Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Φόρος τιμής στο Πολυτεχνείο...


Αυτή την ώρα οι πύλες του ΕΜΠ θα κλείσουν και θα αρχίσει η εκδήλωση μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου...
Δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας προσέρχονται από το πρωί για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Σήμερα, 17 Νοεμβρίου, το μεσημέρι οι πύλες του ΕΜΠ θα κλείσουν και θα αρχίσει η εκδήλωση μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά θα γίνει η καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.
«Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς» αναφέρει
σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, «αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως.

Είναι μία επέτειος που επιβάλλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους».

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος.

«Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος.

Φόρο τιμής απέτισαν χθες το πρωί αντιπροσωπείες του KKE, της ΚΝΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.



Το ιστορικό

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών.

Καθώς οι αρχές παρακολουθούσαν αμέτοχες, οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη.

Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης.

Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται από την χούντα η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη.

Το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές.

Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Η μετάδοση διακόπηκε με την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής.

Οι φοιτητές βλέποντας το άρμα μάχης να εισβάλλει, ακολουθούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ρίχνουν την πόρτα του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη και αρχίζουν να εξέρχονται μαζικά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν (σύμφωνα και με το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά) να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές.

Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες.

Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες.
NEA


nonews-news.

Δεν υπάρχουν σχόλια: