμβα μολότοφ, μία κροτίδα, μάσκα και σπίρτα.

Οι υπόλοιπες προσαγωγές έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας προληπτικά ή για επιθετική συμπεριφορά εναντίον αστυνομικών, ή γιατί ορισμένοι είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι προσαχθέντες και ο συλληφθείς οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια.

Κατά την έναρξη της πορείας υπήρξε μικρή ένταση στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ το προσέγγισαν και το υπερφαλάγγισαν.


Read more...

ΤΟ NEO ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ ALCO
Read more...

Δεν τα βρήκαν στα ‘καυτά΄ σημεία Λούκα – τραπεζίτες


Δεν τα βρήκαν στα ‘καυτά΄ σημεία Λούκα – τραπεζίτες

Μπορεί συνολικά σε 13 από τα 17 σημεία που είχαν θίξει οι τράπεζες σε σχέση με τις προωθούμενες από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες να υπήρξε σύγκλιση το μεσημέρι της Τρίτης ανάμεσα στην υπουργό κ Λούκα Κατσέλη και τους εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ωστόσο στα σημεία που ‘καίνε’ οι διαφορές ήταν προφανείς.

Και τούτο γιατί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τρεις προτάσεις των τραπεζών σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις ερχόμενες δυο εβδομάδες, δεν έγιναν δεκτές .

Συγκεκριμένα οι προτάσεις των τραπεζών στις οποίες δεν συμφώνησε το υπουργείο είναι:

- να εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια

- το ελάχιστο της οφειλής να είναι 20% (αντί του 10% που προτείνει το υπουργείο)

- αυτός που καταθέτει αίτηση πτώχευσης θα πρέπει να παραμένει για διάστημα 10 ετών σε αρχείο οικονομικών δεδομένων.

Ακόμη, οι τράπεζες διαφώνησαν με την ρύθμιση για το "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, καθώς οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε μία τέτοια εξέλιξη.


Η συνάντηση μεταξύ της κας Κατσέλη και της ΕΕΤ, η οποία διήρκεσε δυο και πλέον ώρες, ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, σε μία περίοδο κατά την οποία και οι ίδιες οι τράπεζες δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές, αλλά και πολίτες και επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν ρίσκο, προχωρώντας στην λήψη δανείων,

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες ούτως ώστε να μην υπάρχουν επιχειρήσεις που να νιώθουν ότι είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα» τόνισε η κα Κατσέλη.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας ώστε να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.

Ακόμη, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για ακόμη καλύτερη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών και των τραπεζικών ιδρυμάτων με στόχο τη βελτίωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ προς όφελος της οικονομία.

.protothema.gr


Read more...

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου την οποία κρατούν μέλη τού ΔΣ της ΕΦΕΕ επικεφαλής, και με το σύνθημα "Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή" άρχισε νωρίς το απόγευμα η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ με την οποία θα ολοκληρωθούν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της 36ης επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ακολουθούν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί συλλογοι με επικεφαλής το πανό του ΕΜΠ, όπου αναγράφονται τα βασικά αιτήματα των φοιτητών και η παρότρυνση "Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία". Ολιγόλεπτη στάση των διαδηλωτών έγινε στο Σύνταγμα, όπου το Νοέμβριο του 1980 σκοτώθηκαν οι Κουμής και Κανελλοπούλου.

Επί ποδός βρίσκονται 6.000 αστυνομικοί, 2.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Η παρουσία τους είναι εμφανής για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων και πρεσβειών κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και των άλλων δρόμων από όπου περνά η πορεία των διαδηλωτών που κατευθύνονται προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι εκδηλώσεις

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου οι εκδηλώσεις για τον τριήμερο εορτασμό της 36ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών στις 17 Νοεμβρίου 1973.

Από το πρωί, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών κατέθετε λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου, περιηγήθηκε στα περίπτερα πολιτικών οργανώσεων και σε εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια που έχουν συνδεθεί με την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών, σπουδαστικών, παραγωγικών και κοινωνικών ομάδών και φορέων.

Στις δύο το μεσημέρι οι επισκέπτες αποχώρησαν από το χώρο του Πολυτεχνείου, εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Κ. Μουτζούρη, τον Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Τ. Παρασκίδη και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κ. Ν. Τριανταφύλλου.

Η κα. Κ. Κούκου, μέλος του Προεδρίου του ΣΦΕΑ ανάγνωσε τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973 και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη


Ένταση δημιουργήθηκε όταν στο χώρο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη όταν έφτασε αντιπροσωπεία της ΟΝΝΕΔ-ΔΑΠ για την κατάθεση στεφάνου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Τροχαία. Στην Αθήνα, οι ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας) αφορούν τους άξονες γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας οι ρυθμίσεις επεκτάθηκαν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου (λεωφόρος Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και στις κάθετες οδούς).

Από τις 13.00 το μεσημέρι έως το τέλος της πορείας ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο θα είναι κλειστός. Μετά τις 15.00 θα κλείσουν επίσης οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Στο Σύνταγμα θα λειτουργεί η είσοδος στην Πλατεία και στη λεωφόρο Αμαλίας.

Μήνυμα Παπούλια

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει: "Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως.
Είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες. Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε.

Οι εξεγέρσεις συνήθως συμβαίνουν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και από ανθρώπους που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν ή να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτούς που τις προκαλούν αλλά σε εκείνους στο όνομα των οποίων εκδηλώνονται. Και είναι σχεδόν πάντα εκφράσεις ανάτασης και διεκδίκησης της νέας γενιάς που προηγείται όταν πρόκειται για τις μεγάλες ανατροπές. Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δικαιούνται την κατανόησή μας ακόμη και για τα λάθη τους".

Γ. Παπανδρέου

Με τα πόδια, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πήγε στο Πολυτεχνείο και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι' αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός.

ΝΔ

Σε ανακοίνωσή του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος αναφέρει: "Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία. Μια δημοκρατία ακλόνητα ισχυρή. Ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ιστορία μας. Αυτήν την ισχυρή δημοκρατία θα πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ουσιαστική. Αυτή είναι η σημερινή και ταυτόχρονα διαρκής πρόκληση δημοκρατίας, που οφείλουμε, όλοι μαζί, να κερδίζουμε κάθε μέρα".

ΚΚΕ

Σε μήνυμά του το ΚΚΕ, αναφέρει ότι η Κεντρική Επιτροπή του «καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ».

ΣΥΡΙΖΑ

Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά της για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναφέρει: "Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, αποτελεί η εξέγερση του Νοέμβρη. Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο ούτε και αφορά μόνο μία γενιά. Με το «Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία» παρέλαβε από τη γενιά της αντίστασης μία βαριά, πολύτιμη σκυτάλη. Άνοιξε μέτωπο διαρκές, με τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέτωπο διαρκές για ανεξαρτησία".

ΛΑ.Ο.Σ

Στο μήνυμα του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει : "Την αυθόρμητη εξέγερση των Νέων τον Νοέμβριο του 1973 χρησιμοποίησε ως άλλοθι ο Ιωαννίδης για να σταματήσει τις όποιες διαθέσεις για εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της 21ης Απριλίου εγκαθιδρύοντας το σκληρότερο πρόσωπο της δικτατορίας. Η δικτατορία σήμερα είναι απολύτως αδύνατο να μας απειλήσει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως κοινοί παρανομαστές, δεν καραδοκούν να περάσουν στρατηγικές τους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά "αυθόρμητες" αναταραχές. Ας προσέχουμε για να έχουμε. Οι καιροί ου μενετοί".

Οικολόγοι Πράσινοι

"Ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς μια γιορτή μνήμης αλλά ένα μήνυμα ελπίδας και ευθύνης, που πρέπει να σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί κάθε φορά τον αγώνα για κοινωνικές αλλαγές, ακόμα και αν κυριαρχεί η κρίση και η απαισιοδοξία", αναφέρουν στο μήνυμά τους για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου οι Οικολόγοι Πράσινοι. Απευθύνουν πρόσκληση στην ελληνική κοινωνία "για μαζική και ειρηνική συμμετοχή ως τη δημοκρατική και φερέγγυα ασπίδα των πολιτών ενάντια στη βία".


Read more...

Το στοίχημα του Χρυσοχοϊδη...Τεράστια κινητοποίηση της Αστυνομίας και αποκλεισμός δρόμων από το ύψος του Φάρου του Ψυχικού, που ποτέ δεν έχει ξαναγίνει.
Ο Χρυσοχοϊδης προσπαθεί την επέτειο αυτή του Πολυτεχνείου, να κερδίσει το στοίχημα με ένα πράγματι γιγαντιαίο σχεδιασμό.
Μέχρι στιγμής η εικόνα από...
όλα τα μέτωπα της πορείας, φαίνεται καλή, αλλά είναι νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, η να προβλέψει πως αυτή η πορεία για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, θα περάσει χωρίς τα συνήθη έκτροπα.
Ο κόσμος που συμμετέχει στην πορεία, κινείται περίπου στα περσινά επίπεδα, ενώ εκατοντάδες οδηγοί που θέλουν να κινηθούν προς το κέντρο και τους περιφερειακούς δρόμους, περνούν αυτή την ώρα, στιγμές μεγάλης ταλαιπωρίας...


nonews-news

Read more...

Φόρος τιμής στο Πολυτεχνείο...


Αυτή την ώρα οι πύλες του ΕΜΠ θα κλείσουν και θα αρχίσει η εκδήλωση μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου...
Δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας προσέρχονται από το πρωί για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Σήμερα, 17 Νοεμβρίου, το μεσημέρι οι πύλες του ΕΜΠ θα κλείσουν και θα αρχίσει η εκδήλωση μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά θα γίνει η καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.
«Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς» αναφέρει
σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, «αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως.

Είναι μία επέτειος που επιβάλλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους».

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος.

«Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος.

Φόρο τιμής απέτισαν χθες το πρωί αντιπροσωπείες του KKE, της ΚΝΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.Το ιστορικό

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών.

Καθώς οι αρχές παρακολουθούσαν αμέτοχες, οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη.

Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης.

Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται από την χούντα η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη.

Το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές.

Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Η μετάδοση διακόπηκε με την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής.

Οι φοιτητές βλέποντας το άρμα μάχης να εισβάλλει, ακολουθούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ρίχνουν την πόρτα του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη και αρχίζουν να εξέρχονται μαζικά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν (σύμφωνα και με το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά) να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές.

Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες.

Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες.
NEA


nonews-news.

Read more...

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ...


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)


Η σημαντική αύξηση των spread (διαφορά αποδόσεων μεταξύ ελληνικών ομολόγων και αντίστοιχων γερμανικών) που καταγράφηκε χθες, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε αναθεώρηση των στόχων του νέου προϋπολογισμού. Οι αγορές προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι αν δεν προχωρήσει σε πιο αυστηρές δεσμεύσεις για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, τότε θα την...
«τιμωρήσουν», επιβάλλοντας υψηλό κόστος δανεισμού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Χθες, το spread των 10ετών ομολόγων ξεπέρασε τις 150 μονάδες βάσης για πρώτη φορά ύστερα από 4 μήνες (στις 17 Ιουλίου ήταν η τελευταία φορά που είχε βρεθεί σε αυτά τα επίπεδα) και έφτασε μέχρι και τις 157 μονάδες βάσης. Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στην αλλαγή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2010, με βασική κατεύθυνση την περικοπή περισσότερων δαπανών και κυρίως στο σκέλος των επιχορηγήσεων των φορέων του Δημοσίου. Μέσω αυτής της κίνησης το οικονομικό επιτελείο αναμένει να μειώσει και τον στόχο για το έλλειμμα κατά 0,2-0,3% του ΑΕΠ, διατηρώντας τον ωστόσο σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 9% του ΑΕΠ.
Στελέχη της αγοράς ανέφεραν χθες ότι η αύξηση του spread δεν ήρθε τυχαία αυτήν την εβδομάδα. Πρόκειται για την εβδομάδα κατάθεσης του προϋπολογισμού και «οι αγορές στέλνουν τα μηνύματά τους». Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι το κομβικό σημείο, μετά το οποίο είτε οι επενδυτές και οι διεθνείς οίκοι θα πειστούν ότι υπάρχει η πρόθεση να γίνουν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές στα δημόσια οικονομικά και τα spreads θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, είτε όχι και το κόστος δανεισμού θα εκτοξευτεί.
Για να γίνει αντιληπτή η επίδραση των αυξημένων spreads στον προϋπολογισμό, αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, αν κατά το φετινό δανειακό πρόγραμμα τα επιτόκια ήταν κατά 0,5 της μονάδας μικρότερα, το όφελος θα έφτανε στα 325 εκατ. ευρώ για κάθε έναν από τους επόμενους πέντε προϋπολογισμούς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα «δεν είναι η χώρα περίγελος για τα στατιστικά της στοιχεία. Δεν είναι η χώρα που δυσκολεύεται να δανειστεί. Είναι η χώρα που η κοινωνία ξέρει το πρόβλημά της και θέλει να το ξεπεράσει».
Περιγράφοντας την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, τα ίδια στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το spread στα επιτόκια των Credit Default Swaps (CDS) για το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας έφτασε χθες στις 160 μονάδες, ενώ της Ιρλανδίας στις 150 μονάδες, όταν στο προηγούμενο διάστημα η Ιρλανδία είχε υψηλότερο spread από την Ελλάδα. Τα CDS είναι τα προϊόντα μέσω των οποίων αποτιμάται ο κίνδυνος να μην μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της μία χώρα.
Πέραν των δημοσιονομικών προβλημάτων και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων που δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την ελληνική αγορά ομολόγων, υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας που φαίνεται ότι επηρέασε αρνητικά τα spreads. Η έντονη φημολογία σχετικά με το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις τράπεζες για να τους παρέχει ρευστότητα, πιθανόν να προκάλεσε ανησυχίες για τους ελληνικούς τίτλους και να βοήθησε στην αύξηση των spreads.
fimotro


Read more...

ΤΡΑΒΗΞΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΝΕΣ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Αερομαχίες για τις άγονες αεροπορικές γραμμές του Αιγαίου με έντονο παρασκήνιο ξεκίνησαν χθες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Οlympic Αir κ. Ανδρέας Βγενόπουλος κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του υφυπουργού Μεταφορών κ. Νίκου Σηφουνάκη. O υπουργός Υποδομών... Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας παρείχε πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Μεταφορών κ. Νίκο Σηφουνάκη λέγοντας ότι ο κ. Σηφουνάκης «είναι πολιτικώς υπερεπαρκής και για τον Πρωθυπουργό και για την κυβέρνηση». Ωστόσο, παρέμπεψε το θέμα στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή. «Αναλόγως με το πόρισμα, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βγενόπουλος που αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για τις 24 επιδοτούμενες γραμμές- ο οποίος είχε ματαιωθεί λίγο πριν από τις εκλογές και έχει διάρκεια 4 μηνών- κατηγόρησε τον κ. Σηφουνάκη για «σκανδαλώδη ανεπάρκεια».
Ο πόλεμος άρχισε μετά την απόφαση- την περασμένη εβδομάδα- της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να αναθέσει για το 4μηνο μέχρι τον οριστικό διαγωνισμό διάρκειας 2 χρόνων σε δύο εταιρείες 15 άγονες γραμμές μέχρι τον Μάρτιο με επιδότηση 2,2 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Οlympic Αir είχε διεκδικήσει να κάνει δωρεάν η εταιρεία του τα 16 δρομολόγια ενώ για τα άλλα 8 ζητούσε τίμημα ύψους 5,9 εκατ. ευρώ.
Η απάντηση του υπουργείου
Από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επισημαίνουν ότι η προσφορά για τα 8 δρομολόγια του κ. Βγενόπουλου είναι κατά 1,1 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη σε σχέση με το ποσό που κατέβαλε πέρσι το Δημόσιο στην πρώην Ολυμπιακή. Όπως υποστηρίζουν, εάν η Οlympic Αir κατέθετε ξεχωριστές προσφορές για κάθε γραμμή, όπως προβλέπεται από τον διαγωνισμό χωρίς να βάζει όρους για το σύνολο των γραμμών, τότε δυνητικά μπορούσε να έχει τις 21 από τις 24 γραμμές.
Ο πόλεμος για τις άγονες γραμμές άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τον κ. Βγενόπουλο να καταγγέλλει ότι στον διαγωνισμό «δεν έχουν ληφθεί υπόψη ποιοτικά κριτήρια με συνέπεια παλιά αεροπλάνα που ρυπαίνουν να κυκλοφορούν στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Οlympic Αir έθεσε και το θέμα του μειοψηφικού πακέτου στην Ολυμπιακή εκ μέρους του Δημοσίου- κατηγορώντας και πάλι τον κ. Σηφουνάκη που είχε πει «τι νόημα έχει να συμμετέχουμε αν δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο»- λέγοντας ότι μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος να μην εκτεθεί σε οικονομικό κίνδυνο το Δημόσιο. Την ίδια ώρα, άφησε να εννοηθεί ότι κινδυνεύουν οι 850 υπάλληλοι της πρώην Ολυμπιακής που προσελήφθησαν στην εταιρεία του για την επίγεια εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών.
Πλήρης κάλυψη
«Κατανοούμε την επιχειρηματική άμιλλα και σεβόμαστε το ενδιαφέρον των φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας. Πάνω απ΄ όλα όμως, οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τον νόμο προασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Ρέππας. «Το σύνολο της σημερινής (χθεσινής) συνέντευξης Τύπου του κ. Βγενόπουλου αποστέλλεται στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή με το αίτημα να διερευνηθούν τα όσα καταγγέλλει ο επιχειρηματίας. Αναλόγως του περιεχομένου του τελικού πορίσματος του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του».
Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στην τύχη των 850 υπαλλήλων τόνισε ότι «η τύχη τους θα κριθεί από τις επιχειρηματικές επιλογές», ενώ για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Οlympic Αir ανέφερε πως «δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης και ότι το θέμα δεν θα το δούμε μόνο στο πλαίσιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι «η αντιπαράθεση που υπήρξε στη Βουλή με τον πρόεδρο της ΜΙG και τη συζήτηση ακρόασής του για τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή, υπήρξε πολιτική και μόνο. Γνώμονάς μας η προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον. Και τότε και τώρα». Από το περιβάλλον του κ. Σηφουνάκη διέρρεαν χθες ότι «η κόντρα με τον κ. Βγενόπουλο άρχισε όταν στις 15 Οκτωβρίου ενημέρωσε τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για τις διμερείς αεροπορικές μεταφορές που υπεγράφη στις 12 Ιουνίου 2009».

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"... Print this post

Read more...

Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ... ΧΤΥΠΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ


Ρεπορτάζ : Μάρθα Καϊτανίδη

Η επίσημη έναρξη του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, την ώρα που οι πολίτες που μολύνονται από τον νέο ιό Α (Η1Ν1)πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά. Κι όμως, στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας οι επαγγελματίες υγείας εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στο πανδημικό εμβόλιο. Είναι ενδεικτικό πως στο...
εμβολιαστικό κέντρο του Ερυθρού Σταυρού δεν χορηγήθηκαν περισσότερα από 79 εμβόλια- από αυτά τα 20 έλαβαν χρόνια πάσχοντες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως στους διαδρόμους του ίδιου νοσοκομείου κάποιοι μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια με τον τίτλο «Η Νέα Γρίπη- ο φόβος και η business». «Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται αρνητικό κλίμα και συνεπώς είναι φυσικό να παρατηρούνται αντιστάσεις», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μάριος Λαζανάς παθολόγος- λοιμωξιολόγος και διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος του νοσοκομείου.
Μάλιστα, στο ερώτημα εάν αναμένει υψηλότερη προσέλευση τις επόμενες ημέρες, ο κ. Λαζανάς εμφανίζεται μάλλον απαισιόδοξος- «Εκτός κι αν οι επαγγελματίες υγείας πειστούν σταδιακά από τα ίδια τα γεγονότα» λέει Στον «Ευαγγελισμό», δηλαδή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, εμβολιάστηκαν περίπου 60 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ στο Γενικό Κρατικό ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος κ. Παναγιώτης ΓαργαλιάνοςΚακολύρης εμβολίασε περίπου 50- 55 γιατρούς και νοσηλευτές και έξι πολίτες- οι δύο μάλιστα από αυτούς δήλωσαν πως το έκαναν για προληπτικούς λόγους, αφού δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα.
«Θέλω ωστόσο να ελπίζω πως η ανταπόκριση του προσωπικού θα είναι θερμότερη τις επόμενες ημέρες, καθώς ακόμη κι εκείνοι που δεν έχουν πειστεί θα διαπιστώνουν στο άμεσο μέλλον από τους συναδέλφους τους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».
Στη Θεσσαλονίκη, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Στρατή Πλωμαρίτη, προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι την ίδια στάση θα τηρήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων του.
Ο αντίκτυπος ήταν άμεσος: στον «Άγιο Παύλο» δεν εμβολιάστηκε κανείς από τους συνολικά 750 εργαζομένους! Επιπλέον, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προσήλθαν μόλις 40 εργαζόμενοι σε σύνολο άνω των 1.000, ενώ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έδειξαν ενδιαφέρον μόλις 10 από τους συνολικά 1.200 εργαζομένους.

fimotro

Read more...

ΜΠΑΡΑΖ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα

Μπαράζ ηλεκτρονικών διασταυρώσεων στα εισοδήματα και στα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις τους πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι ετοιμάζει η εφορία. Στο στόχαστρο βρίσκονται και χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν εντοπιστεί να μην αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ. Το «πράσινο φως» για τη διενέργεια εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων άναψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος...
επισκέφτηκε τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Κέντρο Δεδομένων
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου άναψε «πράσινο» για τη διενέργεια εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ΓΓΠΣ θα μετατραπεί σε Κέντρο Δεδομένων, που θα διενεργεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές διασταυρώσεις.
«Στη ΓΓΠΣ υπάρχει θησαυρός πληροφοριών ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ένα σύστημα που σήμερα είναι άδικο, καθώς όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν ότι συνέχεια «πληρώνουν οι ίδιοι», ενώ τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου δεν δαπανώνται σωστά.
Ετσι σε ηλεκτρονικό κλοιό θα βρεθούν:
Περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις οι οποίες κατά το παρελθόν εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει στην εφορία περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση τα ενοίκια που εισπράττουν για να μην πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο.
Φορολογούμενοι που έχουν δύο ή τρεις δουλειές και στην εφορία δηλώνουν το εισόδημα μόνο από τη μία δουλειά.
Οσοι έχουν υψηλές επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.Οσοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις, όπως εισοδήματος, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές καταστάσεις κ.λπ.
Επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη εργασιών και στη συνέχεια εμφανίζονται να μην έχουν καμία συναλλαγή και υποβάλλουν μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν μεγάλες ιατρικές δαπάνες, δαπάνες παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις από κομμωτήρια, ταβέρνες, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα κ.λπ.
Φορολογούμενοι που εισπράττουν επιχειρηματική αμοιβή.
Στο πλαίσιο της καθολικής εφαρμογής του «πόθεν έσχες» και των αλλαγών που δρομολογούνται στη φορολογία των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, θα δημιουργηθεί στη ΓΓΠΣ νέα βάση δεδομένων με αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων.
Γι' αυτόν τον λόγο όμως, επεσήμανε, θα πρέπει να γίνουν άμεσα και συντονισμένα βήματα, αφού, όπως διαπίστωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπάρχουν απαρχαιωμένα μηχανήματα, ελλείψεις στο προσωπικό, αλλά και συμβάσεις για την υλοποίηση έργων που είναι ανενεργές.
Γρήγορες αλλαγές
Ολα αυτά, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να αλλάξουν με γρήγορες διαδικασίες, αφού η περίοδος απαιτεί άλματα και «εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να βάλουμε μπροστά και την πραγματική οικονομία».
Ο υπουργός, παρουσία του νέου γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη, ζήτησε τη συνεργασία όλων των εργαζομένων για να περιθωριοποιηθούν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, λέγοντας ότι «οι κακοί υπάλληλοι πρέπει να απομονωθούν και να περιθωριοποιηθούν».

fimotro

Read more...

ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΗΔΗ ΤΟ 13,5% ΤΟΥ ΑΕΠ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας

Τα Ταμεία εισπράττουν μόλις τα 65 ευρώ από τα 100 που δαπανούν για συντάξεις και Υγεία και τα υπόλοιπα τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι ή τα δανείζεται το Δημόσιο.
Και εκεί που τα προηγούμενα χρόνια το σύστημα εμφάνιζε λειτουργικό πλεόνασμα 3,3-3,5 δισ. ευρώ -με πλασματικά στοιχεία πάντως κατά την τελευταία διετία- αποκαλύφθηκε ότι ήδη υπάρχει έλλειμμα χρήσης 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, ακόμη και μετά τη σημαντική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Κατά συνέπεια όχι μόνο δεν υπάρχει η περίφημη «λευκή τρύπα» (πλεόνασμα), η οποία συνυπολογιζόταν στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σημ.: και έτσι...
εμφανιζόταν κοντά στο 3% του ΑΕΠ που επιβάλλει το Πρόγραμμα Σταθερότητας), αλλά αμφισβητείται ευθέως και η περιουσία των Ταμείων την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαζε στα 36 δισ., αλλά δεν ξεπερνά πλέον τα 20 δισ. και είναι ανισόρροπα κατανεμημένα.
Αξίζει να σημειωθεί η μαρτυρία του επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ, καθηγητή Σ. Ρομπόλη προς την «Ε»: «Αλλα στοιχεία για τα οικονομικά τους μάς έδιναν οι διοικήσεις των Ταμείων μέχρι τις εκλογές και άλλα μάς προμηθεύουν οι ίδιες διοικήσεις μετά τις 4 Οκτωβρίου». Συνολικά η δαπάνη για τις συντάξεις μόνο, χωρίς τις πληρωμές για φάρμακα και νοσοκομεία, φτάνει στα 32,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή το 13,5% του ΑΕΠ. Οταν, στις αρχές του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για υπερβολικές συνταξιοδοτικές δαπάνες που επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά προβλήματα και ανέφερε δαπάνες... 11,6% για το 2010 και 13,2% για το 2020 (24,1% το 2050). Δηλαδή η χώρα ήδη δαπανά για συντάξεις περισσότερα απ' όσα φοβούνται οι διεθνείς οργανισμοί ότι θα δαπανούμε σε μια 10ετία (και προς τούτο προτείνει μέτρα και περικοπές από τώρα). Δηλαδή η κρίση ήρθε μια δεκαετία νωρίτερα ή, διαφορετικά, είμαστε 10 χρόνια «μέσα».
«Αρρωστο το σύστημα»
Τη δραματική κατάσταση του Ασφαλιστικού παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος κάνοντας λόγο για άρρωστο σύστημα, ενώ για το Ασφαλιστικό είπε ότι «είναι εθνικό θέμα». Και αν δεν αντιμετωπιστεί «το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, θα ακυρώσει την ανάπτυξη της οικονομίας».
Η «καταγραφή Λοβέρδου», κατ' αντιστοιχία της καταγραφής που διενεργεί η κυβέρνηση στην οικονομία, ναι μεν δείχνει τη δραματική κατάσταση των οικονομικών (και των προοπτικών) του συστήματος αλλά αφ' ενός γίνεται άγαρμπα και χωρίς σχέδιο λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό και αφ' ετέρου προκαλεί πανικό και φυγή των ασφαλισμένων στη σύνταξη. Δηλαδή πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και επιδεινώνει τα ταμειακά προβλήματα του συστήματος.
Για τη σημερινή κατάσταση των οικονομικών του συστήματος, πέραν των άλλων χρόνιων προβλημάτων όπως είναι το δημογραφικό (αύξηση προσδόκιμου ζωής, υπογεννητικότητα κ.ά.), η υψηλή ανεργία και η ανασφάλεια περί την εργασία (εργοδοτική αυθαιρεσία, απολύσεις), δύο αναδεικνύονται οι βασικές αιτίες:
Εισφοροδιαφυγή και οι μπαταχτσήδες
1Η δραματική υστέρηση των εσόδων αφού πέραν της εισφοροδιαφυγής (8 δισ. ετησίως) οι οφειλές προς το ΙΚΑ σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα σε μια εξαετία (2003-9).
Από 1,697 δισ. το 2003 οι βεβαιωμένες εισφορές των επιχειρήσεων ανέρχονται φέτος στα 4,695 δισ. σημειώνοντας αύξηση 176,75%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των 4 διαδοχικών κατά την τελευταία 5ετία χαριστικών ρυθμίσεων οφειλών προς το ΙΚΑ και της απόσυρσης των ελεγκτικών μηχανισμών από την αγορά.
2Ο υπερδιπλασιασμός (αύξηση 120,49%) των δαπανών υγείας κατά την ίδια περίοδο.
Το 2003 η συνολική δαπάνη ήταν 4,46 δισ. ευρώ και φέτος αναμένεται να ανέλθει στο 9,83 δισ. Κάτι που αποδίδεται στην κατάργηση της λίστας των φαρμάκων, την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση εκ μέρους των γιατρών, την απουσία μηχανογράφησης.
Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι 4 Ταμεία δεν μπορούν να στηριχτούν στα πόδια τους. Δύο εξ αυτών, το ΙΚΑ που δαπανά 17,8 δισ., και εισπράττει 12,49 δισ. και ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.λπ.) με έσοδα 2,77 δισ. και πληρωμές 4,43 δισ. ασφαλίζουν (άμεσα για σύνταξη και έμμεσα για υγεία) σχεδόν 7.500.000 πολίτες.
Από κοντά και το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό και υγείας των ΔΕΚΟ) με έσοδα 1,169 και δαπάνες 1,421 και το Πρόνοιας (εφάπαξ Δημοσίου) με 17.000 δημοσίους υπαλλήλους να διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ για τα εφάπαξ, συνθέτουν την τετράδα.
ΓΣΕΕ: Κατ' αρχήν «ναι» στον διάλογο
* Χθες συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ και αποφασίστηκε η συμμετοχή στον διάλογο. Θέση η οποία θα επανεξεταστεί στις 18 Δεκεμβρίου, αναλόγως της πορείας των συζητήσεων και της κυβερνητικής πρότασης. Πάντως, η ΔΑΚΕ και η Αυτ. Παρέμβαση πρότειναν απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά, παρά το γεγονός ότι έχουν πλειοψηφία με το ΠΑΜΕ, δεν κατέληξαν σε αυτή την «ευκαιριακή» συμμαχία χωρίς την ΠΑΣΚΕ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει διάλογος για το Ασφαλιστικό» και έθεσε ως προϋπόθεση η νέα κυβέρνηση να μην ακολουθήσει τη μέθοδο της προηγούμενης αλλά να παρουσιάσει το σύνολο των θέσεων και των προτάσεών της, καταλήγοντας: «Για μας το ζήτημα δεν είναι μόνο η βιωσιμότητα του συστήματος αλλά και η κοινωνική του αποτελεσματικότητα και ως βασική θέση έχουμε την αναζήτηση νέων υγιεινών πόρων που θα ενισχύσουν την κοινωνική ασφάλιση».

/fimotro

Read more...

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Γ. Παπαιωάννου

Αντιμέτωπη με εξελισσόμενη κερδοσκοπική επίθεση που έχει στόχο τα κρατικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, τάση που δεν αναμένεται να αντιστραφεί όσο η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει βιώσιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση του τεράστιου ελλείμματος και του υπέρογκου χρέους. Χθες ξένες τράπεζες και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του εξωτερικού προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών τίτλων, διευρύνοντας περαιτέρω το spread των ελληνικών ομολόγων, και γκρεμίζοντας τον τραπεζικό και...
γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου. Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε τις 160 μονάδες βάσης (1,6%) από περίπου 142 μονάδες βάσης την Παρασκευή. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 3,26% και διαμορφώθηκε στις 2.504,43 μονάδες, ενώ οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη ανήλθαν σε 5,21%. Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων εκτιμούν ότι οι τιμές των ελληνικών τίτλων θα υποχωρήσουν, καθώς οι ελληνικές τράπεζες που στήριξαν το 2009το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου βγαίνουν σταδιακά από το παιχνίδι. Αφορμή αποτέλεσαν πληροφορίες ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν ομόλογα του Δημοσίου ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την άντληση ρευστότητας. Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα δανείζουν το Δημόσιο αγοράζοντας κρατικούς τίτλους και στη συνέχεια δανείζονται από την ΕΚΤ με ενέχυρο τους τίτλους. Με τον τρόπο αυτό αφενός μεν εξυπηρετούν το Δημόσιο, με το αζημίωτο, καθώς κερδίζουν από τη διαφορά των επιτοκίων, και αφετέρου δε αποκτούν ρευστότητα για τη χορήγηση δανείων. Ομως, μετά την ανακοίνωση του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι η ΕΚΤ από τον επόμενο χρόνο σταδιακά θα αποσύρει τη διευκόλυνση αυτή, η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποίησε τις ελληνικές τράπεζες ότι θα πρέπει να απεμπλακούν από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Μάλιστα, τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν «άκομψο» τον τρόπο που η Τράπεζα της Ελλάδος μετέφερε το μήνυμα στην αγορά. Αντί, όπως λένε, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος να καλέσει τους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών και να τους ζητήσει τη σταδιακή απεμπλοκή τους από την ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα κάλεσε τραπεζικά στελέχη και μέσω ανωτέρων διευθυντών τούς ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία ελληνική τράπεζα να συμμετάσχει στην επόμενη δημοπρασία ρευστότητας της ΕΚΤ, τον Δεκέμβριο. Αυτό τουλάχιστον ήταν το μήνυμα που μεταφέρθηκε από τα τραπεζικά στελέχη στις διοικήσεις των τραπεζών και ήταν επακόλουθο να επικρατήσει σύγχυση.
Μάλιστα, κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το μήνυμα του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από την επόμενη δημοπρασία προήλθε από τη Φραγκφούρτη, η οποία εμφανίζεται ανήσυχη από την έντονη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών στην άντληση ρευστότητας με ενέχυρο κρατικούς τίτλους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει υποδείξει «σε έναν αριθμό τραπεζών να επιδείξουν σύνεση ως προς τον βαθμό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας δωδεκάμηνης διάρκειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του μηνός Δεκεμβρίου, ώστε να διευκολυνθεί η έξοδός τους από τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα του ευρωσυστήματος όταν αυτά αποσυρθούν. Σε καμία περίπτωση η σύσταση αυτή» , τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεν αποτελεί απαγόρευση και πολύ περισσότερο δεν συνδέεται με τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους ή που επιθυμούν να αγοράσουν οι τράπεζες» .
Σε κάθε περίπτωση, με τον περιορισμό της δραστηριότητας των ελληνικών τραπεζών στην απορρόφηση χρέους του ελληνικού Δημοσίου, δημιουργούνται προβλήματα στον δανεισμό του κράτους. Επιπλέον, διεθνή χαρτοφυλάκια ανησυχούν και για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών και το διογκούμενο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας και τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.
Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ομολόγων, όσο το οικονομικό επιτελείο δεν προχωρεί στην ανακοίνωση του σχεδίου εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση τόσο το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα θα φουντώνει.
Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ξένες τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια να στοιχηματίζουν ότι οι τιμές των ελληνικών τίτλων θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Ως εκ τούτου προχωρούν ακόμα και σε ανοικτές πωλήσεις ομολόγων, δηλαδή πουλούν ομόλογα που δεν κατέχουν με στόχο να ρίξουν τις τιμές τους και να τα αγοράσουν φθηνότερα στο μέλλον για να κλείσουν τις θέσεις τους.
Αυτό πυροδοτεί μαζικές πωλήσεις, περαιτέρω υποχώρηση των τιμών και αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου. Η άνοδος των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο κόστος του χρήματος, καθώς οι τράπεζες δανείζονται ακριβότερα και πουλούν ακριβότερα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.
fimotro.


Read more...