Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου την οποία κρατούν μέλη τού ΔΣ της ΕΦΕΕ επικεφαλής, και με το σύνθημα "Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή" άρχισε νωρίς το απόγευμα η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ με την οποία θα ολοκληρωθούν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της 36ης επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ακολουθούν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί συλλογοι με επικεφαλής το πανό του ΕΜΠ, όπου αναγράφονται τα βασικά αιτήματα των φοιτητών και η παρότρυνση "Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία". Ολιγόλεπτη στάση των διαδηλωτών έγινε στο Σύνταγμα, όπου το Νοέμβριο του 1980 σκοτώθηκαν οι Κουμής και Κανελλοπούλου.

Επί ποδός βρίσκονται 6.000 αστυνομικοί, 2.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Η παρουσία τους είναι εμφανής για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων και πρεσβειών κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και των άλλων δρόμων από όπου περνά η πορεία των διαδηλωτών που κατευθύνονται προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι εκδηλώσεις

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου οι εκδηλώσεις για τον τριήμερο εορτασμό της 36ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών στις 17 Νοεμβρίου 1973.

Από το πρωί, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών κατέθετε λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου, περιηγήθηκε στα περίπτερα πολιτικών οργανώσεων και σε εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια που έχουν συνδεθεί με την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών, σπουδαστικών, παραγωγικών και κοινωνικών ομάδών και φορέων.

Στις δύο το μεσημέρι οι επισκέπτες αποχώρησαν από το χώρο του Πολυτεχνείου, εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Κ. Μουτζούρη, τον Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Τ. Παρασκίδη και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κ. Ν. Τριανταφύλλου.

Η κα. Κ. Κούκου, μέλος του Προεδρίου του ΣΦΕΑ ανάγνωσε τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973 και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη


Ένταση δημιουργήθηκε όταν στο χώρο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη όταν έφτασε αντιπροσωπεία της ΟΝΝΕΔ-ΔΑΠ για την κατάθεση στεφάνου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Τροχαία. Στην Αθήνα, οι ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας) αφορούν τους άξονες γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας οι ρυθμίσεις επεκτάθηκαν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου (λεωφόρος Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και στις κάθετες οδούς).

Από τις 13.00 το μεσημέρι έως το τέλος της πορείας ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο θα είναι κλειστός. Μετά τις 15.00 θα κλείσουν επίσης οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Στο Σύνταγμα θα λειτουργεί η είσοδος στην Πλατεία και στη λεωφόρο Αμαλίας.

Μήνυμα Παπούλια

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει: "Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως.
Είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες. Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε.

Οι εξεγέρσεις συνήθως συμβαίνουν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και από ανθρώπους που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν ή να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτούς που τις προκαλούν αλλά σε εκείνους στο όνομα των οποίων εκδηλώνονται. Και είναι σχεδόν πάντα εκφράσεις ανάτασης και διεκδίκησης της νέας γενιάς που προηγείται όταν πρόκειται για τις μεγάλες ανατροπές. Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δικαιούνται την κατανόησή μας ακόμη και για τα λάθη τους".

Γ. Παπανδρέου

Με τα πόδια, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πήγε στο Πολυτεχνείο και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι' αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός.

ΝΔ

Σε ανακοίνωσή του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος αναφέρει: "Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία. Μια δημοκρατία ακλόνητα ισχυρή. Ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ιστορία μας. Αυτήν την ισχυρή δημοκρατία θα πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ουσιαστική. Αυτή είναι η σημερινή και ταυτόχρονα διαρκής πρόκληση δημοκρατίας, που οφείλουμε, όλοι μαζί, να κερδίζουμε κάθε μέρα".

ΚΚΕ

Σε μήνυμά του το ΚΚΕ, αναφέρει ότι η Κεντρική Επιτροπή του «καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ».

ΣΥΡΙΖΑ

Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά της για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναφέρει: "Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, αποτελεί η εξέγερση του Νοέμβρη. Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο ούτε και αφορά μόνο μία γενιά. Με το «Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία» παρέλαβε από τη γενιά της αντίστασης μία βαριά, πολύτιμη σκυτάλη. Άνοιξε μέτωπο διαρκές, με τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέτωπο διαρκές για ανεξαρτησία".

ΛΑ.Ο.Σ

Στο μήνυμα του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει : "Την αυθόρμητη εξέγερση των Νέων τον Νοέμβριο του 1973 χρησιμοποίησε ως άλλοθι ο Ιωαννίδης για να σταματήσει τις όποιες διαθέσεις για εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της 21ης Απριλίου εγκαθιδρύοντας το σκληρότερο πρόσωπο της δικτατορίας. Η δικτατορία σήμερα είναι απολύτως αδύνατο να μας απειλήσει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως κοινοί παρανομαστές, δεν καραδοκούν να περάσουν στρατηγικές τους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά "αυθόρμητες" αναταραχές. Ας προσέχουμε για να έχουμε. Οι καιροί ου μενετοί".

Οικολόγοι Πράσινοι

"Ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς μια γιορτή μνήμης αλλά ένα μήνυμα ελπίδας και ευθύνης, που πρέπει να σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί κάθε φορά τον αγώνα για κοινωνικές αλλαγές, ακόμα και αν κυριαρχεί η κρίση και η απαισιοδοξία", αναφέρουν στο μήνυμά τους για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου οι Οικολόγοι Πράσινοι. Απευθύνουν πρόσκληση στην ελληνική κοινωνία "για μαζική και ειρηνική συμμετοχή ως τη δημοκρατική και φερέγγυα ασπίδα των πολιτών ενάντια στη βία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: